Rezistenta electrica

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Rezistenta electrica Elev : Fulga Nicoleta Clasa a X-a C:

Rezistenta electrica Elev : Fulga Nicoleta Clasa a X-a C

PowerPoint Presentation:

Rezistenta electrica se aplica intr-un circuit electric.Legea care o aplica este legea lui Ohm. L egea lui Ohm se aplică pentru conductori electrici la capetele cărora se aplică tensiuni electrice. Legea lui Ohm spune că într-un circuit intensitatea (I) curentului electric este direct proporțională cu tensiunea (U) aplicată și invers proporțională cu rezistența (R) din circuit.

PowerPoint Presentation:

Rezistența electrică este o mărime fizică prin care se exprimă proprietatea unui conductor electric de a se opune trecerii prin el a curentului electric. În electrotehnică, ea este o măsură care determină ce valoare de tensiune este necesară pentru ca un anumit curent electric să treacă printr-un circuit (conductor) electric dat. Unitatea de măsura a rezistenței electrice, în SI, este ohm-ul, notat cu Ω. Pentru un conductor omogen, valoarea rezistenței este : unde: ρ este rezistivitatea materialului din care este făcut conductorul, măsurată în ohm · metru; l este lungimea conductorului, măsurată în metri; S este secțiunea transversală a conductorului, măsurată în metri pătrați; Într-un circuit electric simplu (ochi), valoarea rezistenței lui se calculează cu ajutorul legii lui Ohm, fiind egală cu raportul dintre tensiunea U aplicată la bornele circuitului și intensitatea I a curentului care circulă prin circuit.

PowerPoint Presentation:

Variația rezistenței electrice în funcție de temperatură Rezistența ohmică a metalelor crește cu temperatura iar a cărbunelui și a lichidelor scade cu cît temperatura lor crește. Rezistența electrică a cuprului crește cu 4% la o încălzire de 10 °C. Modul cum variază rezistența ohmică a unui conductor electric în funcție de temperatură se poate determina folosind următoarea relație: p= p 0 [1+ α t] unde: t este temperatura materialului p este rezistivitatea materialului la temperatura t, numită și rezistența specifică a mat.; p 0 este rezistivitatea materialului la 20 °C; α este coeficientul de variatie a rezistentei cu temperatura (specific fiecărui material și reprezintă variația rezistenței de un ohm a conductorului respectiv la o creștere a temperaturii sale cu 1 °C). Există materiale cu coeficient de temperatură pozitiv (cele mai multe), și materiale cu coeficient negativ (a căror rezistența scade la creșterea temperaturii lor)

PowerPoint Presentation:

Unitatea de masura Unitatea de masura a rezistentei electrice se numeste Ohm . Daca cele 2 cazuri le consideram ca fiind extreme putem spune ca materialele conductoare au rezistenta nula (0) iar cele izolatoare au rezistenta foarte mare, tinzand la infinit. Intre cele 2 cazuri extreme  exista foarte multe materiale sau elemente de circuit care au valori intermediare, finite ale rezistentei electric Legea lui Ohm Avand definite trei marimi electrice fundamentale, putem stabili o relatie intre acestea numita legea lui Ohm si care este si o definitie pentru marimea numita rezistenta electrica: Un element de circuit are valoarea rezistentei electrice de 1 ohm daca acesta avand la borne o tensiune de 1Volt permite sa treaca prin el un curent de 1 amper. Relatia se scrie matematic prin formula: R=V / I Toate legile care definesc comportamentul circuitelor electrice au la baza aceasta formula de calcul elementara. Formula se mai poate srie astfel: I = V / R  sau  V = R * I Revenind la analogia cu fluidul putem afirma ca rezistenta electrica este asemanatoare cu sectiunea unui tub prin care circula fluid. Cantitatea de fluid care trece prin tub este invers proportionala cu marimea  sectiunii tubului. In acelasi mod si sectiunea unui conductor electric sau alt element de circuit, influienteaza trecerea curentului electric.

Circuite rezistive echivalente serie si paralel     :

Circuite rezistive echivalente serie si paralel

PowerPoint Presentation:

Puterea electrica Puterea electrica este definita ca fiind produsul dintre tensiunea de la borne si curentul care traverseaza un element de circuit avand o anumita rezistenta electrica. Simbolul puterii electrice este litera P. Pentru calculul puterii este suficient sa cunoastem 2 dintre marimile definite abterior: P = V * I   sau   P = V * V / R   sau   P = I * I * R Componente electrice rezistive Elementul de circuit care este cel mai exact caracterizat de legea lui Ohm este numit rezistor. Simbolurile grafice des folosite ale rezistorului sunt: Exemplele cele mai intalnite de elemente de circuit  rezistive sunt: aparatele electrocasnice: resoul/aeroterma electrica, becul cu filament. Circuite electrice rezistive.

authorStream Live Help