Els peixos

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

PowerPoint sobre peixos. Aquest PowerPoint és de Ciències Naturals, la web de l'assignatura de ciències de la naturalesa de la SES de Calldetenes.

Comments

Presentation Transcript

Els peixos : 

Els peixos

Característiques generals dels peixos : 

Característiques generals dels peixos Són animals vertebrats aquàtics. Presenten aletes per a moure’s. Tenen respiració branquial. Tenen forma de fus (fusiformes) per vèncer la resistència de l’aigua. Tenen la pell coberta d’escates. Presenten una línia lateral, un òrgan sensorial que detecta vibracions del medi. Molts tenen bufeta natatòria (per controlar la fondària). Es reprodueixen per ous (ovípars), amb fecundació externa. Són poiquiloterms (no poden regular la seva temperatura). Respiren per brànquies.

Slide 3: 

Els taurons tenen fecundació interna i són ovovípars. Són els vertebrats més antics que es coneixen. Van aparèixer en el Paleozoic, fa uns 500 milions d'anys.

Slide 4: 

Classificació dels peixos

Classificació dels peixos : 

Classificació dels peixos Ciclòstoms Tenen forma de anguila Manquen de mandíbules, d'escates i d'aletes parells. La boca és rodona i proveïda de dents L'esquelet és cartilaginós. Exemple: les llamprees, animals que amb la boca es fixen en altres peixos i els dessagnen fins la mort.

Slide 7: 

Condrictis Tenen mandíbules, esquelet cartilaginós i sense espines. Tenen aleta caudal amb el lòbul superior molt desenvolupat. Manquen de opercle, pel que mostren fenedures branquials laterals. La majoria tenen fecundació interna. La majoria són ovovípars. No tenen bufeta natatòria. Exemples: tauró blanc, tintoreres i rajades.

Slide 11: 

Tauró blanc

Slide 12: 

Tauró tigre

Slide 13: 

Tauró blau

Slide 14: 

Tauró gris

Slide 15: 

Així acabareu si no us comporteu bé

Slide 16: 

Les mantes rajades Tenen una cua en forma de fuet, a la base de la qual hi ha un agulló amb glàndules verinoses i amb perfil de serra. Viuen semienterrades a la terra del fons del mar. Al trepitjar-les o acorralar-les poden agitar la seva cua i donar un cop sobtat clavant l’agulló. Les picadures són molt doloroses. Aquest dolor va augmentat cada 30 o 60 minuts i pot durar dos dies. Si no es cura bé s’infecta i es gangrena. A més, la picada produeix sudoració, pal·lidesa, nàusees, vòmits, diarrea, hipertensió i alteracions del ritme cardíac.

Slide 17: 

Manta rajada

Slide 19: 

Manta rajada

Els osteïctis : 

Els osteïctis Tenen esquelet ossi i amb espines.

Slide 21: 

Tenen les brànquies protegides per una membrana dura: l’opercle.

Slide 22: 

Tenen la pell recoberta d’escates. Tenen bufeta natatòria, que omplen o buiden d’aires per regular la flotació. La fecundació és externa.

Slide 23: 

Morfologia externa. Es distingeixen tres parts: cap, tronc i cua. • Cap. Presenta dos orificis nasals, la boca i dos ulls sense parpelles. • Tronc. Presenta 4 aletes parells (les dues aletes pectorals i les 2 aletes ventrals) i 3 aletes imparells (l'aleta dorsal, l'aleta anal i l’aleta caudal). A més presenta una línia de terminacions nervioses que capten les vibracions de l'aigua (línia lateral). • Cua. Va des de la claveguera fins al final, que és on es troba l'aleta caudal. La cloaca és una petita cavitat oberta a l'exterior a l'interior de la qual es pot diferenciar l'orifici genital, l'orifici excretor i l'orifici anal o anus.

Slide 24: 

Morfologia externa d’un peix osteïcti

Slide 26: 

Morfologia interna

authorStream Live Help