Centrala Nucleara-Timoc Adrian 9A

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Centrala Nucleara :

- Reactii in interior - Fisiunea Nucleara - Centrala Nucleara de la Cernavoda Centrala Nucleara

PowerPoint Presentation:

Energie Nucleară : Termenul de Energie Nucleară este folosit în două contexte: La nivel microscopic , energia nucleară este energia asociată forțelor de coeziune a nucleonilor dată de interacțiunea tare a protonilor și neutronilor din nucleele atomice. La nivel macroscopic prin energie nucleară se înțelege energia eliberată prin reacțiile de fuziune nucleară din stele și din bombele cu hidrogen, respectiv cea eliberată prin fisiune nucleară în bombele atomice și în aplicațiile civile (centrale nucleare).

PowerPoint Presentation:

* Prima centrala nuclearoelectrica a intrat in functiune in anul 1950. * Astazi exista peste 440 centrale nucleare distribuite in 31 tari , cu o putere totala de peste 364.000 MW. * Ele produc aproximativ 16% din necesarul de energie electrica al planetei , iar ponderea lor continua sa creasca . * Exista 56 state in care functioneaza reactoare nucleare (pt. cercetare ) - aprox . 284 reactoare , dar si peste 220 reactoare nucleare montate pe vase si submarine. * Belgia , Bulgaria, Finlanda , Germania, Ungaria , Japonia , Korea de Sud , Lituania , Taiwan, Slovacia , Slovenia, Suedia , Elvetia si Ukraina isi genereaza peste 30% din necesarul de energie pe cale nucleara . Franta , cu o populatie de 60 de milioane , obtine 75% din electricitatea pe care o produce din centrale nucleare si este cel mai mare exportator mondial de electricitate . * In SUA sunt peste 100 reactoare nucleare , iar Marea Britanie produce peste 25% din energie prin fisiune nucleara . * Magia industriei nucleare sta în cantitatea imensa de energie extrasa dintr -o mâna de uraniu , element care se gaseste în mari cantitati în subsolul planetei . Deseurile rezultate din aceasta industrie ocupa un volum redus si pot fi returnate în siguranta Pamântului , pentru depozitare în subteran . Datorita raportului urias între energia si deseurile pe care le produce, uraniul este considerat un dar al naturii pentru dezvoltarea economica nepoluanta . În contrast, combustibilii fosili produc mase imense de deseuri , care sunt imposibil de controlat si trebuie împrastiate în natura .

PowerPoint Presentation:

> Centrala Nucleara –plan- < Circuitul primar , trimite aburi spre circuitul secundar , unde apa se transforma in aburi dupa ce este trecuta prin teava de racire , respectiv condensator , aburii activeaza turbina care , invartindu -se , produce energia trimisa la generator , devine , in final energie electrica transmisa mai departe consumatorilor .

Dezatru nuclear : Cernobil:

Dezastrul nuclear produs în 1986 la Cernobîl , în URSS – singurul accident nuclear din istorie care a avut efecte majore asupra populatiei – a stârnit temeri în legatura cu siguranta centralelor atomice . Reactorul numarul 4 era un reactor cu grafit , care folosea ca agent de racire apa . În acest tip de reactor, neutronii eliberati prin fisiunea nucleilor de uraniu-235 sunt încetiniti ( moderati ) de grafit , pentru a se mentine o reactie în lant . Caldura produsa de fisiunea nucleara în acest tip de reactor este folosita pentru a fierbe apa , iar aburul astfel obtinut pune în miscare turbinele centralei nucleare . Acest tip de reactor a fost criticat de multi experti în energie nucleara , în primul rând pentru ca nu include o structura de siguranta , dar consuma mari cantitati de grafit pe post combustibil . Accidentul produs în reactorul nr. 4 de la centrala nucleara din Cernobîl a avut loc în noaptea dintre 25 si 26 aprilie 1986, în timpul unui test de siguranta . Echipa care realiza testul respectiv intentiona sa verifice daca turbinele puteau produce suficienta energie pentru a mentine în miscare pompele de racire , în eventualitatea unei pierderi de energie , pâna când se activa generatorul diesel pentru situatii de urgenta . Pentru ca testul sa nu fie întrerupt , sistemele de siguranta au fost închise în mod deliberat . Reactorul urma sa fie setat sa functioneze la numai 25% din capacitatea totala . Aceasta procedura nu a functionat însa conform planului . Din motive necunoscute , reactorul a ajuns sa functioneze la mai putin de 1% din capacitatea sa , ca urmare a fost nevoie de un nou reglaj , pentru a determina o usoara crestere a acestei cifre . Totusi , la 30 de secunde dupa începerea testului , s-a produs pe neasteptate o crestere considerabila a nivelului de energie . Sistemul de închidere a reactorului în situatii de urgenta , care ar fi trebuit sa stopeze reactia în lant , nu a functionat . În câteva fractiuni de secunda , nivelul energiei si temperaturii s-a multiplicat de mai multe ori . Reactorul a scapat de sub control, situatie care a culminat cu o explozie violenta . Scutul superior al cladirii în care se afla reactorul , un “ sigiliu ” protector de 1 000 de tone, a fost pulverizat , iar la temperaturile de peste 2 000° C, combustibilul s-a topit . Învelisul de grafit al reactorului a luat foc si , în infernul care s-a declansat , produsele fisiunii radioactive, eliberate în momentul topirii miezului reactorului , au fost aruncate în atmosfera . Dezatru nuclear : Cernobil

Fisiunea Nucleara ::

Fisiunea este o reactie nucleara care are drept efect ruperea nucleului in 2 (sau mai multe) fragmente de masa aproximativ egala, neutroni rapizi, radiații si energie termică. Elementele care fisionează cu neutroni termici, se numesc materiale fisile. Ex. 233U , 235U , 239Pn , 241Pu . Elementele care fisionează cu neutroni rapizi, se numesc materiale fisionabile iar, cele care prin captură de neutroni se transformă în materiale fisile, sunt considerate materiale fertile. Ex. 232Th , 238U . Energia de fisiune se repartizeaza, ca energie cinetica fragmentelor de fisiune, comportandu-se ca particule cu parcurs mic. Fisiunea Nucleara :

PowerPoint Presentation:

Fisiunea nucleară , cunoscută și sub denumirea de fisiune atomică, este un proces în care nucleul unui atom se rupe în două sau mai multe nuclee mai mici, numite produși de fisiune și, în mod uzual, un număr oarecare de particule individuale. Așadar, fisiunea este o formă de transmutație elementară. Particulele individuale pot fi neutroni, fotoni (uzual sub formă de raze gamma) și alte fragmente nucleare cum ar fi particulele beta și particulele alfa. Fisiunea elementelor grele este o reacție exotermică și poate să elibereze cantități substanțiale de energie sub formă de radiații gamma și energie cinetică a fragmentelor (încălzind volumul de material în care fisiunea are loc). Fisiunea nucleară este folosită pentru a produce energie în centrale de putere și pentru explozii în armele nucleare. Fisiunea este utilă ca sursă de putere deoarece unele materiale, numite combustibil nuclear, pe de o parte generează neutroni ca „jucători” ai procesului de fisiune și, pe de altă parte, li se inițiază fisiunea la impactul cu (exact acești) neutroni liberi. Combustibilii nucleari pot fi utilizați în reacții nucleare în lanț auto-întreținute, care eliberează energie în cantități controlate într-un reactor nuclear sau în cantități necontrolate, foarte rapid, într-o armă nucleară. Cantitatea de energie liberă conținută într-un combustibil nuclear este de milioane de ori mai mare decât energia liberă conținută într-o masă similară de combustibil chimic (benzină, de exemplu), acest lucru făcând fisiunea nucleară o sursă foarte tentantă de energie; totuși produsele secundare ale fisiunii nucleare sunt puternic radioactive, putând rămâne așa chiar și pentru mii de ani, având de a face cu importantă problemă a deșeurilor nucleare. Preocupările privind acumularea deșeurilor și imensul potențial distructiv al armelor nucleare contrabalansează calitățile dezirabile ale fisiunii ca sursă de energie, fapt ce dă naștere la intense dezbateri politice asupra problemei puterii nucleare.

Centrala Nucleară de la Cernavodă:

Centrala Nucleară de la Cernavodă este unica din România. În prezent (2011) funcționează unitățile I și II , ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării. Planul inițial, datând de la începutul anilor 1980, prevedea construcția a cinci unități. Unitatea I a fost terminată în 1996, are o putere electrica instalata de 706 MW si produce anual circa 5 TWh . Unitatea II a fost pornită pe 6 mai 2007 , conectată la sistemul energetic național pe 7 august și funcționează la parametrii normali din luna septembrie 2007. Centrala Nucleară de la Cernavodă

PowerPoint Presentation:

Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU . Apa grea, folosită drept moderator, este produsa la ROMAG PROD Drobeta-Turnu Severin. Despre Tehnologia CANDU – “ CAN adian D euterium U ranium “ :

PowerPoint Presentation:

CANDU este o abreviere a expresiei " CANada Deuterium Uranium ", semnificând un reactor nuclear generator de energie electrică dezvoltat în Canada, care utilizează apă grea ca moderator al neutronilor, dar și pentru răcirea instalației, respectiv folosind uraniu natural drept combustibil al reactorului. CANDU este un reactor nuclear de tipul PHWR ( Pressurized Heavy Water Reactor ), adică un reactor în care apa grea, aflată sub presiune, îndeplinește dubla funcție de a răci ansamblul de bare care formează combustibilul nuclear și de a modera neutronii rezultați din fisiunea spontană a uraniului ce se folosește drept combustibil. Conform statisticilor oficiale, a căror acuratețe este la nivelul lunii ianuarie 2002, din cele 438 de reactoare nucleare funcționale ale lumii, 32 erau de tipul CANDU .

PowerPoint Presentation:

Avantajele si Dezavantajele acestui tip de reactor : Avantaje La orice privire imparțială asupra diferitelor tipuri de reactoare nucleare, se remarcă câteva din avantajele majore a acestui tip de reactor nuclear comparativ cu altele de tipuri diferite: Apa grea - a cărui formulă chimică este D2O, unde litera D desemnează atomul de hidrogen greu (deuteriu): se poate obține oriunde în lume, printr-un prodeu de îmbogățire, întrucât apa grea se găsește natural dispersată în apa Pământului; este o substanță moderatoare foarte eficientă datorită absorbției relativ reduse a neutronilor de fisiune; se poate refolosi după reconcentrare și îndepărtarea tritiului. Uraniul natural folosit drept combustibil, care conține (izotopul 235U în proporție de 0,71%, acesta fiind singurul izotop al uraniului care fisionează cu neutroni termici), care: se găsește sub formă de zăcăminte naturale în multe din țările lumii; nu presupune existența unor uzine de îmbogățire izotopica ce folosesc tehnologii scumpe și implica costuri foarte mari; Reactorul CANDU este mult mai eficient decât celelalte tipuri de reactoare ce folosesc apă obișuită, deoarece consumă cu aproximativ 15% mai puțin uraniu natural.

PowerPoint Presentation:

Avantajele si dezavantajele acestui tip de reactor : Dezavantaje Principalele pericole asociate reactorului de tip CANDU sunt identice cu cele ale tipuri de reactori: tritiul (vapori de apă grea tritiată) -- Tritiul este un emițator de radiații β și prezintă pericol de iradiere interna prin inhalare. radiații gamma -- Reprezintă pericol de iradiere externa datorită puterii de pătrundere, care este mare, spre deosebire de puterea de ionizare care este mică. Pericolul depinde și de geometria sursei (punctiformă, liniară sau plană). radiații alfa -- Prezintă pericol de iradiere numai în cazul unei instalații "deschise". Sursele de radiații alfa sunt ecranate din proiect. radiații beta -- Prezintă pericol de iradiere numai în cazul unei instalatii "deschise". Sursele de radiatii beta sunt ecranate din proiect. neutronii -- În mod normal, zonele cu câmpuri de neutroni sunt inaccesibile (așa cum ar fi "fetele" reactorului.)

PowerPoint Presentation:

Reactorul numarul “I” din cadrul Centralei . Complexul Centralei de la Cernavoda , cu patru din cele cinci reactoare , primele doua fiind functionale .

PowerPoint Presentation:

În mod cu totul exceptional, când nivelul Dunării scade mult , iar apa de răcire nu mai poate fi pompată în instalațiile de răcire , reactoarele trebuie oprite . Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în august-septembrie 2003, când centrala a fost oprită timp de trei săptămâni. Pentru realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă a fost ales modelul unei Companii de Proiect realizată prin parteneriat între statul roman prin intermediul Nuclearelectrica și investitori privați. Cei șase investitori care au depus oferte și au fost selectați initial sunt: Arcelor Mittal România care va deține 6,2 din acțiunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Cehă – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% și RWE Germania – 9,15%, în condițiile în care statul roman deținea 51% din acțiuni.In urma retragerii GDF Suez,Iberdrola, Grupului CEZ si RWE Germania statul roman detine actualmente(octombrie 2011) 84.65 % din actiunile SN Nuclearelectrica . Compania de proiect numita EnergoNuclear a fost înființată în martie 2009, iar cele două unitați se estimează că vor fi puse în funcțiune în 2015-2016.

PowerPoint Presentation:

Informatii culese de Timoc Adrian 9 A , Colegiul Comercial “Carol I” Constanta

authorStream Live Help