Семейни празници

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Семейни празници : 

Семейни празници Околен свят 2 клас

План на урока : 

План на урока Кои празници отбелязвате във вашия семеен календар? Как се подготвяте за празниците ? Кой посещава вашите празници? Етикет – що е то?

Slide 3: 

Моето семейство отбелязва празниците си в семеен календар. Всеки от нас има личен празник - рожден ден. Моят е на 2 септември. С радост отбелязваме и имените си дни. Аз празнувам на Ивановден. Позна ли как се казвам?

Семеен празничен календар : 

Семеен празничен календар

Празникът – подготовка : 

Празникът – подготовка Обърни внимание на украсата в стаята, където ще празнувате. На полилеите можеш да окачиш разноцветни балони и ленти . В малки вазички можеш да сложиш зеленина или цветя. Знай, че на малка масичка вазата с цветя се поставя в средата, а на дълга - на разстояние една от друга се подреждат няколко ниски вазички.

Празникът - етикет : 

Празникът - етикет Добре е да помислиш как да развеселиш гостите си. Избери подходяща музика, подготви весела викторина, домашна томбола с дребни, остроумно подбрани предмети, организирай карна­вал с маски и др. Приятно ще изненадаш гостите си с красиво подредената маса. Щом те пристигнат, посрещни ги пръв, покани ги да влязат, помогни им да се настанят удобно. Ако не се познават, представи ги един на друг.

Slide 7: 

Когато ти поднесат подарък, учтиво е да го отвориш веднага, да благодариш и да изразиш радостта си. С това показваш уважение към присъстващите. На рожден ден най-очаквания момент е празничната торта със запалените свещички. Запомни, че духването им ти доставяш удоволствие не само на себе си, но и на гостите. С държанието си показваш, че си пораснал с още една година.

Когато отиваш на рожден ден : 

Когато отиваш на рожден ден Необходимо е да избереш подарък. При избора на подарък трябва да проявим фантазия, изобретателност, такт (чувство за мярка). Подаръкът трябва да съответства на възможностите, нуждите, характера, интересите и начина на живот на онзи, за когото е предназначен. Най-важното е подаръкът да е от сърце!

Когато отиваш на гости : 

Когато отиваш на гости Когато те поканят на гости, благодари за това. Първо поискай разрешение от родителите си, а след това дай съгласието си. Щом си обещал, трябва непременно да отидеш. На гости не закъснявай, но и не отивай много рано. Когато си на гости, бъди приветлив и весел. Дръж се естествено, не привличай вниманието на околните, не се смей на висок глас, не се провиквай и не лудувай. Ако умееш да пееш, да танцуваш, да декламираш и те помолят да го направиш, не отказвай. Когато те черпят, не проявявай каприз, но и не прибързвай да опиташ от вкусните лакомства. Когато ставаш от масата, не забравяй да кажеш „благодаря"

Знаеш ли, че… : 

Знаеш ли, че… Букетът е красиво събрана група цветя. Като подарък букетът започва да се използва една през 19 век. За рожден ден на дете се поднасят малки весели букети от ярки цветя, завързани с пъстра панделка. Цветята за възрастен човек са съобразени със сезона, неговия вкус и години.

Речник : 

Речник Празник – ден на радост и тържество по някакъв случай. коледа, великден, гергьовден,… Рожден ден Имен ден Годишнина от сватбата Родов празник

Slide 12: 

Етикет е начин на поведение, набор от неписани, но общоприети правила и норми на поведение в дадена ситуация.

За семейните празници разказа и съвети ви даде: : 

За семейните празници разказа и съвети ви даде: Аничка Петкова ОУ “Иван Вазов” - Видин

authorStream Live Help