Kostunjavo Voce

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Kostunjavo Voce : 

Kostunjavo Voce Prezentaciju uradila : Lejna TUKUR II-5 Razrednik : Safet

Kostunjavo Voce Opcenito : 

Kostunjavo Voce Opcenito Grupi koštunjavog voća pripadaju orasi, kesteni, bademi, lešnici, pistaći i mnoge podvrste koje ne rastu na našem podneblju, kao na primer: makadamijski orah, brazilski orah, indijski i japanski orasi i slično. I ako koštunjavo voće sadrži visoke kalorijske vrednosti, zbog velike količine zasićenih i nezasićenih masti, može se upotrebljavati u prevenciji različitih bolesti. Bogati su vitaminima, mineralima i antioksidantima. Preporučuju se osobama koje se bave teškim fizičkim radom.Dnevna rutina konzumiranja dovoljno je da sadrži šaku grickalica ukoliko želite biti zdravi i ujedno zadržati dobru formu.

Ljesnici : : 

Ljesnici : Šoljica (115g) lesnika sadrži 722 kalorije, 17g proteina, 19g hidrata, 70g masti, 11g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C, kalcijumom i gvoždjem. Lešnici sadrže bakar, mangan,vitamin E koji  uklanjanjju gorušicu, mešavina vitamina B doprinosi nervnoj stabilnosti, a zajedno sa lipidima i masnim kiselinama poboljšava rad mozga. Ublažava i hronične tegobe jer sadrži prekursore hormona sreće serotonina, koji smanjuju osetljivost na bol.

Pistaći : 

Pistaći Grickanjem 123g unosi se 685 kalorija; sadrže vitamin C, odličan antioksidant. Sadrži velike količine vitamina A, kalcijuma, gvožđa, vitamina B6, tiamina bakra i mangana. Količina od 100g pistaća sadrži 5,9g proteina, 51,6g hidrata, 17,4g masti, 6,5g dijetalnih vlakana. Pistaći su dobri za kosu, vid kožu, krvne sudove, bubrege i za jačanje imuniteta. Oni u sebi sadrže dosta vlakna, pa stvaraju osećaj sitosti, ubrzavaju varenje i sprečavaju rak creva. Dobri su i za održavanje nivoa holesterola jer 47 pistaća dnevno dovoljno da se nivo „lošeg“ LDL holesterola smanji za deset odsto.

Orasi : 

Orasi Imaju veliku kalorijsku vrednost, jer preko 60 % čine nezasićene masne kiseline: linolna, oleinska i alfa linolenska ,pa se preporučuju kao nezaobilazan sastojak svakodnevne ishrane, a naročito trudnicama. Velika kalorijska vrednost je:117g - 765 kalorija, 76g masti, 18g proteina, 16g u.hidrata i 8g dijetalnih vlakana. Bogati su vitaminom C i E, kalcijumom magnezijumom i gvožđem. Ako jednom dnevno uzimate šaku oraha smanjuje se rizik od oboljenja srca, i upalnih procesa koje zahvatuaju arterije. Za to su zaslužne omega 3 masne kiseline. Osim toga, orasi su bogati elaginskom kiselinom, koja ima antikancerogena svojstva, i veoma efikasno neutrališu dejstvo slobodnih radikala, koji uništavaju ćelije srca, mozga i kože.

Kokosov orah : 

Kokosov orah 100 g kokosovog oraha ima 359 kalorija, 35 g masti, 14 g ugljenih hidrata i 4 g proteina, Za razliku od drugih koštunjavih plodova, kokosov orah ima upola manje kalorija, ali zato sadrži nezdrave zasićene masne kiseline, te nije pogodan za kuvanje.Kokosovo mleko je  bogato vitaminom C i mineralnim materijama, zbog čega je izuzetno pogodno za sportiste.

Indijski orah : 

Indijski orah U 100 g indijskih oraha ima čak šest miligrama gvožđa, što je naročito značajno vegetarijancima i trudnicama. Ali 100 g pečenih slanih indijskih oraha sadrži oko 550 kalorija..Drugi  mineral kojim je ova namirnica bogata je cink koi povećava otpornost organizma na opasne izazivače bolesti, a naročito jača limfni sistem. Takođe sadrži magnezijum, koji opušta nervni sistem i mišiće.

Brazilski orah : 

Brazilski orah Jako kalorijsko koštunjavo voće, jer jedna šačica sadrži oko 1000 kalorija. Tako da treba biti oprezan pri konzumaciji. Brazilsko orah sadrži veliku količinu proteina koji jačaju mišićnu masu, zato što su proteini neophodni za izgradnju mišićnih i nervnih ćelija. Brazilski orah je još bogat i selenom, koja štiti od slobodnih radikala, vezuje otrovne materije i poboljšava kvalitet spermatozoida.

Badem : 

Badem Oko 100 g badema sadrši oko 550 kalorija. Ono zbog čega se preporučuje njegova upotreba je činjenica da je bogat vitaminom E, koji štiti od upala i sprečava oštećenje ćelija. Porcija badema (oko 30 grama) pokriva dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, što se pozitivno odražava na srce. Bogatiji je kalcijumom od drugog koštunjavog voća. Osim toga, badem sadrži biotin, vitamin koji blagotvorno deluje na kožu. Bademovo ulje neguje kožu, dajući joj glatkoću i sjaj. Dele se na slatke i gorke bademe, s tim da su gorki otrovni, a slatki su najukusniji mladi i sveži.

Kesten : 

Kesten 100g ovog ploda sadrži 2,42g proteina, 45,54g hidrata, 8,10g dijetalnih vlakana, 2,26g masti, sadrži najmanje masnoće od svog koštunjavog voća.. Bogat je vitaminom C, K, B1, kalcijumom, gvoždjem, kalijumom, i malim količinama sumpora, bakra i mangana. Kesten je bogatiji skrobom od ostalog koštunjavog voća tako da se teže vari. Njegova upotreba obnavlja životnu energiju tako da je dobar kod iscrpljenosti, anemija, rekovalescenata, ali i kod bolesti tipa proširenih vena i hemoroida, jer pozitivno deluje na cirkulaciju.

Poslastica : 

Poslastica Za I dio ovoga kolača potrebno je: 150 g maslaca ili margarina, 100 g šećera 100 g tucanih oraha, 220 g brašna 2 žumanjka ribana kora jednog limuna ili vanilija

Kako uraditi ? : 

Kako uraditi ? Orahe istucati kuhinjskim čekićem u krpi ili najlon vreći.Od svih sastojak zamjesiti tijesto i razvući na debljinu prsta i staviti ga u pripremljnu tepsiju oko 10 minuta.Posuti ga s 2 - 3 žlice krušnih mrvica (prezle) i jednim slojem pripremljnog voća (treešpnje, višnje, jagode, borovnice,...).Zasuti voće šećerom (po želji) i 50 g istucanih oraha.

Nastavak : 

Nastavak Preko voća staviti ovu masu:Umutiti 4 bjelanjka.Dobro umutiti 4 žumanjka s 4 žlice šećera, dodati žlice brašna i snijeg od bjelanjaka Izmiješati i razvući preko voća.Peći na umjerenoj vatri (200°C još oko 25 minuta)

Zavrsetak : 

Zavrsetak Gotov kolač posuti šećerom zamirisanim vanilijom i isjeći na kocke.

authorStream Live Help