Седемте чудеса на света-1

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Изработила:Ебру VII Б “Би било голямо нещастие да умреш, без да си видял как изглежда Зевс на Фидий.” Древногръцка поговорка

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Седемте чудеса на света (или Седемте чудеса на Древния свят ) е известен списък от най-известните забележителности, плод на античната култура. Първата идея за събиране на чудесата на древния свят в списък, може да се каже, че е на Херодот, който впечатлен от Египетските пирамиди и Вавилон, смята че това са най-значителните постижения на хората до това време.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Първият списък на най-великите човешки творения бил изготвен от главният библиотекар на Александрийската библиотека Антипатър от Сидон (ІІ в. пр. Хр.). Той ги оценил за първи път и до днес те са известни като “Седемте чудеса на света”. Малко известен факт е, че това което ние наричаме сега “чудеса” в първия списък се наричат “гледки” - неща, които се виждат.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Ето чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаване: Египетски пирамиди (2575-2465 г. пр. Хр.). Висящи градини на Семирамида във Вавилон (VІІІ-VІ век пр. Хр.). Статуя на Зевс Олимпийски (430 г. пр. Хр.). Храм на Артемида в Ефес (около 800 г. пр. Хр.). Мавзолей в Халикарнас (353-351 пр. Хр.). Родоски колос (292-280 пр. Хр.). Александрийски фар (280 пр. Хр.).

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света По-късно е имало и няколко други списъка, както и предложения да бъдат добавени много други забележителности, като Колизеума, Капитолия, Ноевия ковчег, но в крайна сметка всички ние познаваме именно списъка на Антипатър.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Карта на седемте чудеса на света

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Египетските пирамиди (2575-2465 г. пр. Хр.) Пирамидата на Хеопс Пирамидата на Хефрен Това са пирамидите на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин, разположени край гр. Гиза, Египет.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Висящите градини на Семирамида във Вавилон (VІІІ-VІ в. пр. Хр.) (дн. Ирак). Те били построени от Новуходоносор за неговата съпруга.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Статуята на Зевс в Олимпия, изработена от древногръцкия склуптор Фидий (430 г. пр. Хр.) (дн. Гърция). Това е единственото “чудо”, дело само на един човек.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Мавзолеят в Халикарнас (353-351 г. пр. Хр.). Мавзолеят в Халикарнас днес Мавзолеят в Халикарнас художествена представа от XVI век Умален модел на мавзолея Гробницата на цар Мавзол - владетелят на Кария, се намира в Халикарнас (дн. Турция). От неговото име произлиза думата “мавзолей”, която и до днес ползваме в смисъл на голяма гробница.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Родоският колос (292-280 г. пр. Хр.). Масивна статуя, посветена на бога на слънцето - Хелиос, била разположена в залива на о. Родос (дн. Гърция). Поради тежестта си оцелял едва 50-тина години. Разрушен бил по време на земетресение.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Храмът на Артемида в гр. Ефес (около 800 г. пр. Хр.) (дн. Турция). Няколко пъти бил разрушаван и издиган отново. През 356 г. пр. Хр. Херострат, искайки да запомнят името му и да остане в историята, подпалил храма. Храмът на Артемида в Ефес (356 г. пр. Хр.)

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света Александрийският фар (280 г. пр. Хр.). Александрийският фар, рисунка на немски археолог,1909 г. Високият 180 м. Фар бил издигнат в Александрия от Сострат Книдски. Светлината, която е излъчвал, е идвала от голям огън в основата му, който благодарение на система от огледала се е отразявал навътре в морето. При земетресение през 1375 г. фарът е разрушен.

Седемте чудеса на света:

Седемте чудеса на света От всички чудеса на света, единственото оцеляло до наши дни са Египетските пирамиди, намиращи се в Гиза. Те са и най-древния паметник. Най-кратко е съществувал Родоския колос, който се е разрушил само половин век след построяването си при земетресение. Съществуват и известни съмнения за съществуването и точното местоположение на Висящите градини на Вавилон.

authorStream Live Help