Историја Kикинде-Анђела Томић

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Istorija Kikinde projekat učenika

Comments

Presentation Transcript

Историја кикинде:

„Кинђелац са коња скочи,обриса прашину с чела,и викну из свег гласа, да чује дружина цела: „Овде ће црква да буде!“ Крст дрвени пободе,крај њега разви се барјак, симбол српске слободе“. Историја кикинде Некад и Сад

ВОДИЦА :

ВОДИЦА  Засто Света Водица? Постоји једна прича која открива њено тајанствено име и која гласи : Водицу је први открио један чобанин. Чувајући овце,чобан је опрао своје прљаве ноге,а уз то и болесне у барици испод брега из кога се цедио танак млаз воде.Одмах после тога осетио је знатно 0лакшање у својим ногама. Перући ноге још неко време у тој барици, ноге су му се потпуно излечиле.  Године 1865 сазидана је мала капела од тврдог материјала,са малим торњем и једним малим звоном. Капела је посвећена велекомученици Марини- Огњеној Марији .

Река галадска:

Река галадска  Ако вас неко пита има ли Кикинда реку, слободно реците да има један њ ен део. Река Галадска извире у Румунији. Од некада пловне реке остало је само седам бара. Некадашња река Галадска простирала се од Румуније све до улива у Тису у Бечеју,пролазећи кроз нашу малу Кикинду.

Терра:

Терра  Оснивач уметничке галерије Терра је познати кикиндски вајар Слободан С. Којић. Ова галерија постала је позната као једна од најзначајнијих галерија те врсте у свету, јер се у њој израђују и пеку велики формати скулптура у теракоти.

Општина:

Општина Аттендите , увек се запитамо шта уствари значи. то значи. Значи пажња,упозорење (узмите се наум наум),што се односи на све грађане . Натпис се налази на градској кући. Градска кућа је палата изграђена у периоду од 1891-1893 за потребе градске администрације.Градска кућа има високу кулу са пирамидално издуженом капијом торња,на зидовима,између прозора као и на фасади где се налазе различити мотиви .  У њој се доносе најважније одлуке од значаја за живот г рађана Кикинде . АТТЕНДИТЕ?

Индустрија грађевинског материјала „тоза марковић“:

Индустрија грађевинског материјала „тоза марковић“ Фабрика „Тоза Марковић“ је једна од највећих и најпознатијих фабрика за производњу цигала,црепа и керамичких плочица у Европи. У глинокопу „ Тозе Марковића“ на дубини од 18 метара, пронађен је и скелет познате мамутице Кике старости преко 500 хиљада година. Ову фабрику основала су браћа Бон крајем деветнаестог века.

Лепе, кикиндске палате и њихови детаљи:

Лепе, кикиндске палате и њихови детаљи

Дани лудаје:

Дани лудаје Ова манефестација прославила је Кикинду још у прошлости. Све је кренуло још у давној прошлост када су људи, да би описали колико је Кикинда равна, говорили : „Попнеш се на лудају и видиш Кекенду“. Постојала је изрека,а онда је група ентузијаста 1986. направила прве Дане Лудаја. Главни, идејни творци овог вечног фестивала су Драган Страјнић и Лазар Тешин.

Историјске загонетке:

Историјске загонетке Кикиндска Водица Лудаје дани Галадска(Галацко) „Тозин“ Уз Божију помоћ и руке вредне,далеке,тешке године једне,ту ниче омања скромна црквица,име јој даше ? Ој, ,госпо стара с три атара,седам бара,од Олуша преко Коћа,Штеванчеву бару појиш. Октобар студи,фрка је општа,са свих страна пристиже пошта,сутра почињу ,спрему се каруце и коњи врани. Био је то - ? глинокоп,багер ведрича,широки откоп,крај њега „ћира“ што глину носи, а ми сви жути по лицу,коси.

PowerPoint Presentation:

Ој,Кикиндо,од четир’ фртаља, Кад погледам од краја до краја, Велик сокак са обадве стране, Красе липе мајем расцветане. Ој,Кикиндо,варошице, Војвођанска лепотице. КРАЈ  Аутор презентације: АНЂЕЛА ТОМИЋ VII 3 Аутор стихова из презентације: ДРАГАН СТРАЈНИЋ

authorStream Live Help