GAVRIL ANDREI MARIUS - GREUTATEA

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

COLEGIUL “COMERCIAL CAROL I” CONSTANTA :

COLEGIUL “COMERCIAL CAROL I” CONSTANTA GREUTATEA GAVRIL ANDREI MARIUS CLASA A IX-a E PROMOTIA 2011-2012

DEFINITIE:

DEFINITIE Greutatea unui corp este forta cu care un camp gravitational actionează asupra corpului. De exemplu greutatea unui corp aflat la suprafata Pămîntului este. unde m este masa corpului, iar este vectorul acceleratiei gravitationale la suprafata Pămîntului, orientat spre centrul planetei si cu valoarea standard de 9,80665 m/s² (valoarea reală depinde de pozitia geografică si de altitudine

DE CE TREBUIE SA STIM DESPRE GREUTATE?:

DE CE TREBUIE SA STIM DESPRE GREUTATE? Greutatea este poate cea mai importanta forta existenta pe Pamant. Ea este forta exercitata de Pamant asupra tuturor corpurilor ceresti. Datorita ei putem merge pe pamant, Pamantul atragandu-ne ca un magnet urias.

UNITATI DE MASURA :

UNITATI DE MASURA Ca pentru orice alt tip de fortă, unitatea de măsură în Sistemul International pentru greutate este newtonul (simbol: N). În sistemul CGS de unităti greutatea se măsoară în unitatea numită „dină”, definită ca forta care imprimă unui corp de 1 g o acceleratie de 1 cm/s². În aplicatii practice greutatea se exprimă adesea di în kilograme-fortă (simbol: kgf), unitate definită ca forta egală cu greutatea unui corp cu masa de 1 kg la suprafata Pămîntului; relația dintre kilogramul-fortă di newton este: 1 kgf = 9,80665 N (egalitate exactă prin definitie). Greutătile exprimate în kilograme-fortă au avantajul că sînt aproximativ egale numeric cu masele corespunzătoare (măsurate în kilograme) si deci permit calcule simple. Totusi, exprimarea greutătii în kilograme, care se întîlneste deseori în viata curentă, este gresită din punct de vedere stiintific.

MASURAREA GREUTAII:

MASURAREA GREUTAII Greutatea se poate determina folosind aceleasi instrumente ca pentru alte tipuri de fortă. O categorie de astfel de instrumente se bazează pe deformarea unui corp elastic si măsurarea acestei deformări. Asa functionează dinamometrul, cantarele hidraulice, cîntarele pneumatice, cîntarele electronice cu senzori de tensiune mecanică etc. O altă metodă se bazează pe echilibrul de greutăti sau momente ale fortei, ceea ce permite compararea greutătii unei mase necunoscute cu a unor mase cunoscute. Pe acest principiu se bazează balantele (cu brate de obicei egale) si cantarele (cu mase ce pot fi deplasate în dreptul unei scale). Diferenta dintre cele două principii de măsurare este că în cazul dinamometrelor etc. se determină direct greutatea, iar în cazul balantelor se găseste o relatie între mase, încat greutatea rezultă indirect si necesită cunoasterea acceleratiei gravitationale de la locul măsurării sau includerea acesteia în procesul de calibrare.

GREUTATEA SI MASA CORPURILOR:

GREUTATEA SI MASA CORPURILOR Greutatea unui corp nu trebuie confundată cu masa lui. În viata curentă se face deseori confuzia între greutate si masă, aceasta din cauză că, la prima vedere, orice obiect care cantăreste 1 kilogram-fortă are masa tot de 1 kilogram. Din punct de vedere fizic însă cele două notiuni sunt distincte. Astfel, masa este o proprietate intrinsecă a corpului, un scalar care nu depinde de locul unde se află corpul, si exprimă cantitativ inertia acestuia, adică tendinta de a se opune mai puternic sau mai slab schimbării stării de miscare sau repaus atunci cand i se aplică o fortă. În schimb, greutatea este o fortă (un vector) care măsoară o interactiune, în particular aceea dintre corpul a cărui greutate o măsurăm si corpul care generează campul gravitational respectiv. În timp ce masa corpului este constantă, greutatea sa depinde de intensitatea campului gravitational; de exemplu greutatea unui obiect pe Pămînt este diferită de greutatea aceluiasi obiect la mari altitudini, în stratosferă, în misiunile spatiale sau si pe Lună, desi masa obiectului e în toate cazurile aceeasi.

GREUTATEA PE PAMANT:

GREUTATEA PE PAMANT Măsurări de precizie arată că nici pe Pămînt greutatea unui corp nu este constantă, ci depinde de valoarea locală a acceleratiei gravitationale. Aceasta depinde de latitudine, de altitudine si de distributia locală de masă a scoartei terestre. De aceea cantarele care măsoară masa prin intermediul greutătii trebuie să fie calibrate înainte de utilizare si au precizia optimă numai în locul unde s-a efectuat calibrarea (problema se pune numai la cantarele cu precizie mai bună de 1 %). Balantele nu suferă de această limitare; ele efectuează calibrarea în mod natural la fiecare măsurare, întrucît functionează prin compararea greutătii necunoscute cu greutăti cunoscute.

authorStream Live Help