εργασια ειδική φυτοπαθολογια ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΟΝΟΜΑ ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΘΟΓΟΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ :

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΘΟΓΟΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της <<ζει>> στην περιοχή της Μεσογείου.Το ελαιόδεντρο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.Η ελιά σε μικρή ηλικία ως 7 ετών δεν παράγει καρπούς. Η παραγωγή καρπών αρχίζει σε ηλικία 7-15 ετών.Σε ηλικία 30-70 ετών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην <<Τρίτη ηλικία>> φτάνει από 150-1000 χρόνια ζωής.Την άνοιξη η ελιά χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα το καλοκαίρι όταν το κλίμα είναι ξηρό, πότισμα και προσοχή από τον δάκο. Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. Συγκομιδή Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως τον Νοέμβρη. Ο καλύτερος τρόπος για την συγκομιδή του καρπού είναι το ράβδισμα.Σήμερα υπάρχουν και άλλα μέσα όπως πριόνια και ειδικές μηχανές.Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά για να συγκεντρωθεί ο καρπός.Κατόπιν κατασκευάζονται σε σακιά και α οδηγούνται στο ελαιοτριβείο για να παραχθεί το λάδι. :

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της <<ζει>> στην περιοχή της Μεσογείου.Το ελαιόδεντρο τρέφει, συντηρεί, προστατεύει, τονώνει, θεραπεύει, εμπνέει.Η ελιά σε μικρή ηλικία ως 7 ετών δεν παράγει καρπούς. Η παραγωγή καρπών αρχίζει σε ηλικία 7-15 ετών.Σε ηλικία 30-70 ετών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην <<Τρίτη ηλικία>> φτάνει από 150-1000 χρόνια ζωής.Την άνοιξη η ελιά χρειάζεται λίπανση και κλάδεμα το καλοκαίρι όταν το κλίμα είναι ξηρό, πότισμα και προσοχή από τον δάκο. Το φθινόπωρο ο καρπός της ελιάς μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. Συγκομιδή Οι καρποί της ελιάς μαζεύονται συνήθως τον Νοέμβρη. Ο καλύτερος τρόπος για την συγκομιδή του καρπού είναι το ράβδισμα.Σήμερα υπάρχουν και άλλα μέσα όπως πριόνια και ειδικές μηχανές.Κάτω από τα δέντρα στρώνονται τεράστια πανιά για να συγκεντρωθεί ο καρπός.Κατόπιν κατασκευάζονται σε σακιά και α οδηγούνται στο ελαιοτριβείο για να παραχθεί το λάδι.

ΠΑΘΟΓΟΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

ΠΑΘΟΓΟΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ασθένεια οφείλεται στον μύκητα Spilocea oleagina. Ο μύκητας διαχειμάζει με τη μορφή σπορίων (κονιδίων) στα φύλλα και στους βλαστούς των ήδη προσβεβλημένων δέντρων. Από τα φύλλα αυτά προέρχονται οι μολύνσεις της άνοιξης, οι οποίες είναι λιγότερες από αυτές του φθινοπώρου, διότι το χειμώνα πολλά φύλλα έχουν πέσει και έτσι τα μολύσματα είναι μειωμένα. Το νερό είναι απαραίτητος παράγοντας για την ελευθέρωση, διασπορά και βλάστηση των σπορίων. Γενικά η μόλυνση ευνοείται από συνθήκες σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και αυξημένης υγρασίας. Μετά τη μόλυνση, ο μύκητας εγκαθίσταται κάτω από την εφυμενίδα και με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας εξέρχονται οι κονιδίοφοροι που αρχικά προσδίδουν βελούδινη ύφη στις κηλίδες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Το Κυκλοκόνιο είναι μια από τις σπουδαιότερες ασθένειες της ελιάς. Προκαλείται από τον μύκητα Cycloconium oleaginum συν. Spilocea oleagina. Οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσει ποικίλουν ανάλογα την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε πεδινές περιοχές με υψηλή υγρασία η παραγωγή μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να μηδενιστεί.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ:

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι παρατηρείται γρήγορη εξέλιξη των κηλίδων, ενώ τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν, απογυμνώνεται όλο το δέντρο ή μέρος αυτού και μπορεί να αποξηρανθούν οι αποφυλλωθέντες κλαδίσκοι. Μεγαλύτερος αριθμός κηλίδων εντοπίζεται στα παλαιότερα φύλλα και στα κατώτερα μέρη του δέντρου. Ο μύκητας αναπτύσσεται ανάμεσα στην εφυμένίδα και την επιδερμίδα και σχηματίζει βραχείς κονιδιοφόρους Τα κονίδια, που είναι δικύτταρα και καστανοκίτρινα, συμπεριφέρονται ως μυξοσπόρια, καθώς χρειάζεται εκτός από τον άνεμο και την παρουσία νερού για την απελευθέρωση και μεταφορά τους. Τα σπόρια του παθογόνου ( Spilocea oleagina) βρίσκονται καθ’όλη τη διάρκεια του έτους πάνω στις κηλίδες, αλλά για την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι απαραίτητη η βροχή ή η πολύ υψηλή υγρασία και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ο μύκητας επιβιώνει κυρίως πάνω στα προσβεβλημένα φύλλα που παραμένουν στο δέντρο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Το κυκλοκόνιο είναι γνωστό και σαν μαύρισμα ή κηλίδωση των φύλλων της ελιάς. Η ασθένεια προκαλεί μεγάλη εξασθένιση των δέντρων και μείωση της παραγωγής μέχρι πλήρους ακαρπίας. Σε ορισμένες περιοχές που είναι υγρές (π.χ Κέρκυρα) η ασθένεια προκαλεί ζημιές που φθάνουν μέχρι εκμηδένιση της παραγωγής στους ελαιώνες στους οποίους ενδημεί. Όσον αφορά τα συμπτώματα, προσβάλει τα φύλλα , τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών και πιο σπάνια τους νεαρούς βλαστούς και τους καρπούς. Τα πιο συχνά φαινόμενα εκδηλώνονται στα φύλλα. Οι κηλίδες που σχηματίζονται περισσότερο εμφανή και εξελίσσονται γρήγορα την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι. Κατά τις περιόδους αυτές τα εντόνως προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν και το δέντρο απογυμνώνεται τελείως.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ(συνέχεια):

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ(συνέχεια) Ο μεγαλύτερος αριθμός κηλίδων εμφανίζεται στα παλαιότερα φύλλα και στα κατώτερα μέρη του δέντρου. Στους μίσχους των φύλλων και στους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών οι κηλίδες είναι επιμήκεις και τεφροκάστανες. Η διάγνωση της προσβολής των φύλλων στα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα συμπτώματα μπορεί να γίνει με εμβάπτιση σε διάλυμα 5% ΝαΟΗ θερμοκρασίας 50-60 ο C. Οι ποικιλίες Λιανολιά Κέρκυρας, Αμφίσης και Χρονδροελιά Αγρινίου θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες στην ασθένεια, ενώ φαίνεται ότι η ποικιλία Κορωνέικη παρουσιάζει σχετική αντοχή. Ανθεκτικές θεωρούνται στην Αίγυπτο οι ποικιλίες Manzanillo kai Shemlali.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Η κρίσιμη περίοδος επέμβασης είναι κυρίως το φθινόπωρο. Με την έναρξη των βροχών πρέπει σε όλες τις περιοχές να γίνεται ένας ψεκασμός και σε περιοχές με έντονο πρόβλημα εμφάνισης της ασθένειας δεύτερος ψεκασμός μετά από ένα μήνα και τρίτος τέλη χειμώνα με αρχές άνοιξης. Τα μυκητοκτόνα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τα χαλκούχα, όπως ο οξύχλωριούχος χαλκός και ο βορδιγάλιος πολτός, τα οποία πέραν της προστατευτικής τους δράσης επιφέρουν και πτώση των προσβεβλημένων φύλλων, ελαττώνοντας τα μολύσματα στον ελαιώνα.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΓ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:Δρ.ΓΚΟΥΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ Στους τομείς στους οποίους αναφέρεται η έρευνα είναι η σημαντικότητα της ασθένειας, τα συμπτώματα , ο βιολογικός κύκλος του παθογόνου και η αντιμετώπιση. Η σύγχρονη έρευνα είναι πιο λεπτομερής, με περισσότερα στοιχεία τα οποία αντλεί από συγγράμματα, βιβλιοθήκες και Πηγές από το διαδίκτυο. Όσον αφορά τη σύγκριση της παλιότερης και της σύγχρονης έρευνας αν πάρουμε την αντιμετώπιση, η παλιότερη αναφέρεται κυρίως στην χημική καταπολέμηση ενώ σε νεότερες έρευνες ποιες περιόδους πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί και αν πρέπει να γίνει και δεύτερος ψεκασμός.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Α:ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΕ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Β:ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΚΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ:

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΚΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΜΑΥΡΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ «ΜΑΤΙ ΠΑΓΩΝΙΟΥ».

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ:

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ

ΤΟ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ:

ΤΟ ΠΑΘΟΓΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΜΥΚΗΤΑΣ Spilocea oleagina( κονίδιο που προσβάλλει τα φύλλα με κατάλληλες συνθήκες. ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:ΤΟ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ(www.report24.gr>Αγροτικά-Γεωζωή) September 25,2012 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ:Η ΕΛΙΑ(dim-karat.ilei-sch.gr/elia.htm) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:Κυκλοκόνιο ελιάς-GAIApedia(www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/Κυκλοκόνιο_ελιάς) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ(www.gardenguide.gr>φυτοπροστασία) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ-ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ(fytiatriki.blogspot.com/2013/09/blog-post_30html):

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟ-ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:ΤΟ ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ( www.report24.gr> Αγροτικά-Γεωζωή ) September 25,2012 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ:Η ΕΛΙΑ( dim-karat.ilei-sch.gr/elia.htm) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:Κυκλοκόνιο ελιάς- GAIApedia( www.gaiapedia.gr/gaiapedia/index.php/Κυκλοκόνιο_ελιάς ) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΘΟΓΟΝΟΥ( www.gardenguide.gr>φυτοπροστασία ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ-ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ Β. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ( fytiatriki.blogspot.com/2013/09/blog-post_30html)

authorStream Live Help