τα ρηματα σε -αινω Χρύσα Κοκορίκου

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Γραμματική Β΄ Δημοτικού

Comments

Presentation Transcript

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ σε - αίνω:

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ σε - αίνω Λοιπόν τώρα που γίναμε φίλοι, ήρθε η ώρα να σου μάθω λίγο Γραμματική… Ξέρεις τα ρήματα σε – αίνω ; Οι μαθητές του Β1 θα σου τα μάθουν! Ετοιμάσου για ένα όμορφο ταξίδι Γραμματικής!!!

Slide2:

Πες μου φίλε μου Άρλο! Είμαι όλος αυτιά!!! Τα ρήματα που τελειώνουν σε – αίνω γράφονται πάντα με αλφα γιώτα αι

Slide3:

μαθ αίνω πηγ αίνω ανεβ αίνω κατεβ αίνω χορτ αίνω παχ αίνω ανασ αίνω μπ αίνω Να, δες μερικά παραδείγματα!

Slide4:

Αλήθεια μου λες φίλε μου Άρλο ; Σου έχω πει ποτέ ψέματα ;

φαίνομαι ζεσταίνομαι:

φαίνομαι ζεσταίνομαι Και τα ρήματα που τελειώνουν σε - αίνομαι γράφονται και αυτά με αλφα γιώτα! Κοίτα ψηλά!

Slide6:

Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις! Εξαιρέσεις ;

Οι εξαιρέσεις:

Οι εξαιρέσεις μ ένω δ ένω πλ ένω τα ρήματα αυτά γράφονται με έψιλον. Το ίδιο ισχύει και για τα σύνθετά τους ξεπλ ένω περιμ ένω ξεδ ένω

Slide8:

Μα γιατί νευρίασες ; Βαριέμαι τη θεωρία!!!!

Slide9:

Έλα μαζί μου μικρούλη μου! Τέλος η θεωρία! Οι μαθητές του Β1 θα σου δείξουν τις εργασίες τους…

Εργασία 1η :

Εργασία 1η Συμπληρώνω τα κενά και βάζω τόνο όπου χρειάζεται. ανεβ__νω χορτ___νω μ___νω λεπτ___νω πλ__νω παχ___νω δ__νω περιμ__νω σωπ__νω κατεβ__νω υπομ__νω ξεπλ__νω ανασ__νω βγ__νω μαθ__νω μπ__νω

Λύσεις:

Λύσεις ανεβ αί νω χορτ αί νω μ έ νω λεπτ αί νω πλ έ νω παχ αί νω δ έ νω περιμ έ νω σωπ αί νω κατεβ αί νω υπομ έ νω ξεπλ έ νω ανασ αί νω βγ αί νω μαθ αί νω μπ αί νω

Εργασία 2η :

Εργασία 2η Με τα ρήματα μένω , πλένω και δένω , φτιάχνω το δικό μου ποίημα… Εγώ εδώ στην Πεύκη μένω τα πιάτα ποτέ δεν πλένω τα κορδόνια του αδερφού μου μαθαίνω να τα δένω! Θοδωρής Κ. Είμαι μια γατούλα μικρή και τσαχπινούλα! Όταν βρέχει πλένω την ουρά κι όλοι λένε: Πο πο! Τι συμφορά! Δένω τα παπούτσια τους και με παίρνουν αγκαλιά! Αφροδίτη Μ.

Slide13:

Μένω επτά μέρες στο σπίτι και τα δόντια μου τα πλένω, τα κορδόνια μου τα δένω και γρήγορα γρήγορα σηκώνομαι και φεύγω! Ελένη Α. Στην Πεύκη όπου μένω τα ρούχα μου τα πλένω το μπουρνούζι μου το δένω και στο κρεβατάκι μπαίνω! Δανάη Κ. Πόσο μου αρέσει στην Πεύκη όπου μένω! Τα ρούχα μου τα πλένω και τα παπούτσια μου τα δένω! Βασιλική Α. Κάθε μέρα στον νιπτήρα για ώρα μένω τη ρομπίτσα μου την δένω και τα δόντια μου τα πλένω! Έλενα Σ .

Slide14:

Όταν είμαι στο σπιτάκι πλένω το πιατάκι και δένω παπουτσάκι! Μαρίλια Κ. Στο σπίτι μου μένω τα δόντια μου τα πλένω και ανεβοκατεβαίνω! Όσο πιο γρήγορα τα παπούτσια μου τα δένω. Θάνος Μ. και Χαρά Κ. Στο πλυντήριο τα ρούχα μου τα πλένω, το παπούτσι στη στιγμή το δένω, μένω για λίγο στο σπιτάκι και φεύγω για μαθηματάκι! Ζωή Κ. Στο σπίτι που μένω τα παπούτσια μου τα δένω τη γατούλα μου την πλένω! Γιώργος Σ.

Slide15:

Στον νιπτήρα πιάτα πλένω τα δωράκια μου τα δένω σε εκπληκτικό σπιτάκι μένω! Νικόλας Ζ. Στο σπίτι που μένω σηκώνομαι και το μουτράκι μου πλένω και μετά τα παπούτσια μου τα δένω! Αλέξανδρος-Αθανάσιος Κ. Στο ωραίο μου σπίτι μένω τον σκύλο μου τον πλένω και το παπούτσι μου το δένω! Μαρίλια Ζ. Στο σπίτι μου θα μένω τη ζώνη μου θα δένω και τα δοντάκια μου για πάντα θα τα πλένω! Μαρία Φ.

Slide16:

Τα παπούτσια μου τα δένω και τα χέρια πάντα πλένω στο σπιτάκι μου που μένω! Μαρία – Μιχαέλα Φ. Εδώ στην Πεύκη μένω τα δόντια μου στο σπίτι πλένω Τα παπούτσια μου τα δένω! Σταύρος Σ. Στον νιπτήρα για ώρα μένω τα δοντάκια μου τα πλένω τα παπούτσια μου τα δένω! Αναστάσης Μ. Στον νιπτήρα πολύ μένω και τα δόντια μου τα πλένω και με αστραφτερό χαμόγελο τα παπούτσια μου τα δένω! Τόνια Κ.

Slide17:

Σε πολυκατοικία εγώ μένω τα δόντια μου συνέχεια τα πλένω και τα κορδόνια μου τα δένω! Αναστάσης Τ. Στο σπίτι μου ώρες μένω τα κορδόνια μου τα δένω τη ρομπίτσα μου την πλένω! Ελένη Π. Απέναντι από το σχολείο μένω τη ζώνη μου την δένω τα χέρια πάντα πλένω! Στέλιος Β. Ξυπνάω και στον νιπτήρα πάω Ώρες πολλές στο σπίτι μένω Τα δοντάκια μου τα πλένω Τα παπούτσια μου τα δένω! Λίνα Γ.

Slide18:

Στο σπίτι μου εγώ όταν μένω τα δόντια πάντα πλένω και τα κορδόνια μου τα δένω! Γιάννης Σ. Στο σπιτάκι μου που μένω τα κορδόνια μου τα δένω και τα δόντια μου τα πλένω ! Μιχαήλ Μιχαήλ Λ.-Α.

Εργασία 3η:

Εργασία 3η Χρωματίζω με γκρι χρώμα όσα ρήματα είναι σωστά γραμμένα και με πράσινο όσα είναι γραμμένα λάθος.

Λύση:

Λύση

Εργασία 4η :

Εργασία 4η Ζωγραφίζω με θέμα Εικόνες με τα ρήματα μένω , δένω και πλένω .

Slide28:

ΤΕΛΟΣ

Slide29:

Ελένη Α. Βασιλική Α. Λίνα Γ. Μαρίλια Ζ. Δανάη Κ. Μαρίλια Κ. Ζωή Κ. Χαρά Κ. Τόνια Κ. Αφροδίτη Μ. Ελένη Π. Έλενα Σ. Μαρία – Μιχαέλα Φ. Μαρία Φ. Συνεργάστηκαν οι μαθητές του Β1 Μάριος Α. Στέλιος Β. Νικόλας Ζ. Θοδωρής Κ. Αλέξανδρος Κ. Μιχαήλ Λ. Αναστάσης Μ. Θάνος Μ. Γιώργος Σ. Γιάννης Σ. Σταύρος Σ. Αναστάσης Τ . Και η δασκάλα της τάξης Χρύσα Κοκορίκου Πηγές Εικόνες από διαδίκτυο ― καρτούν https://www.google.gr/search?q=arlo&source=lnms&t

authorStream Live Help