Secuiu Andreea Madalina

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Coeficienti calorici Colegiu Comercial “Carol I” Constanta 2012 Elev : Secuiu Andreea Madalina Clasa a X a D Profesor coordonator : Luminita Galanton

PowerPoint Presentation:

Cuprins 1.Stare de agregare 2. Transformări de stări de agregare 2.1.Topirea și solidificarea 2.2.Vaporizarea și condensarea ( lichefierea ) 2.3Sublimarea și desublimarea 3.Coeficientii calorici 3.1.Capacitatea calorica 3.2.Caldura specifica 3.3Caldura molara 4.Propagarea calduri 5.Calorimetria

PowerPoint Presentation:

1.Stare de agregare În fizică și chimie se numește stare de agregare o formă a materiei caracterizată prin anumite proprietăți fizice calitative, care se traduc printr-o anumită comportare la scară macroscopică. Conform tradiției sunt cunoscute trei stări de agregare, descrise prin proprietățile de „volum” și „formă”: în stare solidă materia are volum și formă fixe în stare lichidă are volum fix, dar se adaptează la forma vasului în care este conținută în stare gazoasă materia ocupă întregul volum disponibil, luând forma corespunzătoare . Această clasificare este însă incompletă și aproximativă: există stări de agregare cu proprietăți noi sau intermediare, cum sunt stările de plasmă sau de cristal lichid .

PowerPoint Presentation:

Noțiunea de „stare de agregare” este mai largă dar mai imprecisă decât noțiunea termodinamică de „fază”. În termodinamică, o fază este o componentă omogenă a unui sistem eterogen care coexistă, în echilibru termodinamic, cu alte faze. De exemplu, un sistem compus din apă și gheață constă din două faze, în două stări de agregare diferite (una lichidă și cealaltă solidă). Un sistem compus din apă și ulei constă și el din două faze, în aceeași stare de agregare (lichidă). Un sistem compus din vin amestecat omogen cu apă are o singură stare de agregare și o singură fază. 2. Transformări de stări de agregare 2.1.Topirea și solidificarea Trecerea unei substanțe din stare solidă în lichidă se numește topire. Solidificarea este fenomenul invers topirii și constă în trecerea unei substanțe din stare lichidă în cea solidă. În general, topirea are loc prin absorbție de caldură (încălzire), iar solidificarea are loc prin cedare de caldură (răcire). Legile topirii și solidificării: Temperatura de topire rămâne constantă, dacă presiunea ramâne constantă. La fel și pentru solidificare; Temperatura de topire coincide cu cea de solidificare ;

PowerPoint Presentation:

În timpul topirii (respectiv a solidificării) volumul substanței se modifica astfel: majoritatea substanțelor își măresc volumul la topire și și-l micsorează la solidificare; excepții: apa, fonta și bismutul se comportă invers. Alte aspecte legate de starea de agregare: Aliajele sunt amestecuri omogene de două sau mai multe metale. Teperatura de topire a aliajului este mai mică decât temperatura de topire a fiecarui component al său. Masa unui corp nu se modifică în timpul topirii sau al solidificării Substanţa T t (K) λ t (kJ/kg) gheaţă 273 333 mercur 234 12 plumb 600 26 aluminiu 932 380 oţel 1810 270

PowerPoint Presentation:

2.2.Vaporizarea și condensarea ( lichefierea ) Trecerea unei substante din stare lichidă în stare de vapori (gazoasă) se numește vaporizare. Fierberea este vaporizarea care are loc în toată masa lichidului. Evaporarea este vaporizarea care are loc doar la suprafața lichidului. Factori ce influenteaza evaporarea: temperatura; suprafața de întindere: cu cât este mai mare, evaporarea are loc mai repede; agitația aerului din jurul corpului sau substanței (vântul) grăbește evaporarea. natura substanței; substanțe ca acetona, eterul, benzina etc. se evaporă foarte repede și se numesc de aceea volatile. Evaporarea se produce cu absorbție de căldură. Trecerea unei substanțe din stare de vapori în stare lichidă se numește condensare sau lichefiere La suprafaţa unui lichid (cum este apa) se întâmplă mereu câte ceva ←Molecule la suprafaţa liberă a apei.

PowerPoint Presentation:

Temperatura (K) Presiunea vaporilor saturanţi ( kPa ) 273 0,61 293 2,33 313 7,34 333 19,8 353 47,3 373 101 393 198 2.3Sublimarea și desublimarea Substanțe ca naftalina, canforul, acidul benzotic și altele au proprietatea de a trece din stare solidă direct în stare de vapori. Se spune că ele sublimează. Fenomenul invers, de transformare din stare de vapori direct în stare solidă se numește desublimare.

PowerPoint Presentation:

Substanţa Temperatura punctului triplu (K) Presiunea punctului triplu (kPa) N 2 63,18 12,53 O 2 54,36 0,152 CO 2 216,55 517,2 H 2 O 273,16 0,610 Celulă pentru realizarea condiţiilor punctului triplu al apei → ← Sublimarea naftalinei .

PowerPoint Presentation:

Coeficientii calorici sunt marimi fizice scalare care arata cum se modifica temperatura unui sistem termodinamic atunci cand acesta schimba caldura cu mediul exterio 3.Coeficientii calorici 3.1.Capacitatea calorica . . Capacitatea calorica a unui corp este marimea fizica scalara egala cu caldura necesara acestuia pentru a- si modifica temperatura cu un grad. Caldura specifica este -sub presiune constanta -Cp -sub volum constant- Cv capa =4185J/ kgK

PowerPoint Presentation:

3.2.Caldura specifica . . Caldura specifica este marimea fizica scalara egala cu caldura necesara unitatii de masa dintr -o substanta pentru a- si modifica temperatura cu un grad;este o constanta de material. Capacitatea calorica este o constanta care o gasim in tabele sau o calculam . Atat caldura specifica cat si capacitatea calorica sunt constante ce depind de natura materialului . 3.3Caldura molara .

PowerPoint Presentation:

Caldura molara este marimea fizica scalara egala cu caldura necesara unui kmol de substanta pentru a- si modifica temperatura cu un grad. Notam C P , caldura molara la presiune constanta ; C V , caldura molara la volum constant. Relatia Robert-Mayer 4.Propagarea calduri Caldura se propaga prin a) Conductie ,adica propagarea caldurii din aproape in aproape,din molecula in molecula fara transport de substanta.Conductia este caracteristica corpurilor solide . Termoconductoarele sunt corpurile ce permit propagarea caldurii prin conductie ( metalele ). Termoizolatoarele sunt corpurile ce nu permit propagarea caldurin prin conductie ( vidul,apa,aerul ).

PowerPoint Presentation:

b) Convectie , adica propagarea caldurii prin curenti ,care pot fi ascendenti si descendenti c) Radiatie termica , adica propagarea caldurii prin raze . Prin radiatie se intelege propagarea calduri prin raze. Radiatia termica se poate propaga prin vid . Corpurile care nu permit propagarea calduri se numesc termoizolante . Un sistem format din mai multi pereti termoizolanti se numesc sistem adiabatic. Un sistem izolant adiabatic nu interactioneaza cu mediul inconjurator . Cel mai cunoscut sistem adiabatic se numeste termos,dar in laborator se foloseste calorimetrul . 5.Calorimetria se ocupa cu masurarea cantitatilor de caldura si a caldurilor specifice . La baza calorimetriei stau principiile a) principiul echilibrului termic b) principiul schimbului de caldura c) principiul transformarilor inverse

PowerPoint Presentation:

a) Principiul echilibrului termic ( temperatura si caldura ) Doua corpuri cu temperaturi diferite , daca sunt puse in contact intre ele are loc un transfer de caldura pana se stabileste echilibrul termic ( pana la aceeasi temperatura ). b) Cantitatea de caldura cedata este egala cu cantitatea de caldura primita,daca ele se afla intr -o incinta adiabatic(nu schimba caldura cu mediul inconjurator ). c) Principiul tranformarilor inverse Cantitatea de caldura pe care o cedeaza un corp la trecerea din starea A in starea B este egala cu cea pe care o primeste cand revine din starea B in starea A . Aparatul utilizat pentru efectuarea masuratorilor de cantitati de caldura si de caldura specialese numeste calorimetru . Calorimetru este un vas metalic sau din sticla . Ecuatia caloricaeste Q=Q1+Q2 Caldura specifica a unui corp este c=(m1c1+m2c2)(T-T1)/m(T2-T)

PowerPoint Presentation:

Cantitatea de caldura Cantitatea de caldura este energia transmisa sau primita de un corp in timpul schimbului de caldura , care este egala cu variatiaenergiei interne( variatia energiei mecanice a particulelor in miscare dezordonata ) Energia interna este suma tuturor energiilor cinetice si potentiale,care caracterizeaza particulele componente ale unui corp. Schimbul de caldura este procesul de variatie al energiei interne care are loc fara a se efectua un lucru mecanic . Cantitatea de caldura cedata / primita de un corp poate fi folosita pentru : - riducarea temperaturi corpului - trecerea corpului dintr -o stare de agregare in alta - efectuarea unui lucru mecanic de caldura Caldura sensibila este cantitatea de caldura folosita pentru a ridica temperatura corpului . Caldura latenta este cantitatea de caldura folosita pentru a schimba starea deagregare a unui corp .

PowerPoint Presentation:

Din experimente se constata ca: -in intrervale egale de timp temperatura variaza cu acelasi numar grade. Cantitatea de caldura este direct proportionala cu variatia temperaturi corpului . Q~ T - daca se schimba masa corpului si se repeta experimenul seconstata ca in acelasi interval de timp cantitatea de caldura variaza proportional cu masa . Q~m - daca masele corpurilor de natura diferita raman aceleasi se constata ca in acelasi interval de timp variatia temperaturi difera la diferite substante . Formula cantitati de caldura Q=mc T In S.I. cantitatea de caldura se masoara in unitati de energie,deci Joule(J).

PowerPoint Presentation:

Bibliografia http://www.referatele.com http://ro.wikipedia.org http://www.vladzhr.go.ro http://www.fizica.ro

authorStream Live Help