Energie eoliana si solara (Hutanasu Ana-Maria 10 B )

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Energie Energie solară Energie eoliană :

Energie Energie solară Energie eoliană Hutanasu Ana-Maria 10 B

Energie solară :

Energie solară Energia solară este energia emisă de Soare , fiind o sursă de energie regenerabilă Energia solară poate fi folosită să : genereze electricitate prin celule solare ( fotovoltaice ) genereze electricitate prin centrale termice solare ( heliocentrale ) încălzească clădiri , direct încălzească clădiri , prin pompe de căldură încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice Instalațiile solare sunt de două tipuri : termice și fotovoltaice .

Ecranul telefonului mobil, folosit ca încărcător solar :

Ecranul telefonului mobil , folosit ca încărcător solar Wysips , o companie de origine franceză , a descoperit tehnologia prin care ecranul telefonului mobil sau al smartphone- ului poate fi încărcat de la soare , cu ajutorul unei pelicule fotovoltaice . Pelicula fotovoltaică poate fi integrată în ecranul telefonului și permite încărcarea completă a bateriilor , grație luminii solare , în numai 6 ore. Procedeul este ieftin ( prețul peliculei este de 1 euro), iar invenția companiei franceze a fost deja premiată la Concursul de inventică de la Orlando, Florida, la categoria „ Aplicații verzi în gestionarea energiei ”. Descoperirea aparține fondatorilor companiei , Ludovic Deblois și Joël Gilbert, care au demonstrat că „ în șase ore se poate încărca complet o baterie , de la soare , iar pentru 30 de minute de conversație este necesară doar o oră ”. Primele telefoane cu peliculă fotovoltaică Wysips urmează să apară în primul trimestru al anului 2012

Primul avion propulsat doar cu energie solară care a zburat și noaptea :

Primul avion propulsat doar cu energie solară care a zburat și noaptea Primul avion propulsat doar de energia solară a efectuat un zbor experimental decolând din Payerne , în Elveția și aterizând peste 15 ore pe aeroportul din Bruxells . Astfel el a survolat Franța , Luxemburg, și Belgia , într -un zbor de 15 ore, la 3.600 m altitudine , cu viteza de 70 de kilometri pe oră . Aparatul a fost construit de aeronautul și medicul elvețian Bertrand Piccard și a fost pilotat de Andre Borshberg . Avionul , care poartă denumirea Solar Impulse, are o anvergură a aripilor de 64 metri , aproape cât al unui avion uriaș , precum Airbus A340. Greutatea acesteia este , însă , comparabilă cu a unei limuzine - puțin peste o tonă și jumătate . Zborul Solar Impulse a fost susținut de Comisia Europeană . Avionul solar a făcut istorie acum un an, când a zburat neîntrerupt 24 de ore, propulsat doar de bateriile sale solare ( ce cântăresc cca 500 kg). Aripile aeronavei sunt acoperite cu 12 mii de celule foto-voltaice , care alimentează patru motoare electrice cu puterea de 10 cai putere fiecare .

Energie eoliană :

Energie eoliană Energia eoliană este energia vântului , o formă de energie regenerabilă . La început energia vântului era transformată în energie mecanică . Ea a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt . Morile de vânt au fost folosite începând cu sec al 7-lea î.Hr de perși pentru măcinarea grăunțelor . Morile de vânt europene , construite începând cu sec al 12-lea în Anglia și Franța , au fost folosite atăt pentru măcinarea de boabe cât și pentru tăierea buștenilor , mărunțirea tutunului , confecționarea hârtiei , presarea semințelor de in pentru ulei și măcinarea de piatră pentru vopselele de pictat . Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la început până la 1500 KW ( anul 1988), devenind în același timp și loc de depozitare a materialelor prelucrate .[1] Morile de vânt americane pentru ferme erau ideale pentru pomparea de apă de la mare adâncime . Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW ( diametre de elice începând cu 1m)-2-3MW putere ( diametre de 60-100m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. Puterea vântului este folosită și în activități recreative precum windsurfing- ul . La sfârșitul anului 2010, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW. Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawațioră /an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie . Industria vântului implică o circulație a mărfurilor de 40 miliarde euro și lucrează în ea 670 000 persoane în întreaga lume .

Morile de vânt medievale europene :

Morile de vânt medievale europene Primele mori de vânt din Europa au fost construite în sec al 12-lea în nordul Franței și în sudul Angliei , ele s-au răspândit apoi în Belgia , Germania și Danemarca . În Olanda ele au fost folosite pentru a drena (asana) zonele mlăștinoase pentru a le face locuibile de către Jan Leegwater și inginerii danezi care i -au urmat Morile de vânt europene erau folosite atât la măcinarea grăunțelor cât și la tăierea buștenilor , mărunțirea tutunului , confecționarea hârtiei , presarea semințelor de in pentru ulei și măcinarea de piatră pentru vopselele de pictat Europenii au dezvoltat mori de vânt cu rotoare care se învârteau în jurul unor axe orizontale , spre deosebire de perși care mergeau pe principiul unor axe verticale . Morile de vânt europene tipice aveau patru palete , unele aveau cinci și ocazional mai existau și cu șase . Treptat multe din aceste mori de vânt europene au ajuns să aibă două sau trei nivele interioare unde bunurile ( grăunțele , vopseaua , tutunul ) puteau fi stocate .

Turbinele eoliene moderne :

Turbinele eoliene moderne Dorința de electrificare a gospodăriilor de-a lungul Great Plains din anii 30 a impulsionat dezvoltarea de turbine eoliene battery-charging. Așa-numitele windchargers au premers turbinelor eoliene cu cu 2 sau trei palete actuale , folosite pentru furnizarea de electricitate pentru reședințele îndepărtate și pentru a asigura electricitate satelor din țările în curs de dezvoltare . Criza petrolului din anii 1970 a fost un stimulent pentru preocupările de valorificare a energie eoliene ca o sursă verde , alternativă de electricitate . Turbinele de vânt uzuale moderne generează între 250-300KW putere , aproape de 10 ori mai mult ca turbinele tradiționale europene de aceeași mărime .

Mărimea turbinelor eoliene :

Mărimea turbinelor eoliene Turbinele eoliene pot fi împărțite arbitrar în trei clase : mici , medii și mari . Turbinele eoliene mici sunt capabile de generarea a 50-60 KW putere și folosesc rotoare cu diametru între 1-15 m. Se folosesc în principal în zone îndepărtate , unde există un necesar de energie electrică dar sursele tradiționale de electricitate sunt scumpe sau nesigure.Unele mici turbine sunt așa compacte încât pot fi cărate în locații îndepărtate pe spatele calului . Cele mai multe dispozitive eoliene sunt turbinele de dimensiune medie . Acestea folosesc rotoare care au diametre între 15-60 m și au o capacitate între 50-1500 KW. Cele mai multe turbine comerciale generează o capacitate între 500KW-1500KW.. Turbinele eoliene mari au rotoare care măsoară diametre între 60-100 m și sunt capabile de a genera 2-3 MW putere . S-a dovedit în practică că aceste turbine mastodont sunt mai puțin economice și mai puțin sigure în raport cu cele de dimensiune medie [1] Turbinele eoliene mari produc până la 1,8 MW și pot avea o paletă de peste 40 m, ele fiind plasate pe turnuri de 80 m. Unele turbine pot produce 5 MW, deși aceasta necesită o viteză a vântului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 de kilometri pe oră . Puține zone pe pământ au aceste viteze ale vântului , dar vânturi mai puternice se pot găsi la altitudini mai mari și în zone oceanice .

Comparații cu alte resurse energetice :

Comparații cu alte resurse energetice Avantaje În contextul actual, caracterizat de creșterea alarmantă a poluării cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili , devine din ce în ce mai importantă reducerea dependenței de acești combustibili . Energia eoliană s-a dovedit deja a fi o soluție foarte bună la problema energetică globală . Utilizarea resurselor regenerabile se adresează nu numai producerii de energie , dar prin modul particular de generare reformulează și modelul de dezvoltare , prin descentralizarea surselor . Energia eoliană în special este printre formele de energie regenerabilă care se pretează aplicațiilor la scară redusă . Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră , datorită faptului că nu se ard combustibili . Nu se produc deșeuri . Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici unui fel de deșeuri . Costuri reduse pe unitate de energie produsă . Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani , ajungând în S.U.A. să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili , chiar dacă nu se iau în considerare externalitățile negative inerente utilizării combustibililor clasici . În 2004 prețul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime față de cel din anii 1980 , iar previziunile sunt de continuare a scăderii acestora deoarece se pun în funcțiuni tot mai multe unități eoliene cu putere instalată de mai mulți megawați . Costuri reduse de scoatere din funcțiune . Spre deosebire de centralele nucleare , de exemplu , unde costurile de scoatere din funcțiune pot fi de câteva ori mai mari decât costurile centralei ., în cazul generatoarelor eoliene , costurile de scoatere din funcțiune , la capătul perioadei normale de funcționare , sunt minime , acestea putând fi integral reciclate .

Dezavantaje :

Dezavantaje Principalele dezavantaje sunt : resursa energetică relativ limitată , inconstanța datorată variației vitezei vântului și numărului redus de amplasamente posibile . Puține locuri pe Pământ oferă posibilitatea producerii a suficientă electricitate folosind energia vântului . La început , un important dezavantaj al producției de energie eoliană a fost prețul destul de mare de producere a energiei și fiabilitatea relativ redusă a turbinelor . În ultimii 25 de ani , eficacitatea energetică s-a dublat , costul unui kWh produs scăzând de la 0,7 euro la circa 0,32 euro în prezent . Un alt dezavantaj este și " poluarea vizuală " - adică faptul că au o apariție neplăcută - iar altul ar fi faptul că produc " poluare sonoră " ( sunt prea gălăgioase ). De asemenea , se afirmă că turbinele afectează mediul și ecosistemele din împrejurimi , omorând păsări și necesitând terenuri mari virane pentru instalarea lor .[ Argumente împotriva acestora sunt că turbinele moderne de vânt au o apariție atractivă stilizată , că mașinile omoară mai multe păsări pe an decât turbinele și că alte surse de energie , precum cărbunele , sunt cu mult mai dăunătoare pentru mediu , deoarece creează poluare și duc la efectul de seră . De asemenea , există un risc mare de distrugere în cazul furtunilor .

Mașini eoliene :

Mașini eoliene Doi inventatori germani au călătorit 5.000 de km de-a lungul Australiei , într -o mașină-prototip ce se încarcă cu ajutorul vântului . Călătoria de 3 săptămâni de la Perth la Sydney i -a costat doar 16 dolari australieni , echivalentul a 50 de RON. Autovehiculul numit Wind Explorer poate parcurge 100 km cu jumătate din cantitatea de curent electric necesară funcționării unei mașini de spălat . Cei doi inventatori spun că mașina lor este primul autovehicul autonom pe bază de vânt . Mașina funcționează cu baterii de litiu -ion ce se încarcă cu ajutorul unei turbine mobile folosite noaptea . De asemenea , pentru acumularea de energie suplimentară , cei doi au folosit și zmeie . Wind Explorer cântărește 200 de kg și poate atinge viteze de 88.5 km/h. Grație acestui test, Wind Explorer a devenit primul vehicul eolian ce a traversat un continent. Richard Jenkins, un inginer britanic , a stabilit un nou record mondial pentru mașini eoliene care se deplasează pe pământ : 126 mph (202,9km/h) cu mașina sa numită Greenbird . Fostul record aparținea lui Bob Schumacher cu 116 mph, în 1999, cu mașina Iron Duck. Jenkins a spus că i -au trebuit zece ani să construiască mașina . Vehiculul cântărește 600 kg.

authorStream Live Help