fizica

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

REFERAT:

R E F E R A T Elev : Loghin Mihai Octavian Tema : Forta gravitationala

PowerPoint Presentation:

Forta Gravitationala Inca din cele mai vechi timpuri , omenirea a fost preocupata de cercetari asupra Pamantului , de tendinta de cadere a corpurilor privita ca o forta de atractie dintre acel corp si Pamant . Pe pamant , toate corpurile lasate libere au tendinta de a cadea . Dar ce forta determina aceasta cadere ? Mult prea obisnuiti cu ideea caderii corpurilor , oamenii , in general nici nu si -au pus intrebarea aceasta . Isaac Newton a meditate la aceasta intrebare si a descoperit aspecte noi si suprinzatoare . Forta gravitationala ! Legile miscarii planetelor descoperite de Kepler au constituit o contributie insemnata , hotaratoare , la desavarsirea sistemului heliocentric al lui Copernic . Pe baza datelor adunate de Brahe si de catre el personal, Kepler stabileste legile miscarii planetelor . Acestea sunt : - Legea orbitelor : toate planetele se misca in jurul Soarelui pe orbite ( traiectorii ) eliptice , in focarul comun fiind Soarele ; - Legea ariilor : raza vectoare care uneste Soarele cu o planeta matrua ( descrie ) arii egale in intervale de timp egale ; - Legea perioadelor : patratul perioadei de revolutie a unei planete in jurul Soarelui este direct proportional cu cubul distantei medii a plantei pana la Soare . Din legile emise de Kepler , Newton, a putut deduce legea gravitatiei , care spunea ca fiecare planeta e atrasa de Soare cu p forta proportionala cu masa planetei si invers proportionala cu patratul distantei sale pana la Soare . Forta gravitationala exercitata asupra unui corp , e proportionala cu masa . Daca un corp aflat in repaus pe o suprafata orizontala este impins , observam ca este necesar un anumit effort pentru aceasta . De ce ? Pentru ca masa corpului este cea care face necesara aplicarea unei forte pentru a schimba miscarea corpului . F = m * a ( principiul doi al mecanicii ) Daca suspendam de un fir un corp de masa m, este nevoie de un efort pentru a tine corpul in repaus in echilibru ; altfel va cadea pe Pamant cu o miscare accelerata . Forta necesara pentru a tine corpul , este egala in modul cu forta de atractie gravitationala .

PowerPoint Presentation:

Greutatile diferitelor corpuri , in acelasi loc pe suprafata Pamantului , sunt exact proportionale cu masele lor gravitationale . În fizica modernă gravitația este descrisă de teoria relativitatii generalizate dar în cele mai multe situații practice (la scara macroscopică ) se poate aplica cu mare exactitate și legea atractiei universale a lui Sir Isaac Newton , din mecanica clasica . Aceasta spune că oricare două corpuri acționează unul asupra celuilalt cu o forță de atracție , numită forța gravitațională , direct proporțională cu masele celor două corpuri și invers proporțională cu pătratul distanței dintre ele . Teoria relativitatii generalizate este teoria geometrica a gravitațieii , publicată de Albert Einstein în 1916. Ea constituie descrierea gravitației în fizica modernă , unifică teoria relativității restrânse cu legea gravitației universale a lui Newton , și descrie gravitația ca o proprietate a geometriei spațiului și timpului ( spațiu-timp ). Relația fundamentală a teoriei relativității generale este dată de ecuațiile de câmp ale lui Einstein , un sistem de ecuații cu derivate parțiale . Teoria lui Einstein are implicații astrofizice importante . Din ea decurge posibilitatea existenței găurilor negre — regiuni ale Universului în care spațiul și timpul sunt distorsionate într -o măsură atât de pronunțată , încât nimic , nici măcar lumina , nu mai pot merge de acolo — ca stare finală a evoluției stelelor masive . Curând după publicarea în 1905 a teoriei relativității restrânse , Einstein a început să se gândească la cum ar putea fi inclusă gravitația în noul context al mecanicii relativiste . Oricât de stranie ar părea gravitația geometrică newtoniană , baza ei , și anume mecanica clasică , este doar un caz limită de mecanică relativistă .

PowerPoint Presentation:

Natura și motivul existenței forței gravitaționale nu sunt teoretic încă deplin elucidate. Forta gravitational este cea mai importanta forta dupa parerea mea deoarece tine toate corpurile “ legate “ de pamant : Apa , pietrele , fiintele , tot . Interacțiunea gravitațională est produsă ( generată ) de întâlnirea ( interferența ) câmpurilor gravitaționale ale corpurilor ( maselor ) cosmice . Câmpul gravitațional ( gravific ) este generat de anumite particule din substanța corpului și se manifestă prin câmpul de accelerație normală ( perpendiculară ) la suprafața corpului . Poate fi măsurat de exemplu direct la suprafața Pământului sau a Lunii . La nivel astronomic gravitația este responsabilă de faptul că Luna se rotește în jurul Pământului și că sistemul Pământ-Lună se rotește în jurul Soarelui . De asemenea gravitația este forța care a dus la apariția tuturor planetelor și sateliților naturali ai acestora , prin atracția reciprocă dintre particulele de materie care se roteau în jurul Soarelui . În cadrul unei galaxii , diferitele stele și sisteme stelare sunt menținute împreună tot prin fenomenul gravitației , iar evoluția întregului univers (de exemplu modul în care acesta se dilată în timp ) este la rândul ei dictată de forțele de gravitație dintre toate particulele de materie existente . In legea atractiei universale , este continuata idea ca forta gravitationala dintre doua particule este independenta de prezenta altor corpuri sau de propietatile spatiului intermediar . Daca vom folosi un resort, de care vom atarna un corp si -l vom lasa sa cada spre Pamant , gasim ca obiectele cu masa inertiala cad cu aceeasi acceleratie provenita din atractia gravitationala terestra . Folosind legea a doua a miscarii , avem : G A = m A g ; G B = m B g sau G A /G B = m A / m B

PowerPoint Presentation:

Greutatile corpurilor in acelasi loc de pe Pamant , sunt exact proportionale cu masele lor inerte . Prin urmare , masa inerta si masa gravitationala , sunt cel putin proportionale intre ele . In realitate ele sunt identice . Sa presupunem ca o nava cosmica este in repaus intr -un sistem de referinta inertial S, in care exista un camp gravitational uniform, de exemplu , pe suprafata Pamantului . In interiorul navei , un mar lasat liber , va cadea cu o acceleratie g, in campul gravitational; obiectele ce sunt in repaus , astonautul sau un corp atarnat , legat de tavan , vor suferi o forta exercitata de podea , sau resort, opusa greutatii lor . Daca nava este in miscare , si ajunge intr -o regiune unde nu exista camp gravitational, iar in interiorul navei astronautul lasa liber un mar, el va fi accelerat in jos fata de nava cu o acceleratie g. Toate corpurile care sunt libere de orice forte se misca cu viteze uniforme relative, la reperul initial S, toate aceste corpuri apar in cadere cu aceeasi acceleratie g fata de nava cosmica S. Aplicatie : Se ia un caiet si se tine in pozitie orizontala la o inaltime de 1 metru fata de sol . Dupa ce incetam sa exercitam o forta care se opune fortei gravitationale observam ca , caietul se deplaseaza foarte repede spre sol . Facem la fel si cu o carte cu o greutate mai mare decat cea a caietului , iar cartea cade mai repede . Concluzie : Forta gravitationala este direct proportionala cu greutatea obiectului . In imaginea de mai jos este prezentata aplicatia :

authorStream Live Help