Energie si miscare & Electricitatea si magnetismul

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Energie si miscare & Electricitatea si magnetismul:

Energie si miscare & Electricitatea si magnetismul Eleva : Nasip Yasmin Clasa : a X a C Profesor : Galanton Luminita Colegiul Comercial ‘’Carol I’’ Constanta

Cuprins:Electricitatea si magnetismul:

Cuprins:Electricitatea si magnetismul Electrostatica Potentialul electric Curentul electric Legile circuitului electric Semiconductori Electroliza Elemente galvanice Magnetii Campuri magnetice Electromagnetismul Aparate electrocasnice de masura Inductia electromagnetica Radiatiile catodice

Cuprins:Energie si miscare:

Cuprins:Energie si miscare Filosofie abstracta Legile universale Inertia Teoria orbitala Legi ale lui Newton Reflexia si refractia Undele luminoase Teoria cinetica O noua perspectiva asupra lui Newton Legea suprema Fuziunea nucleara Teoria cuantelor

Electricitatea si magnetismul:

Electricitatea si magnetismul

PowerPoint Presentation:

Electrostatica * Electricitatea este fenomenul cauzat de prezenta sau miscarea sarcinilor electrice ( electroni sau neutroni ) care exercita o forta electrica.Daca o substranta are un surplus de electroni,aceasta substanta este incarcata negativ si respectiv pozitiv , daca are un deficit de electroni . *Prima lege a electrostaticii Corpurile cu aceeasi sarcina resping,iar corpurile cu sarcini diferite se atrag.Particula incarcata electric atrage intotdeauna un conductor neincarcat prin inductie * Electroscopul Instrument pentru detectarea cantitatilor mici de sarcini electrice.Electroscopul obisnuit este cel cu foita de aur.Cand foita si tija se incarca,ele se resping si foita se indeparteaza cu tija.Cu cat sarcina electrica este mai mare ,cu atat foita se indeparteaza mai mult.Electroscopul cu condensator contine intre placa si cutie un condensator care mareste sensibilitatea .

PowerPoint Presentation:

Inductia – Procesul prin care un conductor se incarca sub actiunea altor sarcini electrice,fara sa existe contact intre ele.In general,datorita respingerii sau atractiei sarcina electrica este indusa la extremitatile corpului.Prin deplasarea unor sarcini,corpul ramane permanent electrizat . Densitatea superficiala de sarcina Cantitatea de sarcina electrica pe unitatea de suprafata a unui corp.Este mai mare unde suprafata este mai curbata,fapt ce duce la concentrarea sarcinilor in anumite puncte de varf.Numai sfera are denisitatea de sarcina constanta . Trasnetul – Descarcarea electrica intre varful si baza norului incarcat electric,datorita electrizarii picaturilor de apa prin frecare.Paratrasnetul atrage sarcinile ( daca e pozitiv si baza norului e negativ ),in caz contrar,sarcinile negative se scurg de pe paratrasnet spre nor.Trasnetul este asemanator efectului obtinut intr -un tub de descarcare .

PowerPoint Presentation:

Potentialul Electric Una sau mai multe sarcini electrice creeaza un camp electric,adica un camp de forta in care particulele incarcate electric interactioneaza prin forta electrica Potentialul electric- Energia potentiala-pe unitatea de sarcina intr -un punct al campului electric este lucrul mecanic efectuat pentru deplasarea unei sarcini pozitive in acest punct . Diferenta de potential/ Tensiunea O diferenta de potential dintre doua sarcini egala cu schimbul de energie cand,in campul electric,o unitate de sarcina se misca dintr -un punct in altul .

PowerPoint Presentation:

Curentul electric * Curentul electric reprezinta deplasarea ordonata a sarcinii electrice.In conductoarele metalice,sarcinile care se deplaseaza sunt alcatuite din electroni ( particule incarcate negativ ) care se deplaseaza pentru ca intre doua puncte situate intr -un camp electric,exista o tensiune . * Forta electromotoare-Diferenta de potential produsa de o pila electrica,baterie sau generator,care produce curentul.Sursa are doua borne intre care se mentine o diferenta de potential. Amperul (A)- Unitatea de masura in SI pentru intensitatea curentului .Un amper este curentul care,daca parcurrge doua fire paralele infinit de lungi,aflate la 1 metru distanta in vid,produce o forta N pe metru de fir. Columb este unitatea de masura a sarcinii electrice in SI.

PowerPoint Presentation:

Curentul continuu-Curentul care se deplaseaza numai intr -un sens.Initial s-a crezut ca curentul se deplaseaza dintr -un punct cu potential mai crescut spre un punct cu potential mai scazut.De fapt,electronii se deplaseaza in sens opus,dar conventia s-a pastrat . Curentul alternativ-Curentul al carui sens in circuit se modifica in intervale periodice.Este produs de o forta electromotoare alternativa.Daca se deseneaza un grafic al curentului in timp se obtine forma undei de curent.Curentul alternativ si fortele electromotoare se explica in general prin radacina patrata a mediei valorilor lor . Centrala electrica -electricitatea pentru uzul casnic si industrial este produsa de generatoarele uriase din centralele electrice.Aceastea produc curent alternativ la o frecventa de 50 sau 60 de Hz.Curentul alternativ spre deosebire de curentul continuu,se poate transforma usor pentru a produce tensiuni mai mici sau mai mari .

PowerPoint Presentation:

L E G I L E C U R E N T U L U I E L E C T R I C Intensitatea curentului dintr-un circiut depinde atat de componentele in circuit, precum si de forta electromotoare. Rezistenta consumatorilor, campurile magnetice si electrice care apar influenteaza curentul. Legea lui Ohm - curentul dintr -un corp la temperatura constanta este direct proportional cu tensiunea de la bornele acestuia . Rezistenta electrica (R) Capacitatea unui conductor de a se opune curentului electric.Valoarea ei depinde de rezistivitatea substantei din care este fabricat corpul,de marimea si de forma acestuia.Unitatea de masura a rezistentei este OHMul . Rezistorul Un dispozitiv cu o valoare specifica a rezistentei. Rezistorii pot avea valori de la sub un ohm la mai multe milioane de ohmi. Cel mai obisnuit model este rezi s torul de carbon, fabricat din carbon comprimat de rezistivitate cunoscuta .

PowerPoint Presentation:

* Legile lui Kirchhoff- Legi pentru circuite electrice cu ramnificatii.Prima lege sustine ca intensitatea totala a curentului care intra intr -un nod de retea este egala cu intensitatea curentilor care ies din nodul de retea . * Rezistenta interna-Rezistenta interioara a unei pile electrice sau baterii la curentul pe care il produce.Reprezinta rezistenta legaturilor din aparat si la anumite efecte chimice . Puntea Wheatstone-un circuit pentru masurarea unei rezistente necunoscute.Cand galvanometrul nu indica trecerea curentului,valoarea necunoscuta a unui rezistor poate fi calculata din celelalte trei.Asa numita punte metrica este o varianta a puntii Wheatstone ,in care doua din rezistoare sunt inlocuite cu un metru de fir cu rezistenta mare.

PowerPoint Presentation:

Legile curentului electric Gruparea in serie si in paralel Conexiunea rezistoarelor una dupa alta,respectiv cu capetele legate intre aceleasi doua puncte . Filamentul unui bec Este alcatuit dintr -un fir in forma de spirala de tungsten,situat in interiorul unui bec de sticla care contine argon sau azot gazos la presiune mica.Cand curentul trece prin spirala,aceasta se incalzeste rapid si emana lumina.Punctul de topire al tungstenului este foarte ridicat,iar becul se umple cu gaz pentru a reduce evaporarea tungstenului

PowerPoint Presentation:

Electroliza Electroliza este procesul prin care curentul electric trece printr -un lichid care contine ioni si care are ca rezultat descompunerea lichidului in ioni pozitivi si negativi . Electrolitul -Solutia apoasa a substantelor ionice sau in stare topita.Toti compusii care sunt alcatuiti din ioni sau care prin dizolvare se disociaza in ioni sunt electroliti . Electrodul -conductor metalic sau de carbune dintr -un electolit prin care curentul electric intra sau iese in timpul electrolizei.Sunt necesari doi electrozi- anodul ( electrodul pozitiv ) si catodul ( electrodul negativ ). Electrodul activ este cel pe care se depune substanta .

PowerPoint Presentation:

Legile electrolizei ( legile lui Faraday) Doua legi care fac legatura dintre cantitatea de sarcini electrice care trece printr -un electrolit cu masa de substanta depusa. Prima lege a lui Faraday sustine ca masa de substanta depusa este proportionala cu cantitatea de sarcina electrica . A doua lege a lui Faraday sustine ca masa de substanta depusa este invers proportionala cu cantitatea de sarcina electrica transportata . Legile electrolizei Voltametrul Hoffmann Un voltametru utilizat prentru colectarea si masurarea volumelor de gaze eliberate in timpul electrolizei.De exemplu,electroliza apei acidulate produce hidrogen si oxigen in raport de doi la unul ( retineti ca aceasta reprezinta si compozitia chimica a apei H2O.

PowerPoint Presentation:

Elemente galvanice * Omul de stiinta italian,Volta,a aratat pentru prima oara ca intre doua metale diferite , asezate in anumite lichide ( electroliti ) exista o diferenta de potential si,deci,din energia chimica se poate produce curent continuu . *Element galvanic( pila electrica )- Doua tije din metale diferite,despartite de electrolitul unei solutii bazice sau acide,placi de zinc si cupru si solutie de acid sulfuric.Elementul galvanic produce o forta electromotoare pentru scurt timp,inainte ca polarizarea si degajarea de hidrogen sa aiba efect . Polarizarea- Formarea bulelor de hidrogen pe placa de cupru dintr -un element galvanic.Aceasta reduce forta electromotoare a elementului , datorita faptului ca bulele de hidrogen izoleaza placa si ca se formeaza forta contra electromotoare .

PowerPoint Presentation:

mAGNETII In jurul lor,magnetii au un camp magnetic si datoria interactiunii dintre doi magneti,intre ei exista o forta magnetica.Orice material capabil sa fie magnetizat este descris ca fiind magnetic si,cand este plasat intr -un camp magnetic,devine magnetizat . Polul-punctul unui magnet in care se concentreaza forta magnetica.Exista doi poli-nord sau polul indreptat spre nord si sud,polul indreptat spre sud ( identificati prin permiterea magnetului de a se alinia campului magnetic al Pamantului ). Toti magnetii au un numar egal din fiecare tip de pol.Prima lege a magnetismului sustine ca polii opusi se atrag,iar polii de acelasi fel se resping .

PowerPoint Presentation:

Electromagnetismul Curentul electric care trece printr -un conductor produce in jurul acestuia un camp magnetic, a carui forma depinde de forma conductorului si de intensitatea curentului . Regula burghiului (a lui Maxwell) Sensul campului magnetic din jurul unui conductor este sensul in care trebuie rotit burghiul pentru a inainta in sensul curentului . Regula mainii drepte- Sensul unui camp magnetic din jurul unui conductor este dat de orientarea celor patru degete,daca conductorul este tinut in mana dreaota cu degetul mare orientat spre sensul curentului . Electromagnetul - Solenoid cu miez confectionat dintr -un material magnetic moale si puternic feromagnetic.Acesta formeaza un magnet a carui magnetizare poate fii controlata prin pornirea si oprirea curentului.Electromagnetii sunt construiti asa incat 2 poli opusi sa fie aproape,pentru a produce un camp magnetic puternic .

PowerPoint Presentation:

Receptorul telefonului - Un dispozitiv folosit pentru transformarea semnalelor electrice in unde sonore.Magnetul permanent atrage membrana metalica dar forta acestei atractii se modifica o data cu intrarea curentului oscilant in bobinele electromagnetului.Deci membrana vibreaza pentru a produce unde sonore . Trenul’’Maglev’’- Tren si electromagneti.Sinele prevazute cu electromagneti.Magnetii se resping astfel ca trenul planeaza doar deasupra sinei.Frecarea redusa dintre sina si tren face ca trenul sa se deplaseze mai repede .

PowerPoint Presentation:

Electromagneti Forta electromagnetica se produce cand un conducator parcurs de curent se afla intr -un camp magnetic.Asupra conductorului actioneaza o forta care este capabila de producerea miscarii . Regula mainii stangi a lui Fleming - Sensul fortei care actioneaza asupra unui conductor electric printr -un camp magnetic se poate determina cu mana stanga . Motorul electric -un dispozitiv care transforma energie electrica in energie mecanica.Cel mai simplu motor este alcatuit dintr -o bobina plana de forma patrata , prin care trece curent electric si care se roteste intr -un camp magnetic.

PowerPoint Presentation:

Transformatoarele * Transformatorul este alcatuit din doua bobine,infasurate pe acelasi miez din material feromagnetic moale.Este folosit pentru schimbarea valorii fortei electromotoare alternative dintr -o bobina intr -o alta valoare . Raportul de transformare- Raportul dintre numarul de spire din bobina secundara a unui transformator si numarul de spire din bobina primara . Transformatorul ridicator de tensiune – Transformatorul in care forta electromotoare din bobina secundara este mai mare decat cea din bobina primara . Transformatorul coborator de tensiune-transformatorul in care forta electromotoare din bobina secundara este mai mica decat cea din bobina primara .

Energie si miscare:

Energie si miscare

Energie si miscare:

Energie si miscare Fizica este regina stiintelor,piatra de temelie a tuturor stiintelor.Se spune-si este oarecum adevarat-despre chimie ca este fizica aplicata,iar despre biologie ca este chimia aplicata.Fizica in sine,desigur,este bazata pe matematica.In fizica,totusi,experimentul este testul ultim;asa cum a spus candva Richard Feynman”daca experimentul nu confirma teoria,atunci teoria este gresita ’’.. Prima persoana care a apreciat pe deplin acest lucru a fost Galileo Galilei ,care a trait intre 1564-1642.Dar este indiscutabil ca inainte de Galilei nu exista ca stiinta adevarata , iar dupa Newton fizica a fost complet infiintata ca stiinta in forma moderna,renascuta azi .

Filosofie Abstracta:

Filosofie Abstracta Ceea ce s-a petrecut cu fizica inainte de Galilei a fost un fel de filosofie abstracta ,al carei caracter ridicat este evidentiat de povestea greutatilor aruncate din turnul inclinat in Pisa. De fapt,Galilei insusi nu a realizat niciodata un astfel de experiment.El a investigat modul in care cad obiectele sub influenta gravitatiei rostogolind diferite bile in jos pe plane inclinate si cronometrandu -le coborarea folosind cele mai precise tehnici posibile in acea perioada . Inainte de Galilei,niciunul dintre acesti’’filosofi ’’ nu s-a deranjat sa efectueze experimentul .In schimb au incercat sa gaseasca un raspuns exclusiv prin rationament,modul in care ar fi incercat sa demonstreze o teorema matematica .

Legile universale:

Legile universale Isaac Newton,care a trait din 1642( anul in care a murit Galilei ) pana in anul 1727,a fost si el un mare adept al experimentelor,care a inteles deplin nevoia de a testa teoriile pe calea deschisa de Galilei.Dar a inteles ca modul in care se comporta obiectele din lumea larga este guvernat de legile care sunt literalmente universale : se aplica tot timpul , pe tot Pamantul si in intregul Univers . Newton a inteles ca forta gravitationala care atrage un mar aflat in pom este aceeasi forta,supusa aceleasi legi,ca si forta gravitationala care mentine Luna pe orbita ei in jurul Pamantului si planetele pe orbitele lor in jurul Soarelui Cea mai faimoasa demonstratie a legilor lui Newtonn a fost efectuata de astronauti pe Luna,lasand sa cada un ciocan si o pana impreuna.Deoarece nu exista aer care sa opuna rezistenta caderii penei , ambele au atins suprafata in acelasi timp . Newton a spus ca orice obiect care nu este supus altor forte exterioare se misca in spatiu in linie dreapta.Planetele se misca pe orbite inchise deoarece sunt deturnate de la traiectoria lor rectilinie de atractia gravitationala a Soarelui . Isaac Newton este uneori numit ultimul vrajitor,deoarece a facut si experimente de alchimie.Pentru cei mai multi dintre contemporanii sai,ideile sale despre fizica au implicat la fel de multa magie ca si ideea transformarii plumbului in aur .

Newton:

Newton

PowerPoint Presentation:

Una dintre cele mai importante intuitii stiintifice este ca orice obiect continua sa se miste pe o traiectorie rectilinie cu o viteza constanta ,in afara cazului in care este impins sau tras de o forta.Acest lucru a fost formulat prima data ca lege a naturii de catre Isaac Newton. Newton a fost cel care a inteles ca,la fel ca orice altceva,planetele’’vor’’sa se deplaseze rectiliniu , dar sunt desigur atrase de o forta - forta gravitationala . Cea mai clara demonstratie a inertiei a fost data in anul 1640,cu doi ani inainte de nasterea lui Newton. Newton a spus ca ideile despre natura gravitatiei i -au venit gandindu -se la caderea unui mar si la orbita lunii . El stia ca acceleratia cauzata de gravitatie va face orice obiect aflat in apropierea suprafetei Pamantului,inclusiv un mar care cade din pom , sa ajunga jos intr -o secunda . Abaterile repetate , necesare pentru a pastra Luna pe orbita,sunt cam de un milimetru ,in unitatile folosite de Newton,in fiecare secunda . Deci luna “ cade ” sub influenta gravitatiei Pamantului cu 1 mm intr -o secunda . Gravitatia are o lege practica inversa,iar aceeasi lege explica orbitele planetelor din jurul Soarelui . Inertia Teoria orbitala

PowerPoint Presentation:

L E G I A L E L U I N E W T O N A doua lege de miscare a lui Newton spune ca daca este aplicata o forta unui obiect aflat in miscare uniforma si rectilinie,viteza sa se schimba cu o rata proportionala cu forta aplicata,in directia in care este aplicata forta.Dar cu cat este mai mare masa obiectului,cu atat este mai geru sa fie accelerat,deoarece are o inertie mai mare.In limbaj matematic , daca forta aplicata este F si masa obiectului este m,acceleratia este data de ecuatia F+m =a A treia lege de miscare este cea folosita la rachetele spatiale cand se ridica de pe suprafata Pamantului.Cand o forta ( pe care Newton o numea actiune ) este aplicata unui corp,corpul reactioneaza cu o forta de marime egala in sens opus,numita reactiune.Cand gazele fierbinti sunt impinse afara pe la capatul rachetei,reactiunea impinge racheta.Reactiunea este cea care ridica racheta spre cer,impotriva atractiei gravitationale.Gazele fierbinti nu trebuie sa impinga solul,aerul,absolut nimic,iar acesta este motivul pentru care pot propulsa racheta in spatiu .

Reflexia si refractia:

Reflexia si refractia Prima teorie ondulatorie a luminii a fost dezvoltata de catre Christiaan Huygens la sfarsitul secolului al XVII .El a propus un model care descrie modul in care se propaga undele,inca util in zilele noastre . Conform lui Huygens,fiecare punct din frontul de unda poate fii considerat o noua sursa de unde,iar suprafata care uneste aceste unde secundare devine noul front de unda.Aceasta idee face posibila calcularea modului in care se deplaseaza undele folosind numai geometria si exclude nevoia de a intelege deplin realitatea fizica a undelor . Reflexia este foarte usor de inteles din acest punct de vedere,deoarece undele luminoase sunt reflectate pe suprafata reflectanta (cum ar fi oglinda ) la acelasi unghi ca si cele incidente.Incercarea de a alege intre unde si teoria particulelor a lui Newton nu are succes in cazul reflexiei,totusi,deoarece particulele sunt reflectate de suprafata in acelasi mod,fenomen similar cu traiectoria bilelor de biliard .

PowerPoint Presentation:

R A Z E F R A N T E Refractia este mai interesanta.Cand lumina trece dintr -un mediu mai putin dens(ca aerul ) intr -un mediu mai dens(ca apa ), fasciculul de lumina se frange ( isi schimba inclinatia ), astfel incat sa faca un unghi mai mic cu suprafata de separatie dintre cele doua medii . Aceasta frangere a razelor de lumina este motivul pentru care un bat drept care se afla pe jumatate in apa si pe jumatatea in aer pare sa fie rupt . Teoria undelor explica acest fenomen in termenii reducerii vitezei luminii intr -un mediu mai dens,dar conform teoriei corpusculare a lui Newton acest lucru se intampla deoarece particulele se deplaseaza mai repede in mediul mai dens.Problema a ramas nerezolvata pana in anul 1850 , cand tehnicile experimentale au fost destul de bune pentru ca fizicianul francez Jean Foucault sa masoare intr-adevar diferenta de viteza.Masuratorile lui Foucault au aratat ca viteza luminii este mai mica in apa decat in aer;ceea ce a confirmat ca lumina se deplaseaza sub forma de unda .

PowerPoint Presentation:

Undele luminoase Experimentele cheie care arata natura luminii au fost desfasurate la inceputul secolului XIX de catre Thomas Young in Anglia ( apoi , continuand re- inventarea teoriei undelor de catre Augustin Fresnel in Franta ). Cea mai memorabila demonstratie a fost facuta de catre Young ,care a folosit doua fascicule de lumina ce treceau prin doua fante ale unui perete.Fasciculele propagate prin ele au interactionat formand un model de lumina cu benzi intunecate pe un al doilea perete,exact in modul in care interactioneaza valurile care se propaga pe suprafata unui lac pentru a produce un model de interferenta .

PowerPoint Presentation:

Teoria cinetica Unul dintre cele mai mari triumfuri ale modelului clasic al lumii a fost aplicarea sa in teoria gazelor din secolul XIX.Teoria se bazeaza pe imaginea atomilor ca mici obiecte asemanatoare unor bile , miscandu -se intr -un gaz , ciocnindu -se unii de altii si pe peretii recipientului in care se afla deplasandu -se precis si conform celor trei legi de miscare a lui Newton.Presiunea exercitata de un gaz pe peretii recipientului in care se afla este interpretata ca rezultat al miliardelor de ciocniri implinind o actiune si o reactiune in modul descris de Newton.Teoria cinetica explica proprietatile gazelor,proprietati care fusesera descoperite pe cale experimentala -in particular,modul in care presiunea si temperatura unui gaz cresc daca este comprimat intr -un volum mai mic,respectiv scad daca gazului I se permite sa se extinda intr -un volum mai mare.

PowerPoint Presentation:

Ciocniri la viteza ridicata La o temperatura de 0 grade si la o presiune corespunzatoare celei de la nivelul marii,fiecare litru de aer contine 30000 de miliarde de molecule.Ele se deplaseaza cu o viteza medie de 450 metri pe secunda iar fiecare molecula suporta cinci milioane de ciocniri in fiecare secunda ,fie cu alte molecule,fie cu peretii recipientului.Deci distanta medie pe care o parcurge o molecula intre doua ciocniri este de 90 de milionimi de metru.Aceste idei sunt prezentate in teoria cinetica a caldurii ,care prezinta caldura in functie de viteza cu care se deplaseaza atomii componenti unei substante.Intr -un solid,atomii au o energie relativ mica ceea ce face ca ei sa nu se miste prea mult.Teoria cinetica duce la ideea unei temperaturi de zero absolut,la care atomii au energia minima si se deplaseaza cel mai lent posibil,ajungand efectiv sa fie nemiscati .

PowerPoint Presentation:

O teorie completa despre lumina Faraday a murit in anul 1867 , chiar dupa ce implinise 76 de ani.Dar a trait destul de mult pentru a vedea cum ideile sale sunt preluate si transformate intr -o teorie completa asupra luminii de catre James Clerk Maxwell,un scotian care a absolvit Universitatea din Cambridge in anul 1854 si si -a petrecut urmatorii zece ani dezvoltand ideile lui Faraday in limbaj matematic.Maxwell a inceput studiind modul in care sunt transmise fortele prin campurile electrice si magnetice si a determinat cat de repede se propaga in spatiu perturbatiile din astfel de campuri . Raspunsul s-a dovedit a fii determinarea vitezei luminii -o descoperire atat de dramatica si de impresionanta incat Maxwell insusi a marcat pasajul relevant dintr -un articol publicat in anul 1862,indicand ca “ este inevitabila deductia ca lumina consta din unduiri transversale ale aceluiasi mediu care este cauza fenomenelor electrice si magnetice ” Incantarea sa era provocata de modul in care descoperirea a legat fenomene aparent fara legatura-modul in care este generat un fulger intr -o furtuna si modul in care se reflecta lumina pe lac-toate la un loc: aceasta era prima mare unificare din fizica .

PowerPoint Presentation:

O noua perspectiva asupra lui Newton Marea intuitie a lui Einstein a fost sa accepte ecuatiile lui Maxwell la adevarata lor valoare si sa se gandeasca la modul in care ar trebui modificate legile lui Newton pentru a fi compatibile cu ecuatiile lui Maxwell.Cum ar arata lumea daca viteza luminii ar fii mereu aceeasi , adica pentru toti observatorii,indiferent cum s- ar deplasa unul relativ la altul sau relativ la sursa de lumina?Tocmai aceasta intuitie l-a condus la teoria speciala a relativitatii,publicata in anul 1905.Aceasta teorie uneste spatiul si timpul intr -un singur pachet matematic,reminiscenta a modului in care ecuatiile lui Maxwell unesc electricitatea si magnetismul.Iar acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza,deoarece,pana la urma,viteza are legatura cu spatiul si cu timpul.Kilometri pe secunda,mile pe ora,indiferent ce unitati ati alege-toate implica spatiul si timpul .

PowerPoint Presentation:

Legea suprema Legea cea mai importanta din stiinta nu este legea gravitatiei,nici vreuna dintre legile lui Newton,nici legile fizicii cuantice,nici teoria relativitatii.Are un nume prozaic: a doua lege a termodinamicii.Daca vi se pare ciudat ca un asemena adevar fundamental ar trebui sa fie a doua lege dintr-un anumit domeniu,motivul este ca prima lege a termodinamicii este ceva mai mult decat un preambul ,spunand ca si caldura este tot o forma de energie,lucru mecanic si caldura sunt interschimbabile,dar cantitatea totala de energie dintr-un sistem inchis este mereu aceeasi.Daca de exemplu un cub de gheata este aruncat intr-un termos cu apa fierbinte capacul termosului se inchide ermetic,cubul de gheata devine mai cald(primeste energie de la apa),iar apa se raceste(cedeaza energiei ghetii),dar cantitatea toatala de energie din termos ramane aceeasi. Termodinamica : in secolul XIX,fizicienii au fost incurajati sa studieze mai detaliat acest transfer de caldura de la obiectele calde la obiectele reci , datorita importantei pe care o avea intelegerea unui asemenea comportament termodinamic in motoarele cu aburi ,care au stat la baza Revolutiei Industriale .

PowerPoint Presentation:

Fuziunea nucleara Nucleele atomice sunt alcatuite din protoni si neutroni.Cel mai simplu atom,hidrogenul,are un nucleu alcatuit dintr -un singur proton.Cand particulele primordiale se combina pentru a forma nucleele de heliu ( ceea ce s-a intamplat in Big Bang si inca se mai intampla in interiorul unor stele precum Soarele azi ), unele dintre masele implicate sunt transformate in energie mai ales sub forma de radiatie electromagnetica.Acest proces este fiziunea nucleara si se produce tocmai deoarece nucleele mai grele,inmagazineaza mai putin energie decat cele mai usoare,deci sunt mai stabile.

PowerPoint Presentation:

Pana cand teoria generalizata a relativitatii a inlocuit teoria lui Newton pe post de cea mai buna teorie asupra gravitatiei pe care o avem,cei mai multi fizicieni erau mai preocupati de ceea ce se intampla la celalalt capat al scalei dimensiunilor,in lumea dimensiunilor foarte mici.Pe masura ce incepeau sa studieze structura atomilor,la sfarsitul secolului XIX gaseau tot mai multe exemple de comportament care nu respecta legile lui Newton.Aceasta a condus la cealalta mare teorie a fizicii secolului XX,teoria cuantelor.Teoria cuantelor este una dintre cele mai uimitoate cuceriri stiintifiece a tuturor timpurilor si rastoarna complet notiunile de cauza si efect.Inca o data,o teorie a fost creata pornind de la un mister legat de natura luminii . Primul pas a fost facut de fizicianul francez Max Planck,chiar la sfarsitul secolului al XIX.Ca multi dintre colegii sai,era intrigat de modul in care obiectele fierbinti ridicau lumina.Stim cu totii ca un obiect cald radiaza caldura , dar nu straluceste,insa un obiect mai fierbinte radiaza caldura alba si asa mai departe.In termenii de lungimi de unde , obiectele mai fierbinti radiaza mai multa lumina cu lungimi de unda mai mici.Dar teoria clasica spune ca toata enegia dintr -un obiect fierbinte ar trebui eliberata print-o emisie de lumina cu lungime mica de unda,orice temperatura ar avea . Teoria cuantelor Particule de lumina

PowerPoint Presentation:

Bibliografie 1. Dictionar ilustrat de fizica 2.Scurta istorie a stiintei .

authorStream Live Help