Magnetii

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Magnetii:

Magnetii Nedelcu Bianca Clasa a IX-a E Liceul Comercial “Carol I”

PowerPoint Presentation:

Magnetul este un material sau un obiect care produce câmp magnetic. Aceasta îi conferă proprietăți particulare cum ar fi exercitarea unei forțe de atracție asupra unui material feromagnetic.

PowerPoint Presentation:

Grecii au descoperit, în antichitate, aproape de orașul Magnezia din Asia Mică, o piatră care are proprietatea de a atrage bucățile de fier. Această rocă este formată dintr-un minereu numit magnetită. Categorii: 1. Magneți naturali – orice bucată din magnetită este un magnet natural 2. Magneți artificiali – aceștia se obțin prin frecarea unor bucăți de fier cu un magnet natural Poli magnetici sunt extremitățile unui magnet, unde este concentrată acțiunea magnetică sau atracția. Magnetul atrage doar corpurile care conțin fier. Un corp din fier, prin contact cu un magnet, se magnetizează. Dacă magneții sunt încălziți, ei își pierd proprietățile. Orice magnet este alcătuit din doi poli, acestea sunt zonele în care se manifestă cel mai puternic proprietățile magnetice.

Campul Magnetic:

Campul Magnetic Câmpul magnetic este o mărime fizică vectorială ce caracterizează spațiul din vecinătatea unui magnet, electromagnet sau a unei sarcini electrice în mișcare. Acest câmp vectorial se manifestă prin forțele care acționează asupra unei sarcini electrice în mișcare (forță Lorentz), asupra diverselor materiale (paramagnetice, diamagnetice sau feromagnetice după caz). Poate fi măsurat cu magnetometrul. Mărimea care măsoară interacțiunea dintre câmp magnetic și un material se numește susceptibilitate magnetică. Câmpul magnetic și câmpul electric sunt cele două componente ale câmpului electromagnetic. Prin variația lor, cele două câmpuri se influențează reciproc și astfel undele electrice și magnetice se pot propaga liber în spațiu sub formă de unde electromagnetice.

Electromagnetul:

Electromagnetul Electromagnetul este un tip de magnet la care câmpul magnetic este produs cu ajutorul curentului electric. În general este alcătuit dintr-o bobină al cărei conductor va fi parcurs de curent. Pentru intensificarea și direcționarea câmpului magnetic, în bobină se poate introduce un miez de fier.

Curentul electric:

Curentul electric Curentul electric reprezintă deplasarea dirijată a sarcinilor electrice. Există două mărimi fizice care caracterizează un curent electric: intensitatea curentului electric, numită adesea simplu tot curent electric , care caracterizează global curentul, referindu-se la cantitatea de sarcină electrică ce străbate secțiunea considerată în unitatea de timp. Se măsoară în amperi. densitatea de curent este o mărime vectorială asociată fiecărui punct, intensitatea curentului regăsindu-se ca integrală pe întreaga secțiune a conductorului din densitatea de curent. Se măsoară în amperi pe metru pătrat.

PowerPoint Presentation:

Sarcinile electrice în mișcare pot fi purtate între două puncte date, de electroni, ioni sau o combinație de ioni și electroni. Producerea curentului electric este determinată de existența unei tensiuni electrice între cele două puncte (între care se deplasează sarcinile). Tensiunea în cauză poate fi dată de o sursă electrică existentă în circuitul electric considerat. De asemenea, curentul electric mai poate lua naștere într-un circuit dacă acesta este un circuit închis și este influențat de o tensiune electromotoare, prin inducție electrică.

Magnetizarea:

Magnetizarea Magnetizarea este un vector  al cărui modul este momentul magnetic pe unitatea de volum din punctul considerat. Un magnet de calitate în formă de bară poate avea un moment magnetic de magnitudine  și un volum de  , deci o magnetizare medie de . Fierul poate avea o magnetizare de circa un milion A/m.

Electromagnetii:

Electromagnetii Electromagneții sunt obținuți prin înfășurarea unui fir metalic ( cupru sau fier de exemplu ) pe o bară feroasă. Capetele arcului creat se vor lega de polii unei baterii puternice.Sistemul bobina cu miez de fier parcursa de curent electric se numeste electromagneti.

Unde eletromagnetice:

Unde eletromagnetice Undele electromagnetice sau radiația electromagnetică sunt fenomene fizice în general naturale, care constau dintr-un câmp electric și unul magnetic în același spațiu, și care se generează unul pe altul pe măsură ce se propagă.

Motoare şi generatoare:

Motoare şi generatoare Dacă o sârmă prin care se închide un circuit electric se află lângă un magnet permanent, atunci sârma se va mişca din poziţia ei iniţială la apariţia curentului, dacă nu este ţinută fixă. Acest lucru se datorează electromagnetismului . În 1821, Michael Faraday a realizat o maşină simplă în care un fir străbătut de curent se mişca în jurul unui magnet permanent. Bineînţeles, această „maşinuţă” mică nu era potrivită pentru o utilizare practică, dar prin ea s-a materializat ideea ce stă la baza motoarelor electrice moderne: cu ajutorul curentului electric se poate realiza mişcare continuă. Motoarele electrice moderne utilizează electomagneţi în loc de o singură sârmă şi funcţionează mai eficace şi mai

Sfarsit!:

Sfarsit!

authorStream Live Help