Faktor-faktor yang mempengaruhi pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan semula

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1:

FAKTOR-FAKTOR MEMPENGARUHI TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI

OBJEKTIF:

OBJEKTIF MENYATAKAN FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PELBAGAI JENIS TUMBUH-TI\UMBUHAN SEMULA JADI MALAYSIA. MENGHUBUNGKANKAITKAN JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI MALAYSIA DENGAN BENTUK MUKA BUMI,IKLIM,TANIH DAN SALIRAN. MENYATAKAN JENIS DAN MENJELASKAN CIRI TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI DAN HIDUPAN LIAR DI KAWASAN GURUN PANAS(SAHARA),TUNDRA(SIBERIA),MEDITERRANIAN (TURKI),DAN MONSUN TROPIKA(THAILAND)

INFO TAMBAHAN:

INFO TAMBAHAN NEGARA KITA SANGAT BERTUAH KERANA MEMPUNYAI PELBAGAI JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI YANG UNIK DAN ISTIMEWA.JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI DI NEGARA KITA TERMASUKLAH HUTAN HUJAN TROPIKA,HUTAN GUNUNG,HUTAN PAYA AIR MASIN,HUTAN AIR TAWAR,DAN HUTAN PANTAI. SETIAP JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI DI NEGARA KITA TUMBUH DI KAWASAN-KAWASAN YANG BERLAINAN.TABURAN PELBAGAI JENIS TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI AMAT BERGANTUNG PADA BENTUK MUKA BUMI,IKLIM,SALIRAN,DAN JENIS TANIH.

Hutan hujan tropika:

Hutan hujan tropika HUTAN HUJAN TROPIKA MEMPUNYAI BENTUK MUKA BUMI DI KAWASAN KAKI BUKIT DAN CERUN-CERUN GUNUNG DIBAHAGIAN PENDALAMAN MALAYSIA YANG MEMPUNYAI KETINGGIAN KURANG DARIPADA 1000M. IKLIM KHATULISTIWA YANG PANAS DAN LEMBAP SEPANJANG TAHUN DENGAN MIN 27◦C DAN HUJAN TAHUNAN SEKITAR 2600MM. HIDUP DI TANIH LATERI DAN TANIH ALUVIUM. MEMPUNYAI SALIRAN YANG BAIK.

HUTAN GUNUNG:

HUTAN GUNUNG HUTAN GUNUNG TUMBUH DI KAWASAN TANAH TINGGI MELEBIHI 1000 METER. KADAR PERUBAHAN SUHU IAITU 1◦C BAGI SETAP KENAIKAN KETINGGIAN 165 M.MIN SUHU DI KAWASAN TANAH TINGGI DI NEGARA MALAYSIA IALAH 18◦C. HIDUP DI TANIH LATERI. MEMPUNYAI SALIRAN YANG BAIK.

HUTAN PAYA AIR MASIN:

HUTAN PAYA AIR MASIN TUMBUH DI KAWASAN RENDAH DI PINGGIR LAUT ATAU MUARA SUNGAI YANG TERDEDAH KEPADA AIR PASANG. IKLIM PANAS DAN LEMBAB SEPANJANG TAHUN,SUHU 27◦C,DAN HUJAN SEKITAR 2600 MM. HIDUP DI TANIH BERLUMPUR. BERPAYA DAN SENTIASA MENAKUNG AIR.

HUTAN PAYA AIR TAWAR:

HUTAN PAYA AIR TAWAR TUMBUH DI KAWASAN PENDALAMAN YANG RENDAH,TERUTAMANYA DI SEKITAR TASIK SEPERTI TASIK BERA DAN TASIK CHINI. BERIKLIM PANAS DAN LEMBAB SEPANJANG TAHUN,SUHU 27◦C,DAN HUJAN SEKITAR 2600 MM. HIDUP DI TANIH YANG GAMBUT. SALIRAN BURUK DAN BERTAKUNG AIR.

HUTAN PANTAI:

HUTAN PANTAI TUMBUH DI KAWASAN RENDAH DI PINGGIR LAUT. BERIKLIM PANAS DAN LEMBAP SEPANJANG TAHUN,SUHU 27◦C,DAN HUJAN SEKITAR 2600MM. HIDUP DI TANIH YANG BERPASIR. MEMPUNYAI SALIRAN YANG BAIK

Kawasan gurun panas:

Kawasan gurun panas KAWASAN GURUN PANAS ADALAH SEBUAH KAWASAN BUMI TANDUS AKIBAT KEPANASAN DAN KEKURANGAN HUJAN. SUHU WAKTU SANG AMAT PANAS IAITU, 27◦C HINGGA 44◦C. SUHU WAKTU MALAM SANGAT SEJUK IAITU 10◦C. HUJAN TAHUNAN DI KAWASAN GURUN HANYA 250 MM DAN TURUN BEBERAPA KALI SAHAJA DALAM SETAHUN.

GURUN SAHARA:

GURUN SAHARA GURUN SAHARA JUGA MENGALAMI KEADAAN YANG SAMA SEPERTI GURUN-GURUN PANAS YANG LAIN DI DUNIA. CUACANYA SANGAT PANAS DAN SUHU HARIAN PULA TINGGI,IAITU 38◦C. SUHU PADA MALAM PULA RENDAH SEHINGGA 10◦C. HUJAN TAHUNAN DI GURUN SAHARA KIRA-KIRA 250MM

CIRI TUMBUH-TUMBUHAN SEMUALA JADI DI KAWASAN PANAS:

CIRI TUMBUH-TUMBUHAN SEMUALA JADI DI KAWASAN PANAS MEMPUNYAI BATANG BERONGGA DAN BERLENDAIR UTUK MENYIMPAN AIR UNTUK JANGKA MASA YANG LAMA. MEMPUNYAI AKAR YANG PANJANG SUPAYA MUDAH MENYERAP AIR DI BAWAH TANAH. DAUN YANG KERAS,KECIL,BERBENTUK JARUM,DAN BERDURI UNTUK MENGURANGKN KADAR KEHILANGAN AIR MELALUI PERPELUHAN. BIJI BENIH YANG BERKULIT TEBAL,KERAS DAN TAHAN KEMARAU MEMUDAHKAN PERCAMBAHAN.

Jenis hidupan liar yang hidup di gurun sahara:

Jenis hidupan liar yang hidup di gurun sahara UNTA TIKUS JERBOA MUSANG FENNEC GAZELLA(RUSA) ORYX(KAMBING)

INFO TAMBAHAN:

INFO TAMBAHAN TERDAPAT DUA JENIS GURUN DI BUMI INI.KEDUA-DUA GURUN IN SENTIASA CERAH DAN KERING. (I)GURUN PANAS MIN SUHU MUSIM PANAS 32◦C. MIN SUHU MUSIM SEJUK 16◦C. CONTOH:GURUN SAHARA,GURUN THAR,GURUN ARAB. (II)GURUN PERTENGAHAN MIN SUHU MUSIM PANAS 19◦C. MIN SUHU MUSIM SEJUK -5◦C. CONTOH:GURUN GOBI,GURUN PATAGONIA,GURUN TURKESTAN.

KAWASAN TUNDRA:

KAWASAN TUNDRA PANTAI UTARA SIBERIA DI UTARA RUSIA MERUPAKAN KAWASAN TUNDRA YANG LUAS TERLETAK BERHAMPIRAN DENGAN LAUTAN ARTIK. PANTAI UTARA SIBERIA MENGALAMI IKLIM JENIS TUNDRA. KEADAAN AMAT SEJUK DAN BERAIS HAMPIR SEPANJANG TAHUN. MUSIM PANASNYA,SEJUK DAN SINGKAT,DENGAN SUHU 10◦C. MUSIM SEJUKNYA PULA,SANGAT SEJUK DAN PANJANG, DENGAN SUHU DI BAWAH TAKAT BEKU,KIRA-KIRA -14◦C. JUMLAH KERPASAN PULA KURANG DARIPADA 250 MM. KEBANYAKN KEPERSAN TURUN DALAM BENTUK SALJI.

CIRI TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI KAWASAN SIBERIA,TUNDARA:

CIRI TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI KAWASAN SIBERIA,TUNDARA JANGKA HAYAT TUMBUH-TUMBUHAN ADALAH PENDEK DAN TUMBUH PADA MUSIM PANAS SAHAJA. TUMBUH-TUMBUHAN SEMULA JADI ADALAH RENEK DAN RAPAT ANTARA SATU SAMA LAIN UNTUK MENAHAN DARIPADA TIUPAN ANGIN YANG KENCANG. MEMPUNYAI DAUN YANG HALUS UNTUK MENCEGAH PERPELUHAN YANG BERLEBIHAN. MEMPUNYAI AKAR YANG PENDEK UNTUK MENCEGAH KEROSAKAN AKAR YANG DISEBABKAN OLEH PENDEDAHAN TERHADAP KESEJUKAN MELAMPAU.

INFO TAMBAHAN:

INFO TAMBAHAN KAWASAN TUNDRA IALAH KAWASAN TANAH PAMAH DI KUTUB UTARA DAN KUTUB SELATAN.KAWASAN TUNDRA MELIPUTI ARTIK,GREENLAND,ICELAND,DAN ALASKA DI HEMISFERA SELATAN.KAUM-KAUM YANG TINGGAL DI SINI TERMASUKLAH ORANG ESKIMO,LAPP,DAN SAMOYAED.MEREKA HIDUP DENGAN MEMBURU,MENANGKAP IKAN,DAN MENGUMPUL MAKANAN.

KAWASAN MEDITERRANEAN:

KAWASAN MEDITERRANEAN TURKI,SEBUAH NEGARA DI PANTAI LAUT MEDITERRANEAN MENGALAMI IKLIM JENIS MEDITERRANEAN. MUSIM PANASNYA ADALAH PANAS,KERING,DAN SINGKAT DENGAN SUHU ANATARA 21◦C HINGGA 24◦C. MUSIM SEJUKNYA PULA ADALAH PANAS,KERING,DAN SINGKAT DENGAN SUHU ANTARA 10◦C HINGGA 14◦C. JUMLAH HUJAN TAHUNANNYA IALAH ANTARA 400 MM HINGGA 800MM.

INFO TAMBAHAN:

INFO TAMBAHAN KAWASAN YANG MENGALAMI IKLIM PANAS SEDERHANA KELAUTAN PANTAI BARAT(PANTAI MIDITERRANEAN)TERLETAK DI PANTAI BARAT BENUA ANTARA PANTAI GARIS LLINTANG◦U/S HINGGA 45◦CU/S.INI MELIPUTI NEGAR-NEGARA DI SEKITAR PANTAI,LAUT MEDITERRANEAN,CHILE TENGAH,CAPE TOWN,CALIFORNIA TENGAH,SERTA BARAT DAYA DAN TENGGARA AUTRALIA.

KAWASAN MONSUN TROPIKA:

KAWASAN MONSUN TROPIKA THAILAND MERUPAKAN SALAH SEBUAH NEGARA YANG MENGALAMI IKLIM MONSUN TROPIKA YANG MEMPUNYAI SATU MUSIM KERING DAN SATU MUSIM LEMBAP YNAG NYATA. MIN SUHUNYA ADALAH 24◦C HINGGA 27◦C. HUJAN TAHUNAN ANTARA 1000MM HINGGA 2000 MM.

TAHUKAH ANDA:

TAHUKAH ANDA KAWASAN MENGALAMI IKLIM MONSUN TROPIKA TERLETAK DI ANTARA GARIS LINTANG 10◦U/S DENGAN 30◦U/S.INI MELIPUTI INDIA,PAKISTAN,BANGLADESH,MYANMAR,VIETNAM,LAOS,KEMBOJA,INDONESIA,DAN THAILAND.

authorStream Live Help