ISLAM DAN ILMU PENGETAHUAN edit

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

TAMADUN ISLAM : 

TAMADUN ISLAM A 3007

UNIT 5 : 

ISLAM DAN ILMU PENGETAHUAN OLEH : USTAZ PISOL BIN NASIR JPAM POLIMAS JITRA UNIT 5

OBJEKTIF AM : 

OBJEKTIF AM MENGETAHUI TENTANG KONSEP ILMU DALAM ISLAM UNTUK DIAPLIKASIKAN DALAM KEHIDUPAN MANUSIA BAGI MENCAPAI KEBAHAGIAN DI DUNIA DAN AKHIRAT.

OBJEKTIF KHUSUS : 

OBJEKTIF KHUSUS DAPAT MENYATAKAN PENGERTIAN ILMU DAN MATLAMAT ILMU DAPAT MENERANGKAN KEDUDUKAN ILMU DAN ILMUAN DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA ILMU FARDU AIN DAN ILMU FARDU KIFAYAH SERTA KESEPADUAN ANTARA KEDUANYA. DAPAT LAKUKAN T/JWB TERHADAP ILMU.

PENGENALAN : 

PENGENALAN ILMU SUATU YANG PENTING DALAM MENENTUKAN TAHAP PENCAPAIAN DAN PEMBINAAN TAMADUN. PENEKANAN TERHADAP ILMU DITEKANKAN SEAWAL KEJADIAN MANUSIA LAGI. SURAH AL-BAQARAH AYAT 31-32

SURAH AL-BAQARAH 31-32 : 

SURAH AL-BAQARAH 31-32

PENGERTIAN ILMU : 

PENGERTIAN ILMU KAMUS DEWAN PENGETAHUAN KEPANDAIAN KEBIJAKSANAAN

PECAHAN PERKATAAN ILMU : 

PECAHAN PERKATAAN ILMU

PECAHAN PERKATAAN ILMU : 

PECAHAN PERKATAAN ILMU

PECAHAN PERKATAAN ILMU : 

PECAHAN PERKATAAN ILMU

PECAHAN PERKATAAN ILMU : 

PECAHAN PERKATAAN ILMU

PECAHAN PERKATAAN ILMU : 

PECAHAN PERKATAAN ILMU

PECAHAN PERKATAAN ILMU : 

PECAHAN PERKATAAN ILMU

MAKNA PERKATAAN : 

MAKNA PERKATAAN

MAKNA PERKATAAN : 

MAKNA PERKATAAN

MAKNA PERKATAAN : 

MAKNA PERKATAAN

MAKNA PERKATAAN : 

MAKNA PERKATAAN

MAKNA PERKATAAN : 

MAKNA PERKATAAN

MAKNA PERKATAAN : 

MAKNA PERKATAAN

PERKATAAN ILMU DALAM AL-QURAN : 

PERKATAAN ILMU DALAM AL-QURAN MEMBAWA BEBERAPA MAKNA MENGETAHUI MELIHAT DAN PERHATI KEBENARAN DAN KEIZINAN

SURAH MUHAMMAD : 31 : 

SURAH MUHAMMAD : 31 KAMI MELIHAT

SURAH AL-NAHL :19 : 

SURAH AL-NAHL :19 MENGETAHUI

SURAH HUD :14 : 

SURAH HUD :14 KEIZINAN

MATLAMAT ILMU PENGETAHUAN : 

MATLAMAT ILMU PENGETAHUAN MENGETAHUI HAKIKAT DIRI/MANUSIA/ALAM DAN HAKIKAT TUHAN YANG SEBENAR MAMPU MELAKSANAKAN AMANAH DENGAN BAIK. MEMBANGUN/MEMAKMURKAN ALAM KETAHUI CARA MENDEKATKAN DIRI KEPADA TUHAN. DAPAT MENCAPAI KEMENANGAN DAN KEBAHAGIAN YANG HAKIKI.

KEDUDUKAN ILMU : 

KEDUDUKAN ILMU WAJIB DIPELAJARI BERDASARKAN HADIS NABI SAW. GANJARAN YANG BESAR BAGI YANG MENCARI ILMU. – berjuang fi sabilillah. MENGHIDUPKAN HATI YANG MATI/MENJADI CAHAYA DALAM KEGELAPAN/MEMBERI KEKUATAN KEPADA YANG LEMAH. MENINGKATKAN DARJAT DI SISI ALLAH SWT. DAPAT MEMBEZAKAN YANG HAK DAN BATIL

KEDUDUKAN ILMUAN : 

KEDUDUKAN ILMUAN PEWARIS PARA NABI DITAKUTI OLEH IBLIS DAN SYAITAN MENJADI PEMBIMBING KE JALAN YANG BENAR DIANGKAT DARJAT DI SISI ALLAH SWT. TAKUTKAN ALLAH SWT. MENGAJAK KEPADA MAARUF DAN MENCEGAH PERKARA MUNGKAR. GANJARAN BESAR DI SISI ALLAH SWT.

PEMBAHAGIAN ILMU : 

PEMBAHAGIAN ILMU ILMU FARDU AIN ILMU FARDU KIFAYAH

ILMU FARDU AIN : 

ILMU FARDU AIN WAJIB DITUNTUT OLEH SETIAP ORANG ISLAM YANG MUKALLAF DAN BERAKAL. MENINGGALNYA ADALAH BERDOSA. CONTOH : ILMU AKIDAH / ILMU SYARIAAT/ ILMU AKHLAK/TASAWWUF

BELAJAR ILMU AKIDAHCARA MENGENAL ALLAH SWT : 

BELAJAR ILMU AKIDAHCARA MENGENAL ALLAH SWT

BELAJAR CARA SOLAT : 

BELAJAR CARA SOLAT

BELAJAR ILMU AKHLAKCTH: BERADAB DENGAN IBUBAPA : 

BELAJAR ILMU AKHLAKCTH: BERADAB DENGAN IBUBAPA

ILMU FARDU KIFAYAH : 

ILMU FARDU KIFAYAH WAJIB SECARA KOLEKTIF, SEKIRANYA SEBAHAGIAN MEMPELAJARINYA YANG LAIN LEPAS DARI TANGGUNGJAWAB SEKIRANYA SEBALIKNYA SEMUA TANGGUNG DOSA. CONTOH : ILMU PERUBATAN / ILMU ASTRONOMI/ ILMU MATEMATIK / ILMU KIMIA/ ILMU FIZIK/DLL.

BELAJAR ILMU ASTRONOMI : 

BELAJAR ILMU ASTRONOMI

BELAJAR ILMU PERUBATAN : 

BELAJAR ILMU PERUBATAN

KESEPADUAN ILMU : 

KESEPADUAN ILMU

SUMBER ILMU : 

SUMBER ILMU AL-QURAN AS-SUNNAH/HADITH PANCAINDERA INTUISI KEPINTARAN

AL-QURAN : 

AL-QURAN

KEBENARAN AL-QURAN : 

KEBENARAN AL-QURAN

MAKSUD SURAH YASIN : 

MAKSUD SURAH YASIN [36:38]Dan (sebahagian dari dalil yang tersebut ialah) matahari; ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya; itu adalah takdir Tuhan Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui; [36:39]Dan bulan pula Kami takdirkan ia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering. [36:40](Dengan ketentuan yang demikian), matahari tidak mudah baginya mengejar bulan, dan malam pula tidak dapat mendahului siang; kerana tiap-tiap satunya beredar terapung-apung di tempat edarannya masing-masing.

36:38]Dan (sebahagian dari dalil yang tersebut ialah) matahari; ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya; itu adalah takdir Tuhan Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui; : 

36:38]Dan (sebahagian dari dalil yang tersebut ialah) matahari; ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya; itu adalah takdir Tuhan Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui;

GERHANA BULANDan bulan pula Kami takdirkan ia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering.( Yasin :39) : 

GERHANA BULANDan bulan pula Kami takdirkan ia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering.( Yasin :39)

DI ANGKASA TIDAK ADA OKSIGEN/UDARA UNTUK BERNAFAS : 

DI ANGKASA TIDAK ADA OKSIGEN/UDARA UNTUK BERNAFAS

MAKSUD SURAH AL=AN’AM :125 : 

MAKSUD SURAH AL=AN’AM :125 Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayat petunjuk kepadanya nescaya Dia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Dia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah dia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.

GAMBAR DARI ANGKASAPerlunya oksigen untuk ke sana : 

GAMBAR DARI ANGKASAPerlunya oksigen untuk ke sana

AS-SUNNAH : 

AS-SUNNAH

AS-SUNNAH/ HADITH : 

AS-SUNNAH/ HADITH SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA. HABBAH AS-SAUDA’- UBAT KEPADA PENYAKIT Terdapat 14 hadith yang menyebutkan tentang keistimewaan bijirin Al-Habbah As-Sauda’ ini. Ada diantaranya diriwayatkan daripada Abdullah bin Abu Syaibah dengan katanya : “Aku bersama Ghalib bin Abhar keluar ke suatu tempat, kemudian dalam perjalanan itu dia ditimpa sakit. Sakitnya berterusan ketika kami sampai ke Madinah. Kemudian, datang Ibnu Abu ‘Atiq menziarahinya dan berkata : Gunakanlah biji ini (Al-Habbah As-Sauda’). Ambil lima atau tujuh biji lalu ditumbuk halus-halus kemudian titiskan ke dalam hidungnya setelah dicampurkan dengan beberapa titis minyak, kerana aku pernah mendengar daripada Aisyah r.a bercerita bahawa dia mendengar Rasulullah SAW bersabda (maksudnya) : Sesungguhnya Al-Habbah As-Sauda’ boleh menyembuhkan segala penyakit kecuali As-Sam. As-Sam itu ertinya maut.” Hadith ini tercatat di dalam kitab sahih Bukhari & Muslim.

MEANING : 

MEANING Narrated Khalid bin Sad: We went out and Ghalib bin Abjar was accompanying us. He fell ill on the way and when we arrived at Medina he was still sick. Ibn Abi ‘Atiq came to visit him and said to us, “Treat him with black cumin. Take five or seven seeds and crush them (mix the powder with oil) and drop the resulting mixture into both nostrils, for ‘Aisha has narrated to me that she heard the Prophet saying, ‘This black cumin is healing for all diseases except As-Sam.’ Aisha said, ‘What is As-Sam?’ He said, ‘Death.” Volume 7, Book 71, Number 592:

PEMBUKTIAN SAINS : 

PEMBUKTIAN SAINS Dr.al-Dakhokhini dan Dr.Mahfuzh, pensyarah Kuliah Perubatan di Universiti Iskandariyah, Mesir telah membuat kajian selama lima tahun dan mendapati ia sangat berkesan untuk mengubati penyakit lelah.  Kajian dalam sistem imunisasi :Kajian ini dilakukan di Arab Saudi dan mendapati Al-Habbah As-Sauda' berupaya meningkatkan sistem imunisasi (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

PANCAINDERA : 

PANCAINDERA

SUMBER PANCAINDERA : 

SUMBER PANCAINDERA

CONTOH :ORANG BUTA DENGAN GAJAH : 

CONTOH :ORANG BUTA DENGAN GAJAH

INTUISI/ILHAM : 

INTUISI/ILHAM

ILHAM : 

ILHAM MENDAPAT ILMU SECARA LANGSUNG DARI ALLAH / TANPA MENCARI DAN MEMPELAJARI SESUATU ILMU TERSEBUT. YANG BAIK DATANG DARI ALLAH SWT. YANG BURUK – HASUTAN IBLIS SYAITAN ILHAM KEPADA MANUSIA/BINATANG ILHAM KEPADA BINATANG CONTOH KEPADA LEBAH.

SURAH AN NAHL: 68-69 : 

SURAH AN NAHL: 68-69

SURAH AN NAHL : 

SURAH AN NAHL [16:68]Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. [16:69]Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.

ILHAM : 

ILHAM

Slide 57: 

KEPINTARAN

KEPINTARAN : 

KEPINTARAN UMUR TUJUH TAHUN HAFAZ AL-QURAN ADIK ADI PUTRA- SELESAI MASALAH MATEMATIK

T/JWB TERHADAP ILMU : 

T/JWB TERHADAP ILMU BELAJAR ILMU FAHAM ILMU HAYATI ILMU AMALKAN ILMU SAMPAIKAN ILMU

APA YANG KAMU TAHU TENTANG UNTA? : 

APA YANG KAMU TAHU TENTANG UNTA?

UNTA : 

UNTA 1. 2. 3. 4. 5. 6.

SURAH AL-GHAASYIYAH:17-21 : 

SURAH AL-GHAASYIYAH:17-21

KEJADIAN UNTA : 

KEJADIAN UNTA [88:17](Mengapa mereka yang kafir masih mengingkari akhirat) tidakkah mereka memperhatikan keadaan unta bagaimana ia diciptakan? [88:18]Dan keadaan langit bagaimana ia ditinggikan binaannya.? [88:19]Dan keadaan gunung-ganang bagaimana ia ditegakkan? [88:20]Dan keadaan bumi bagaimana ia dihamparkan? [88:21]Oleh itu berikanlah sahaja peringatan (wahai Muhammad, kepada manusia dan janganlah berdukacita kiranya ada yang menolaknya), kerana sesungguhnya engkau hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan;

Ilmu mai dari mana? : 

Ilmu mai dari mana? ALLAH RASUL AL-QURAN/WAHYU ………?

KESIMPULAN : 

KESIMPULAN . TANPA AL-QURAN MANUSIA TIDAK AKAN MENCAPAI TAHAP KEILMUAN SEBENARNYA SEBAGAIMANA YANG KITA SAKSIKAN SEKARANG INI. . MANUSIA AKAN SESAT SEKIRANYA TIDAK MENJADIKAN AL-QURAN DAN SUNNAH SEBAGAI SUMBER ILMU. . DENGAN ILMU MANUSIA AKAN MENCAPAI KEBAHAGIAN DUNIA DAN AKHIRAT.

authorStream Live Help