Kатарина Важић, архитектура Кикинде

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Архитектура Кикинде

Comments

Presentation Transcript

Историја мога града:

Историја мога града Архитектура Кикиде

Курија (Народни музеј Кикинде) :

Курија (Народни музеј Кикинде) Курија некада: 1836. започела је њена градња, а 1839. године је завршена. Седиште великокикиндског диштрикта била је до 1876. године. 9. 1. 1942. је било стрељање невиних талаца од стране немачке војске. Данашњи Народни музеј: Данас се на овом месту налази Народни музеј Кикинде који је основан 7. 11. 1946. године . Музеј обухвата шест одељења: историјско, уметничко, природњачко, педагошко, археолошко и етнолошко одељење. У музеју се од 2006. године чувају оригинални остаци мамута Кике који је један од најбоље очуваних скелета у Европи! На зиду се налази грб Великокикиндског диштрикта са сликом лава који носи круну и у левој шапи носи одрубљену турску главу, а у десној мач . Овај грб симболише борбу против Турака.

Православна црква Светог Николе:

Православна црква Светог Николе Градња је почела 1769, а завршена је 1783. године на месту старе цркве плетаре. Изграђена је у класичном стилу. Тамо се налазе две драгоцене зидне слике: „Вазнесење Христово“ и „Тајна вечера“ које се налазе на јужном, односно северном делу цркве. То су дела Теодора Илића Чешљара који је такође живописао иконостас 1773. године. Црква је некада била окружена оградом која је скинута после другог светског рата, а сада је окружена богатим зеленилом .

Римокатоличка црква:

Римокатоличка црква Грађена је 1808–181 1 . године. Посвећена је Светом Фрањи Асишком. Од аранђеловачког мермера је направљен бели олтар. Тамо се налазе четири уметничке слике у којима су представљени догађаји из Јеванђеља. Акустичне оргуље дају цркви велику материјалну вредност.

Зграда општине:

Зграда општине Подигнута ј e 1894. године. Чувени грбови и натписи на зиду: На рељефном грбу града налази се година успостављања Великокикиндског диштрикта, то јест 1774. година. На другом спрату, на фасади налази се грб Кикинде који говори о историјској борби Срба против Турака. На зиду се налази чувени натпис „ATTENDITE ! “ . То значи: „чувајте“ или „Чувајте оно што имате“.

Народно позориште:

Народно позориште На месту данашњег Народног позоришта се налазио хотел „Национал“. Прва позоришна представа од стране путујуће групе на немачком језику била је 1796. године, а 1824. такође путујуће групе , али на српском језику.

Сланикина Палата:

Сланикина Палата Добила је име по земљопоседнику Алфреду Сланики. Александар Карађ орђевић је са балкона Сланикине палате обећао да ће Кикинда, Жомбољ и Темишвар бити делови Југославије.

Кикиндски млин:

Кикиндски млин Кикиндски млин основан је 1862. године. Некада се жито млело пљоснатим камењем, зрневље је било слабо и у малим количинама, а класје нижег раста. Шездесетих година у деветнаестом веку банатско жито је било једно од најскупљих и најтраженијих у Европи!

Сувача:

Сувача Уопштено о сувачама: Суваче су млинови карактеристични за XIX век у Панонској низији којих је било око 50 000! Млевење жита су вршили коњи. O бично су биле грађене на угловима улица како би им се лакше прилазило и имале су једно, два или три кола. Било их је највише у нашем граду средином деветнаестог века, то јест, педесет једна сувача. Наша сувача: Једина преостала сувача код нас је подигнута 1899, а 1945. године је престала са радом. Она има преко сто година, у веома је лошем стању и једини је представник сувих млинова у Србији! 1990. године је проглашена за непокретно културно добро од изузетног значаја за републику Србију ! Због тога је наша сувача један од симбола Кикиде и један од занимљивих туристичких атракција.

Хвала на пажњи!:

Хвала на пажњи! Пре з ентацију направила: Катарина Важић VII 2

authorStream Live Help