DIGESTION

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΠΕΨΗ& ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : 

ΠΕΨΗ& ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ JAN DRIES ‘ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ’

ΒΑΣΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ : 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ Η πεπτική οδός μπορεί να θεωρηθεί ως ένας μακρύς σωλήνας από το ένα άκρο στο άλλο. Στόμα -Οισοφάγος -Στομάχι -Λεπτό έντερο -Παχύ έντερο Το ολικό μήκος του είναι συνήθως μεταξύ 7 και 8 μέτρων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ένα περίεργο γεγονός: το εσωτερικό του σωλήνα θεωρείται ακόμα έξω από το σώμα.Η τροφή που βρίσκεται στα έντερα είναι ακόμα έξω από το σώμα.Ο λόγος: δεν έχει απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος ακόμα. Ο μηχανισμός της πέψης είναι μία διαδικασία που ακολουθείται στην εσωτερική επιφάνεια τμημάτων του σωλήνα, του οποίου η συνολική επιφάνεια είναι 400 μ2. Μια τέτοια τεράστια επιφάνεια είναι συνέπεια της πολύπλοκης δομής των τοιχωμάτων του στομάχου και των εντέρων. Όπως τα φυτά σε ένα χωράφι παίρνουν την τροφή τους από το χώμα, έτσι και το ανθρώπινο σώμα παίρνει την τροφή του από την επιφάνεια του πεπτικού συστήματος. Όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια τόσο πιο καλά μπορούν να απορροφηθούν οι θρεπτικές ουσίες.

Slide 3: 

Είναι μία διαδικασία διάσπασης πολλών ουσιών στα βασικά συστατικά τους. Ένα μήλο, για παράδειγμα, αποτελείται από νερό, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, οξέα, χρωστικές ουσίες και λοιπά. Η πέψη απελευθερώνει όλες αυτές τις ουσίες (πολλές από τις οποίες είναι και οι ίδιες σύνθετες) για να χρησιμοποιηθούν όσο μπορούν καλύτερα για τη θρέψη. Από αυτές τις ουσίες που απελευθερώνονται, εκείνες που δε γίνονται δομικά υλικά για την ανάπτυξη των ιστών, συμβάλλουν στη διαδικασία του μεταβολισμού μετατρεπόμενες σε ενέργεια. Η πέψη γίνεται με τη βοήθεια ενζύμων.Το αποτέλεσμα τους εξαρτάται από το βαθμό οξύτητας (την τιμή ρΗ) που υπάρχει στο περιβάλλον στο οποίο είναι ενεργά. Αν ο βαθμός οξύτητας μεταβάλλεται γρήγορα ή έντονα, η δραστηριότητα τους σταματάει. ΠΕΨΗ : η πιο επίπονη διαδικασία για τον οργανισμό

ΣΩΣΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΡΟΦΩΝ : 

ΣΩΣΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΡΟΦΩΝ Το πεπτικό μας σύστημα - όπως κατ’αναλογία ένα πλυντήριο μπορεί να πλύνει τα πάντα τέλεια αλλά ξεχωριστά - μπορεί να χωνέψει τις τροφές(φυσικές) αρκεί να είναι μεμονωμένες και όχι ανακατεμένες σε περίεργους συνδυασμούς. Κάθε κατηγορία τροφής θέλει τα δικά της ένζυμα για να χωνευθεί οπότε όταν μέσα στο στομάχι υπάρχουν και υδατάνθρακες και πρωτεϊνες και λίπη πολύ απλά το πεπτικό μας σύστημα δεν ξέρει ποιό ενζυμο να χρησιμοποιήσει.Σ’αυτή την περίπτωση αντί της πέψης των τροφών έχουμε τη ζύμωση τους και τη σήψη τους. Έτσι λοιπόν ποτέ δεν συνδυάζουμε πρωτεϊνες με υδατάνθρακες όπως κρέας με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά. Συνδυάζουμε πρωτεϊνες με λαχανικά ή υδατάνθρακες με λαχανικά. Αν η διατροφή μας αποτελούνταν από έναν τύπο τροφής μόνο, ποτέ δε θα αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα πέψης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ : 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ Τα φρούτα χωνεύονται σε 30 λεπτά.Προσοχή όμως : τα φρούτα δεν χωνεύονται στο στομάχι αλλά στο λεπτό έντερο.Γι’αυτό να μην τρώμε φρούτα μετά τα γεύματα γιατί δεν μπορούν να κατέβουν στο λεπτό έντερο αλλά παγιδεύονται στο στομάχι και υφίστανται ζύμωση.

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ : 

ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΨΗΣ ΠΡΟΠΕΨΗΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΧΙ ΠΕΨΗΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ ΜΕΤΑΠΕΨΗΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

ΤΟ ΣΤΟΜΑ : 

ΤΟ ΣΤΟΜΑ 3 ζεύγη σιελογόνων αδένων παράγουν σάλιο και υγραίνουν το στόμα. Και στη γλώσσα κυριαρχούν οι γευστικοί κάλυκες, κάπου 10.000 σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους, απλωμένοι σε οκτώ μεγάλες περιοχές, μέσω των οποίων διακρίνονται όλες οι γεύσεις. Το σάλιο ενεργεί επί του αμύλου και της πρωτεΐνης ακόμα πριν καταπωθεί η τροφή. Και σχηματίζει ένα περιτύλιγμα γύρω από την τροφή, ένα προστατευτικό και λιπαντικό στρώμα που διευκολύνει την κατάποση και την κατάβαση στο στομάχι στη συνέχεια. Επιπλέον το περιτύλιγμα αυτό σκοτώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια.

ΑΛΦΑ-ΑΜΥΛΑΣΗ ΠΤΥΕΛΙΝΗ : 

ΑΛΦΑ-ΑΜΥΛΑΣΗ ΠΤΥΕΛΙΝΗ είναι ένα ένζυμο που μπορεί να διασπά το άμυλο, μια διαδικασία που αρχίζει έτσι από το στόμα. Ένα τέτοιο πεπτικό αποτέλεσμα στην τροφή πριν ακόμα καταπωθεί είναι γνωστό σαν πρόπεψη. Κάθε μέρα το στόμα μας παράγει 1-1,5 λίτρο σάλιο. Μεταξύ άλλων συστατικών περιέχει άλατα ασβεστίου και φωσφορικά άλατα που μεταξύ τους ρυθμίζουν το βαθμό οξύτητας (το ρΗ) του σάλιου, μια ιδιότητα που έχει μεγάλη σημασία στην καθολική λειτουργία της πτυελίνης. Η τροφή που είναι πλούσια σε άμυλο πρέπει να συνδυάζεται μόνο με τροφές που δε μειώνουν την τιμή του ρΗ στο στόμα. Οξύ με άμυλο είναι κακός συνδυασμός: οι τροφές που είναι υπερβολικά όξινες εξουδετερώνουν τη λειτουργία της πτυελίνης.

ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ : 

ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ Το ανθρώπινο στομάχι έχει μια χωρητικότητα που κυμαίνεται γύρω στα 850 ml και το εξωτερικό τοίχωμα του είναι φτιαγμένο από στρώματα μυών. Εκει πηγαίνει η τροφή από το στόμα, μασημένη και λουσμένη με σάλιο, για να αναμιχθεί με το γαστρικό υγρό. Το πόσο όξινο είναι αυτό το γαστρικό υγρό, εξαρτάται από τον τύπο της τροφής: μεγάλες ποσότητες τροφής με πολλές πρωτεΐνες οδηγούν σε μεγάλο βαθμό οξύτητας (χαμηλή τιμή ρΗ). Τα οξέα παράγονται από και μέσα στο στομάχι και έχουν τρεις κύριους σκοπούς: πρώτο, να απαλλάξουν την τροφή από τα επιβλαβή βακτηρίδια, δεύτερο να σταθεροποιήσουν τα σάκχαρα που απελευθερώνονται από την επίδραση των ενζύμων του σάλιου και, τρίτο, να διασπούν την πρωτεΐνη. Η τελευταία αυτή λειτουργία γίνεται από το ένζυμο πεψίνη που μπορεί να ενεργήσει μόνο σε όξινο περιβάλλον.

ΤΟ ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΥΓΡΟ : 

ΤΟ ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΥΓΡΟ Κάπου 3 λίτρα γαστρικού υγρού εκκρίνονται από το στομάχι κάθε μέρα. Το σημαντικότερο συστατικό σε αυτό είναι το ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη (η πεψίνη σε όλες τις παραλλαγές της), το υδροχλωρικό οξύ (ΗΟ) και η βλέννα. Η βλεννογόνος μεμβράνη στα τοιχώματα του πυθμένα και του σώματος περιέχει πρωτογενή κύτταρα, δευτερογενή κύτταρα και επιφανειακά κύτταρα. Οι πεψινογενείς ουσίες δημιουργούνται στα πρωτογενή κύτταρα, το υδροχλωρικό οξύ στα επιφανειακά κύτταρα, και τα δευτερογενή κύτταρα εκκρίνουν βλέννα που προστατεύει τα τοιχώματα του στομαχιού από το υδροχλωρικό οξύ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ : 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ Καθώς το στομάχι γεμίζει σταδιακά, το τοίχωμα του τυλίγει την τροφή για να την φέρει σε επαφή με τα τοιχώματα του, στα οποία βρίσκονται οι αδένες που παράγουν γαστρικά υγρά. Η συνεχής επαφή διευκολύνεται από ισχυρά μυϊκά κύματα στο τοίχωμα του στομάχου που δημιουργούν μία κίνηση σαν ζύμωμα, προκαλούμενο κατά ένα μέρος από αντανακλαστική ενέργεια αλλά περισσότερο από την επίδραση της ορμόνης γαστρίνης του αίματος. Τα μυϊκά κύματα αρχίζουν από το επάνω μέρος του στομάχου (τον πυθμένα) και κινούνται κατά μήκος ολόκληρου του οργάνου σε μία προοδευτική συστολή που λέγεται περίσταλση και η οποία σταματάει μόνο στον πυλωρικό σφιγκτήρα, την είσοδο στο δωδεκαδάκτυλο. Το πυλωρικό άντρο και ο πυλωρός μαζί συνιστούν στην πραγματικότητα το κύριο σημείο ζυμώματος της τροφής: το άντρον ωθεί την τροφή προς τον πυλωρό και ο πυλωρός περιορίζει την έξοδο της τροφής και έτσι την συμπιέζει. Το πόσο γρήγορα αδειάζει το στομάχι εξαρτάται από το είδος της τροφής που καταναλώνεται, το συνδυασμό τροφών, το πώς επηρεάζεται η ισορροπία οξέων-βάσεων και πανω από όλα, από τη γενική ποσότητα φαγητού που τρώγεται.

Slide 13: 

Η τροφή στο στομάχι κατευθύνεται από το βάρος της στο κάτω μέρος του, το πυλωρικό άντρο. Εκεί, με την περίσταλση, το στομάχι την πιέζει ανάμεσα στα τοιχώματα του και την είσοδο του δωδεκαδάκτυλου. Το στομάχι γεμίζει σταδιακά στρώμα-στρώμα, σύμφωνα με τη σειρά του γεύματος. Ό,τι τρώγεται πρώτο κολλάει στο τοίχωμα του στομαχιού. Ό,τι τρώγεται μετά κάθεται από πάνω και ό,τι τρώγεται τελευταίο πηγαίνει στο μέσο του στομαχιού. Ανάλογα με το είδος του φαγητού μπορεί να απαιτηθεί πολύς χρόνος για το καθένα από αυτά τα περιεχόμενα χωριστά, για να αναμιχθεί με το γαστρικό υγρό. Αν η ανάμιξη γίνει πολύ αργά (όπως συμβαίνει πολύ συχνά) υπάρχει κίνδυνος ζύμωσης μέσα στο στομάχι. Η ζύμωση με τον τρόπο αυτό είναι δυνατή σε σημεία του στομαχιού που δεν είναι σε επαφή με γαστρικό υγρό, και ειδικά στο μέσο του στομάχου. Ένα γλυκό επιδόρπιο ή φρούτο σε ένα γεμάτο στομάχι προκαλεί πάντα ζύμωση, επειδή η ζάχαρη δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το γαστρικό υγρό.

Ένα στομάχι που είναι πάρα πολύ γεμάτο. : 

Ένα στομάχι που είναι πάρα πολύ γεμάτο. Μια από τις πιο συχνές αιτίες πεπτικών προβλημάτων που συνεπάγονται εσωτερική ζύμωση και τοξική υποβάθμιση είναι χωρίς αμφιβολία η κατανάλωση πάρα πολύ φαγητού κάθε φορά, είτε η τροφή είναι ένα είδος ή μίγμα. Το στομάχι δεν είναι πραγματικά τόσο πολύ μεγάλο και πρέπει να προσπαθήσουμε να συνηθίσουμε την ιδέα ότι μία μέτρια ποσότητα φαγητού πρέπει να είναι αρκετή για οποιοδήποτε γεύμα. «Λίγο και συχνά» είναι μια πασίγνωστη περιγραφή καλής συνήθειας φαγητού — και είναι απόλυτα σωστή. Είναι πραγματικά κρίμα ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι αγνοούν σκόπιμα τον κανόνα αυτό και επιμένουν να τρώνε 3 ή μόνο 2 γεύματα σε καθορισμένες ώρες της ημέρας. Στην πραγματικότητα τρώγοντας τόσο λίγες φορές την ημέρα, ενθαρρύνουμε τους εαυτούς μας να τρώμε πάρα πολύ κάθε φορά. Για το στομάχι είναι μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στο αν η ίδια ποσότητα φαγητού μοιράζεται σε 2 ή σε 5 γεύματα.

Slide 15: 

Πολλοί βιολόγοι τονίζουν ότι ο ιδανικός όγκος για ένα γεύμα που μπορεί να χωνευτεί ομαλά, ίσως να είναι κάπου στο 1/4 του λίτρου. ( 250 ml ) Αυτό αντιπροσωπεύει μία ποσότητα που δεν προκαλεί φούσκωμα των εξωτερικών τοιχωμάτων του στομαχιού. Αν η ποσότητα διπλασιαστεί( 500 ml ), τα τοιχώματα φουσκώνουν αλλά ακόμα σε παραδεκτά περιθώρια. Έξι φορές η ίδια ποσότητα (1,5 λίτρο) όμως, είναι περίπου το μέγιστο που μπορεί να σηκώσει το στομάχι με πλήρη διαστολή και μπορούμε να υποθέσουμε ότι το στομάχι υποφέρει από αυτό. Η ελαστικότητα του στομαχιού περιορίζεται, ίσως μόνιμα, και η κοιλιά αρχίζει να φουσκώνει. Ένας όγκος 1,5 λίτρου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από το στομάχι. Ο κίνδυνος ζύμωσης στο μέσο του στομαχιού είναι μεγάλος: υπάρχει απλά πάρα πολύ υλικό για να αναμιχθεί καλά με το γαστρικό υγρό. Ιδανικά κανένα γεύμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 500-600 γραμμάρια σε συνολικό βάρος.

Νερό στη διάρκεια γευμάτων : 

Νερό στη διάρκεια γευμάτων Η πώση στη διάρκεια των γευμάτων έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην πέψη για τον απλό λόγο ότι τα υγρά περνάνε στον πεπτικό σωλήνα πολύ πιο γρήγορα ακολουθώντας τη βαρύτητα. Όταν το υγρό φύγει γρήγορα, η υπόλοιπη τροφή μένει με τη μορφή μιας εύπλαστης μάζας. Η πώση δεν αραιώνει το γαστρικό υγρό. Από το στομαχικό τοίχωμα παράγεται γαστρικό υγρό οποτεδήποτε είναι απαραίτητο και σε οποιαδήποτε ποσότητα είναι απαραίτητη. Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας:πίνετε όταν διψάτε. Το νερό (χωρίς χλώριο) δεν έχει καμία επίδραση στην πέψη. Τα αναψυκτικά, η κόκα κόλα, η μπίρα και το κρασί είναι τελείως διαφορετικά. Η κόκα κόλα έχει μεγάλο βαθμό οξύτητας (ρΗ 1,9) και διακόπτει την πέψη αμύλου κάνοντας το σάλιο πιο όξινο. Παρενοχλεί επίσης την πέψη των τροφών με πολλές πρωτείνες αναστέλλοντας το γαστρικό υγρό (το οξύ αναστέλλει το οξύ).

ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ : 

ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ μπορεί να περιγραφεί σαν το κέντρο της πέψης. Εκεί είναι που γίνεται η κύρια πέψη πρωτείνης, αμύλου και λίπους. Εκεί το περιεχόμενο του στομαχιού που έρχεται από το στομάχι λουσμένο με οξέα αποκτά μια ουδετερότητα αλκάλεων-οξέων. Το περιβάλλον του στομαχιού είναι έντονα όξινο, αλλά το περιβάλλον του δωδεκαδάκτυλου και των εντέρων (υπό την επίδραση των παγκρεατικών και εντερικών υγρών) είναι αλκαλικό ή μόνο πολύ λίγο όξινο (ρΗ 6,5-8), επειδή έτσι πρέπει να είναι για να λειτουργήσουν σωστά τα τοπικά ένζυμα. Ο πυλωρός δεν ανοίγει για να αφήσει να βγει η τροφή από το στομάχι και να πάει στο δωδεκαδάκτυλο μέχρι να επιτευχθεί η σωστή τιμή ρΗ στο δωδεκαδάκτυλο. Η διαδικασία της εξουδετέρωσης αρχίζει πραγματικά στην άκρη ακριβώς του στομαχιού και πραγματοποιείται σε μία γραμμική απόσταση 10 εκατοστών μόνο. Αλλά ο πυλωρός στέλνει μια μικρή μόνο ποσότητα τροφής στο δωδεκαδάκτυλο κάθε φορά, πράγμα που είναι μία από τις αιτίες για τις οποίες το στομάχι αδειάζει τόσο αργά.

Slide 18: 

Κάθε τροφή περιέχει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και λίπος. Ακόμα και αν ένα άτομο τρώει ένα μόνο τύπο τροφής, τα 3 αυτά συστατικά υπάρχουν πάντα. Αλλά το πάγκρεας δεν μπορεί να εκκρίνει ταυτόχρονα τρία διαφορετικά ένζυμα, ένα για την κάθε θρεπτική ουσία, επειδή υπάρχει ένας μόνο πόρος από το πάγκρεας στο δωδεκαδάκτυλο. Έτσι το πάγκρεας επιλέγει αποτελεσματικά τη σειρά με την οποία θα χωνευτούν τα συστατικά της τροφής, ανάλογα με την αναλογία αυτών οτην τροφή. Μετά από ένα γεύμα με πολλή πρωτείνη, παράγεται το ένζυμο πεπτάση και εκκρίνεται πρώτο. Μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε άμυλο έρχεται πρώτο το ένζυμο αμυλάση. Και μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε λίπη έρχεται πρώτο η παγκρεατική λιπάση. Η λειτουργία του παγκρέατος στην έκκριση ενζύμων μπορεί να διαταραχθεί από ακατάλληλο συνδυασμό τροφών. Η διαταραχή μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, αν πολλές διαφορετικές τροφές καταναλώνονται αμέσως, και όταν μπαίνει στο δωδεκαδάκτυλο χυμός με ασυνήθιστη σύνθεση μείγματος (περιέχοντας ίσως τόσο πρωτεΐνη όσο και άμυλο, ή —χειρότερα— λίγη πρωτεΐνη ή άμυλο που μόλις τα έχει αγγίξει η προηγούμενη πεπτική διαδικασία).

Slide 19: 

Το λίπος υφίσταται πέψη πάντα τελευταίο. Η πέψη του λίπους γίνεται κυριολεκτικά στο δωδεκαδάκτυλο, με τη βοήθεια της χολής και της παγκρεατικής λιπάσης. Η χολή ενεργεί σαν γαλακτωματοποιητής. Η δομή του λίπους στην τροφή μεταβάλλεται έτσι ώστε η παγκρεατική λιπάση διασπά το τριγλυκερίδιο για να σχηματίσει μονογλυκερίδιο και ελεύθερα λιπαρά οξέα.

ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ : 

ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ Σχεδόν από κάθε άποψη, η πέψη ολοκληρώνεται στο λεπτό έντερο (και έτσι η διαδικασία εκεί μπορεί να περιγραφεί σαν μετάπεψη). Οι θρεπτικές ουσίες και τα άλλα συστατικά όπως τα μεταλλικά στοιχεία και οι βιταμίνες, στα οποία έχει διασπαστεί η τροφή στη διάρκεια της πέψης, περνάνε τώρα από το εντερικό τοίχωμα και απορροφώνται ή μεταφέρονται από το αίμα στο συκώτι όπου γίνονται πολλές άλλες διαδικασίες. Στο λεπτό έντερο αφήνονται να προχωρήσουν μόνο άχρηστα υλικά και νερό. Το λεπτό έντερο είναι γνωστό για τα δυνατά περισταλτικά κύματα που όχι μόνο πιέζουν την τροφή στη συνεχή πορεία της αλλά τη φέρνουν σε σωστή επαφή με τα εντερικά τοιχώματα όπου ολοκληρώνονται οι διάφορες διαδικασίες της πέψης που περιγράφηκαν.

Slide 21: 

Μικρολάχνες (microvilli)

ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ : 

ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ Έχει πολλές λειτουργίες, συγκεκριμένα την επαναπορρόφηση νερού και μεταλλικών στοιχείων, τη σύνθεση ορισμένων βιταμινών (ειδικά της βιταμίνης Β12). Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί πάρα πολύ αποτελεσματικά. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ακόμα και καθώς υφίστανται επαναπορρόφηση το νερό και τα άλατα από το παχύ έντερο, γίνεται μία τελική προσπάθεια να χωνευτούν οι θρεπτικές ουσίες που δεν έχουν ήδη χωνευτεί. Μεγάλο μέρος του έργου του παχέος εντέρου αφορά ελεγχόμενη ζύμωση, στην οποία παίζει ένα χαρακτηριστικό ρόλο το τυφλό έντερο. Το λεπτό έντερο αδειάζει μικρές ποσότητες χυμού στο τυφλό έντερο μέσω της ειλεοτυφλικής βαλβίδας. Εκεί βρίσκεται κυρίως η εντερική χλωρίδα.

Το οχήμα του παχέος εντέρου. : 

Το οχήμα του παχέος εντέρου.

Slide 24: 

Η φυσική διαδικασία της ζύμωσης —όπως τη βρίσκουμε για παράδειγμα στο παχύ έντερο των ανθρωποειδών πιθήκων— σπάνια βρίσκεται στους ανθρώπους λόγω της κατανάλωσης λάθος τροφών. Αντίθετα στους πιο πολλούς ανθρώπους, το παχύ έντερο έχει εκφυλιστεί σε ένα χώρο ζύμωσης και τοξικής υποβάθμισης με επακόλουθα τη δυσκοιλιότητα, τις εντερικές ασθένειες και έντονη αδιαθεσία. Η χωρίς προβλήματα πέψη είναι η θεμελιώδης βάση της καλής υγείας. Στην πραγματικότητα, όσο πιο καλή είναι η λειτουργία της πέψης, τόσο μικρότερη είναι η πραγματική ανάγκη για φαγητό. Αυτοί που έχουν διακόψει το φαύλο κύκλο αυτό, είναι ικανοί να παράγουν πολλή ενέργεια από μικρή ποσότητα τροφής μόνο. Και η χρησιμοποίηση λιγότερης τροφής με τη σειρά σημαίνει λιγότερα απόβλητα, λιγότερη δηλητηρίαση, λιγότερη «οξύτητα», λιγότερη ενέργεια που χρησιμοποιείται για την ασχολία με την τροφή, και ανακούφιση και ευχαρίστηση από την ομαλή πέψη και την πιο καλή γενική υγεία. ‘Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ’ - ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ : 

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Το παχύ έντερο είναι ένας μυϊκός σωλήνας περίπου 1,8 μέτρα μακρύς.Καθ’όλο το μήκος των τοιχωμάτων υπάρχουν πτυχές τα αποκαλούμενα haustrae. Οι έφηβοι πρέπει να έχουν μικρό προβλήμα αποβολής, επειδή η επικόλληση άπεπτων στρωμάτων αποβλήτων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου δεν είναι προχωρημένη. Με μια απεριόριστη διατροφή υψηλή σε ξινισμένα λίπη και υπερβολική πρωτεΐνη,ο εσωτερικός διάδρομος γίνεται βαθμιαία όλο και μικρότερος.Το σφιξιμο στην τουαλέτα είναι ένα προφανές σημάδι ενός παρεμποδισμένου παχέος εντέρου και δεν είναι κανονικό. Η αποβολή πρέπει να είναι αβίαστη,ανεξαρτήτως ηλικίας. Η μεγάλη προσπάθεια είναι σημάδι σοβαρής παρεμπόδισης και τοξινομένου τρόπου ζωής. Οι έφηβοι που εκπαιδεύονται να τρώνε πολλές ωμές ζωντανές τροφές δεν πρόκειται ποτέ να έχουν την εμπειρία της σταδιακής δημιουργίας στρωμάτων λάσπης στο έντερο. Υπάρχουν 3 λόγοι που τα τρόφιμα μένουν στην πεπτική οδό και σαπίζουν: 1. Σκοτώνουμε τα φιλικά βακτηρίδια μας 2. Ο Οξυνισμός του σώματος μειώνει την ενζυμική παραγωγή 3. Η βλεννώδης πλάκα(mucoid plaque) στην εντερική επένδυση σταματά τον περισταλτισμό

1.ΦΙΛΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ : 

1.ΦΙΛΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ Το παχύ έντερο,το οποίο λανθασμένα περιγράφεται ως ο υπόνομος του σώματος, βουίζει πραγματικά με δραστηριότητα ζωής. Εκατομμύρια φιλικών βακτηριδίων δουλεύουν σκληρά εκεί.Η εργασία τους είναι το τελικό στάδιο της πέψης,αφήνοντας μόνο να αποβληθεί ότι είναι απολύτως άχρηστο για το σώμα. Τα φιλικά βακτηρίδια, που ζυγίζουν τουλάχιστον 1.2 κιλά στο κανονικό παχύ έντερο είναι περισσότερα από 400 είδη. Πώς τα φιλικά βακτηρίδια,τα αποκαλούμενα προβιοτικά (probiotics), κρατούν τα κακά βακτηρίδια υπό έλεγχο; Σκεφτείτε ένα συνωστισμένο θέατρο.Μπαίνετε μέσα, και δεν υπάρχει καμία θέση να καθίσετε.Όλα τα καθίσματα είναι πιασμένα. Έτσι δεν μπορείτε να μείνετε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με τα βακτηρίδια. Υπάρχουν μόνο ορισμένα "καθίσματα" στο παχύ έντερο. Εάν είναι όλα κατειλλημένα από τα φιλικά βακτηρίδια,δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για τα κακά βακτηρίδια να μείνουν και να αρχίσουν να αναπαράγονται.

ΤΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΜΑΣ : 

ΤΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΜΑΣ τα αντιβιοτικά που παίρνουμε τα αντιβιοτικά που δίνονται στα ζώα των οποίων το κρέας τρώμε τα αντιοξέα, όπως Zantac, Tagamet, Prilosec, κ.λπ. τα NSAID, όπως Advil, Tylenol, Excedrin, Motrin, κ.λπ. τα συνταγογραφημένα και μη φάρμακα η άσπρη ζάχαρη τα ανθρακούχα ποτά τα αντι-ισταμινικά(antihistamines) το χλωριωμένο νερό ο καφές

Χωρίς φιλικά προβιοτικά : 

Χωρίς φιλικά προβιοτικά το τελικό στάδιο της πέψης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο παχύ έντερο. Τα κατάλοιπα αποσυντίθενται εκεί. Τα βακτηρίδια δεν προκαλούν την ασθένεια Σε καμία περίπτωση. Αυτά προσπαθούν να αποτρέψουν την ασθένεια με την διάσπαση του νεκρού ιστού. Είτε είναι γιαούρτι που σαπίζει στο μπλοκαρισμένο παχύ έντερο,ή ένα νεκρό κογιότ στο δάσος,ή τα μολυσμένα κύτταρα του συκωτιού στο σώμα ενός αλκοολικού,τα βακτηρίδια κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν καλύτερα:να καθαρίζουν. Η χρόνια άπεπτη τροφή είναι συχνά παρούσα σε ποσότητες πάρα πολύ μεγάλες για οποιαδήποτε βακτηρίδια να την σαρώσουν. Τα κατάλοιπα έπειτα επικονιάζονται επάνω στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου κάνοντας το τελικά ομαλό και γυαλιστερό, όπως το εσωτερικό καινούργιας κάννης κυνηγετικών όπλων. Όταν αυτό συμβαίνει, η απορρόφηση μπλοκάρεται.

2.ΟΞΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ : 

2.ΟΞΥΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Τα περισσότερα τρόφιμα στην αμερικανική διατροφή - το μεγάλο MAC, τα τηγανητά, η κόκα κόλα, η πίτσα, κ.λπ. είναι παραγωγοί οξέος. Αυτό σημαίνει ότι χαμηλώνουν το pH του σώματος: πάρα πολύ όξινο. Η ισορροπία αναστατώνεται: πολλά ένζυμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η πέψη εμποδίζεται: τα τρόφιμα κάθονται εκεί και σαπίζουν. Το αίμα πρέπει να διατηρεί ένα pH μεταξύ 7,3 και 7,45. Αν όχι, πεθαίνουμε. Με όλα τα όξινα τρόφιμα που τρώμε, το σώμα προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει το pH του μέσα στη κλίμακα. Τα πρώτα πράγματα που δοκιμάζει είναι η ρύθμιση μέσω των διττανθρακικών αλάτων στο αίμα και τους πνεύμονες.Έπειτα, το σώμα αρχίζει να σκουπίζει τα πρόσθετα οξέα στους ιστούς, ειδικά στους μύες και τις αρθρώσεις. Από εκεί προέρχεται η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος. Εάν κι’αυτό δεν είναι ακόμα αρκετό, ως τελική προσπάθεια για να αποφευχθεί ο οξυνισμός, το σώμα θα αφαιρέσει τα οξέα από το διάλυμα, υπό μορφή στερεών κρυστάλλων και αλάτων. Αυτός είναι ο ακριβής μηχανισμός των χολόλιθων, της πέτρας των νεφρών, των κρυστάλλων ουρικού όξέος, της πλάκας, και των κρυστάλλων χοληστερόλης. Τί συμβαίνει λοιπόν στο παχύ έντερο από μια υπερ-όξινη διατροφή;Έλλειψη ενζύμων που είναι απαραίτητα για να διασπάσουν και να αφομοιώσουν τα τρόφιμα. Η άπεπτη τροφή πετιέται στο παχύ έντερο.Δεν υπάρχει κανένα χωνευτικό ένζυμο στο παχύ έντερο.Έτσι η τροφή κάθεται εκεί και σαπίζει.

επαναπορρόφηση ηλεκτρολυτών : 

επαναπορρόφηση ηλεκτρολυτών Ο οξυνισμός του σώματος προκαλλεί την μείωση των μετάλλων, τα οποία προκαλούν τη μειωμένη ενζυμική παραγωγή, η οποία αναγκάζει τα τρόφιμα να σαπίζουν στη πεπτική οδό. Απορρόφηση.Άλλη μια κρίσιμη εργασία του παχέος εντέρου είναι η επαναπορρόφηση των ηλεκτρολυτών και η επανάκτηση του νερού πίσω στη κυκλοφορία του αίματος. Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικά μέταλλα, όπως το νάτριο και το κάλιο που διοχετέυουν το ηλεκτρικό φορτίο μέσω του σώματος. Είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία των κυττάρων.Σκοπός του σώματος είναι να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, νάτριο,κάλιο, ασβέστιο, και μαγνήσιο, για μέγιστη προστασία. Θυμηθείτε, είμαστε σχεδόν 70% νερό.Το παχύ έντερο είναι η λογική θέση για να συμβεί αυτή η επαναπορρόφηση δεδομένου ότι είναι το τελευταίο τμήμα του σωλήνα. Στον άρρωστο άνθρωπο,το παχύ έντερο είναι μπλοκαρισμένο. Το νερό και οι ηλεκτρολύτες δεν επαναπορροφούνται εκ νέου. Πού πηγαίνουν;Έξω. Το σώμα χάνει νερό,γενική αφυδάτωση, θάνατος κυττάρων, πρόωρη γήρανση, καταστροφή νεφρών,διασκορπισμός των ηλεκτρολυτών, πήξιμο αίματος,και κατά συνέπεια ολόκληρο το φάσμα της καταρρέουσας υγείας κατόπιν ακολουθεί. Η παρεμποδισμένη απορρόφηση είναι από μόνη της αρκετή να σκοτώσει αργά.

3.Η ΒΛΕΝΝΩΔΗΣ ΠΛΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΛΤΙΣΜΟ : 

3.Η ΒΛΕΝΝΩΔΗΣ ΠΛΑΚΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΛΤΙΣΜΟ Η βλεννώδης πλάκα(mucoid plaque) περιγράφει τα ομοιόμορφα,ελαστικής υφής στρώματα βλέννας και σαπίζοντων τροφίμων που συμπαγοποιούνται χρόνο με το χρόνο κατά μήκος ολόκληρου του μήκους της πεπτικής οδού. (Αντερσον) Η βλεννώδης πλάκα διαμορφώνεται καθώς το έντερο συνεχίζει να παράγει βλέννα ως φυσική αντίδραση σε κάτι που του προκαλεί ερεθισμό:τα άπεπτα τρόφιμα. Τελικά η βλέννα γίνεται ένα με τα άπεπτα στοιχεία. Και αυτό συνεχίζετα από ημέρα σε ημέρα,και από εβδομάδα σε εβδομάδα, συνέχεια, κ.λπ. Και τα στρώματα γίνονται όλο και παχύτερα και σκληρότερα και το παχύ έντερο αυξάνεται σε διάμετρο. Και απορροφάμε όλο και λιγότερο τις θρεπτικές ουσίες και χάνουμε όλο και περισσότερο νερό και μέταλλα. Τα εντερικά τοιχώματα περιέχουν μακριούς μύες των οποίων η δουλειά είναι να ωθούν τα τρόφιμα κατά μήκος. Αυτοί οι μύες βαθμιαία υπερτεντώνονται και αποδυναμώνονται από την πίεση πάρα πολλών αποβλήτων που τα πιέζουν,και τα επεκτείνουν προς τα έξω, όπως φουσκώνει ένα μακρύ λεπτό μπαλόνι. Κατά συνέπεια ο περισταλτισμός - η κανονική κυματοειδής μυϊκή κίνηση του παχέος εντέρου - εμποδίζεται περαιτέρω και προωθείται και πάλι το μπλοκάρισμα.

ΑΥΤΟΤΟΞΙΝΩΣΗ(AUTOINTOXICATION) : 

ΑΥΤΟΤΟΞΙΝΩΣΗ(AUTOINTOXICATION) Να πώς γίνεται: Η λάσπη που σταματάει τις εργασίες είναι τα άπεπτα τρόφιμα. Άπεπτα σημαίνει: σήψη, ζύμωση,και ότι ξινίζει. Πρωτεϊ'νες, λίπη, και υδατάνθρακες, αντίστοιχα. Θέλετε να δείτε με τι μοιάζει; Αφήστε λίγο κρέας, μερικές τηγανιτές πατάτες, και λίγο ψωμί έξω για μια εβδομάδα. Ένα μπλοκαρισμένο παχύ έντερο μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο, λόγω του σχετικού χρονικού πλαισίου: σε πολλούς ανθρώπους η λάσπη κάθεται στο παχύ έντερο για εβδομάδες ή ακόμα και περισσότερο.Τα τοιχώματα του παχέος εντέρου κανονικά είναι πολύ καλά σφραγισμένα προκειμένου να προστατευθεί το σώμα από την επανα-απορρόφηση των αποβλήτων που είναι έτοιμα να αποβληθούν. Η μακροπρόθεσμη συγκέντρωση άπεπτων τροφίμων στο παχύ έντερο ,οδηγεί τελικά σε μια κατάσταση που οι γιατροί αποκαλούν σύνδρομο διαρροής εντέρου(Leaky Gut Syndrome). Ουσιαστικά αυτό που συμβαινεί είναι ότι η λάσπη έχει δημιουργήσει τόσο πολύ μπλοκάρισμα που οι εσωτερικές μεμβράνες του παχέος εντέρου αρχίζουν τις διαρροές. Μερικά από τα τοξικά συντρίμματα ωθούνται μέσω των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου, μαζί με το νερό και τους ηλεκτρολύτες, πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.Εξ ου και το όνομα αυτο-τοξίνωση: δηλητηριάζεστε.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΕΠΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ : 

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΕΠΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ Όταν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, τα άπεπτα συντρίμματα, τώρα μια ξένη ερεθιστική ουσία, μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε όργανο ή ιστό βρουν χώρο. Η χρόνια φλεγμονή αρχίζει, και βαθμιαία,ο εκφυλισμός εκείνου του οργάνου. Χρόνιες αλλεργίες Ίκτερος Ασθένεια νεφρών Ακμή Ηπατίτιδα Ψωρίαση Εκτυφλωτικοί πονοκέφαλοι AIDS Αρθρίτιδα Πανγκρεατίτιδα Χρόνιο σύνδρομο κόπωσης Κατάθλιψη Μολύνσεις Ινομύωμα Σηψαιμία Σύνδρομο πολλαπλάσιου πόνου αρθρώσεων Δερματίτιδα Αυτοάνοσες διαταραχές Μυκητίαση Candida albicans Καρκίνος

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ : 

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ Είναι κανονικό να αποβάλλετε δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα. Ο κανονικός χρόνος διέλευσης είναι λιγότερο από 24 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο 2 ή 3 γεύματα πρέπει να είναι σε διέλευση σε όλη την πεπτική οδό κάθε φορά. Το πρωινό που βάζουμε ΜΕΣΑ σήμερα ωθεί ΕΞΩ το χθεσινό πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα.Η τοξική περιττωματική ύλη υποτίθεται ότι φεύγει τελείως από το σώμα σε μια ημέρα,και δεν καθυστερεί ούτως ώστε να τοξινώσει.Αυτό είναι το σχέδιο. Πολλοί από τους ανθρώπους που ξέρετε έχουν μεγαλώσει θεωρώντας ότι είναι κανονικό να αποβάλλουν μόνο μιά φορά κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Ή ακόμα και περισσότερο. Αυτός σημαίνει ότι αυτοί πάντα αποθηκεύουν ΕΝΝΕΑ γεύματα ή περισσότερα στην πεπτική οδό. Τα απόβλητα από εννέα ή περισσότερα γεύματα είναι πάντα μέσα τους. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο τα τρόφιμα είναι στο παχύ έντερο,τόσο περισσότερο αρχίζουν να σαπίζουν και να τοξινώνουν το σώμα. Τα σύγχρονα εύκολα τρόφιμα και τα κενά παλιοτρόφιμα(junk foods) έχουν αυξήσει πολύ το χρόνο διέλευσης, για δύο λόγους: 1. Είναι άπεπτα 2. Στερούνται φυτικών ινών

ΜΠΑΛΟΝΙ 1,8 ΜΕΤΡΩΝ : 

ΜΠΑΛΟΝΙ 1,8 ΜΕΤΡΩΝ Το παχύ έντερο μπορεί θαυμάσια να προεκταθεί: μπορεί να επεκτείνει μέχρι 5 φορές το κανονικό μέγεθός του όταν γεμίζεται. Οι χειρούργοι αναφέρουν έντερα που έχουν επεκταθεί μέχρι 30 εκατοστά σε διάμετρο, με έναν κεντρικό ανοίγμα μεγέθους ενός μολυβιοΰ.Είναι ένα παχύ έντερο τέρατος,γεμάτο λάσπη,5 φορές μεγαλύτερο του κανονικού μεγέθους του, που επεκτείνεται εξωτερικά. Πραγματικά έτσι είναι - εάν δεν ήταν, πολλοί άνθρωποι θα ήταν νεκροί στα είκοσι τους επειδή τα τοιχώματα του παχέος εντέρου τους θα ήταν τόσο πασαλλειμένα με στρώσεις λάσπης που δεν θα υπήρχε κανένα πέρασμα για αποβολή. Το παχύ έντερο απλά θα έκλεινε. Ο διακεκριμένος χειρούργος, ο Δρ Harvey Kellogg, συμφώνησε: "Από τις 22.000 εγχειρήσεις που έχω εκτελέσει προσωπικά, δεν έχω βρεί ποτέ ούτε ένα κανονικό παχύ έντερο. Από τις 100.000 που διενεργήθηκαν κάτω από την αρμοδιότητά μου, όχι πάνω από το 6% ήταν κανονικά." Ο Δρ Kellogg υπολόγισε ότι πάνω από το 90% των "ασθενειών του πολιτισμού" οφείλονταν σε ένα μπλοκαρισμένο και μη-λειτουργών παχύ έντερο. Ο μέσος 35άρης έχει μεταξύ 2-10 κιλά άπεπτων τροφίμων στο έντερο. Ο John Wayne σε νεκροψία που διενεργήθηκε βρέθηκε να έχει κοντά στα 20 κιλά! Ο Elvis είχε περισσότερα από 9 κιλά.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ : 

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ είναι τώρα ο τρίτος πιό κοινός καρκίνος στην Αμερική. Απλός μηχανισμός: παρεμπόδιση της εισροής και εκροής από τη σαπίζουσα, λασπώδη πλάκα. Τα κύτταρα επένδυσης της επιφάνειας του εντέρου κολυμπούν στις τοξίνες από ημέρα σε ημέρα, έπειτα εβδομάδες και μήνες. Δεν μπορείτε ούτε να πάρετε τις θρεπτικές ουσίες,ούτε να ξεφορτωθείτε τα απόβλητα.Ότι δηλαδή έχει να κάνει με τις ανάγκες κυττάρων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επίσης από καιρό έχει συνδεθεί άμεσα με τη χλωρίωση του πόσιμου νερού του δικτύου της πολης. Ο μηχανισμός είναι απλός: το χλώριο αποστειρώνει το παχύ έντερο σκοτώνοντας τα κανονικά φιλικά βακτηρίδια που πρέπει να ζήσουν εκεί. Χωρίς τη χλωρίδα, η λάσπη ενισχύεται και τα λεπτά επιθήλια(epithelial) κύτταρα της επένδυσης του παχέος εντέρου γεμίζουν με τοξικά,αποσυντιθέμενα απόβλητα. Το ίδιο σενάριο: τα κύτταρα δεν μπορούν να εκτελέσουν τις δύο απαραίτητες λειτουργίες κάθε ζωντανού κυττάρου - διατροφή και αφαίρεση αποβλήτων. Πολλά κύτταρα πεθαίνουν, αλλά κάποια άλλα απλά μεταλλάσονται.Αυτό είναι ο καρκίνος: αλλοιωμένα ή μεταλλαγμένα κύτταρα.

authorStream Live Help