Историја Кикинде

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Istorija Kikinde

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

ИСТОРИЈА КИКИНДЕ

PowerPoint Presentation:

Г Е О Г Р А Ф С К И П О Л О Ж А Ј  Кикинда је млад град који се налази у северном делу српског Баната. Од српско-румунске границе удаљена је 7,5 километара. Кикинда лежи на 46. степену и 31. минуту северне географске ширине и на 20. степену и 30. минуту источне географске дужине. Највећа надморска висина износи 83 метра.

PowerPoint Presentation:

О имену града Као извориште данашњег назива града спомиње се оближња хумка “ Kinđa ”, турска реч “ ikindija ”, мађарски назив коровске биљке “ kökény ” , презиме знамените породице Кенђелац, термин латинског порекла “ hekeida”, па чак и глагол кинђурити се. Први назив овог подручја забележен је почетком XV века као “Kokenyd” и “Ečehida”. На географској карти, данашњи назив града јавља се први пут почетком XVII века, у немачкој варијанти Gross Kikinda. Придевска одредница Gross, Nagy или Velika била је у административној употреби, у зависности од политичко-историјских токова и збивања, све до краја 1947. године.

PowerPoint Presentation:

О првим насељеницима Сматра се да је данашња Кикина насељена почетком друге половине XVIII века када се овде плански доселио један број Срба, бивших граничара са, такође, бивше аустријско-турске границе на Моришу. Имена градова и насеља из којих су они дошли и данас се препознају у називима неких кикиндских улица: Семлачка, Чанадска, или у презименима данашњих Кикинђана: Надлачки, Батањски, Арађанин, Сараволац, Чонградин, Липован, Поморишац... Крајем XVIII века у Кикинду и околину насељавају се, у почетку плански, а затим и спонтано Немци, Мађари, Јевреји, Па чак и Французи из покрајина Алзас и Лорен. Почетком ХХ века је Кикинда са 22 768 становника била највеће насеље у данашњем српском делу Баната. Према попису из 1921. године, град је имао 25 744 становника, а од тога око 15 000 Срба, 5 500 Немаца, 4 000 Мађара, 600 Јевреја, итд. После Другог светског рата празан простор се попуњава новом миграцијом Срба из Босанске Крајине.

PowerPoint Presentation:

Привилегија Марије Терезије у Великокикиндском диштрикту Најзначајнији документ за историју Кикинде и околине, Привилегија Марије Терезије Великокикиндском Диштрикту, представља правни акт о оснивању, положају, правима и обавезама Диштрикта. Великокикиндски Диштрикт је упостављен 12. новембра 1774. године. Диштрикт је чинило десет општина: Кикинда, Башаид, Крстур, Јозефово, Врањево, Меленци, Карлово, Кумане и Тараш. Област је добила свој грб и печат. На челу Диштрикта налазио се Магистрат са седиштем у Великој Кикинди. Као надзорни орган, рад Магистрата, надгледао је и Краљевски комесар.

PowerPoint Presentation:

Знаменитости Кикинде: Сувача Народни музеј Мамут - Кика Православна црква Народно позориште Terra Народна библиотека “Јован Поповић”

PowerPoint Presentation:

Сувача У Кикинди, на углу улица Немањине и Моравске налази се сувача, која је уствари млин на коњски погон. 1847. године оваквих млинова у Кикинди било је 51, а данас у читавој Панонији сачувана су само 2 (1 у Кикинди и 1 у Мађарској). Кикиндска сувача саграђена је 1899. године и била је у употреби све до 1945. године. Млин је користио од једног до пет пари коња. Један пар био је у стању да самеље 100 килограма на сат. По предању, укус хлеба из суваче је био одличан и виског квалитета. 1951. сувача је ствљена под заштиту од стране државе, а 1990. године проглашена је за непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.

PowerPoint Presentation:

Народни музеј Народни музеј основан је 7. новембра 1946. године као музеј комплесног типа. Налази се у згради некадашњег магистрата Великокикиндског диштрикта у којој користи 2 080 квадратних метара. Народни музеј обухвата 5 одељења: археолошко, етнолошко, историјско, природњачко и уметничко одељење са савременом галеријом која има 25 000 експоната. Делатност музеја односи се на територије општина Кикинда, Чока и Ада.

PowerPoint Presentation:

Мамут - Кика Почетком септембра 1996. године, у глинокопу фабрике “Тоза Марковић”, на дубини од 21 метра, у слоју такозване плаве глине, откривени су фосилни остаци једног од најимпресивнијих сисара – мамута. Детаљном палеонтолошком анализом утврђено је да је у питању Mammuthus Trogontherii, степски мамут, који је на овим просторима живео пре око 500 000 година. Анализом је утврђено да је Кикиндски мамут била женка стара 64 године. Реконструкцијом је утврђено да је била висока око 4,7 метара, дуга око 7, а широка око 3,5 метра. Препоставка је да је са кожом и месом имала масу од око 7 тона. Због велике вредности скелета, и у циљу да га што боље заштите, десет година након открића покренут је пројекат Кикиндски мамут. Посредством маркетиншке агенције кикиндски мамут је добио име Кика.

PowerPoint Presentation:

“TERRA” Симпозијум “TERRA” основан је 1982. године и од тада се одржава сваке године, током јула, у простору некадашњег старог “погона II ” фабрике “Тоза Марковић”, изграђеног 1895. године. Сваке године на симпозијуму учествује од пет до осам уметника из Србије и иностранства и до данас је забележено учешће чак 373 вајара. С обзиром на то да је основно правило симпозијума да уметник, по завршетку остави Центру једну велику скулптуру великог и две галеријског формата данас се у фундусу “Те rra -е” налази око 1000 скулптура.

PowerPoint Presentation:

Православна црква Православна црква, посвећена светом Николи, п одигнута је 1769. године, на месту старе цркве плетаре. Пет година касније нова црква је добила звоник. Било је неколико уметника који су радили слике на иконостасу православне цркве 1773. године. Као аутори се помињу Теодор Илић и Јаков Орфелин. Две посебно драгоцене зидне слике, Вазнесење Христово, на јужном, и Тајна вечера, на северном зиду цркве, дела су Теодора Илића.

PowerPoint Presentation:

Народно позориште Данашње Народно позориште у Кикинди основано је 1950. године као Градско позориште, да би 1956. године променило име и наставило да ради као Народно аматерско позориште, све до 1993. године када је добило данашњи назив који је подразумевао промену дотадашње, углавном, аматерске оријентације. Позориште је смештено у делу зграде која је подигнута 1900. године. Некада се овде налазио хотел и гостионица “ Nacional” , а данас се ту налазе просторије Raiffeisen банке.

PowerPoint Presentation:

Народна библиотека “Јован Поповић” Народна библиотека “Јован Поповић” основана је 1845. године и једна је од најстаријих библиотека у Србији. Библиотека има огранке у свим селима општие Кикинда, а и матична је библиотека за читав Севернобанатски округ.

PowerPoint Presentation:

Данас у Кикинди живи око 67 000 становника на површини од 782 квадратна километра. Презентацију урадила: Неда Сарић VII-1

authorStream Live Help