niko

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

ENERGIA SOLARA ELEV : CUCU NICOLATA CLASA : a IX a B LICEU : COLEGIU COMERCIAL “CAROL I”

Energia solară este energia emisă de Soare, fiind o sursă de energie regenerabilă :

Energia solară este energia emisă de Soare, fiind o sursă de energie regenerabilă Energia solară poate fi folosită să: genereze electricitate prin c (fotovoltaice ) genereze electricitate prin centrale termice solare (heliocentrale) încălzească clădiri, direct încălzească clădiri, prin pompe de căldură încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice

PowerPoint Presentation:

Consideraţii privind radiaţia solară Soarele reprezintă sursa de energie a Pamântului, contribuind la mentinerea temperaturii planetei mult peste valoarea de aproape 0K, întâlnită în spaţiul interplanetar şi este singura sursă de energie capabilă să întreţină viaţa pe Pământ. Constanta solară reprezintă fluxul de energie termică unitară primită de la Soare, măsurată în straturile superioare ale atmosferei terestre , perpendicular pe direcţia razelor solare .

PowerPoint Presentation:

Radiaţia solară este influenţată de modificarea permanentă a câtorva parametrii importanţi, cumsunt : * Înălţimea soarelui pe cer (unghiul format de direcţia razelor soarelui cu planul orizontal); * Unghiul de înclinare a axei Pământului; * Modificarea distanţei Pământ – Soare (aproximativ 149 milioane km pe o traiectorie eliptică, uşor excentrică.); * Latitudinea geografică. Radiatii solare

PowerPoint Presentation:

Captarea radiţiei solare Transformarea, sau conversia energiei solare în energie termică, este realizată în captatori solari, având funcţionarea bazată pe diverse principii constructive. Indiferent de tipul captatorilor solari , pentru ca randamentul conversiei energiei solare în energie termică să fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare, să fie cât mai corectă. Poziţia captatorilor solari este definită prin două unghiuri şi anume, unghiul de înclinare faţă de orizontală, Poziţia captatorilor solari este definită prin două unghiuri şi anume, unghiul de înclinare faţă de orizontală .

PowerPoint Presentation:

Aplicatii ale energiei solare Agricultura si horticultura – in functie de energia solara ce poate fi captata intr -o anumita perioada a anului agricultura cauta sa optimizeze perioadele in care se planteaza recoltele , sa le orienteze catre sursa de lumina a soarelui , sa utilizeze coline in scara pentru a asigura o cantitate egala de caldura si lumina pentru fiecare rand de plante , sa roteasca tipurile de plante , toate aceste tehnici avand o influenta combinata semnificativa asupra recoltei . Pentru zonele unde se doreste cultivarea unor plante incompatibile cu climatul local se folosesc serele , care convertesc lumina in caldura , permitant astel cultivarea plantelor in afara arealului lor geografic sau in anotimpurile reci . Iluminare – Lumina solara a fost timp de secole principala metoda de iluminare a locuintelor pe timp de zi si nu a fost inlocuita nici pana in ziua de azi de metodele moderne de iluminare , cel putin in cazul in care se doreste obtinerea unei eficiente energetice semnificative .

PowerPoint Presentation:

Incalzirea apei – In zonele de latitudine scazuta , sub 40 grade, 60-70% din apa calda folosita domestic poate fi asigurata de sistemele de incalzire solare , cu tuburi sau suprafete reflectante Procesarea caldurii in scop industrial – Se folosesc parabolice reflectorizante pentru concentrarea caldurii in diverse aplicatii comerciale . O alta metoda de procesare a caldurii sunt vasele cu apa sarata care folosesc caldura soarelui pentru a evapora apa si a obtine sare .

authorStream Live Help