КИКИНДА Terzin

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

istorija Kikinde;kratki pregled

Comments

Presentation Transcript

КИКИНДА НАЈЛЕПШИ ГРАД - НАШ ГРАД:

КИКИНДА НАЈЛЕПШИ ГРАД - НАШ ГРАД

PowerPoint Presentation:

Откуд та“Кикинда”? Нико поуздано не зна како је Кикинда добила име. Можда по оближњем брегу који се зове Кинђа? Можда по мађарском имену коровске биљке “ Kökény ”? Можда по презимену знамените породице Кенђелац? Можда по глаголу кинђурити се ? П рви назив овог насеља, забележен почетком XV века, је “Kokenyd” ili “Ečehida”. У XVIII веку се појављује данашњи назив града и то у немачкој варијанти “ Gros Kikinda ” ( Gros – Велика). Овај назив је трајао до 1947. године када се из непознатих разлога уклонио придев “велика”.

PowerPoint Presentation:

Кикинда се налази на 45° и 84” северне географске ширине и 20° и 45” источне географске дужине. Општина Кикинда се простире у северном делу Баната, у непосредној близини српско-румунске границе. Географски положај: Највећа надморска висина је 83 метра. Општина Кикинда У кикиндској општини има око 70.000 становника.

PowerPoint Presentation:

Где се то на карти налази Кикинда? ЕВО ЈЕ НАША КИКИНДА!

PowerPoint Presentation:

Великокикиндски диштрикт Посебном привилегијом, царица Марија Терезија је 12. новембра 1744. године формирала Великокикиндски привилеговани диштрикт. То је најзначајнији документ за историју Кикинде и околине и он представља правни акт о оснивању, положају, правима и обавезама Диштрикта ( округа ). Великокикиндски привилеговани диштрикт је трајао око сто година.

PowerPoint Presentation:

ЗНАМЕНИТОСТИ КИКИНДЕ

PowerPoint Presentation:

Курија(судница) Грађена је у периоду од 1835. до 1839. године. Саграђена је за потребе Великокикиндског диштрикта. Након укидања диштрикта, наредних 90 година у згради је био смештен суд са затвором. Данас се у тој згради налази музеј. На врху зграде се налази грб Великоки-киндског диштрикта. Његова маса износи чак 2 тоне.

PowerPoint Presentation:

Сувача Кикиндска сувача је једна од две преостале у Панонији, па је зато 1951. године стављена под заштиту државе, а 1990. године проглашено за непокретно културно добро. Саграђена је 1899. године, а са радом је престала 1945. године. Сувача је суви млин који за млевење житарица користи коње. Састоји се из три повезана дела – погоонског простора, млинског простора и млинаревог стана.

PowerPoint Presentation:

Кикиндски мамут “Кика” Фосилни остаци “Кике” ископани су почетком септембра 1996. године, у глинокопу фабрике “Тоза Марковић”. Утврђено је да је то Mammuthus trogontherii и да је живео на овим просторима пре 500.000 година. О “кики”: женка – 64 године – 4,7 метара висока – 7 метара дуга – око 7000 килограма тешка

PowerPoint Presentation:

“Терра” Терра је центар за ликовну и примењену уметност. Симпозијум “ТЕРРА” је основан и први пут одржан 1982. године, и од тада се одржава сваке године од 1. до 31. јула у објекту старе индустријске архитектуре који је изграђен 1895. године. На симпозијуму “ТЕРРА” сваке године учествује од пет до осам уметника из Србије и иностранства.

PowerPoint Presentation:

Православна црква Српска православна црква у Кикинди је посвећена светом Николи. Подигнута је 1769. године, а пет година касније је добила и звоник. Иконостасе су сликали Теодор Илић Чешљар и Јаков Орфелин. Веома важне и драгоцене слике су “Тајна вечера” – на северном зиду цркве и “Васкрсење Христово” – на јужном зиду цркве.

PowerPoint Presentation:

Католичка црква Изградња католичке цркве је започета 1808. године. То је један од три чувена кикиндска торња (друга два су православна црква и општина). Завршена је и освећена 1811. године.

PowerPoint Presentation:

Народно позориште Основано је 1950. године као Градско позориште. 1956. Године је променило име и наставило да ради као Народно аматерско позориште све до 1993. године када је добило данашњи назив. Раније се на месту позоришта налазио хотел и гостионица “Национал”.

PowerPoint Presentation:

Дани лудаје Сваке године у другом викенду октобра, Кикинда постаје право туристичко место захваљујући дивној манифестацији – “Дани лудаја” Све је почело још у давној прошлости, кад су људи хтели да опишу колико је Кикинда равна, па говорили:”Кад се попнеш на лудају, видиш Кекенду”. Због те изреке се 1986. године направиле прве Дане лудаје.

PowerPoint Presentation:

Некада и сада Општина Кикинде некада и сад. Изнад балкона се налази натпис „ Attendite“ што значи „ узмите се на ум “. Не зна се зашто се то ту написало.

PowerPoint Presentation:

Правио Богољуб Терзин :)

authorStream Live Help