FIZICA

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Energia Mareelor:

Energia Mareelor Proiect la Fizica Al elevului Drobot George Clasa a- IXa A Colegiul Comercial “Carol I” Constanta

:

Energia mareelor este energ ia ce poate fi captată prin e xploatarea energiei potențiale rezultate din deplasarea pe verticală a masei de apă la diferite niveluri sau a energiei cinetice datorate curenților de maree. Energia mareelor rezultă din fortele gravitaționale ale Soarelui și Lunii, precum și ca urmare a rotației terestre. Suprafaţa mărilor şi oceanelor este mereu în mişcare. Valurile sunt o sursă inepuizabilă de energie. Oamenii captează această energie regenerabilă cu diverse dispozitive. Aceste dispozitive se instalează lângă mal sau în larg.

PowerPoint Presentation:

In urma unor estimari facute de Consiliul Mondial de Energie s-a concluzionat faptul ca se poate produce o cantitate de energie electrica dubla fata de cantitatea actuala produsa prin metode clasice , folosind doar energia valurilor . Lucrul acesta este imbucurator deaorece acest tip de energie , reprezentata prin : - energia termala - energia inaltimii si vitezei valurilor - energia submarina este una dintre cele mai nepoluante energii alternative, este o sursa inepuizabila , abundenta si predictibila . Una dintre principalele companii implicate in acest proiect este SDE Energy Ltd. Compania foloseste echipamente care prin generarea presiunii hidraulice , datorata miscarii valurilor , produce energie electrica . Principiul de functionare este relativ simplu , cateva plute , urca si coboara odata cu trecerea valurilor . Asrfel prin aceasta miscare este actionata o pompa ce impinge apa printr -o turbina ce actioneaza un generator. Cu toate ca reprezinta un potential urias de energie , momentan acest procedeu pentru producerea energiei electrice este dificil de pus in practica , din punct de vedere al costurilor si eficientei .

 Râul Rance,  Franța:

Râul Rance , Franța

PowerPoint Presentation:

Valurile se formeaza datorita actiunii vanturilor care sufla deasupra apei si se produc numai in zonele aflate la suprafata marii . Marimea valurilor generate depinde de viteza vantului , durata sa si lungimea de apa peste care sufla ( lungimea de actiune ). Miscarea apei rezultata poseda energie cinetica , ce poate fi exploatata de echipamente special concepute . Parametri fizici ce caracterizeaza valurile sunt inaltimea si perioada ( si / sau lungimea ). Perioda / lungimea este direct proporzionala cu viteza de propagare a valului . Intr -un bazin mare cum este Oceanul Atlantic, valuri de diferite proveniente se suprapun si formeaza grupe de valuri , formatii care traverseaza oceanul aproape fara pierderi de energie . Cele mai bogate resurse de valuri se produc in zone in care vanturile puternice au calatorit pe distante lungi . Din acest motiv , cele mai bogate resurse in valuri din Europa se regasesc de-a lungul coastelor vestice care se astern la limita unei lungi zone de actiune , adica Oceanul Atlantic. Langa coasta , energia valurilor descreste , datorita frecarii cu patul marii ; ca urmare , valurile formate in zonele mai adanci din larg , care au o buna expunere , vor avea cea mai mare energie . Deoarece echipamentele pentru valuri functioneaza in mod usual pe baza rezonantei cu perioada valului , tipurile de val regulat ( adica perioade aproximativ egale care se repeta pe durate lungi de timp ) furnizeaza o mai buna conversie a energiei valurilor , decat cele neregulate . Potentialul specific al valurilor ( diponibilul de putere pe unitatea de suprafata , de ex. 40 kW/m2 ) este de 10 ori mai mare decat cel al vanturilor si de 100 de ori mai mare decat radiatia solara , ceea ce demonstraza potentialul de necontestat al valurilor oceanului .

Tipuri de tehnologii:

Tipuri de tehnologii Constructorii utilizeaza multe metode pentru proiectarea echipamentelor destinate exploatarii energiei valurilor . Aceste echipamente se pot clasifica fie in functie de locul de amplasare si adancimea la care sunt proiectate sa functioneze , adica de-a lungul tarmului , linga tarm si in larg , fie in functie de metoda utilizata pentru captarea energiei valurilor . Atenuator – Acesta este un echipament flotant lung, aliniat perpendicular pe frontul valului . Echipamentul practic calareste valul si capteaza energia cand valul trece , restrictionand selectiv miscarile de-a lungul lungimii acestuia . Un exemplu actual pentru un attenuator este echipamentul Pelamis , iar conceptele de proiectare anterioare au fost Pompa de valuri MCCabe ( incercata in mare) si Cockerel Raft (in faza de proiect ).

Puncte de absorbtie axial simetrice:

Puncte de absorbtie axial simetrice Acestea reprezinta o structura flotanta care absoarbe energia valurilor in toate directiile , in virutea miscarii sale la sau langa suprafata apei . Are dimensiuni mici comparativ cu lungimea tipica a valului , de ordinul a catorva metri . Proprietatea punctelor de absorbtie axial simetrice este aceea de a absorbi energia din zone ale marii mai mari decat dimensiunile echipamentului . Prin referire la efectul similar ale undelor radio, fenomenul se mai numeste si efect de antena . Tipurile portante spre exemplu , functioneaza ca punccte de absorbtie . In mod tipic , dar nu necesar aceste dispozitive portante sunt axial simetrice . Ca exemple se pot da Wavebob , OPT PowerBuoy si Aquabuoy .

Convertoarele oscilatiei de nivel al valului (CONV):

Convertoarele oscilatiei de nivel al valului (CONV) Acestea sunt colectori plasati langa suprafata , fixati pe un brat pivotant amplasat langa patul marii . Bratul oscileaza ca un pendul invers , datorita miscarii particulelor de apa in valuri . Exemple prezente din aceasta categorie sunt Waveroller complet submersat si Oyster la suprafata . Un echipament mai vechi din acest tip, Pendulul japonez , avea clapeta cuplata langa suprafata , atarnand in jos , bagata in structura de cheson .

Coloanele de apa oscilante (CAO:

Coloanele de apa oscilante (CAO Acestea sunt structuri gaurite , partial imersate , care sunt deschise catre mare sub suprafata apei , astfel incat contin aer prins deasupra unei coloane de apa . Valurile determina ridicarea si coborarea coloanei , actionand ca un piston, comprimand si decomprimand aerul.Acest aer este canalizat catre o turbina cu aer pentru a produce energie . Cand sunt corespunzator proiectate pentru starea dominanta a marii , CAO pot fi reglate pentru perioada valului incident, in scopul de a rintra in rezonanta . Astfel , CAO pot fi realmente eficiente si pot prezenta caracteristici de puncte de absorbtie . Un caz particular din acesta categorie este CAO portant , care este un CAO flotant . Printre dispozitivele propuse in prezent se numara Sperboy , MRC si Backward Bent duct type OE Buoy.

Dispozitive plasate in varf:

Dispozitive plasate in varf Acestea constau dintr -un perete pe care il spala valurile , colectand apa intr -un rezervor de stocare . Valurile incidente creaza o sarcina de apa , care este eliberata inapoi in mare prin intermediul unor turbine conventionale de sarcina mica, instalate la patul rezervorului . Un dispoziotiv plasat in varf poate utiliza colectori pentru a concentra energia valurilor . Dispozitivele plasate in varf sunt in mod uzual structuri mari , datorita necesarului de spatiu solicitat de rezervor , care trebuie sa aiba o capacitate minima de stocare . Dispozitivele pot fi plutitoare ca Wave Dragon, cel mai mare convertor de energie a valurilor construit pana in prezent sau structuri fixate in teren ca SSG (Sea Wave Slot Cone Generator, integrata intr -un dig de spargere a valurilor ).

Dispozitive de presiune diferentiala submerse:

Dispozitive de presiune diferentiala submerse Acestea sunt dispozitive submersate amplasate uzual langa tarm si prinse de patul marii . Miscarea valurilor determina cresterea si coborarea nivelului apei marii peste dispozitiv , inducand o presiune diferentiala , care determina ridicarea si coborarea dispozitivului cu valurile . Cand sunt proiectate corespunzator pentru starea marii si aceasta categorie de dispozitive are de asemenea caracteristici semnificative de puncte de absorbtie . Un exemplu la zi al unei realizari a acestui concept este AWS (Archimedes Wave Swing), care are de asemenea bune caracteristici de puncte de absorbtie . Un alt dispozitiv care se poate incadra in aceasta categorie este Waverotor.

authorStream Live Help