Energia solara & Panouri solare Pirjol Ionela

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Energia solara:

Energia solara 2.1. PARTICULARITĂŢI ALE ENERGIEI SOLARE 2.1.1. Consideraţii privind radiaţia solară Soarele reprezintă sursa de energie a Pamântului, contribuind la mentinerea temperaturii planetei mult peste valoarea de aproape 0K, întâlnită în spaţiul interplanetar şi este singura sursă de energie capabilă să întreţină viaţa pe Pământ. Soarele reprezintă practic o sursă inepuizabilă de energie, estimându-se o durată a existenţei radiaţiei solare de încă aproximativ 4…5 miliarde a ani. Pentru studiul radiaţiei solare, este important să fie definite câteva mărimi importante. Constanta solară reprezintă fluxul de energie termică unitară primită de la Soare, măsurată în straturile superioare ale atmosferei terestre, perpendicular pe direcţia razelor solare. Valoarea general acceptată pentru constanta solară este de aproximativ 1350 W/m2, reprezentând o valoare medie anuală, măsurată cu ajutorul sateliţilor de cercetare ştiinţifică. Atmosfera terestră şi suprafaţa Pământului interacţionează cu radiaţia solară, producând o serie de transformări ale acesteia .

PowerPoint Presentation:

Energia solară este energia emisă de Soare , fiind o sursă de energie regenerabilă Energia solară poate fi folosită să: genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice) genereze electricitate prin centrale termice solare ( heliocentrale ) încălzească clădiri, direct încălzească clădiri, prin pompe de căldură încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice Instalațiile solare sunt de două tipuri: termice și fotovoltaice .

PowerPoint Presentation:

Potenţialul de utilizare a energiei solare în Romania, este relativ important, aşa cum se observă în figurile 2.4 şi 2.5, care reprezintă hărţi ale radiaţiei solare globale. Există zone în care fluxul energetic solar anual, ajunge până la 1450…1600kWh/m2/an, în zona Litoralului Mării Negre şi Dobrogea ca şi în majoritatea zonelor sudice. În majoritatea regiunilor ţării, fluxul energetic solar anual, depăşeşte 1250…1350kWh/m2/an.

PowerPoint Presentation:

De ce energie solara? Pentru ca este disponibila in cantitati imense, este inepuizabila (cel putin pentru cateva miliarde de ani) si este ecologica. Captarea energiei solare nu este poluanta si nu are efecte nocive asupra atmosferei, iar in conditiile in care degradarea Terrei atinge un nivel din ce in ce mai ridicat, aceasta problema incepe sa fie luata in seama de tot mai multi oameni. Si acest lucru se vede. In cazul producerii de energie electrica prin intermediul panourilor fotovoltaice, procentul energiei solare din totalul energiei produse pe glob a crescut de la 0,04% in 2004 la peste 0.3% si se estimeaza ca va depasi 0,4% pana la finalul lui 2010. In continuare este un procent minuscul, dar este de apreciat faptul ca omenirii a inceput sa ii pese. Iar pe masura ce tehnologia se va dezvolta, energia solara va fi utlizata din ce in ce mai mult.

PowerPoint Presentation:

De ce nu energie solara? Raspandirea foarte limitata a utlizarii tehnologiei solare are foarte multe cauze. In primul rand, tehnologia de captarea a razelor solare este inca la inceput si costisitoare. Pretul producerii unui WATT in prezent, prin intermediul celulelor fotovoltaice, este de 6-7 ori mai mare decat cel al producerii sale in termocentrale. De aceea investitia initiala intr-un sistem de producere a energiei prin captarea razelor solare este mare, chiar daca amortizarea se produce in timp , sistemele fiind in general foarte fiabile si putand functiona 10-25 de ani fara mari costuri de intretinere. In plus, panourile solare au un randament foarte scazut daca raportam cantitatea de energie produsa la dimensiunea lor : pentru acoperirea necesitatilor unei locuinte fiind necesare panouri de cateva zeci de metri patrati. Dar si acest lucru se va schimba pe masura ce tehnologia evolueaza. Cel mai mare dezavantaj este insa acela ca energia solara este dependenta de razele soarelui , cu alte cuvinte de cantitatea de radiatii solare care ajung pe Pamant. Iar aceasta este variabila , in functie de ora, de perioada a anului, de conditiile atmosferice, etc. Si nu in ultimul rand, randamentul sistemelor solare depinde in mare masura de unghiul sub care cade raza de soare pe panoul solar, asadar de pozitia pe glob. O harta a potentialului solar in Europa poate fi vazuta mai jos.

PowerPoint Presentation:

Panou solar – notiuni generale despre panoul solar Pe scurt, panoul solar este un dispozitiv folosit pentru generarea de energie . Energie care nu necesita materii prime, nu este poluanta si in plus, este gratuita si regenerabila . Suna interesant, nu? Intrand in detalii, panourile solare sunt mijloace de captare si utlizarea a energiei solare. Exista doua mari tipuri de panouri solare utilizabile in prezent: panouri solare folosite la incalzit panouri solare ce utilizeaza celule fotovoltaice pentru producerea de nergie electrica

PowerPoint Presentation:

Pe scurt, panoul solar este un dispozitiv folosit pentru generarea de energie . Energie care nu necesita materii prime, nu este poluanta si in plus, este gratuita si regenerabila . Suna interesant, nu? Intrand in detalii, panourile solare sunt mijloace de captare si utlizarea a energiei solare. Exista doua mari tipuri de panouri solare utilizabile in prezent: panouri solare folosite la incalzit panouri solare ce utilizeaza celule fotovoltaice pentru producerea de nergie electrica Panouri solare folosite la incalzit Acestea mai putin important si sunt folosite pentru incalzirea apei sau a locuintelor. Procesul lor de functionare, simplificat desigur, este urmatorul: panourile capteaza caldura solara si o transfera prin intermediul unor tuburi unui flux de apa. Astfel, apa este incalzita si poate fi apoi folosita sau stocata pentru utilizare. Aceste sisteme sunt avantajoase in locurile unde nu exista alte mijloace de incalzire, nu necesita utilizarea de energie electrica , sunt ecologice, dar sunt si destul de costisitoare. In plus, ele pot fi utilizate doar in perioada de vara, cand temperatura atmosferica este destul de mult peste punctul de inghet al apei. Panouri solare folosite la producerea energiei electrice Cele din categoria a doua, panourile solare folosite la producerea energiei electrice , sunt cele cu adevarat interesante, pentru ca da, produc energie electrica gratuita . La baza acestui proces sta celula fotovoltaica. Pe scurt, in contact cu razele soarelui, aceasta produce energie electrica. Pentru a intra in detaliu, ne-ar fi necesare insa cunostinte de chimie destul de avansate: fotonii din razele solare “bombardeaza” atomii materialelor din care este realizata celula fotovoltaica. Sub aceasta actiune, acestia tind sa se elibereze si astfel se formeaza energia electrica. Cu siguranta nu am fost foarte concis, pentru ca in scoala chimia nu era printre materiile mele preferate, asa ca pentru a afla mai multe detalii va recomand acest

authorStream Live Help