jom solat

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

motivasi solat

Comments

Presentation Transcript

JOM SOLAT : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 1 JOM SOLAT -

Mengapa jom solat ? : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 2 Ibadah pertama diwahyukan Allah, perintahnya disampaikan secara langsung oleh Allah tanpa perantaraan pada malam Isra’ dan Mi’raj. Salat itu difardhukan atas Nabi saw pada malam ia diisra’kan sebanyak 50 kali, kemudian dikurangi hingga 5, “Hai Muhammad ketetapan ini tidak dapat duikurangkan lagi, dan dengan lima waktu itu, engkau tetap mendapat pahala 50 kali solat”……..Hadith Mengapa jom solat ?

Mengapa jom solat ? : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 3 Maksud hadith Nabi s.a.w : Perkara pertama yang akan dihitung ke atas seseorang hamba pada hari kiamat ialah solat. Apabila baik solatnya maka baiklah seluruh amalannya, Dan jika rosak maka rosaklah segala amalannya. Mengapa jom solat ? Solat adalah penyelamat manusia dan penyelamat kepada amal ibadah yang lain.

Mengapa jom solat ? : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 4 Ketika Rasulullah hendak menghembuskan nafas yang terakhir“Jagalah solat…solat…..” Mengapa jom solat ? Wasiat terakhir yang diamanahkan oleh Rasulullah kepada umatnya sebelum wafat

Mengapa jom solat ? : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 5 Mengapa jom solat ? Maksud Surah Maryam, ayat 59. Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan Yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat); maka mereka akan menghadapi azab (dalam neraka), Jika tak solat kita akan hanyut dalam gelombang hawa nafsu….

Mengapa jom solat ? : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 6 Sabda Nabi saw : Kamu suruhlah anak kamu solat ketika usia mereka 7 tahun, dan pukullah mereka, jika mereka tidak mahu melakukannya ketika usia 10 tahun Mengapa jom solat ?

Slide 7: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 7 Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) Dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan Sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang Yang khusyuk; al-Baqarah ayat 45. Mengapa jom solat ? Kena tolong menolong, kena sabar………..

Slide 8: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 8 Mengapa jom solat ? Sabda Rasulullah s.a.w : Solat itu tiang agama, sesiapa yang mendirikan solat sesungguhnya dia telah mendirikan agama, dan sesiapa yang meninggalkannya maka sesungguhnya dia telah meruntuhkan agama Jangan jadi peruntuh agama !

Slide 9: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 9

Slide 10: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 10 Mengapa jom solat ? ……..Sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan Yang keji dan mungkar………….al-Ankabut, ayat 45 Solat meninggalkan kesan positif kepada pelakunya untuk menjauhi kemungkaran/kejahatan

Slide 11: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 11 Mengapa jom solat ? Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut), Apabila ia ditimpa kesusahan, Dia sangat resah gelisah, Dan apabila ia beroleh kesenangan, ia sangat bakhil kedekut, Kecuali orang-orang Yang mengerjakan sembahyang, Iaitu mereka Yang tetap mengerjakan sembahyangnya; Ketenangan hati, tiada keluh kesah bagi orang yang bersolat.

Slide 12: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 12 Mengapa jom solat ? Sesungguhnya berjayalah orang-orang Yang beriman, Iaitu mereka Yang khusyuk Dalam sembahyangnya, Dan mereka Yang menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan Yang sia-sia; Kejayaan mengiringi orang yang bersolat

Slide 13: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 13 Mengapa jom solat ? Tiada keuzuran dari mengerjakan solat, baik pada masa sihat mahupun sakit, pada masa aman mahupun berperang.

Slide 14: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 14 Hukum meninggalkan solat amat berat sekali : Sabda Rasulullah saw : Batas di antara seseorang dengan kekafiran itu adalah meninggalkan solat Mengapa jom solat ?

Slide 15: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 15 Perspektif Kesihatan (Menurut Abd Ahad & Mehdi Hassan, “Some Medical Aspects of Shalat”) Solat yang dilakukan secara teratur dapat mengurangi pelbagai penyakit bahagian bawah punggung, kedudukan rahim yang tidak sesuai (cervical misaligment) Kedudukan sujud boleh mengurangi masalah pada sendi, mulut rahim, tulang belakang. Duduk antara 2 sujud membantu peredaran darah yang lancar. Mengapa jom solat ?

TANDA-TANDA SOLAT KITA BERKESAN : 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 16 TANDA-TANDA SOLAT KITA BERKESAN 1)Kita akan merasa seronok melakukannya dan terasa kemanisan ibadah solat itu. 2)Kita akan merasa takut untuk melakukan maksiat. 3)Hati menjadi mudah untuk menunaikan segala suruhan yang difardhukan 4)Hati sentiasa merasakan bahawa segala perbuatan diperhatikan Allah. 5)Hati yang khusyu' di dalam solat dapat menjadikan diri sentiasa berasa tenang. 6)Solat yang berkesan akan menjadikan diri kita manusia yang baik hubungannya dengan Allah dan juga dengan manusia.

Slide 17: 

2/12/2009 Ceramah Jom Solat, Sek. Men Keb Bemban 17 Memang kena solat Mengapa jom solat ? Terima kasih.

authorStream Live Help