ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Najveće bitke Drugog svetskog rata

Comments

Presentation Transcript

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ :

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ ВЕЛИКЕ БИТКЕ

БИТКА ЗА БРИТАНИЈУ :

БИТКА ЗА БРИТАНИЈУ Трајала је од 10 . јула до 31 . октобра 1940 . године. Она се такође назива и операција Морски лав. Ова битка се завршила поразом Немачке. Чињенице говоре да су Немци напали Британију са 2.600 авиона Луфтвафеа,1200 бомбардера,280 обрушивача,720 једномоторних ловаца,220 двомоторних ловаца,140 извиђача заједно са петом ваздушном флотом у Норвешкој која је бројала 190 авиона.Британија је успела са овим да се избори уз помоћ радара.

БИТКА ЗА КРИТ (ОПЕРАЦИЈА МЕРКУР):

БИТКА ЗА КРИТ (ОПЕРАЦИЈА МЕРКУР) Била је највећа ваздушно-десантна операција које су извеле немачке падобранске једининице.Битка је почела 20. маја и завршила се 1. јуна 1941. Силе Осовине су победиле Савезнице.Губици немачких падобранских снага били су изузетно високи.

ОПЕРАЦИЈА БАРБАРОСА :

ОПЕРАЦИЈА БАРБАРОСА Главни циљ ове операције био је брзо освајање европског дела Совјетског Савеза. Неуспех ове операције на крају је резултовао целокупним поразом Трећег рајха. Трајала је од 22 . j уна 1941. до децембра 1941 . године.

БИТКА ЗА МОСКВУ (ОПЕРАЦИЈА ТАЈФУН):

БИТКА ЗА МОСКВУ (ОПЕРАЦИЈА ТАЈФУН) То је битка која се водила за одбрану совјетског главног града од немачке војске. Између октобра 1941. и јануара 1942. године. На почетку су совјетске војске вршиле стратешку одбрану Московске,а на крају, како је немачка офанзива заустављена, совјетски су извели контраофанзиву и мале офанзивне акције како би одбацили немачке армије назад .

БИТКА ЗА МИДВЕЈ:

БИТКА ЗА МИДВЕЈ Трајала је од 4. јуна до 6. јуна 1942 . године. То је била велика поморска битка на Пацифику.Зараћене стране су биле САД и Јапан.Обе стране су претрпеле губитке у бици,али као победник је изашао САД.

ПРВА БИТКА ЗА ЕЛ АЛАМЕЈН :

ПРВА БИТКА ЗА ЕЛ АЛАМЕЈН Прва битка код Ел Аламејна је вођена месец дана (од 1. до 31 . јула 1942. године) између немачко-италијанског Афричког корпуса под командом генерала Ервина Ромела и Британске 8. армије којом је командовао генерал Клод Очинлек. Резултат битке тактички био је нерешен,али стратешки била је победа Савезника.

СТАЉИНГРАДСКА БИТКА:

СТАЉИНГРАДСКА БИТКА Ова битка сматра се главном прекретницом у Другом светском рату,почела је 17. јула 1942. године,и то је била најкрвавија битка у историји. H емачка је хтела да освоји Стаљинград због нафте да би имала да снабдева војску. Завршила се 2. фебруара 1943. године предајом VI немачке армије и победом Совјета.

ДРУГА БИТКА ЗА ЕЛ АЛАМЕЈН:

ДРУГА БИТКА ЗА ЕЛ АЛАМЕЈН Је значајна прекретица у бици за Африку.Одвијала се од 23. октобра до 3. новембра 1942 .Неки историчари сматрају да је ова битка,уз битку за Стаљинград, значајно допринела поразу Трећег рајха.Исход ове битке био је победа Савезника којима је командовао британски ген. Монтгомери .

КУРСКА БИТКА:

КУРСКА БИТКА Курска битка вођена је између СССР-а и Трећег рајха од 5 . јула 1943 до 23. августа 1943. године. То је највећа тенковска битка у историји ратовања и једна од најзначајнијих савезничких победа током 1943. године. Најжешће борбе вођене су око села Прохоровке.Немачка је кренула са офанзивом али су совјети успешно извршили противнапад и победили у овој бици.

БИТКА ЗА МОНТЕ КАСИНО :

БИТКА ЗА МОНТЕ КАСИНО У овој бици ратовале су Немачка и Италијанска Социјална Република и Савезници (Француска,Индија,Нови Зеланд,САД,Јужна Африка,УК и Пољска).Почела је 17. јануара 1944. а завршила се 19. маја 1944. Савезници су имали три неуспешна напада али су потом имали два успешна и током другог су успели да освоје манастир Монте Касино.

ОПЕРАЦИЈА ОВЕРЛОРД (ДАН-Д):

ОПЕРАЦИЈА ОВЕРЛОРД (ДАН-Д) Операција Оверлорд је била шифровано име за битку( искрцавање) у Нормандији.Трајала је од 6 . j уна 1944 . до 25 . a вгуста 1944 . године. Овом акцијом „отворен“ је дуго очекивани Други или Западни фронт у Европи. Победили су савезници (САД,Уједињена Краљевства,Канада и Аустралија).

БИТКА ЗА ИВО ЏИМУ:

БИТКА ЗА ИВО ЏИМУ Ова битка вођена је између САД-а и Јапана ( 16 . фебруар 1945. - 26. март 1945. ). Као резултат битке, САД су стекле контролу над острвом Иво Џима. Битка је чувена по подизању америчке заставе, то су извели амерички маринци на највишем планинском врху острва.

БИТКА ЗА ОКИНАВУ:

БИТКА ЗА ОКИНАВУ Битка за Окинаву вођена је на острву Окинаву на Рукју острвима. Сукобљене стране биле су САД и Јапан. То је била највећа поморско-копнена-ваздушна битка вођена од 1. априла 1945 . до 21. j уна 1945 . године.Битка је звана „челични тајфун“ што се односило на интензитет пуцњаве који је карактерисао битку.Као победник из рата изашао је САД.

БЕРЛИНСКА БИТКА:

БЕРЛИНСКА БИТКА То је била једна од последњих битки у Другом светском рату.Совјети су са Пољском напали Берлин. Трајала је 16 . a прила 1945 . - 8. маја 1945 . Пре него што је окончана Адолф Хитлер је извршио самоубиство, а Немачка је капитулирала 5 дана после окончања битке . Овом битком и Немачком капитулацијом је завршен рат у Европи.

КРАЈ :

КРАЈ АУТОР: МИЛИЦА САНДИЋ VIII4 

authorStream Live Help