3.Οι θεές του Ολύμπου

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

c Άγγελος Χαραλάμπους 1 η ενότητα: Η δημιουργία του κόσμου 3. Οι θεές του Ολύµπου

Παρουσίαση του PowerPoint:

Στον Όλυμπο κατοικούσαν και οι θεές στου Δία το παλάτι Πρώτη ήταν η Ήρα, η γυναίκα του Δία, βασίλισσα του κόσμου Προστάτευε το γάμο και την οικογένεια κι ήταν πολύ ζηλιάρα

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΗΡΑ

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αφροδίτη της Μήλου

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς. Γεννήθηκε απ’ τον αφρό της θάλασσας

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η γέννηση της Αφροδίτης

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς. Γεννήθηκε απ’ τον αφρό της θάλασσας Ήταν μητέρα τού φτερωτού θεού Έρωτα, που µε τα βέλη του σημάδευε τις καρδιές των ανθρώπων.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Αφροδίτη και Έρωτας Στην ελληνική μυθολογία ο Έρως ήταν ο φτερωτός θεός της αγάπης. Συχνά σχετίζεται με τη θεά Αφροδίτη. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν χτυπούσε με τα βέλη του δύο ανθρώπους, αυτοί ερωτεύονταν παράφορα.Ο Έρως χαρακτηρίζεται ανίκητος στην τραγωδία Αντιγόνη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά , η κόρη του Δία, ήταν θεά της σοφίας και των τεχνών.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά , η κόρη του Δία, ήταν θεά της σοφίας και των τεχνών. Πριν ακόμη γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας κατάπιε τη μητέρα της, τη σοφή Μήτιδα , γιατί έμαθε πως αυτή, μετά την Αθηνά, θα γεννούσε έναν θεό που θα του έπαιρνε το θρόνο. Η Μήτις ήταν, κατά τον Ησίοδο, κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και πρώτη σύζυγος του Δία. Κατά τον Ακουσίλαο , η Μήτις γεννήθηκε μαζί με τον Έρωτα και τον Αιθέρα, από την ένωση του Ερέβους και της Νύχτας, που προήλθαν από το Χάος. Θεωρούνταν θεά της σοφίας και της φρόνησης, ιδιότητες που κληρονόμησε στην κόρη της Αθηνά.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Δίας και Μήτιδα

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά , η κόρη του Δία, ήταν θεά της σοφίας και των τεχνών. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας διέταξε τον Ήφαιστο να του ανοίξει µ’ ένα τσεκούρι το κεφάλι. Αμέσως βγήκε απ’ το κεφάλι του πάνοπλη η Αθηνά. Πριν ακόμη γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας κατάπιε τη μητέρα της, τη σοφή Μήτιδα , γιατί έμαθε πως αυτή, μετά την Αθηνά, θα γεννούσε έναν θεό που θα του έπαιρνε το θρόνο.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η γέννηση της Αθηνάς από το κεφάλι του Δία.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΔΗΜΗΤΡΑ Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας Αυτή έμαθε τους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη και να σπέρνουν το σιτάρι Προστάτευε τα δέντρα κι όλα τα φυτά κι άλλαζε τις εποχές του χρόνου. Κόρη της ήταν η Περσεφόνη. Κόρη της ήταν η Περσεφόνη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Θεός του Άδη, ο Πλούτωνας , αγάπησε κάποτε την κόρη της θεάς Δήμητρας, την Περσεφόνη. Μια μέρα που η Περσεφόνη έπαιζε σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι, είδε έναν ανθισμένο νάρκισσο. Πήγε να τον μυρίσει κι αμέσως άνοιξε η γη, βγήκε από μέσα ο Πλούτωνας , µε το κατάμαυρο άρμα του, την άρπαξε κι έφυγε για τον Άδη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Θεός του Άδη, ο Πλούτωνας , αγάπησε κάποτε την κόρη της θεάς Δήμητρας, την Περσεφόνη. Μια μέρα που η Περσεφόνη έπαιζε σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι, είδε έναν ανθισμένο νάρκισσο. Πήγε να τον μυρίσει κι αμέσως άνοιξε η γη, βγήκε από μέσα ο Πλούτωνας , µε το κατάμαυρο άρμα του, την άρπαξε κι έφυγε για τον Άδη. Τις σπαραχτικές κραυγές της Περσεφόνης τις άκουσε η μητέρα της κι έτρεξε να τη βρει. Μα η Περσεφόνη ήταν άφαντη. Εννιά μερόνυχτα την έψαχνε κλαίγοντας η Δήμητρα, ώσπου ο ήλιος τη λυπήθηκε και της φανέρωσε αυτό που είχε γίνει.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο Θεός του Άδη, ο Πλούτωνας , αγάπησε κάποτε την κόρη της θεάς Δήμητρας, την Περσεφόνη. Μια μέρα που η Περσεφόνη έπαιζε σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι, είδε έναν ανθισμένο νάρκισσο. Πήγε να τον μυρίσει κι αμέσως άνοιξε η γη, βγήκε από μέσα ο Πλούτωνας , µε το κατάμαυρο άρμα του, την άρπαξε κι έφυγε για τον Άδη. Τις σπαραχτικές κραυγές της Περσεφόνης τις άκουσε η μητέρα της κι έτρεξε να τη βρει. Μα η Περσεφόνη ήταν άφαντη. Εννιά μερόνυχτα την έψαχνε κλαίγοντας η Δήμητρα, ώσπου ο ήλιος τη λυπήθηκε και της φανέρωσε αυτό που είχε γίνει. Η Δήμητρα ζήτησε από το ∆ία να φέρει πίσω την Περσεφόνη µα εκείνος δε δέχτηκε.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Θυμωμένη τότε η Δήμητρα, έφυγε από τον Όλυμπο κι άρχισε να τριγυρνάει κλαίγοντας στη γη. Απ ’ όπου διάβαινε μαραίνονταν τα δέντρα, ξεραίνονταν όλα τα φυτά, τα σπαρτά και τα λουλούδια. Τα ζώα κι οι άνθρωποι πέθαιναν απ’ την πείνα. Είδε τη συμφορά αυτή ο Δίας κι έστειλε τον Ερμή να φέρει πίσω την Περσεφόνη από τον Άδη. Ο Πλούτωνας όμως , πριν φύγει η Περσεφόνη, της έδωσε να φάει λίγα σπυριά από ένα ρόδι μαγεμένο, για να µην τον ξεχάσει. Έφερε ο Ερμής την Περσεφόνη στη μητέρα της κι αμέσως άνθισαν όλα τα λουλούδια, πρασίνισαν τα δέντρα κι όλα τα φυτά.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Από τότε, οκτώ μήνες το χρόνο έμενε η Περσεφόνη µε τη Δήμητρα, και τότε ερχόταν η άνοιξη και το καλοκαίρι. Τα δέντρα κι όλα τα φυτά της γης έδιναν φρούτα και καρπούς, άνθιζαν τα λουλούδια, η γη πρασίνιζε, κελαηδούσαν τα πουλιά Στο τέλος όμως του φθινοπώρου η Περσεφόνη γύριζε στον Πλούτωνα και τότε ερχόταν ο χειμώνας . Τα δέντρα και τα φυτά μαραίνονταν , η γη κοιμόταν κι όλα περίμεναν την άνοιξη που θα ξαναγύριζε η Περσεφόνη από τον Άδη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΑΡΤΕΜΙΣ Η Άρτεμη ήταν θεά του κυνηγιού κι αδερφή του Απόλλωνα. Όλη τη μέρα τριγύριζε στα δάση µε το τόξο και τα βέλη της. Προστάτευε τα δάση κι όλα τα άγρια ζώα.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η Εστία ήταν η θεά του σπιτιού Προστάτευε τα νοικοκυριά, γι’ αυτό σ’ όλα τα σπίτια υπήρχε ένας μικρός βωμός δικός της, η εστία ΕΣΤΙΑ

Παρουσίαση του PowerPoint:

Υπήρχαν και πολλές άλλες μικρότερες θεές στη γη, όπως οι Μούσες και οι Χάριτες , οι Νύμφες και οι Μοίρες, και στη θάλασσα οι Νηρηίδες , οι κόρες του Νηρέα και πολλές άλλες. Οι Έλληνες λάτρευαν τους θεούς και τις θεές τους σε λαμπρούς ναούς, τους έφτιαχναν αγάλματα και τους πρόσφεραν δώρα και θυσίες.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΜΟΥΣΕΣ Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεότητες. Ο Απόλλωνας ήταν ο ηγέτης τους (Απόλλων Μουσηγέτης ).Αρχικά οι θεότητες αυτές ήταν νύμφες του βουνού και των νερών. Τα ονόματα τους είναι: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία , Ουρανία, Καλλιόπη.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΜΟΙΡΕΣ Οι Μοίρες, αρχαιοελληνικές θεότητες, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν τρεις και καθόριζαν το πεπρωμένο του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, οι Μοίρες ονομάζονταν Κλωθώ (γιατί έκλωθε το νήμα της ζωής), Λάχεσις γιατί διένειμε τα κακά ή τα καλά και Άτροπος γιατί καθιστούσε τα προηγούμενα αμετάβλητα. Θεωρούνταν κόρες της Νύχτας, ή, όπως αναφέρει μια άλλη παράδοση, του Δία και της Θέμιδας. Η λέξη μοίρα προέρχεται από το αρχαίο ρήμα μείρομαι < μοιράζω, είναι δηλαδή το μερίδιο, το κομμάτι που παίρνει ο καθένας από τη μοιρασιά ενός όλου

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΧΑΡΙΤΕΣ Sandro Botticelli " Primavera ", 1482, Μουσείο Uffizi Φλωρεντία. Στο κέντρο η Αφροδίτη, αριστερά οι τρεις Χάριτες κι ο Ερμής. Οι Χάριτες , αρχαιοελληνικές θεότητες, ήταν προσωποποιήσεις της χάρης και της ομορφιάς. Κατά τον Ησίοδο, οι Χάριτες ήταν τρεις: η Αγλαΐα η νεότερη, η Ευφροσύνη και η Θάλεια, κόρες του Δία από την Ευρυνόμη, κόρη του Ωκεανού.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΝΗΡΗΙΔΕΣ Οι Νηρηίδες , (περιληπτική ονομασία αρχαιοελληνικών θεοτήτων), που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν νύμφες, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας και εξ αυτής εγγονές του Ωκεανού.

Παρουσίαση του PowerPoint:

ΝΥΜΦΕΣ Κατά την Ελληνική Μυθολογία οι αναφερόμενες Νύμφες ήταν γυναικείες ιδεατές μορφές θεϊκής καταγωγής, νεαρές στην ηλικία, που ζούσαν μέσα στην άγρια φύση, τριγύριζαν στα βουνά, συνοδεύοντας την Άρτεμη και παίζοντας μαζί της Ήταν όλες τους πανέμορφες, η Άρτεμη όμως ξεχώριζε με τη θωριά της ανάμεσά τους. Τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά στις πηγές των οποίων και αποτελούσαν στην πραγματικότητα την αλληγορική εκπροσώπησή τους Υμνούσαν με τις γλυκιές φωνές τους, τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον πατέρα του Πάνα, τον Ερμή.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Άπόλλων και Νύμφες

Παρουσίαση του PowerPoint:

101 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

authorStream Live Help