Митове и легенди

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Митове и легенди:

Митове и легенди Лектор : Петя Бързова

Цели:

Цели Океанът е пълен с мистерии. Още от древни времена са разказвани истории за тайнствени места и невероятни създания. Целта на тази лекция ще бъде да се запознаете с най-загадъчните истории, свързани с безкрайния океан.

Съдъражание:

Съдъражание 1.Древногръцка митология 2.Атлантида 3.Бермудският триъгълник 4. Тайнствени същества

Древногръцка митология:

Древногръцка митология Океан в древногръцката митология е титан от първото поколение. Океан, или Okeanos е най-големият от дванадесетте титани. Той олицетворява безкрайната, дълбока и най-древна река, опасваща земята.

Древногръцка митология:

Древногръцка митология Син е на Уран и Гея. Брат и съпруг е на титанидата Тетида, от която има 3 хиляди дъщери — океанидите и също толкова синове — речните потоци. Океан е известен със своята миролюбовост и доброта. Напразно се опитва да помири Прометей и Зевс. Според митовете той не участва в битките на титаните срещу Зевс. Взема страната на новите богове и така запазва властта си и доверието на Олимпийците. Океан и Тетида живеят в своя подземен дворец и не се месят в делата на другите богове.

Древногръцка митология:

Древногръцка митология Посейдон е гръцки бог, преминал и в римската митология под името Нептун. Живее на морското дъно в дворец от корали и скъпоценни камъни. Посейдон командва безграничната морска стихия, надига и укротява вълните, заповядва на бурите, с един удар на своя тризъбец предизвиква земетресения. Когато Посейдон е в добро настроение, морето е спокойно и ведро, затова моряците внимават да не го обидят.

Атлантида:

Атлантида Какво знаете за Атлантида?

Атлантида – потъналия континент:

Атлантида – потъналия континент Легендата за Атлантида съществува още от незапомнени времена и все още е предмет за разгорещени дискусии. Дали съществува или е просто измислица? Къде е потънал и Защо?

Атлантида:

Атлантида

Атлантида:

Атлантида

Бермудският триъгълник :

Бермудският триъгълник Едва ли има някой тук, който да не е чувал за Бермудския триъгълник. Какво знаете за него?

Бермудският триъгълник :

Бермудският триъгълник

Бермудският триъгълник - хипотези:

Бермудският триъгълник - хипотези Г еографските характеристики на района, където се срещат студеното Лабрадорско и топлото Гълфстриймско течение Необичайни магнитни явления или генериране на инфразвук от морските вълни. Паранормални явления като например извънземни Черна дупка Бермудския триъгълник е един от шесте естествени портали на земята, които са разположени на еднакви разтояния от екватора, където се случва преминаване в друго време-пространство.

Тайнствени същества :

Тайнствени същества Русалки Лох Нес Кракен Никс Хидра Каппа Нимфа Харибда

Русалки :

Русалки Русалката в славянската митология е воден женски дух, сестра на самодивата. Когато късат косите си, предизвикват наводнения. Ако изсъхне кожата им, умират завинаги. . Обикновено русалки стават душите на удавени момичета, убити и хвърлени в река или завлечени под водата от речния дух водник.

Лох Нес :

Лох Нес Неси (известно още с името чудовището от Лох Нес) според легендата е същество, което живее в езерото Лох Нес в Шотландия. Първото споменаване на чудовището е от 565 година, когато монах твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към Неси започва през 1933 година, когато няколко човека уверяват, че са го виждали . Засега съществуването му не е нито отречено, нито потвърдено. Съществуват няколко версии, една от които е, че животното представлява плезиозавър.

Кракен :

Кракен Кракен е митично морско чудовище. То представля гигантски октопод или сепия. Размерите му са над 15 метра дължина с пипалата. Кракенът обитава морските води на Исландия и Норвегия, но е срещан и в други части на Атлантика.

Никси :

Никси Воден скандинавски дух, който примамва хора към водата. Мъжките могат да сменят формата си, докато женските са само красиви жени с опашки на риби. В някои истории те са приятелски настроени, но в други за злонамерени.

Каппа :

Каппа Каппа е японския дух на водата, която дърпа децата във водата, за да ги удави. Казвано е, че е много интели-гентен и се храни с краставици и кръв. Главата му трябва винаги да е мокра и те не могат да оцелеят извън водата, за много дълго.

Хидра :

Хидра Лернейската хидра е чудовище от древногръцката митология, с тяло на змия и девет глави на дракон. Също както и Немейския лъв и тя била дете на Тифон и Ехидна. Хера се грижила за нея, надявайки се тя един ден да убие Херкулес. Хидрата живяла в блатата около град Лерна, където се намирал и входа към подземното царство. Тя унищожавала много стада и опустошавала цялата околност. Борбата с нея била много трудна, тъй като една от главите ѝ била безсмъртна

Нимфа :

Нимфа От тевтонския фолклор, женски водни духове, които обичат да се свързват с хората, дори до точка, че ще се включат по време на веселбата на хората. Има различни видове нимфи : океаниди, нереиди, плеяди, наяди

Харибда:

Харибда Харибда (гръцки Χάρυβδις) в древногръцката митология е страшно морско чудовище, представляващо силен водовъртеж, който три пъти дневно поглъща и връща отново водата в пролива на Сицилия, който отделя Сицилия от Италия. В другата част на пролива живее другото митично създание, правещо невъзможно преминаването през пролива — шестоглавата Сцила. От малкото герои, които успяват да преминат между тези две страшилища са аргонавтите, които минават с помощта на Тетида и нереидите, и Одисей.

Въпроси ?:

Въпроси ?

authorStream Live Help