Energia eoliana

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Energia eoliana:

Energia eoliana Cimpoeru Iuliana

Energia eoliana este energia vantului, o forma de energie regenerabila.:

Energia eoliana este energia vantului , o forma de energie regenerabila . Repere cronologice :  Morile de vant persane : ele au inceput sa fie folosite din secolul al VII-lea I.H.  M orile de vant medievale europene : primele mori de acest tip au aparut in secolul XII.  Morile de vant americane pentru ferme : intre anii 1850-1970 s-au construit 6 milioane de astel de mori in Statele Unite.  Turbinele eoliene moderne : aceste mori se pot gasii chiar si la noi in tara . Turbine Maglev: un astfel de model poate ajunge la 1.7 milioane de euro. Turbinele eoliene moderne . Dorinta de electrificare a gospodariilor de-a lungul Great Plains din anii 30 a impulsionat dezvoltarea de turbine eoliene battery-charging. Asa-numitele windchargers au premers turbinelor eoliene cu doua sau trei palete actuale , folosite pentru furnizarea de electricitate pentru resedintele indepartate si pentru a asigura electricitate satelor din tarile in curs de dezvoltare . Criza petrolului din anii 1970 a fost un stimulent pentru preocuparile de calorificare a energiei eoliene ca o sursa verde , alternativa de electricitate . Turbinele de vant uzuale moderne genereaza intre 250-300 KW pitere , aproape de 10 ori mai mult ca turbinele europene de aceeasi marime .

Energia eoliana:

Energia eoliana in Europa : Desi inca o sursa relativ minora de energie electrica pentru majoritatea tarilor , produtia energiei eoliene a crescut practic de 5 ori intre 1999 si 2006, ajungandu -se ca, in unele tari , ponderea energiei eoliene in consumul total de energie sa fie semnificativ : Danemarca-23%, Spania-8%, Germania-6%. Ponderea energiei eoliene , in totalul consumului intern era, la inceputul anului 2011, de 24% in danemarca , 14% in Spania si portugalia , circa 10% in Irlanda si Germania si 5.3%la nivelul UE, iar in Romania numai 1.6%. In anul 2011, pentru constructia unei capacitati de ptoductie energetice eoliene de 1 MW, este necesara o investitie de 1.5-1.7 milioane de euro. In prezent , parcul eolian Whitelee din Scotia este cel mai mare parc eolian terestru din Europa. in Romania: In sectorul eolian din Romania au investit CEZ ( Cehia ), ENEL (Italia), Energias de Portugal ( Portugalia ) și Iberdrola Renovables ( Spania ): CEZ a instala 115 turbine la Fantanele , 90 dintre ele fiind deja legate la reteaua nationala de energie electrica . Eolienele au circa 100 de metri inaltime . Turbinele pentru parcul national construit de CEZ sunt livrate de catre gigantul industrial american General Electric. * Energias de Portugal, al treilea cel mai care investitor in enerfie eoliana la nivel mondial , a terminat constructia unui parc eolian de 69 MW la Cernavoda , in mai 2011. Energia poate alimenta 70000 de gospodarii si a costat 200 de milioane de dolari . In Romania, la inceputul anului 2012, eista peste 1000 de turbine eoliene ce produc 3% din totalul energiei . Investitiile in eoliene au creat pana acum 1000 de locuri de munca .

Comparatii cu alte resurse energetice:

Comparatii cu alte resurse energetice Avantaje : In contextul actual, caracterizat de cresterea alarmanta a poluarii cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili , devine din ce in ce mai importanta reducerea dependentei de acesti combustibili . Energia eoliana s-a dovedit deja o solutie foarte buna la problema energetica globala . Utilizarea resurselor regenerabile se adreseaza nu numai producerii de energie , dar prin modul particular de generare reformuleaza si modelul de dezvoltare , prin descentrallizarea surselor . Energia eoliana in special este printre formele de eneridie regenerabila care se preteaza aplicatiilor la scara redusa . Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera. Nu se produc deseuri Costuri reduse pe unitate de energie produsa Costuri reduse de scoatere din functiune Dezavantaje Princiopalele dezavantaje sunt : resursa energetica relativ limitata , inconstanta datorita variatiei vitezei vantului si numarului redus de amplasamente posibile . Putine locuri pe Pamant ofera posibilitatea producerii a suficienta electricitate folosind energia vantului . La inceput , un important dezavantaj a reprezentat pretul destul de mare si fiabilitarea relativ redusa a turbinelor . Un alt dezavantaj poate fi “ poluarea vizuala ”, adica au o aparitie neplacuta , iar altul faptul ca produc “ poloare sonora ”. Deasemenea se afirma faptul ca turbinele afecteaza mediul si ecosistemele din imprejurimi , omorand pasari si necesitand terenuri mari virane pentru instalarea lor . Deasemenea , eista un risc mare de distrugere in cazul unei furtuni .

authorStream Live Help