Авијација- Александар Крстин VIII3

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1:

Авијација Други Светски рат

Slide 2:

Немачка

Slide 3:

Arado Ar 64 Арадо Ar 64 је школски двокрилни ловац једносед, изрграђен од немачког предузећа Арадо . Ловци Арадо SD II и SD III пројектовани од инжињера Валтера Ретхелма, дали су основ у за изградњу Ar 64 .

Slide 4:

Bahem Ba 349 Bahem BA 349 такозвани “ Nater ” (Отровница) је био немачки ескпериментални ловачки авион на ракетни погон који је настао током Другог Светског рата . Иако се ради о ловачком авиону због начина његове употребе Натер је више подсећао на ракету земља-ваздух. Главни задатак пилота био је да усмери авион ка савезничком бомбардеру и испали салву ракета док је до циља био навођен уз помоћ радио таласа са земље на коју се спуштао уз помоћ падобрана .

Slide 5:

Junkers Ju 52 Junkers Ju 52 је Немачки авион са три мотора, из Другог Светског рата (на подручју Југославије је имао надимак Јулка ). Примарна намена му је била десант, транспорт живе силе и војне опреме, а секундарна, бомбардовање.  Од самог почетка, овај једноставни авион Ju 52/3m, показао се као врло успешан, те је обустављена производња варијанте Ju 52, а наставњена је његова. У почетку је био намењен само за цивилни транспорт, али је ускоро уведен у оперативну употребу Луфтвафеа, за десант и као тешки бомбардер.

Slide 6:

Junkers Ju 87 Junkers Ju 87 познатији као “ Штука ” је немачки борбени авион двосед ( бомбардер ), из периода Другог Светског рата . Приоритетна му је била намена дејство на циљеве на тлу са тактичким поступком директног „ обрушавања “ на циљ.

Slide 7:

Meseršmit Me 163 Meseršmit Me 163 је био н емачки ракетни једноседни ловац. Без сумње највећи искорак у авијацији Другог Светског рата у технолошком смислу, и по аеродинамици , брзини и висини лета, авион се показао слабо у борбама. Његов највећи проблем је било опасно, нестабилно и корозивно ракетно гориво , које је понекад експлодирало при вибрацијама или ударима, често при полетању или слетању, уз катастрофалне последице по авион и пилота.

Slide 8:

Hajnkel He 162 Hajnkel He 162 је био немачки једномоторни млазни ловац уведен у наоружање Лутвафе пред крај Другог светског рата . Званични назив за Хе 162 био је Фолксјегер, али је познат и под називом Саламандер (тајни назив пројекта) и као Спац (нем. Spatz - врабац; име које му је дао сам Хајнкел). Авион је највећим делом био направљен од дрвета .

Slide 9:

Italija

Slide 10:

Savoja Marketi SM. 79 Savoja Marketi SM. 79 poznatiji kao “Mali jastreb” , је најважнији и вероватно најбољи италијански средњи бомбардер у Другом Светском рату , стекао је репутацију која га је издвајала од остатка италијанских оружаних снага.

Slide 11:

Fijat Cr 42

Slide 12:

Kaproni Ca 309

Slide 13:

Velika Britanija

Slide 14:

Avro Mančester Avro Mančester је био британски бомбардер. Од њега је касније направљен много познатији авион Avro Lankaster.

Slide 15:

Avro Lankaster Avro Lankaster је био британски бомбардер. С матра се најуспелијим и најпознатијим британским бомбардером свих времена. Пуно име авиона са бројем модела је Avro 683 Lancaster.

Slide 16:

Bristol Blenim Tip 142M-149 Bristol Blenim Tip 142M-149 је био вишенаменски авион који је у раном периоду Другог Светског рата употребљаван као брзи лаки бомбардер а у каснијем периоду као ноћни ловац опремљен радаром. Конструисан је у бристолској авионској компанији (Bristol Aeroplane Company).

Slide 17:

Supermarin Spitfajer Supermarin Spitfajer је британски ловачки авиона из периода Другог светског рата и касније.Сматра се једним од најуспелијих и најпознатијих ловачких авиона свих времена.

Slide 18:

Ја pan

Slide 19:

Micubiši A5M4 Micubiši A5M4 е био јапански лаки палубни ловац једносед, настао пред Други светски рат . Пројектован од фирме Мицубиши у периоду 1934 . - 1935 . године, постао је први палубни ловац једнокрилац.

Slide 20:

М icubiši A6M Zero Мicubiši A6M Zero је био јапански једноседи ловац из периода Другог светског рата, којег је прозводила фабрика  Micubiši. Један од најбољих морнаричких ловаца почетка Другог светског рата, одликовао се одличном покретљивошћу, добрим наоружањем, и изванредним долетом .

Slide 21:

Nakadžima Ki 84 Nakadžima Ki 84 је био јапански једносједи ловац из периода друге половине Другог Светског рата , којег је прозводила фабрика Накаџима . Често се сматра најбољим јапанским ловцем Другог светског рата.

Slide 22:

Sjedinjene Američke Države

Slide 23:

Bel P-39 "Aircobra" Bel P-39 "Aircobra“ био амерички једноседи ловац и ловац-бомбардер из периода Другог светског рата , кога је прозводила фабрика Бел (Bell Aircraft). Укупно је израђено 9558 авиона.

Slide 24:

Boing B-29 "Superfortress" Boing B-29 "Superfortress"је био амерички тешки бомбардер из периода Другог Светског рата . Први је и једини авион који је бацио атомску бомбу у току ратних дејстава на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки .

Slide 25:

P-40 Warhawk P-40 Warhawk е био амерички ловац из периода Другог светског рата. У каснијем периоду рата све је више кориштен као ловац бомбардер, кад су бољи ловци ушли у наоружање.

Slide 26:

Совјетски савез

Slide 27:

Jak-3 Jak-3 је познати совјетски једномоторни ловач авион са краја рата . Представљао је надмоћног ловца у ваздушном простору источног фронта . Многи га с разлогом сматрају најбољим ловачким авионом Дргог светског рата.

Slide 28:

Јак-9 Јак-9 ј е познати совјетски једномоторни ловачки авион , из периода Другог светског рата . Коришћен је као масовни совјетски ловачки авион. Поседовао је боље карактеристике од свих својих савременика. Развијен је и произвођен под руководством бироа Јаковљева.

Slide 29:

Радио Александар Крстин

authorStream Live Help