Edat mitjana

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

L’edat mitjana:

L’edat mitjana L’edat mitjana comprèn el període que va des de la caiguda de l’Imperi Romà d’Occident S.V dC fins a finals de S XV.

Slide 2:

L’Edat Mitjana era una època dominada per: Les lluites i guerres entre els petits regnes i comtats i contra els musulmans.Apareixen els castells. La religió:domina la vida quotidiana i preserva la cultura als monestirs. Les malalties: degudes, entre altres causes, a la manca d’higiene: la peste negra o bubònica. La fam (gana) Els romans van estar vuit segles a Catalunya i ens van deixar molts costums, les lleis i la llengua entre altres coses. Els àrabs també ens van influir durant vuit segles i van ocupar mitja catalunya durant aquests vuit segles. També ens van deixar molts costums, moltes paraules i molts coneixements de ciència entre d’altres coses.

Línia del temps del S.V al S.XV:

Línia del temps del S.V al S.XV S.XV S.V S.VII SVIII SIX SX SXI SXII S.VI S.XIV S.XIII ALTA EDAT MITJANA BAIXA EDAT MITJANA INFLUÈNCIA DELS ÀRABS. APAREIXEN ELS CASTELLS El musulmans arriben a la península Ibèrica Inici de l’art Romànic i dels monestirs Barcelona, capital de la Marca Hispànica Els senyors feudals Inici de l’art gòtic Apareixen els gremis a Barcelona El Consell de Cent Regnat de Jaume I Guifré el Pilós

L’ART A L’ EDAT MITJANA:

L’ART A L’ EDAT MITJANA L’ART ROMÀNIC L’ART GÒTIC Lluís Dalmau, Mare de Déu dels Consellers (1443-1445) © MNAC PINTURA EL PANTOCRÀTOR DE TAÜLL

L’ARQUITECTURA:

L’ARQUITECTURA ROMÀNIC GÒTIC

ELS GREMIS:

ELS GREMIS

Slide 8:

Els gremis es van crear al S.XIII i els formaven els treballors d’un mateix ofici. A Barcelona el gremi més antic del qual tenim un primer testimoni documentat, va ser el dels sabaters. Va ser un gremi molt important i va tenir un altar, a la catedral, dedicat al seu patró, Sant Marc. Al S.XIV es va organitzar la ciutat de manera que, els gremis de diversos oficis, puguessin treballar junts. Els gremis se solien agrupar en carrers, per això, actualment al barri de la Rivera es poden veure els carrers amb els noms dels gremis que hi treballaven.

Slide 9:

L’organització gremial Dintre de cada gremi hi havia tres categories: 1ª categoría: Els Mestres.- Eren els propietaris del taller i de totes les eines que es fèien servir i ocupaven càrrecs directius a la ciutat. 2ª categoría: Els oficials.- Eren els operaris que treballaven a sou als tallers dels mestres i solien allotjar-se a les cases d’aquests. Els oficials per a passar a ser mestres havien de passar un examen. 3ª categoría: Els aprenents .- Eren els més joves, aprenien l’ofici i treballaven sense cobrar. Com a contrapartida, eren acollits a casa del mestre que els proporcionava alimentació i dormien al taller.

Slide 10:

Les persones que formaven part del mateix gremi tenien unes normes de funcionament (Estatuts) que redactaven els seus Drets i Deures També escollien a un sant o una santa perquè fos el seu patró i un dia per a celebrar la seva festa. Cada gremi tenia un escut on es representava les eines que els feia servir i es col·locava a les portes dels tallers per tal que la gent (que normalment no sabien llegir) els identifiquessin.

Itinerari que farem pel barri de la Ribera:

Itinerari que farem pel barri de la Ribera

EL BARRI DE LA RIVERA:

EL BARRI DE LA RIVERA La ciutat emmurallada del temps dels romans, que acollia les institucions de poder i els habitatges de les classes dirigents, a partir del segle X va veure aparèixer, muralles enllà, bòries (parcel·les petites de terres de conreu), ravals i viles noves. El desenvolupament de noves activitats com el comerç i la manufactura va actuar com a focus d'atracció d'una població que, procedent de la ruralia (els pobles els voltants) es va instal·lar en un primer moment a redós de la muralla, vora el mercadal (actual plaça de l'Àngel, abans plaça del Blat), i després es van expandir seguint els camins de sortida de la ciutat:

LES PORTES DE BARCELONA MEDIEVAL:

LES PORTES DE BARCELONA MEDIEVAL · La del mar, al voltant de Santa Mª de les Arenes (actual Santa Mª del Mar). · La de Roma , als verals del monestir de Sant Pere de les Puel·les. · La de Fra Menors , cap a la plaça del duc de Medinaceli El La del camí del riu Llobregat , al voltant de Santa Maria del Pi.

Slide 14:

Durant el segle XIII Jaume I ordenà construir un recinte emmurallat que va encabir aquests burgs des de la Rambla fins a Sant Pere de les Puel·les. Aquesta nova muralla media 5.096 m. i les obres no van començar fins onze anys després de la seva mort. Al barri de la Ribera s'hi van concentrar la major part dels oficis de la ciutat com ho demostra la seva toponímia: Assaonadors, Sabaters, Corders, Argenteria, Espaseria, Mirallers, Agullers, Sombrerers, Abaixadors, Caputxes, etc. El motiu de la localització d'aquestes activitats a la Ribera va ser l'esplendor del comerç marítim al segle XIII, esplendor que va disminuir cap al segle XVI per la davallada del tràfic comercial a la Mediterrània.

LES CLASSES SOCIALS:

LES CLASSES SOCIALS

LA INDUMENTÀRIA DEL CAVALLER:

LA INDUMENTÀRIA DEL CAVALLER

Slide 17:

Els almogàvers eren soldats catalans que van viatjar per la mediterrània conquerint terres.

Continuarà...amb la feina que feu vosaltres.:

Continuarà...amb la feina que feu vosaltres.

authorStream Live Help