Digitalni čas - 4. razred

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

ПРВИ СРПСКИ УСТАНАК ПРИРОДА И ДРУШТВО 4. разред аутор: Анка Рашић  GPfj3RsQ

Slide2:

facebook pretraga Pocetna strana Azuriraj status Dodaj fotografiju Postavi pitanje 25. 12. 2011. 11: 05 Временска машина Хеј, френд, хоћеш ли више адреналина? Крени самном у нови свет? Куда? Тамо где ни један твој није био, ускачи у временску машину! Ја ћу будућност! Брате, упадај! Марко Временска машина Марко Временска машина

Slide3:

Где ли сам ја упао? Па ово су Турци! Па ја се сам у некој школи! Прва школа –Крњево Основана је од саме Цркве, и већ 1779. године, на десетак метара западно од цркве постојала је школа као брвнара са два одељења. http://www.websokak.com/crkvakrnjevo/staraskola/staraskola.htm

Slide4:

Здраво, где си кренуо? Тражим хајдуке, не могу више овако живети! Колики је харач? Траже и кулук? Харач је лични порез, главарина у Османском царству. Харач је доказ верности султану. Харач се дели на три класе: ала (висок), евсат (средњи) и една (низак). У почетку је харач био земљарина али се убрзо стопио са главарином. Кулук  је принудни рад у месту где радници (сељаци) који га обављају и живе. Кулук је  донела вишевековна окупација Србије од стране  Турака . На овај начин се извод е јавни радови, изградња путева, војних утврђења и мостова . Кулук се сматра врстом радне обавезе према Турском окупатору. Могу и ја са тобом.

Slide5:

Док је Мехмед паша Соколовић био жив, некако се и могло живети. Харач се плаћао о Ђурђевдану и Митровдану,а износио је 650 000 гроша годишње укупно за цео пашалук,односно по 15 гроша годишње на сваку пореску главу.То је ишло султану. Није било јањичара. .За пашу и градску посаду свака глава давала је по двоје кола сена и једна кола дрва.Спахијама се давала десетина од усева и по 4 гроша од ожењене главе.Срби су,по истом Портином ферману,могли несметано обнављати и подизати своје цркве.Ферман је дозвољавао спахијама са породицама да станују само у Београду. Која је ово година?

Slide6:

1804. година. Многи кнежеви и виђенији људи су погубљени. Па што се не огранизујете и решите се беде? Јеси ли чуо за Алексу Ненадовића и Илију Бирчанина, погубили их у Сечи кнезова. На Срететење окупише се, дадоше заклетву, желиш да је чујеш? Ко издао, издало га тело;  пожелео поћи али не могао!  У кући му се не јављало ни старо, ни младо.  Од руке му се све скаменило;  у тору му овце не блејале, у обору краве не рикале.  Да Бог да, да се у сињи камен претворио,  да се други на њега угледају.  Не био срећан ни дуговечан, нити лице Божје икад видео. Амин!" О, да. Карађорђе је ово рекао у Орашцу: "Ја сам љут и прек човек па ако ме ко не послуша и ако пође у старну ја ћу тога да убијем,а ако кога ухватим у издаји тога ћу да обесим и на  страшне муке да ударим па се бојим да ћете ме замрзети и сваки на  своју страну вући па онда од нас ништа неће бити.“ Присутни су баш таквог тражили. Ово сам гледао у телевизиској серији: ,, Вук Караџић ” Шта је то серија?

Slide7:

Где смо сада? Устаници су до  јула   1805.  протерали  Турке  из  Бео - градског пашалука . Хафис-паша је  кренуо за Београд да уведе ред и смири Србе.  Војници су се прикупили на  Везировом брду  код Ћуприје. Мислиш, Иванковац, 18. 8. 1805. година. Турска војска је доживела пораз. Турци мировали, онолика сила. Брдо Мишар, код Шапца, у станици су то ископали утврђења и били спремни да дочекају непријатеља. Дан пре боја Карађорђе заповеди да нико не пуца док не добије знак од Карађорђа. Бој се десио 1. августа. Паша одлучује да не нареди јуруш већ спрема артиљерију а једног извиђача шаље на дрво да се попне и да даје знакове турским артиљерцима где треба да гађају. Ипак један млади српски борац уочио га је и пушком погодио пуцавши без претходног одобрења. Карађорђе је хтео да га убије на лицу места али старешине му објаснише шта је било и тако је младић спасао главу. Срби су победили на Мишару.

Slide8:

facebook pretraga Pocetna strana Azuriraj status Dodaj fotografiju Postavi pitanje 25. 1. 201 2 . 11: 05 Временска машина Враћам се у стварност. Шта је то било? Шта ми је требало ово? Марко Марко Како ти је било у прошлости? Ма бришем те из листе. Лепо су ми говорили да морам бити опрезан. Добро сам прошао! Одсад идем само на безбедне сајтове.

Slide9:

СРПСКИ ЈЕЗИК Стари Вујадин Народан песма

Slide10:

вук срце слава медвед храброст пролеће печурке снага песма шума јунак Ђурђевдан хајдуци A1 A2 A3 A B3 B2 B1 B C1 C2 C3 C

Slide11:

хајдуци гуслари Вујадин п ш р м-л Подела ученика у 3 групе: Вујадин Раскошно одело, бињиш од сувога злата, У чем паше на диван излазе. Читање песме. Стари Вујадин је ухваћен са синовима и муче их да издају остале хајдуке. Он заклиње синове да ни пред којим мукама поклекну и издају другове и јатаке. Вујадину су Тутци пребили и руке и ноге и прете да изваде очи, те не каза за лажљиве очи које су ме на то наводиле.

Slide12:

хајдуци гуслари Хајдуци су се скривали по шумама, од Ђурђевдана, када се састају па до Митровдана, растанак. Нападали су Турке из заседа, одузимали су им благо , робу и оружје , и делили народу . Хајдук Вељко, рођен је у селу Леновцу код Зајечара 1780.године .Побегао 1803. године у хајдучку чету харамбаше Станоја Главаша . Волео је Крајину па је у борбу кретао са покличем: "Главу дајем Крајину не дајем!" У његову част у селу Леновцу се сваког лета одржава манифестација “ Хајдук Вељкови дан ." Е пске народне песме записивао је Вук Караџић, Подељене су према циклусима који су одређени историјским временом: П реткосовски циклус Косовски циклус Песме о Марку Краљевићу Покосовски циклус Хајдучке и ускочке песме Гуслари су били људи који величају и описују неки догађај или величају јунаштво наших људи. Најпознатији је Филип Вишњић, многе песме је Вук Караџић је записао слушајући њега. О хајдуцима, може бити само онај који је кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати. Десетерац је стих од десет слогова, који се користи у епској поезији. Слушамо песму са CD -а.

authorStream Live Help