4.Ο Προµηθέας, η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

c Άγγελος Χαραλάμπους 1η ενότητα: Η δημιουργία του κόσμου 4.Ο Προµηθέας , η Πανδώρα, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Δίας μοίρασε χαρίσματα σε όλους τους θεούς µα δε νοιάστηκε πολύ για τους ανθρώπους. Όμως ο Προμηθέας , γιος του τιτάνα Ιαπετού και της Θέμιδας , επειδή αγαπούσε και λυπόταν τους ανθρώπους ανέβηκε στον Όλυμπο κι από το εργαστήρι του Ήφαιστου έκλεψε τη φωτιά, την έβαλε μέσα σ’ ένα κούφιο καλάμι και την έδωσε στους ανθρώπους. Και τους έμαθε µε τη φωτιά να λιώνουν τα μέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Προμηθέας κλέβει τη φωτιά Ο Προμηθέας κουβαλάει τη φωτιά Ο Προμηθέας κλέβει σπίθες φωτιάς Ο Προμηθέας δίνει τη φωτιά στους ανθρώπους

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Δίας τότε θύμωσε πολύ. Κάθε μέρα έστελνε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Πήγε τον Προμηθέα σ’ ένα ψηλό βουνό, τον Καύκασο, και τον έδεσε πάνω σε ένα βράχο µε χοντρές αλυσίδες που του έφτιαξε ο Ήφαιστος. Τριάντα χρόνια έμεινε δεμένος ο Προμηθέας στον Καύκασο, ώσπου κάποτε πέρασε από κει ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Προμηθέας, η Αθηνά και ο Χρόνος Προμηθέας Δεσμώτης Η τιμωρία του Προμηθέα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Άτλαντας και ο Προμηθέας Ο Ηρακλής απελευθερώνει τον Προμηθέα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αλλά ούτε και οι άνθρωποι γλίτωσαν απ’ το θυμό του Δία. Σκέφτηκε να τους στείλει συμφορές. Γι ’ αυτό διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει μια γυναίκα από χώμα και νερό. Της έδωσε ζωή κι όλοι οι θεοί της έδωσαν δώρα: η Αθηνά σοφία, η Αφροδίτη ομορφιά, ο Ερμής πονηριά κτλ. Την ονόμασαν Πανδώρα κι ο Δίας την έστειλε στη γη, δίνοντάς της ένα πιθάρι, που εκεί μέσα είχε κλείσει όλες τις συμφορές. κι ο Δίας την έστειλε στη γη, δίνοντάς της ένα πιθάρι, που εκεί μέσα είχε κλείσει όλες τις συμφορές.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η Πανδώρα, αφού κατέβηκε στη γη, γεμάτη περιέργεια άνοιξε το πιθάρι. Χύθηκαν τότε έξω όλες οι συμφορές: το µίσος, η απάτη, ο πόλεμος, η πείνα, οι αρρώστιες. Στον πάτο όμως του πιθαριού ο Δίας είχε βάλει την Ελπίδα που φώλιασε στις καρδιές των ανθρώπων, για να τους δίνει θάρρος και παρηγοριά να συνεχίζουν τη ζωή τους.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Οι θεές δίνουν τα χαρίσματα στην Πανδώρα Ο Ερμής φέρνει την Πανδώρα στον Επιμηθέα Η Πανδώρα ανοίγει το κουτί

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αργότερα, που οι άνθρωποι έγιναν κακοί και ανυπάκουοι, ο Δίας έκανε κατακλυσμό, για να τους εξαφανίσει. Από τον κατακλυσμό γλίτωσε µόνο ο γιος του Προμηθέα, ο Δευκαλίωνας και η γυναίκα του η Πύρρα που έφτιαξαν μια κιβωτό και κλείστηκαν μέσα .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η κιβωτός του Δευκαλίωνα Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η κιβωτός σταμάτησε στην κορυφή του Παρνασσού. Εκείνος τους συμβούλεψε να ρίχνουν πέτρες πίσω τους και να µη γυρίσουν να κοιτάξουν Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα βγήκαν έξω και ζήτησαν από το Δία να τους δώσει κι άλλους ανθρώπους, για να έχουν συντροφιά Η Πύρρα γέννησε ένα παιδί, τον Έλληνα. Από αυτόν καταγόμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες. Πράγματι οι πέτρες που έριχνε ο Δευκαλίωνας γίνονταν άνδρες και οι πέτρες που έριχνε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα δημιουργούν το γένος των ανθρώπων

Παρουσίαση του PowerPoint:

101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 1η ενότητα: Η δημιουργία του κόσμου

authorStream Live Help