Olanda

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

By: zgonea (106 month(s) ago)

fa unu si cu mali si cum fac sa il downloadez

Presentation Transcript

Slide 1: 

Olanda

Pozitia Olandei in Europa : 

Pozitia Olandei in Europa

Slide 4: 

Olanda este membru fondator al Uniunii Europene. Deasemenea Olanda face parte din Benelux.

Slide 5: 

Relieful Olandei este constituit in intregime dintr-o campie foarte joasa. De altfel,numele oficial al tarii este Nederland,adica Tara de Jos.

Slide 6: 

Climatul Olandei este unul temperat-oceanic,cu precipitatii bogate.

Randstad Holland : 

Randstad Holland Orasele Amsterdam,Haga si Rotterdam formeaza megalopolisul Randstad Holland. Amsterdam Haga Rotterdam

Rotterdam : 

Rotterdam La Rotterdam,cel mai mare port fluvial din lume,se varsa fluviul Rin in Marea Nordului.

Haga : 

Haga Haga este resedinta regala a Olandei. Parcul Madurodam este un oras in miniatura. Reprezinta un model al unui oras olandez la o scara de 1:25.

Amsterdam : 

Amsterdam Amsterdam este capitala oficiala a Olandei. Termenul de Amsterdam provine din alăturarea cuvintelor dam (în neerlandeză însemnând baraj) şi cuvântul Amstel (râu ce străbate oraşul)

Palatul Regal : 

Palatul Regal

Slide 15: 

Olanda este tara lalelelor si a morilor de vant.

Slide 17: 

Povestea de dragoste dintre olandezi si lalele a inceput in secolul VI,cand un navigator s-a intors la Constantinopol si a adus primele lalele.Olandezii le-au indragit atat de mult incat la un moment dat pentru obtinerea unui bulb rar de lalea se dadea in schibm o nava de comert.

Slide 18: 

Reteaua de mori de vant din Kinderdijk apartine Patrimoniului Mondial UNESCO.

Slide 19: 

Olanda este deasemenea si tara polderelor. Ce sunt polderele? Polderele sunt terenurile pe care marea le descopera la reflux si pe care olandezii au delimitat parcele,construind in jurul lor santuri si diguri

Slide 20: 

Economia olandeza este puternic industrializata,avand ca ramuri:industria textila,prelucrarea diamantelor,industria alimentara,constructiile navale,fabricarea de electrice,electronice si chimice. Gazele naturale si petrolul se extrag din platforma continentala a Marii Nordului.

Slide 21: 

Olanda are o populaţie estimată la 16 491 852 mil loc. (8 martie 2009). Este a 11–a ţară ca populaţie din Europa şi a 68-a în lume. Între 1900 şi 1950 populaţia aproape s-a dublat, de la 5,1 mil loc la 11 mil. loc. Din 1950 populaţia a crescut de la 10 mil loc la 15,9 mil loc. Speranţa de viaţă este ridicată în Olanda - 82 de ani pentru fetele nou-născute şi 77 de ani pentru băieţii nou-născuţi.

Slide 22: 

Agricultura are ca specific cresterea bovinelor,cultivarea legumelor si a florilor.

Slide 23: 

Bucataria olandeza se inscrie in aria bucatariilor nordice, adica una destul de saraca in feluri si preparate, insa se caracterizeaza printr-un consum mai mare de legume in comparatie cu carnea. Punctual, bucataria olandeza este marcata de etalarea unei game foarte variate de branzeturi si de cascavaluri.

Slide 24: 

In fiecare an,in piata Alkmaar se organizeaza o expozitie cu sute de sortimente de branza.

Personalitati olandeze : 

Personalitati olandeze Harmensz Rembrandt van Rijn. Pictor olandez din secolul al XVII-lea, unul din cei mai mari pictori din istoria artei, cosiderat un maestru al tehnicei clar-obscurului, dar celebru si pentru desenele si gravurile sale.

Slide 26: 

Vincent Willem van Gogh (30 martie, 1853 –  29 iulie, 1890), artist olandez,reprezentant al curentului post-impresionist,  considerat astazi unul dintre cei mai importanti pictori din istoria artei. Noapte instelata Vaza cu cincisprezece flori

Slide 27: 

Pentru ca pamantul Olandei este foarte neted ,se merge foarte mult cu bicicleta.

Keukenhof : 

Keukenhof Keukenhof, situat la jumatatea distanţei dintre Amsterdam şi Haga, într-un oraşel mic numit Lisse, cunoscut şi ca Grădina Europei, este cea mai mare grădină de flori din lume. Sa facem o plimbare prin parcul Keukenhof!

Slide 37: 

Iarna,cand canalele ingheata,ele sunt folosite ca patinoare.Uneori,o zi pe an,scolile se inchid si copiii patineaza.

Slide 38: 

Ajax Amsterdam a castigat Cupa Campionilor in 1971si in1972.

Slide 39: 

La Eindhoven se afla Uzinele Phillips renumite pentru aparatura electronica. Firma Phillips a inventat CD-ROM-ul.

Marci olandeze : 

Marci olandeze

authorStream Live Help