Presentation3

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

Ahli Kumpulan : Anusha : Fatin Hazwani : Peeravinah : Rekha : Darshini PERBALAHAN DI SUNGAI UJONG, NEGERI SEMBILAN

Punca- Punca Berlakunya Perbalahan di Sungai Ujong!! : 

Punca- Punca Berlakunya Perbalahan di Sungai Ujong!! Kaya Dengan Galian Bijih Timah Masalah Yang Timbul??

Kesan-Kesan Daripada Perbalahan Di Sungai Ujong!! : 

Kesan-Kesan Daripada Perbalahan Di Sungai Ujong!! Dato' Bandar membantah pengutipan cukai di Sungai Linggi oleh British. Dato' Bandar telah ditewaskan oleh Dato' Kelana dengan bantuan tentera British. Dato' Bandar dibuang negeri ke Singapura. British meluaskan pengaruhnya di Negeri Sembilan dengan melantik Pegawai Majistret dan Pemungut Hasil di daerah Rembau, Jelebu dan Seri Menanti. Tugas Majistret dan Pemungut Hasil adalah untuk menguatkuasakan undang-undang British dan memungut cukai.

Langkah-Langkah British Mengukuhkan Kuasa!! : 

Langkah-Langkah British Mengukuhkan Kuasa!! British mula mengukuhkan kuasanya di Negeri Sembilan dengan menempatkan Residen British pertama yang bernama P.J.Murray di Sungai Ujong pada tahun 1874. British seterusnya menguasai daerah Rembau,Jelebu dan Seri Menanti dengan cara menempatkan pegawai Majistret dan Pemungut Hasil. Pada tahun1895,semua daerah disatukan dan membentuk persekutuan yang dinamakan Negeri Sembilan . British telah menempatkan Residen British yang dinamakan Martin Lister di Negeri Sembilan pada tahun 1895.Sejak itu,Negeri Sembilan menjadi negeri naungan British.

KRISIS DI SUNGAI UJONG : 

KRISIS DI SUNGAI UJONG Sungai Linggi dalam daerah Sungai Ujong merupakan jalan perhubungan utama ke pelabuhan Melaka.Pembesar yang menguasai Sungai Linggi akan memperoleh pendapatan lumayan kerana dapat memungut cukai ke atas pedagang yang melalui sungai ini.Perebutan untuk menguasai Sungai Linggi ini telah mencetuskan pertelingkahan antara Dato’Kelana dengan Dato’Bandar.

Dato’Kelana merasakan kedudukannya tidak terjamin kerana Dato’Bandar mendapat sokongan kuat daripada sebahagian besar penduduk tempatan dan pelombong-pelombong Cina di daerah Sungai Ujong. : 

Dato’Kelana merasakan kedudukannya tidak terjamin kerana Dato’Bandar mendapat sokongan kuat daripada sebahagian besar penduduk tempatan dan pelombong-pelombong Cina di daerah Sungai Ujong.

Slide 7: 

Dato’Bandar tidak mengiktiraf perjanjian ini dan menentang tindakan British mengutip cukai di Sungai Linggi.Bagi menjaga kepentingan ekonomi mereka,British telah memberi bantuan tentera kepada Dato’Kelana untuk menewaskan Dato’Bandar.Dato’Bandar kemudiannya dibuang negeri ke Singapura.

Slide 8: 

TERIMA KASIH..

authorStream Live Help