Οι μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Comments

Presentation Transcript

Οι μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης:

Οι μεγαλύτερες λίμνες της Ευρώπης

Λίμνη Λάντονγκα(Ρωσία, 17.700 χλμ)-14η στη Γη:

Λίμνη Λάντονγκα (Ρωσία, 17.700 χλμ )-14η στη Γη H Λαντόνγκα είναι λίμνη γλυκού νερού της ΒΔ Ρωσίας, στην περιφέρεια του Λένινγκραντ και τη Δημοκρατία της Καρελίας. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης και η 16η μεγαλύτερη στον κόσμο, καταλαμβάνει σε έκταση 18.135 τ.χλμ., είναι δηλαδή λίγο μικρότερη από την Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το μέγιστο μήκος της (από Β προς Ν) είναι 219 χλμ. και το μέγιστο πλάτος της (από Α προς Δ) είναι 138 χλμ. (μέσο πλάτος 83 χλμ.). Το μέσο βάθος της ανέρχεται σε 51 μ. Τα βαθύτερο σημείο της βρίσκεται στα ΒΔ, με βάθος τα 230 μ.

Λίμνη Ονέγκα(Ρωσία, 9635 χλμ.):

Λίμνη Ονέγκα(Ρωσία, 9635 χλμ.) Η λίμνη Ονέγκα είναι λίμνη στο βορειοδυτικό τμήμα της ευρωπαϊκής Ρωσίας, στη περιοχή της Δημοκρατίας της Καρελίας, στην Περιφέρεια Λένινγκραντ και στην Περιφέρεια Βόλογκντα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ευρώπης, μετά τη Λάντογκα. Στις όχθες της είναι κτισμένη η πόλη Πετροζαβόντσκ, πρωτεύουσα της Καρελίας. Η λίμνη διαθέτει περίπου 1.650 νησιά, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το Κίζι, το οποίο διαθέτει ένα σύμπλεγμα 89 εκκλησιών που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Η λίμνη παγώνει έξι μήνες το χρόνο.

Λίμνη Βένερν(Σουηδία, 5.500 χλμ):

Λίμνη Βένερν(Σουηδία, 5.500 χλμ ) Η Βένερν είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Σουηδίας, η μεγαλύτερη λίμνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης, μετά τη Λάντογκα και την Ονέγκα. Έχει έκταση 5.650 τ.χλμ. και η επιφάνειά της βρίσκεται 44 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Έχει μέσο βάθος 27 μ. και μέγιστο βάθος 106 μ. Τα μεγαλύτερα νησιά της Βένερν είναι τα Torsö (62 χλμ²), Kållandsö (57 χλμ²) και Hammarö (47 χλμ²).

Λίμνη Σάιμαα(Φινλανδία, 4377 χλμ.) :

Λίμνη Σάιμαα(Φινλανδία, 4377 χλμ.) Η Σάιμαα είναι λίμνη της νοτιοανατολικής Φινλανδίας, η μεγαλύτερη της χώρας. Με εμβαδόν 4.377 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη, φυσική λίμνη γλυκού νερού στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες πόλεις στις όχθες της λίμνης είναι οι Λαπεενράντα, Ιμάτρα ,Σαβονλίνα, Μίκελι, Βάρκαους και Γιόενσουου .Ο ποταμός Βουόκσι ρέει από την Σάιμαα προς τη λίμνη Λάντογκα αποστραγγίζοντάς την. Το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης είναι διάσπαρτο από πολύ μεγάλο αριθμό μικρών νησίδων που, με στενά κανάλια, την χωρίζουν σε πολλά, μικρότερα τμήματα, το καθένα με δική του ονομασία. Η ολική ακτογραμμή της ευρύτερης λιμναίας περιοχής ανά μονάδα επιφανείας είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με συνολικό μήκος τα 15.000 χιλιόμετρα, περίπου. Ο αριθμός των νησίδων στην περιοχή –κοντά στις 14.000–, δείχνει το μέγεθος του λαβυρινθώδους συστήματος.

authorStream Live Help