Τα φρούτα΄-2005-06 -Α΄ΤΑΞΗ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

2o Δημ. Σχ. Μανιάκων Τάξη Α΄ Θέμα : « Τα φρούτα »:

2o Δημ. Σχ. Μανιάκων Τάξη Α΄ Θέμα : « Τα φρούτα » Ομάδα εργασίας : 1.Αθανασίου Αφροδίτη 2.Αναγνώστου Κωνσταντίνος 3.Βλάχου όλγα 4.Γεωργίου Αθανάσιος 5.Μιχαηλίδης Αναστάσιος 6.Μπαμπούλης Βασίλειος 7.Ντίσιου Βασιλική 8.Ντόντα Νικόλαος 9.Σιώμου Αναστασία 10.Τάμπας Αντώνιος 11.Τσαλουκίδου Κυριακή 12.Φώτης Ζήσης Η Δασκάλα της τάξης : Κυρκοπούλου Μαρία Σχολικό Έτος: 2005-2006

ΑΦΟΡΜΗ:

ΑΦΟΡΜΗ Η συζήτηση σχετικά με τη παιδική παχυσαρκία και ποιες τροφές δεν παχαίνουν και είναι θρεπτικές για τα παιδιά. « Μπορώ να προσέχω τι τρώω και στο σχολείο, στα διαλείμματα »

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορισμός της λέξης « φρούτα ». Πηγές που θα μας βοηθήσουν στο θέμα μας. Περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδεια, παραμύθια, τραγούδια, ποιήματα, υπολογιστής ( INTERNET ), επισκέψεις. Οργάνωση εισαγωγικό μάθημα για την προετοιμασία των μαθητών και προγραμματισμός εμπλοκής τους στο σχέδιο εργασίας, καταμερισμός δραστηριοτήτων σε τρεις ομάδες, συγκέντρωση πληροφοριών και υλικού.

ΣΤΟΧΟΙ:

ΣΤΟΧΟΙ Συνεργασία ομάδων, βοήθεια αδυνάτων μαθητών. Ώθηση στη χρήση εξωσχολικών βιβλίων, εγκυκλοπαιδειών, περιοδικών και συλλογή φωτογραφιών. Ενίσχυση περιέργειας και μετατροπή της σε δημιουργία. Αναπτύσσονται δεξιότητες επικοινωνίας, έρευνας, κατασκευών. Καλλιέργεια σκέψης, γνώσης, ψυχαγωγίας. Σωστές διατροφικές συνήθειες μαθητών. Τρόποι – κανόνες – συμβουλές για καλή διατροφή. Θρεπτική αξία των φρούτων και των φρουτοχυμών.

Διαθεματική προσέγγιση:

Διαθεματική προσέγγιση Γλώσσα : Συγκέντρωση πληροφοριών, χρησιμοποίηση πηγών, ενίσχυση – ανάπτυξη διαλόγου, παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, λεξιλόγιο, λεξικό, ορισμοί. Έκφραση γνώσεων – συναισθημάτων. Δημιουργία καταλόγων, πίνακες τροφίμων. Μαθηματικά : Χρήμα, τιμές, κατάλογοι, αγορά – πώληση, έρευνα αγοράς ( ακριβά-φθηνά ), αρίθμηση, προσθέσεις – αφαιρέσεις, σύνολα – υποσύνολα, ταξινόμηση. Μελέτη : Ο άνθρωπος και τα φυτά. Σε τι μας χρειάζονται τα φυτά. Τι μας δίνουν τα φυτά, ποια μέρη έχει ένα φυτό. Τι χρειάζεται ένα παιδί για να μεγαλώσει. Φροντίζουμε την υγεία μας. Αισθητική Αγωγή : Κατασκευές, χαρτοκοπτική, κολάζ, ζωγραφική, πηλός, πλαστελίνη, χρώματα, τραγούδι – μουσική, θεατρικό ( Η φρουτόπολη ), παιχνίδια.

Δραστηριότητες:

Δραστηριότητες Ανάγνωση και συζήτηση κειμένων – ποιημάτων για τα φρούτα.: «Ο χορός των φρούτων», «Η φρουτόπολη», «Ο μανάβης», «Λεμονιά ανθισμένη», «Ο τρύγος» , «Η εκδρομή». . Δημιουργία παραμυθιού : « Οι φρουτομασκαράδες », με ζωγραφισμένους τους ήρωες. . Κατασκευή καλαθιού σε χαρτόνι και γέμισμά του με ζωγραφισμένα φρούτα. . Κατασκευή πίνακα με τις ομάδες των τροφών και τι πρέπει να επιλέγουμε στην καθημερινή μας διατροφή. . Παιχνίδι με τα χρώματα: «Παίζω με τα φρουτοχρώματα», αντιστοιχίζω το ολόκληρο με το μισό και στη συνέχεια με το όνομά του και τέλος τα χρωματίζω.

Δραστηριότητες:

Δραστηριότητες . Επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά : Αγορά προϊόντων – πληρωμή – ρέστα. . Καθαρισμός φρούτων στην κουζίνα του Σχολείου και σε πιατέλα πολύχρωμη φρουτοσαλάτα. Στρώσιμο τραπεζιού στην τάξη και συζήτηση για τα χρώματα και τις γεύσεις. . Κατασκευή φρουτομάσκες αποκριάτικες και ταυτότητες δώδεκα φρούτων όσοι και οι μαθητές. . Θεατρικό « η φρουτόπολη» ( Άννα Λαουτάρη-κουκλοθέατρο. Ρόλοι: Ήλιος, παιδιά, φρούτα . Οι ταυτότητες των φρούτων ( όνομα, χρώμα, γεύση, καταγωγή, οικογένεια, ύψος, άνθη ).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Με τη συμμετοχή όλων των παιδιών στην εργασία μας για τα φρούτα δόθηκε η ευκαιρία για συνεργασία και συλλογικές αποφάσεις. Εξετάστηκαν οι υπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και οι απόψεις τους σχετικά με το θέμα της διατροφής και τον σπουδαίο ρόλο των φρούτων σε αυτή. Έγινε ενημέρωση για πόσο απαραίτητα είναι για την σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη του οργανισμού καθώς και για την αποφυγή ασθενειών. Έγινε κατανοητό ότι τα φρούτα βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας , περιέχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και επιβάλλεται να τα τρώμε καθημερινά σε ικανοποιητικές ποσότητες. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε να καταναλώνουμε εποχιακά φρούτα που αναπτύσσονται φυσιολογικά σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου και δεν έχουν υποστεί «βελτιώσεις» με ορμόνες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

authorStream Live Help