Οι μαθητές του Δ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου παρουσιάζουν το τ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Οι μαθητές του Δ1 του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου παρουσιάζουν το τόπο τους:

Οι μαθητές του Δ 1 του 4 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου παρουσιάζουν το τόπο τους

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ:

Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Εργασία από τους μαθητές της Δ1΄ τάξης (στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Ευέλικτης Ζώνης): ΜΑΡΙΑ ΔΕΜΙΤΣΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΑΝΙΔΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ :

Εργασία από τους μαθητές της Δ 1 ΄ τάξης (στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Ευέλικτης Ζώνης): ΜΑΡΙΑ ΔΕΜΙΤΣΟΓΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΑΝΙΔΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΣΙΔΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΥΟΣΜΟΣ:

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΕΥΟΣΜΟΣ

Ιστορία της πόλης μας Εύοσμος - Νέος Κουκλουτζάς Οι ντόπιοι κάτοικοι στην περιοχή - κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους – έχτισαν την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου το 1818 λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Το 1922 ο πληθυσμός αυξήθηκε με την εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από το προάστιο της Σμύρνης Κουκλουτζάς (που σημαίνει «εύοσμον άνθος»). Η περιοχή ανήκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης έως το 1953, οπότε και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα με την ονομασία Νέος Κουκλουτζάς σε ανάμνηση της παλαιάς πατρίδας στη Μικρά Ασία, ενώ το 1955 μετονομάστηκε σε Εύοσμο σε μετάφραση της προηγουμένης τουρκικής ονομασίας.:

Ιστορία της πόλης μας Εύοσμος - Νέος Κουκλουτζάς Οι ντόπιοι κάτοικοι στην περιοχή - κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους – έχτισαν την Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου το 1818  λίγο πριν από την  Ελληνική Επανάσταση . Το  1922  ο πληθυσμός αυξήθηκε με την εγκατάσταση προσφύγων από τη  Μικρά Ασία , οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονταν από το προάστιο της  Σμύρνης   Κουκλουτζάς  (που σημαίνει « εύοσμον άνθος»). Η περιοχή ανήκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης έως το  1953 , οπότε και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα με την ονομασία  Νέος Κουκλουτζάς  σε ανάμνηση της παλαιάς πατρίδας στη  Μικρά Ασία , ενώ το  1955  μετονομάστηκε σε  Εύοσμο  σε μετάφραση της προηγουμένης τουρκικής ονομασίας.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ:

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ Ο Εύοσμος είναι ένας από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της  Θεσσαλονίκης σ το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή  του  2011 , ο πληθυσμός του ανέρχεται στις 74.686 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω του υψηλού ρυθμού οικοδόμησης που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του  1980  με βάση τον νόμο της  αντιπαροχής . Ο Εύοσμος χωρίζεται στις περιοχές: Άνω Εύοσμος Κάτω Εύοσμος Νέος Κουκλουτζάς (Ευαγγελισμός) Άγιος Κοσμάς Κάτω Ηλιούπολη Νέα Πολιτεία

Η ιστορική εξέλιξη του πληθυσμού του Ευόσμου έχει ως εξής: :

Η ιστορική εξέλιξη του πληθυσμού του Ευόσμου έχει ως εξής:

Slide8:

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό Χάρτης της Χώρας που έφερε ο Νόμος 3852/2010 και το  Πρόγραμμα Καλλικράτης , ο (νέος) Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (έδρα Εύοσμος – Ιστορική έδρα : δεν έχει ορισθεί ) βρίσκεται Γεωγραφικά  στην Μακεδονία στον (τέως)  Νομό Θεσσαλονίκης . Αυτοδιοικητικά ανήκει στην  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και την  Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης .

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ:

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου:

Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου

Το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου στεγάζει πολλές δραστηριότες: Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου Ιστορικό Αρχείο Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου Δημοτικός Κινηματογράφος Κινηματογραφική Λέσχη Χορωδία Πνευματικού Κέντρου :

Το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου στεγάζει πολλές δραστηριότες : Δημοτική Βιβλιοθήκη Ευόσμου Ιστορικό Αρχείο Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου Δημοτικός Κινηματογράφος Κινηματογραφική Λέσχη Χορωδία Πνευματικού Κέντρου

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού-Βερτίσκου για περιβαλλοντικά σχολικά προγράμματα:

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορδελιού- Βερτίσκου για περιβαλλοντικά σχολικά προγράμματα

Xώροι πολιτισμού στη περιοχή του Ευόσμου είναι οι εξής: Πολιτιστικό κέντρο Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΠΑΛ (Τέρμα οδού Σμύρνης) Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Μοναστηρίου 326) Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Δημ. Γληνού & Ηλέκτρας Αποστόλου) Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου) :

X ώροι πολιτισμού στη περιοχή του Ευόσμου είναι οι εξής: Πολιτιστικό κέντρο Αίθουσα Εκδηλώσεων ΕΠΑΛ (Τέρμα οδού Σμύρνης) Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Μοναστηρίου 326) Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ( Δημ . Γληνού & Ηλέκτρας Αποστόλου) Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  (Μοναστηρίου )

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Μοναστηρίου 326) :

Κέντρο Πληροφόρησης Νέων (Μοναστηρίου 326)

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής:

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που λέγεται και Μουσείο Σιδηροδρόμων Βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 128 του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε κτίριο του 1894, το οποίο χρησίμευε ως στρατιωτικός σταθμός. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του σταθμάρχη, στοιχεία για ατμομηχανές και ντιζελομηχανές του παρελθόντος, παλαιά βαγόνια καθώς επίσης και εργαλεία σιδηροδρομικών. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθεται ένα βαγόνι-εστιατόριο του φημισμένου Οριάν Εξπρές, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί το κοινό. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι και μια ξύλινη καρέκλα,στην οποία κάθισε το 1913 ο Ελευθέριος Βενιζέλος :

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που λέγεται και Μουσείο Σιδηροδρόμων Βρίσκεται στην οδό Μοναστηρίου 128 του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται σε κτίριο του 1894, το οποίο χρησίμευε ως στρατιωτικός σταθμός. Ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του σταθμάρχη, στοιχεία για ατμομηχανές και ντιζελομηχανές του παρελθόντος, παλαιά βαγόνια καθώς επίσης και εργαλεία σιδηροδρομικών. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου εκτίθεται ένα βαγόνι-εστιατόριο του φημισμένου Οριάν Εξπρές, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί το κοινό. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι και μια ξύλινη καρέκλα,στην οποία κάθισε το 1913 ο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Αθλητισμός στον Εύοσμο και στο Κορδελιό Υπάρχουν 2 επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Αγροτικός Αστέρας και ο Οδυσσέας Κορδελιού (δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας). Υπάρχουν και άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά όχι επαγγελματικές. Στο μπάσκετ και στο βόλεϋ υπάρχει ο Α.Σ. Πρωτέας. Ακόμη στο μπάσκετ υπάρχουν οι ομάδες Αίας , Δόξα Ελπίδος , Κρόνος και Όλυμπος Κορδελιού σε ερασιτεχνικό επίπεδο εκτός από τον Αία που βρίσκεται στη Β΄ Εθνική κατηγορία. :

Ο Αθλητισμός στον Εύοσμο και στο Κορδελιό Υπάρχουν 2 επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ο Αγροτικός Αστέρας  και ο  Οδυσσέας Κορδελιού  (δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες της  Μικράς Ασίας ) . Υπάρχουν και άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά όχι επαγγελματικές. Στο μπάσκετ και στο βόλεϋ υπάρχει ο  Α.Σ. Πρωτέας . Ακόμη στο μπάσκετ υπάρχουν οι ομάδες Αίας , Δόξα Ελπίδος , Κρόνος και Όλυμπος Κορδελιού σε ερασιτεχνικό επίπεδο εκτός από τον Αία που βρίσκεται στη Β΄ Εθνική κατηγορία.

Δημοτικό Γυμναστήριο Ευόσμου:

Δημοτικό Γυμναστήριο Ευόσμου

Slide20:

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

Ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου:

Ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου

Ιερός ναός του Τριών Ιεραρχών:

Ιερός ναός του Τριών Ιεραρχών

Ιερός ναoύ του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου:

Ιερός να o ύ του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ν. Αγ. Κοσμά Αιτωλού :

Ν. Αγ. Κοσμά Αιτωλού

authorStream Live Help