Energia eoliana

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Energia eoliana:

Energia eoliana Colegiul comercial “Carol I “ Constanta Niculae Emilia Gabriela Clasa a IX-a A

Ce este ?:

Ce este ? Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă.

Informaţii generale:

Informaţii generale Vantul este miscarea aerului datorata maselor de aer cu temperaturi diferite . Temperaturile diferite sunt cauzate de masele de apa si pamant care absorb diferit caldura soarelui . La scara globala miscarile masive de aer sunt cauzate de diferenta de temperatura intre pamantul de la ecuator si cel apropiat de poli. Deoarece vantul va bata cat timp soarele va incalzi Pamantul este o sursa de energie regenerabila , ce este exploatata in prezent pentru a produce electricitate. Turbinele eoliene curente functioneaza pe acelasi principiu ca si morile de vant din antichitate: palele unei elice aduna energia kinetica a vantului pe care o transforma in electricitate prin intermediul unui generator.

Turbinele eoliene:

Turbinele eoliene Dorința de electrificare a gospodăriilor de-a lungul Great Plains din anii 30 a impulsionat dezvoltarea de turbine eoliene battery charging. Așa-numitele windchargers au premers turbinelor eoliene cu cu 2 sau trei palete actuale, folosite pentru furnizarea de electricitate pentru reședințele îndepărtate și pentru a asigura electricitate satelor din țările în curs de dezvoltare. Criza petrolului din anii 1970 a fost un stimulent pentru preocupările de valorificare a energie eoliene ca o sursă verde, alternativă de electricitate. Turbinele de vânt uzuale moderne generează între 250-300KW putere, aproape de 10 ori mai mult ca turbinele tradiționale europene de aceeași mărime.

PowerPoint Presentation:

Turbinele eoliene pot fi împărțite arbitrar în trei clase: mici, medii și mari. Turbinele eoliene mici sunt capabile de generarea a 50-60 KW putere și folosesc rotoare cu diametru între 1-15 m. Se folosesc în principal în zone îndepărtate, unde există un necesar de energie electrică dar sursele tradiționale de electricitate sunt scumpe sau nesigure.Unele mici turbine sunt așa compacte încât pot fi cărate în locații îndepărtate pe spatele calului. Cele mai multe dispozitive eoliene sunt turbinele de dimensiune medie. Acestea folosesc rotoare care au diametre între 15-60 m și au o capacitate între 50-1500 KW. Cele mai multe turbine comerciale generează o capacitate între 500KW-1500KW. Turbinele eoliene mari au rotoare care măsoară diametre între 60-100 m și sunt capabile de a genera 2-3 MW putere. S-a dovedit în practică că aceste turbine mastodont sunt mai puțin economice și mai puțin sigure în raport cu cele de dimensiune medie Turbinele eoliene mari produc până la 1,8 MW și pot avea o paletă de peste 40 m, ele fiind plasate pe turnuri de 80 m. Unele turbine pot produce 5 MW, deși aceasta necesită o viteză a vântului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 de kilometri pe oră. Puține zone pe pământ au aceste viteze ale vântului, dar vânturi mai puternice se pot găsi la altitudini mai mari și în zone oceanice

PowerPoint Presentation:

Energia eoliană este o energie curată și regenerabilă dar este intermitentă, având variații în timpul zilei și al anotimpului, și chiar de la un an la altul. Turbinele eoliene operează cam cam 60% din an în regiunile mcu vânt. Prin comparație, uzinele de cărbune operează la circa 75-85% din întreaga capacitate. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25 % din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice. În cazurile în care turbinele eoliene sunt conectate la mari rețele de electricitate, caracterul intermitent al energiei eoliene nu afectează consumatorii. Zilele fără vânt sunt compensate prin alte surse de energie cum ar fi uzinele de cărbune sau uzinele hidroelectrice care sunt conectate la rețea. Oamenii care locuiesc în locuri îndepărtate și care folosesc electricitatea de la turbinele eoliene utilizează adesea baterii sau generatoare de rezervă pentru asigurarea energiei în timpul perioadelor fără suficient vânt. Cele mai multe turbine eoliene comerciale sunt offline (pentru întreținere sau reparații) mai puțin de 3 % din timp, fiind, așadar, la fel de sigure ca și uzinele convenționale de energie. Turbinele eoliene au reputația de a fi longevive. Multe turbine produc energie de la începutul anilor 80. Multe mori de vânt de fermă americane sunt folosite de generații întregi. Unele mori de vânt tradiționale europene ating venerabila vârstă de 300 de ani .

Energia eoliană în România :

Energia eoliană în România Î n sectorul eolian din România au investit CEZ (Cehia), ENEL (Italia), Energias de Portugal (Portugalia) și Iberdrola Renovables (Spania) CEZ a instalat 115 turbine la Fântânele, 90 dintre ele fiind deja legate la rețeaua natională de energie electrică.  Eolienele au cca 100 m înălțime. Turbinele pentru parcul eolian construit de CEZ sunt livrate de către gigantul industrial american General Electric. Energias de Portugal (Portugalia), al treilea cel mai mare investitor în energie eoliană la nivel mondial, a terminat construcția unui parc eolian de 69 MW la Cernavodă , în mai 2011. Energia poate alimenta 70 000 de gospodării și a costat 200 milioane de dolari. La această dată în Dobrogea sunt construite deja parcuri eoliene care însumează 600MW.

PowerPoint Presentation:

În România, la începutul anului 2012, există peste 1000 de turbine eoliene care produc 3% din totalul de energie . Investițiile în eoliene au creat până acum 1000 de locuri de muncă. Eolienele din România produc, în medie 150 - 200 de megawați-oră. Costul energie eoliene este de 170 de euro pe megawatt/oră, de aproape trei ori mai mult față de energia produsă de hidrocentrale.

Avantaje:

Avantaje Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. Nu se produc deșeuri . Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici unui fel de deșeuri. Costuri reduse pe unitate de energie produsă . Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani, ajungând în S.U.A. să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalitățile negative inerente utilizării combustibililor clasici

Dezavantaje:

Dezavantaje Principalele dezavantaje sunt: resursa energetică relativ limitată, inconstanța datorată variației vitezei vântului și numărului redus de amplasamente posibile. Puține locuri pe Pământ oferă posibilitatea producerii a suficientă electricitate folosind energia vântului. La început, un important dezavantaj al producției de energie eoliană a fost prețul destul de mare de producere a energiei și fiabilitatea relativ redusă a turbinelor. În ultimii 25 de ani, eficacitatea energetică s-a dublat, costul unui kWh produs scăzând de la 0,7 euro la circa 0,32 euro în prezent. Un alt dezavantaj este și "poluarea vizuală" - adică faptul că au o apariție neplăcută - iar altul ar fi faptul că produc "poluare sonoră" (sunt prea gălăgioase). De asemenea, se afirmă că turbinele afectează mediul și ecosistemele din împrejurimi, omorând păsări și necesitând terenuri mari virane pentru instalarea lor.

Cum funcţionează turbinele eoliene?:

Cum funcţionează turbinele eoliene? Un sistem modern ce alimenteaza o locuinta folosind energie eoliana functioneaza dupa urmatorul principiu : o turbine este instalata in varful unui turn inalt (pentru a avea acces direct la curentii de aer, fara interferente din partea cladirilor de la sol), colecteaza energie kinetica de la vant, pe care o transforma in electricitate folosind un sistem de conversie. O locuinta tipica este deservita de o turbina eoliana si de un furnizor de electricitate local.

PowerPoint Presentation:

Energia eoliana este sursa de energie care creste ca aport procentual cel mai mult. Pe ultimii zece ani vorbim de o medie de aproximativ 29% crestere anuala (anul 2005 a inregistrat o crestere record de 43%), mult peste 2.5% pentru carbune, 1.8% pentru energie nucleara, 2.5% pentru gaz natural si 1.7% pentru petrol. Datorita iminentei crize a combustibililor si efectelor alarmante ale incalzirii globale este de asteptat ca aceste cifre sa creasca in cazul energiei eoliene . Europa este continentul care produce cea mai mare cantitate de energie folosind puterea vantului.

Cea mai mare centrală eoliană din lume:

Cea mai mare centrală eoliană din lume Cea mai mare centrala eoliana din lume va fi instalata in largul tarmului Angliei, la 25 de kilometri de localitatea Suffolk. Proiectul de 1,8 miliarde de dolari va consta din 140 de turbine, fiecare generand 3.6 MW. Puterea totala furnizata va fi suficienta pentru a alimenta 415.000 de locuinte , adica cam toata cererea localitatii Suffolk . Cele 140 de turbine ale proiectului " The Greater Gabbard Offshore Wind Farm Project " vor fi furnizate de Siemens Wind Power si vor fi montate pe piloni de 24 – 34 metri. Constructia va fi demarata in 2009 si se estimeaza ca va fi gata in 2011 .

PowerPoint Presentation:

Romania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young. Indicele calculat de Ernst & Young plaseaza Romania pe acelasi loc cu Polonia si Irlanda privind atractivitatea pietei de energie eoliana si foarte aproape de tari precum Suedia, Franta si Italia. "Acest avans reflecta cele mai noi investitii in proiecte eoliene pe teritoriul tarii noastre, dintre care cea mai importanta este a companiei Monsson Group, care a inceput constructia unui parc eolian cu o putere de 150 MW. Investitia totala a dezvoltatorului privat in parcul din judetul Constanta se ridica la 245 milioane de euro", se arata in raportul Ernst & Young.

PowerPoint Presentation:

Surse : Wikipedia( ro.wikipedia.org ) Country Attractiveness Indices (news paper) Ernst & Young ( www.ey.com/ ) www. energie - eoliana .com/

authorStream Live Help