Teodora Bajić

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Kikinda

Comments

Presentation Transcript

ИСТОРИЈА КИКИНДЕ:

ИСТОРИЈА КИКИНДЕ

Насељавање Кикинде:

Први насељеници били су Срби, аустријски граничари који су штитили границу од Турака након Пожаревачког мира. Када су Турци изгубили Банат Срби су практично остали без свог основног занимања. Новоосновано насеље брзо се организовало, а бивши граничари привикли на нов, ратарски начин живота. Коју деценију касније, поред Срба, насељавају се и Немци, Мађари, Јевреји... Насељавање Кикинде

Диштрикт-облик самоуправе:

Двадесетак година након оснивања насеља, 1 2. новембра 1774. године, аустријска царица Марија Терезија посебном привилегијом формира Велико - кикиндски диштрикт као специфичну феудалну управну јединицу са седиштем у Кикинди. Диштрикт-облик самоуправе

Slide 4:

Диштрикт је функционисао са кратким прекидим све до 1876. године, када је укинут. Кикинда је подгнута на степен вароши, као средиште диштрикта. Грб диштрикта је био тежак око 2000 кг. На њему се налази златан лав са круном на глави и уздигнутим репом који у руци држи мач на коме је одрублјена турска глава.

План града:

План града Кикинда је од самог почетка граднје добро испленирана. Улице су грађене паралелно, неке од њих и од жутих коцки. Неке улице су добиле назив од неких познатих личности и задржале га све до данас. А то су Хајдук Вељкова, Јаше Томића, Лазе Костића, Марка Краљевића и друге.

Трг:

Трг Формиран је одма по организовању насеља. На њему је формиран бели крст код којег је била пијаца. Имао је више назива-Трг Фрање Јосифа, Краља Петра I , Маршала Тита, Српских добровољаца.

Прва црква:

Прва црква Српска православна црква је изграђена 1769. године и један је од најстаријих сачуваних објеката из тог времена. Подигнута је на месту мале цркве која је до пола била укопана у земљу и која је била прекривена трском.

Slide 8:

Посебна драгоценост овог храма су две зидне слике, рад Теодора Илића – Чешљара, из 1790/91. године: на северном и јужном зиду цркве. На северном зиду је Тајна вечера, а на јужном Вазнесење Христово.

ХРАМ СВЕТИХ БЕЗСРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА:

ХРАМ СВЕТИХ БЕЗСРЕБРЕНИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА

Манастир свете Тројице :

Манастир свете Тројице

Римокатолишка црква:

Римокатолишка црква

Курија:

Курија -једна од најстаријих и најпознатијих зграда у Кикинди. –једноспратна грађевини кроз чије се просторе некада преламала политичка и управна, а данас културна историја Кикинде и региона. - До 1876. године је била седиште Велико-кикинског диштрикта.

Општина:

Општина Натпис на опшитини “ Attendite ! ” у преводу значи “Чувајте оно што имате”.

Сувача:

Сувача Сувача је суви млин који за млевење житарица користи живи рад. Ради на погон конја.Поред кикиндске, у свету постоје још само две сачуване суваче - у Мађарској и Хрватској.

Старо језеро-Штеванчева бара:

Старо језеро-Штеванчева бара Старо Језеро је једина природна водена површина у Кикинди. Настало је регулацијом тока реке Галадске, која је својевремено протицала центром ове банатске вароши, а сада је само подземни канал кишне канализације који отиче у канал Дунав – Тиса – Дунав. Зове се још и Штеванчева бара и овакав изглед добило је почетком шездесетих година прошлог века када је уређено у градско купалиште, с пратећим објектима попут тениских терена, игралишта за децу, олимпијског и малог базена, шеталишта.

Кикинска пруга:

Кикинска пруга Пруга која повезује Сегедин, Кикинду и Темишвар изграђена је 1857. године и представља најстарију пругу на територији данашње Србије.

Велики парк:

Велики парк-Бландаш, изграђен је 1896. године. Велики парк

ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ:

Мирослав Антић Душан Васиљев Бранимир Брстина (1932-1986) (1900-1924) (1960- ) ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ

Манифестације:

Манифестације Дани лудаје су тродневна манифестација посвећена бундеви, односно лудаји, како је у овом крају називају. "Кад се попнеш на лудају, видиш целу Кикинду".

Slide 20:

Новембар - месец сова је манифестација која се одржава од 2012. године. Кикинду називају и престоницом сова, јер је сам центар Кикинде највеће зимовалиште сова ушара у Европи.

Slide 21:

Симпозијум "Тера" је први пут одржан 1982. године и од тада се одржава сваке године од 01. до 31. јула у објекту старе индустријске архитектуре који је изграђен 1895. године. На симпозијуму "Терра" сваке године учествује од 5 до 8 уметника из Србије и иностранства.

Slide 22:

Мамутфест манифестација је посвећена једном од најочуванијих фосилних остатака мамута, џиновске праисторијске животиње која је на тлу Европе живела пре око 500.000 година.

Slide 23:

ТЕОДОРА БАЈИЋ VII3 ОШ “СВЕТИ САВА” КИКИНДА

authorStream Live Help