Περιβαλλοντική

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Εργασία που έγινε στο 3ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στα Πλαίσια Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχ. έτος 2010-2011

Comments

Presentation Transcript

Καλημέρα σας!:

Καλημέρα σας!

Η Περιβαλλοντική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ιωαννίνων…:

Η Περιβαλλοντική ομάδα του 3 ου Γυμνασίου Ιωαννίνων… Σας παρουσιάζει… Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Για το Σχολικό έτος 2010 – 2011 με θέμα:

«Εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων με την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» :

«Εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων με την ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

Και για αρχή, κάντε μαζί μας ένα μικρό ταξίδι στο κοντινό και το μακρύτερο παρελθόν, αλλά και το «δύσκολο» παρόν, παρέα με τη μουσική του Δήμου Μούτση και του Μάνου Χατζηδάκι και τους πάντα επίκαιρους στίχους του Νίκου Γκάτσου…:

Και για αρχή, κάντε μαζί μας ένα μικρό ταξίδι στο κοντινό και το μακρύτερο παρελθόν, αλλά και το «δύσκολο» παρόν, παρέα με τη μουσική του Δήμου Μούτση και του Μάνου Χατζηδάκι και τους πάντα επίκαιρους στίχους του Νίκου Γκάτσου…

Πως σας φάνηκαν οι εικόνες που είδατε; Ισχύουν όλα αυτά στη σημερινή κοινωνία; Η ομάδα μας θέλοντας να πάει «κόντρα στο ρεύμα», προσπάθησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε::

Πως σας φάνηκαν οι εικόνες που είδατε; Ισχύουν όλα αυτά στη σημερινή κοινωνία; Η ομάδα μας θέλοντας να πάει «κόντρα στο ρεύμα», προσπάθησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα που σας παρουσιάζουμε:

PowerPoint Presentation:

Υπεύθυνες προγράμματος: Αγλαΐα Μπιλιαδέρη - Δασολόγος Αναστασία Ζαφείρη - Φιλόλογος

Ομάδα εργασίας (κατά τμήμα και αλφαβητική σειρά): 1. Βώττη Χάϊντι - Β1 2. Βούλγαρης Γιάννης – Β1 3. Γερούκαλης Δημήτρης– Β1 4. Δασκάλου Σταματία– Β1 5. Παπαδιαμάντη Αθηνά – Β2 6. ΠαπασταύρουΚωνσταντίνα - Β2 7. Ψήνα Παναγιώτα– Β2 :

Ομάδα εργασίας ( κατά τμήμα και αλφαβητική σειρά) : 1. Βώττη Χάϊντι - Β1 2. Βούλγαρης Γιάννης – Β1 3. Γερούκαλης Δημήτρης– Β1 4. Δασκάλου Σταματία– Β1 5. Παπαδιαμάντη Αθηνά – Β2 6. ΠαπασταύρουΚωνσταντίνα - Β2 7. Ψήνα Παναγιώτα– Β2

8. Μέλλου Ανθή – Β3 9. Μπάρκας Δημήτρης – Β3 10. Παπαφωτίου Ελένη – Β4 11. Τσάλιου Κατερίνα– Β4 12. Τσαμπούρη Μαρία– Β4 13. Χαρίση Ανδριάνα – Β4 :

8. Μέλλου Ανθή – Β3 9. Μπάρκας Δημήτρης – Β3 10. Παπαφωτίου Ελένη – Β4 11. Τσάλιου Κατερίνα– Β4 12. Τσαμπούρη Μαρία– Β4 13. Χαρίση Ανδριάνα – Β4

14. Αθανασίου Mαριάννα – Γ1 15. Αθανασοπούλου Ιωάννα – Γ1 16. Γούσια Στέλλα - Γ2 17. Κωστόγλου Ειρήνη– Γ2 18. Λαδιά Άρτεμις – Γ2 19. Μαγιοπούλου Ελεάνα– Γ2 20. Μπονόβα Φωτεινή – Γ3 :

14. Αθανασίου M αριάννα – Γ1 15. Αθανασοπούλου Ιωάννα – Γ1 16. Γούσια Στέλλα - Γ2 17. Κωστόγλου Ειρήνη– Γ2 18. Λαδιά Άρτεμις – Γ2 19. Μαγιοπούλου Ελεάνα – Γ2 20. Μπονόβα Φωτεινή – Γ3

Σκοπός του προγράμματος ήταν::

Σκοπός του προγράμματος ήταν: Ο προβληματισμός των μαθητών γύρω από τις έννοιες που προαναφέρθηκαν Η ευαισθητοποίησή τους στα περιβαλλοντικά θέματα Η ανάληψη δράσεων από αυτούς Η διάχυση των αποτελεσμάτων και των μηνυμάτων που θα προέκυπταν, σε όλους τους μαθητές, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενεργών πολιτών.

Υποθέματα::

Υποθέματα: Ενεργειακοί πόροι Φυσικοί πόροι Ανανεώσιμες και ΜΗ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Μορφές ενέργειας Εξοικονόμηση φυσικών πόρων Διαδικασία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών

Παιδαγωγικοί στόχοι :

Παιδαγωγικοί στόχοι Εξοικείωση των μαθητών με τις έννοιες Ομαδική αλλά και ατομική εργασία Συνεργασία στις ομάδες Συνεργασία των ομάδων μεταξύ τους Ανάληψη πρωτοβουλιών από τους μαθητές

Μεθοδολογία υλοποίησης:

Μεθοδολογία υλοποίησης Ομαδοσυνεργατική μέθοδος Διερευνητική προσέγγιση του θέματος (πληροφορίες από πηγές) Παρουσίαση στις ομάδες των πληροφοριών Καταγραφή σκέψεων – ανταλλαγή απόψεων Ανάληψη δράσεων

Συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα:

Συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα Συνεργασία με την μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Ειρήνη Κωσταντινίδου για θέματα ηλιακής ενέργειας και γενικότερα θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Συνεργασία της κ. Μπιλιαδέρη με το Κ.Π.Ε Πραμάντων (παρακολούθηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου, παραλαβή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού)

Συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα:

Συνεργασία με άλλους φορείς και πρόσωπα Στο Κ.Π.Ε. Πραμάντων , επαφή με την Μ.Κ.Ο. Actionaid και παραλαβή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού Συνεργασία με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπ /σης της Β/ θμιας Εκπ /σης Ιωαννίνων, κ. Μώκου Χρυσούλα.

Διασύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα και προγράμματα σπουδών :

Διασύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα και προγράμματα σπουδών Οι μαθητές της Β και Γ τάξης διδάσκονται ή έχουν διδαχθεί στα πλαίσια των μαθημάτων της Φυσικής, της Γεωγραφίας, της Τεχνολογίας, της Οικιακής Οικονομίας και άλλων μαθημάτων αντίστοιχα θέματα.

Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ οι μαθητές της ομάδας μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους:

Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ οι μαθητές της ομάδας μας παρουσιάζουν τη δουλειά τους

PowerPoint Presentation:

Δημιουργία ομάδων, περιβαλλοντικά παιχνίδια για την εξοικείωση των παιδιών με τις έννοιες

Περιβαλλοντικά παιχνίδια:

Περιβαλλοντικά παιχνίδια

Περιβαλλοντικά παιχνίδια:

Περιβαλλοντικά παιχνίδια

Παρουσίαση ταινίας (βίντεο) για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα περιβαλλοντικά θέματα:

Παρουσίαση ταινίας (βίντεο) για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στα περιβαλλοντικά θέματα

Προβολή βίντεο:

Προβολή βίντεο

Και τώρα ας δούμε κάποιες πληροφορίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προέκυψαν από την αναζήτηση και την επεξεργασία τους από μαθήτριες της ομάδας μας:

Και τώρα ας δούμε κάποιες πληροφορίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως προέκυψαν από την αναζήτηση και την επεξεργασία τους από μαθήτριες της ομάδας μας

Παρουσίαση πληροφοριών από μαθήτρια της ομάδας:

Παρουσίαση πληροφοριών από μαθήτρια της ομάδας

Τι είναι «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»;:

Τι είναι «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»; Γενικά ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θεωρούνται οι εναλλακτικές των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (π.χ. του πετρελαίου ή του άνθρακα)

Είδη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:

Είδη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Υδατοπτώσεις Βιομάζα Γεωθερμική ενέργεια (γεωθερμία) Ενέργεια από παλίρροιες Ενέργεια από κύματα

Πλεονεκτήματα των ΑΠΕ έναντι των παραδοσιακών πηγών ενέργειας:

Πλεονεκτήματα των ΑΠΕ έναντι των παραδοσιακών πηγών ενέργειας Φιλικές προς το περιβάλλον – μηδενικά ή ελάχιστα κατάλοιπα και απόβλητα Ανεξάντλητες σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα Με τη χρήση τους εξοικονομούνται ορυκτά καύσιμα Βοηθούν στην ενεργειακή αυτάρκεια μικρών ή αναπτυσσόμενων χωρών Ευέλικτες- μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, χωρίς την ανάγκη μεταφοράς ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις

…:

… Απλές στην κατασκευή και τη συντήρηση Μεγάλος χρόνος ζωής Επιδοτούνται από τις περισσότερες κυβερνήσεις για την εγκατάστασή τους

Αλλά και … τα μειονεκτήματα:

Αλλά και … τα μειονεκτήματα Μικρότερος από 30% συντελεστής απόδοσης, άρα μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Έτσι χρησιμοποιούνται κυρίως σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας Δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν για την κάλυψη αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων. Η παροχή και η απόδοσή τους εξαρτάται από την εποχή του έτους, το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής που εγκαθίστανται.

Λόγω της μεγάλης αστάθειας της παραγωγικότητάς τους και της αδυναμίας αποθήκευσης ενέργειας (για χρήση της σε ώρες ανάγκης), δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ΄ αποκλειστικότητα και να αντικαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας :

Λόγω της μεγάλης αστάθειας της παραγωγικότητάς τους και της αδυναμίας αποθήκευσης ενέργειας (για χρήση της σε ώρες ανάγκης), δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ΄ αποκλειστικότητα και να αντικαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας

Λέγεται από πολλούς για τις ανεμογεννήτριες, ότι δεν είναι κομψές κατασκευές και ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών, κάτι που έχει και τον αντίλογό του….:

Λέγεται από πολλούς για τις ανεμογεννήτριες, ότι δεν είναι κομψές κατασκευές και ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών, κάτι που έχει και τον αντίλογό του….

Επίσης για τα υδροηλεκτρικά έργα ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω από το νερό και έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.:

Επίσης για τα υδροηλεκτρικά έργα ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω από το νερό και έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά τα παραπάνω και επειδή οι συμβατικές πηγές ενέργειας:

Μετά τα παραπάνω και επειδή οι συμβατικές πηγές ενέργειας Δεν είναι ανανεώσιμες, άρα εξαντλούνται , από την χρησιμοποίησή τους (ουσιαστικά την καύση τους) επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα μεταξύ άλλων και με αέρια του θερμοκηπίου, Η μη συνετή χρήση τους – η σπατάλη τους- έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα μόλυνσης και ρύπανσης του πλανήτη ολόκληρου… Η ευρεία χρήση πυρηνικής ενέργειας αποδεικνύεται μετά και το πρόσφατο ατύχημα στην Ιαπωνία άκρως επικίνδυνη για την επιβίωση του ανθρώπου…

Όσα μειονεκτήματα και αν έχουν οι ΑΠΕ, θα πρέπει να είναι προτιμότερες από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και το στοίχημα του πολιτισμού μας θα είναι, να αναζητηθούν άμεσα τρόποι και τεχνολογικές λύσεις για την απόλυτη εφαρμογή τους! :

Όσα μειονεκτήματα και αν έχουν οι ΑΠΕ , θα πρέπει να είναι προτιμότερες από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και το στοίχημα του πολιτισμού μας θα είναι, να αναζητηθούν άμεσα τρόποι και τεχνολογικές λύσεις για την απόλυτη εφαρμογή τους !

Σαν απόδειξη, για το ότι το μέγεθος του προβλήματος είχε γιγαντωθεί και στην χώρα μας πριν από τη δεκαετία του ΄80, είναι και η κυκλοφορία χιουμοριστικών κατά τα άλλα τραγουδιών, όπως το «Δώστε μου μόλυνση» του Χάρρυ Κλυνν που ακολουθεί::

Σαν απόδειξη, για το ότι το μέγεθος του προβλήματος είχε γιγαντωθεί και στην χώρα μας πριν από τη δεκαετία του ΄80, είναι και η κυκλοφορία χιουμοριστικών κατά τα άλλα τραγουδιών, όπως το «Δώστε μου μόλυνση» του Χάρρυ Κλυνν που ακολουθεί:

Μετά τα παραπάνω και αφού ενημερωθήκαμε από βιβλιογραφικές πηγές γενικά για όλες τις μορφές και πηγές ενέργειας, αποφασίσαμε λόγω και του περιορισμένου χρόνου που είχαμε,:

Μετά τα παραπάνω και αφού ενημερωθήκαμε από βιβλιογραφικές πηγές γενικά για όλες τις μορφές και πηγές ενέργειας, αποφασίσαμε λόγω και του περιορισμένου χρόνου που είχαμε,

…να ασχοληθούμε στη συνέχεια μόνο με την «ηλιακή ενέργεια».:

…να ασχοληθούμε στη συνέχεια μόνο με την «ηλιακή ενέργεια».

Οι χρήσεις της ηλιακής ενέργειας είναι και πάλι πολλές… και έτσι καταλήξαμε να εξετάσουμε μόνο…:

Οι χρήσεις της ηλιακής ενέργειας είναι και πάλι πολλές … και έτσι καταλήξαμε να εξετάσουμε μόνο…

Το παράδειγμα των ηλιακών φούρνων:

Το παράδειγμα των ηλιακών φούρνων

Ηλιακοί φούρνοι θεωρία και πράξη:

Ηλιακοί φούρνοι θεωρία και πράξη

Φτιάχνοντας τους φούρνους – δουλεύουμε σε ομάδες:

Φτιάχνοντας τους φούρνους – δουλεύουμε σε ομάδες

Και δοκιμάζοντας τη λειτουργία τους:

Και δοκιμάζοντας τη λειτουργία τους

Θα ψηθεί το λουκάνικο;:

Θα ψηθεί το λουκάνικο;

Θα φάμε τυροπιτάκια;:

Θα φάμε τυροπιτάκια ;

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος…:

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος…

Κάντε λιγάκι υπομονή…:

Κάντε λιγάκι υπομονή…

Και το λουκάνικο;:

Και το λουκάνικο;

Νόστιμα και καλοψημένα…:

Νόστιμα και καλοψημένα…

Οι φούρνοι δούλεψαν! :

Οι φούρνοι δούλεψαν!

Πετύχαμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση της ηλιακής! Μαγειρέψαμε ανέξοδα για την τσέπη μας και χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον με αέρια του θερμοκηπίου!:

Πετύχαμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση της ηλιακής ! Μαγειρέψαμε ανέξοδα για την τσέπη μας και χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον με αέρια του θερμοκηπίου !

Να δούμε και άλλες δράσεις της ομάδας μας;:

Να δούμε και άλλες δράσεις της ομάδας μας;

Εκτυπώσαμε, διαβάσαμε και μοιράσαμε στους συμμαθητές μας το δωδεκάλογο του μαθητή για εξοικονόμηση ενέργειας , που βρήκαμε στην ιστοσελίδα e-Πέμπτη αταξία::

Εκτυπώσαμε, διαβάσαμε και μοιράσαμε στους συμμαθητές μας το δωδεκάλογο του μαθητή για εξοικονόμηση ενέργειας , που βρήκαμε στην ιστοσελίδα e- Πέμπτη αταξία:

Ο Δωδεκάλογος…:

Ο Δωδεκάλογος … 1 .Φρόντιζε να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του σπιτιού σου το χειμώνα. Την ημέρα άνοιγε τις κουρτίνες και άφηνε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει. Το βράδυ κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων και τις κουρτίνες, για να μη φεύγει γρήγορα η θερμότητα. Και, βέβαια, προσοχή στις χαραμάδες, απ’ όπου έχουμε μεγάλες απώλειες θερμότητας

2.Το καλοκαίρι, κατέβαζε τις τέντες και κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ’ τον ήλιο. Το βράδυ άνοιγε τα παράθυρα, για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι 3.Θυμήσου ότι ένας ανεμιστήρας μας δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού. Η καλύτερη θέση για ένα ανεμιστήρα είναι η οροφή....:

2. Το καλοκαίρι, κατέβαζε τις τέντες και κλείνε τα εξώφυλλα των παραθύρων την ημέρα, για να προστατεύεται το σπίτι απ’ τον ήλιο. Το βράδυ άνοιγε τα παράθυρα, για να δημιουργούνται ρεύματα και να δροσίζεται το σπίτι 3. Θυμήσου ότι ένας ανεμιστήρας μας δροσίζει, ενώ καταναλώνει ενέργεια όση και ένας κοινός λαμπτήρας φωτισμού. Η καλύτερη θέση για ένα ανεμιστήρα είναι η οροφή....

4. Φρόντιζε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης το χειμώνα, ή το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια. 5. Εξήγησε στους δικούς σου ότι ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και “ζεσταίνεται” δυσκολότερα το καλοκαίρι. Επομένως μας εξασφαλίζει πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης απ’ ότι ένα κτίριο χωρίς μόνωση. 6.Φρόντιζε να μη μένουν αναμμένα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Να θυμάσαι ότι οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ οικονομοικότεροι από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, που παρέχουν το ίδιο φως Ακόμα, όλοι οι λαμπτήρες αποδίδουν περισσότερο φως, αν συνηθίζεις να τους ξεσκονίζεις συχνά. :

4. Φρόντιζε τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης το χειμώνα, ή το σύστημα ψύξης το καλοκαίρι, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια. 5. Εξήγησε στους δικούς σου ότι ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και “ζεσταίνεται” δυσκολότερα το καλοκαίρι. Επομένως μας εξασφαλίζει πιο άνετες συνθήκες διαβίωσης απ’ ότι ένα κτίριο χωρίς μόνωση. 6. Φρόντιζε να μη μένουν αναμμένα φώτα σε δωμάτια, όταν δεν είναι απαραίτητο. Να θυμάσαι ότι οι λαμπτήρες φθορισμού είναι πολύ οικονομοικότεροι από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, που παρέχουν το ίδιο φως Ακόμα, όλοι οι λαμπτήρες αποδίδουν περισσότερο φως, αν συνηθίζεις να τους ξεσκονίζεις συχνά.

7. Φρόντιζε οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση (π.χ. το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα...) και να χρησιμοποιούνται σωστά (π.χ. η πόρτα του ψυγείου ή του φούρνου να είναι καλά κλεισμένη, να γίνεται λογική χρήση του θερμοσίφωνα....) 8.Μη ξοδεύεις άσκοπα το νερό, που είναι πολύτιμο και μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό όταν δεν χρειάζεται 9. Φρόντιζε να επιλέγεις για τις μετακινήσεις σου, όταν είναι δυνατό, την πεζοπορία, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Να προτρέπεις τους δικούς σου να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό σας, όταν δεν είναι αναγκαίο. :

7. Φρόντιζε οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές να τοποθετούνται στην κατάλληλη θέση (π.χ. το ψυγείο μακριά από το καλοριφέρ ή την ηλεκτρική κουζίνα...) και να χρησιμοποιούνται σωστά (π.χ. η πόρτα του ψυγείου ή του φούρνου να είναι καλά κλεισμένη, να γίνεται λογική χρήση του θερμοσίφωνα....) 8.Μη ξοδεύεις άσκοπα το νερό, που είναι πολύτιμο και μη χρησιμοποιείς ζεστό νερό όταν δεν χρειάζεται 9. Φρόντιζε να επιλέγεις για τις μετακινήσεις σου, όταν είναι δυνατό, την πεζοπορία, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς.Να προτρέπεις τους δικούς σου να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό σας, όταν δεν είναι αναγκαίο.

10.Ενημέρωσε τους δικούς σου για τα οφέλη στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά τους, από την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σας και του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας, ιδιαίτερα του καυστήρα. 11.Φρόντιζε, όταν σου δίνεται ευκαιρία, να ενημερώνεις τους γύρω σου για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 12.Να συνδέεις πάντα την κατανάλωση ενέργειας με τα προβλήματα που η παραγωγή και η χρήση της προκαλεί στο περιβάλλον. :

10. Ενημέρωσε τους δικούς σου για τα οφέλη στο περιβάλλον, αλλά και στα οικονομικά τους, από την τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου σας και του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας, ιδιαίτερα του καυστήρα. 11. Φρόντιζε, όταν σου δίνεται ευκαιρία, να ενημερώνεις τους γύρω σου για τα πλεονεκτήματα της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 12.Να συνδέεις πάντα την κατανάλωση ενέργειας με τα προβλήματα που η παραγωγή και η χρήση της προκαλεί στο περιβάλλον.

Προβληματιστήκαμε με την επεξεργασία του υλικού της ΜΚΟ actionaid που έφτασε στα χέρια μας, γίναμε ομάδες και σχολιάσαμε γραπτά τις εικόνες που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση::

Προβληματιστήκαμε με την επεξεργασία του υλικού της ΜΚΟ actionaid που έφτασε στα χέρια μας, γίναμε ομάδες και σχολιάσαμε γραπτά τις εικόνες που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση:

«Κόντρα στο ρεύμα»:

«Κόντρα στο ρεύμα»

πλημμύρες:

πλημμύρες

…και οι σκέψεις μας::

…και οι σκέψεις μας:

ξηρασία:

ξηρασία

…και οι σκέψεις μας::

…και οι σκέψεις μας:

Καταστροφή των δασών του Αμαζονίου:

Καταστροφή των δασών του Αμαζονίου

… και οι σκέψεις μας::

… και οι σκέψεις μας:

Παρόμοιες εικόνες, δημιουργούμενες από διαφορετικά ίσως αίτια, βλέπουμε κάθε χρόνο και στη χώρα μας:

Παρόμοιες εικόνες, δημιουργούμενες από διαφορετικά ίσως αίτια, βλέπουμε κάθε χρόνο και στη χώρα μας όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί στο τραγούδι του Μιχάλη Γκανά με τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τίτλο ¨Στα καμμένα ¨

Με την καταστροφή που συμβαίνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στα δάση της χώρας μας, «πετυχαίνουμε» τουλάχιστον: :

Με την καταστροφή που συμβαίνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στα δάση της χώρας μας, «πετυχαίνουμε» τουλάχιστον: Μείωση του ποσοστού δασοκάλυψης της χώρας μας και κατά συνέπεια του πλανήτη . Μείωση των δένδρων, που μας παρέχουν οξυγόνο και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου) Μείωση των δένδρων, που μειώνουν με το φύλλωμά τους την ένταση της βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα η βροχή να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το παρασέρνει.

…:

… Αύξηση του κινδύνου δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τα καμένα δάση, αφού τα δένδρα που με τις ρίζες τους συγκρατούν το έδαφος έχουν πάψει να υπάρχουν και η βροχή με όλη της τη δύναμη «ξεπλένει» το χώμα, μεταφέροντάς το σε χαμηλότερα υψομετρικά περιοχές Και οι φωτιές αυτές δεν είναι πάντα τυχαίες…

«Πυρόσβεση» είναι ο τίτλος του τραγουδιού που ακολουθεί, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Νίκου Αντύπα και μουσική Γιάννη Σπάθα. Το ακούμε από τη φωνή της Ελένης Βιτάλη… :

«Πυρόσβεση» είναι ο τίτλος του τραγουδιού που ακολουθεί, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Νίκου Αντύπα και μουσική Γιάννη Σπάθα. Το ακούμε από τη φωνή της Ελένης Βιτάλη…

Και οι φωτιές αυτές δεν είναι πάντα τυχαίες…:

Και οι φωτιές αυτές δεν είναι πάντα τυχαίες…

Ας αλλάξουμε κλίμα. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων: «τα σκουπίδια μας είναι πάντα άχρηστα;»:

Ας αλλάξουμε κλίμα. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων: «τα σκουπίδια μας είναι πάντα άχρηστα;»

Πως μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση φυσικών πόρων;:

Πως μπορούμε να κάνουμε εξοικονόμηση φυσικών πόρων; Όταν δεν σπαταλάμε ή δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά τους φυσικούς πόρους (νερό, δένδρα, προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής κ.λ.π .) με τις καθημερινές κινήσεις και συνήθειες τις δικές μας και των οικογενειών μας όπως: Κλείνουμε τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας ή τα πιάτα, Ρίχνουμε το νερό που περίσσεψε στο ποτήρι ή στο μπουκαλάκι μας, στον κήπο ή τη γλάστρα και όχι στο νεροχύτη ή στο δρόμο,

Πλένουμε το αυτοκίνητο με τον κουβά και το σφουγγάρι και όχι με το λάστιχο ποτίσματος, :

Πλένουμε το αυτοκίνητο με τον κουβά και το σφουγγάρι και όχι με το λάστιχο ποτίσματος,

Τα φλούδια από τα φρούτα και λαχανικά που τρώμε ή μαγειρεύουμε είτε τα δίνουμε ως τροφή σε τυχόν υπάρχοντα ζώα τριγύρω μας (τα πρόβατα του παππού ή του γείτονα ή τις κότες μας) είτε με τη διαδικασία της κομποστοποίησης τα φτιάχνουμε οργανικό λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας,:

Τα φλούδια από τα φρούτα και λαχανικά που τρώμε ή μαγειρεύουμε είτε τα δίνουμε ως τροφή σε τυχόν υπάρχοντα ζώα τριγύρω μας (τα πρόβατα του παππού ή του γείτονα ή τις κότες μας) είτε με τη διαδικασία της κομποστοποίησης τα φτιάχνουμε οργανικό λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας,

Τα ψαροκόκκαλα τα δίνουμε στις γάτες μας αντί να τους αγοράσουμε γατοτροφή και αντίστοιχα τα υπολείμματα του φαγητού μας στο σκύλο μας αντί για σκυλοτροφή,:

Τα ψαροκόκκαλα τα δίνουμε στις γάτες μας αντί να τους αγοράσουμε γατοτροφή και αντίστοιχα τα υπολείμματα του φαγητού μας στο σκύλο μας αντί για σκυλοτροφή,

Δίνουμε για ανακύκλωση τα μη οργανικά απορρίματά μας όπως συσκευασίες αλουμινίου, γυαλί, χαρτί, πλαστικό, ξύλο κ.λ.π.:

Δίνουμε για ανακύκλωση τα μη οργανικά απορρίματά μας όπως συσκευασίες αλουμινίου, γυαλί, χαρτί, πλαστικό, ξύλο κ.λ.π .

Ή χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα χαρτιού και ξύλου ως καύσιμη ύλη για το τζάκι μας, :

Ή χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα χαρτιού και ξύλου ως καύσιμη ύλη για το τζάκι μας,

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιομάζας, και υγραερίου::

Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιομάζας, και υγραερίου:

Προσπαθούμε να αγοράζουμε τρόφιμα ή άλλα είδη με τις λιγότερες δυνατές συσκευασίες, χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένες χαρτοσακούλες αντί για πλαστικές σακούλες ή ακόμα και πάνινες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές,:

Προσπαθούμε να αγοράζουμε τρόφιμα ή άλλα είδη με τις λιγότερες δυνατές συσκευασίες , χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένες χαρτοσακούλες αντί για πλαστικές σακούλες ή ακόμα και πάνινες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές ,

Ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κάδους υποδοχής φορητών ηλεκτρικών στοιχείων «ΑΦΗΣ» τις άδειες μπαταρίες μας, :

Ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κάδους υποδοχής φορητών ηλεκτρικών στοιχείων «ΑΦΗΣ» τις άδειες μπαταρίες μας,

Δίνουμε τα ρούχα που μας περισσεύουν ή μας μικραίνουν για ανακύκλωση ή τα αφήνουμε σε ιδρύματα και συλλόγους που φροντίζουν να δοθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, αν δεν έχουμε μικρότερα αδέρφια που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν,:

Δίνουμε τα ρούχα που μας περισσεύουν ή μας μικραίνουν για ανακύκλωση ή τα αφήνουμε σε ιδρύματα και συλλόγους που φροντίζουν να δοθούν σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, αν δεν έχουμε μικρότερα αδέρφια που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν,

Προτείνουμε στους δικούς μας τη μόνωση του σπιτιού μας και την τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα παράθυρα, για τον έλεγχο των απωλειών θερμότητας από τους τοίχους και τα παράθυρα, εφόσον αυτό είναι δυνατό. :

Προτείνουμε στους δικούς μας τη μόνωση του σπιτιού μας και την τοποθέτηση διπλών τζαμιών στα παράθυρα, για τον έλεγχο των απωλειών θερμότητας από τους τοίχους και τα παράθυρα, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Φωτογραφία με εξωτερική θερμομόνωση «κέλυφος»:

Φωτογραφία με εξωτερική θερμομόνωση «κέλυφος»

Κλείνουμε τους διακόπτες του ηλεκτρικού όταν βγαίνουμε από τα δωμάτιά μας και από τις ηλεκτρικές συσκευές μας (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση εγρήγορσης),:

Κλείνουμε τους διακόπτες του ηλεκτρικού όταν βγαίνουμε από τα δωμάτιά μας και από τις ηλεκτρικές συσκευές μας (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση εγρήγορσης),

Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το φως του ήλιου για το φωτισμό και τη θέρμανση του σπιτιού μας το χειμώνα, ανοίγοντας τα πατζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχοντας ανοικτές τις κουρτίνες του σπιτιού, :

Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το φως του ήλιου για το φωτισμό και τη θέρμανση του σπιτιού μας το χειμώνα, ανοίγοντας τα πατζούρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχοντας ανοικτές τις κουρτίνες του σπιτιού,

Ενώ αντίθετα κρατώντας τα κλειστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την ημέρα, για να επιτύχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες (δροσιά) στο εσωτερικό του σπιτιού μας, :

Ενώ αντίθετα κρατώντας τα κλειστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την ημέρα, για να επιτύχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες (δροσιά) στο εσωτερικό του σπιτιού μας,

Τοποθετούμε στη στέγη του σπιτιού μας, κατάλληλα προσανατολισμένο ηλιακό θερμοσίφωνα ή ηλιακές πλάκες, για την θέρμανση του νερού χρήσης και θέρμανσης του σπιτιού μας το χειμώνα, σε συνεργασία με συμβατικά καύσιμα, μέσω ενδοδαπέδιας εγκατάστασης θέρμανσης , όταν αυτό είναι δυνατό :

Τοποθετούμε στη στέγη του σπιτιού μας, κατάλληλα προσανατολισμένο ηλιακό θερμοσίφωνα ή ηλιακές πλάκες, για την θέρμανση του νερού χρήσης και θέρμανσης του σπιτιού μας το χειμώνα, σε συνεργασία με συμβατικά καύσιμα, μέσω ενδοδαπέδιας εγκατάστασης θέρμανσης , όταν αυτό είναι δυνατό

Δείτε κάτι αντίστοιχο με θέρμανση νερού από τον ήλιο και από υγραέριο για τη θέρμανση του σπιτιού:

Δείτε κάτι αντίστοιχο με θέρμανση νερού από τον ήλιο και από υγραέριο για τη θέρμανση του σπιτιού

Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυράκτωσης του σπιτιού μας με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνουν το ¼ περίπου της ενέργειας των προηγούμενων και διαρκούν 4 φορές περισσότερο, :

Αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες πυράκτωσης του σπιτιού μας με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που καταναλώνουν το ¼ περίπου της ενέργειας των προηγούμενων και διαρκούν 4 φορές περισσότερο,

Χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας εντός πόλεως το αστικό λεωφορείο και αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητό μας στο κέντρο σε ώρες αιχμής της κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό ξοδεύουμε λιγότερα καύσιμα και εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα μεταξύ άλλων και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα,:

Χρησιμοποιούμε για τις μετακινήσεις μας εντός πόλεως το αστικό λεωφορείο και αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητό μας στο κέντρο σε ώρες αιχμής της κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτό ξοδεύουμε λιγότερα καύσιμα και εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα μεταξύ άλλων και λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα,

Δεν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας για κοντινές διαδρομές. Κάνουμε έτσι οικονομία στην τσέπη μας, στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, «δίνουμε» στην ατμόσφαιρα λιγότερους ρύπους και κάνουμε καλό στην υγεία μας με το περπάτημα ή το ποδήλατο! :

Δεν χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας για κοντινές διαδρομές . Κάνουμε έτσι οικονομία στην τσέπη μας, στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, «δίνουμε» στην ατμόσφαιρα λιγότερους ρύπους και κάνουμε καλό στην υγεία μας με το περπάτημα ή το ποδήλατο!

Και τόσα άλλα…:

Και τόσα άλλα…

Ποιες είναι οι δράσεις της ομάδας μας πάνω στον τομέα εξοικονόμησης φυσικών πόρων;:

Ποιες είναι οι δράσεις της ομάδας μας πάνω στον τομέα εξοικονόμησης φυσικών πόρων;

Α) Το εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείου μας «φιλοξενεί» και κάποιες φορές παρέχει τα υλικά που απαιτούνται, για την κατασκευή από μέρους των συμμαθητών μας των εργασιών τους στο μάθημα της Τεχνολογίας.:

Α) Το εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείου μας «φιλοξενεί» και κάποιες φορές παρέχει τα υλικά που απαιτούνται, για την κατασκευή από μέρους των συμμαθητών μας των εργασιών τους στο μάθημα της Τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των κατασκευών αυτών, χρησιμοποιούνται και «άχρηστα» υλικά, οπότε πραγματοποιείται η επαναχρησιμοποίηση των υλικών με τον καλύτερο τρόπο και για το καλύτερο , ομορφότερο και πιο δημιουργικό αποτέλεσμα.:

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των κατασκευών αυτών, χρησιμοποιούνται και «άχρηστα» υλικά, οπότε πραγματοποιείται η επαναχρησιμοποίηση των υλικών με τον καλύτερο τρόπο και για το καλύτερο , ομορφότερο και πιο δημιουργικό αποτέλεσμα .

Άποψη του εργαστηρίου Τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Α΄τάξης:

Άποψη του εργαστηρίου Τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Α΄τάξης

…και της Β΄τάξης:

…και της Β΄τάξης

Στα πλαίσια αυτά, συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο αρκετά «άχρηστα» υλικά, όπως κουτιά, μπουκάλια, διάφορες συσκευασίες, υπολείμματα χαρτονιών, μακετόχαρτων, φελιζόλ, ξύλου κ.λ.π.:

Στα πλαίσια αυτά, συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο αρκετά «άχρηστα» υλικά , όπως κουτιά, μπουκάλια, διάφορες συσκευασίες, υπολείμματα χαρτονιών, μακετόχαρτων , φελιζόλ , ξύλου κ.λ.π .

Η ομάδα μας διαχώρισε τα υλικά αυτά κατά κατηγορία και τα προώθησε μέσω των υπεύθυνων καθηγητριών του προγράμματος, στο Πανεπιστήμιο και στα ειδικά σημεία στην πόλη μας για ανακύκλωση, βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων που χρειάζονται για να ξανακατασκευαστούν όλα αυτά τα υλικά.:

Η ομάδα μας διαχώρισε τα υλικά αυτά κατά κατηγορία και τα προώθησε μέσω των υπεύθυνων καθηγητριών του προγράμματος, στο Πανεπιστήμιο και στα ειδικά σημεία στην πόλη μας για ανακύκλωση , βοηθώντας έτσι στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων που χρειάζονται για να ξανακατασκευαστούν όλα αυτά τα υλικά.

Εικόνες από το διαχωρισμό των υλικών:

Εικόνες από το διαχωρισμό των υλικών

Επίσης με μέρος από τα υλικά αυτά, δημιουργήσαμε τις αφίσες που βλέπετε στην είσοδο της αίθουσας:

Επίσης με μέρος από τα υλικά αυτά, δημιουργήσαμε τις αφίσες που βλέπετε στην είσοδο της αίθουσας

Κατασκευή των αφισών:

Κατασκευή των αφισών

αφίσα:

αφίσα

Βίντεο από διαχωρισμό υλικών :

Βίντεο από διαχωρισμό υλικών

Β) Στην είσοδο του σχολείου μας υπάρχει ο ειδικός κάδος υποδοχής των φορητών ηλεκτρικών στοιχείων μας για ανακύκλωση. :

Β) Στην είσοδο του σχολείου μας υπάρχει ο ειδικός κάδος υποδοχής των φορητών ηλεκτρικών στοιχείων μας για ανακύκλωση.

Η ομάδα μας συγκέντρωσε τις παλιές μπαταρίες που υπήρχαν στα σπίτια των μελών της, με κίνδυνο να πεταχτούν στα σκουπίδια και τις τοποθέτησε στον παραπάνω κάδο υποδοχής, βοηθώντας έμπρακτα στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων.:

Η ομάδα μας συγκέντρωσε τις παλιές μπαταρίες που υπήρχαν στα σπίτια των μελών της, με κίνδυνο να πεταχτούν στα σκουπίδια και τις τοποθέτησε στον παραπάνω κάδο υποδοχής, βοηθώντας έμπρακτα στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Φωτογραφίες από ΑΦΗΣ:

Φωτογραφίες από ΑΦΗΣ

Αντιπροσωπία της ομάδας μπροστά στον κάδο της «ΑΦΗΣ» :

Αντιπροσωπία της ομάδας μπροστά στον κάδο της «ΑΦΗΣ»

Αξιοσημείωτο::

Αξιοσημείωτο: Το Β4’ τμήμα του σχολείου μας ( αρχικά) και στη συνέχεια και το Β2’, συγκεντρώνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς πλαστικά μπουκάλια, τα οποία ανακυκλώνει στους ειδικούς κάδους στην πλατεία της πόλης μας. Επίσης συγκεντρώνει πλαστικά καπάκια, με σκοπό να φτάσει τα 3000 και να προσφέρει ένα αναπηρικό καροτσάκι σε ίδρυμα της πόλης μας . Και αυτά εκτός περιβαλλοντικής ομάδας , με πρωτοβουλία των παιδιών . Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

…και του λόγου το αληθές: τα κορίτσια με τις σακούλες γεμάτες άδεια πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση…:

… και του λόγου το αληθές: τα κορίτσια με τις σακούλες γεμάτες άδεια πλαστικά μπουκάλια για ανακύκλωση…

Και αφού μιλάμε για σκουπίδια, «Να βάλω τα μεταξωτά και να φυσάει, στα εργοστάσια μπροστά και στα σκουπίδια πλάι», μας τραγουδά η Χάρις Αλεξίου με το Σωκράτη Μάλαμα, σε μουσική του ίδιου και στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου, στο βιντεοκλίπ που ακολουθεί…:

Και αφού μιλάμε για σκουπίδια, «Να βάλω τα μεταξωτά και να φυσάει, στα εργοστάσια μπροστά και στα σκουπίδια πλάι», μας τραγουδά η Χάρις Αλεξίου με το Σωκράτη Μάλαμα, σε μουσική του ίδιου και στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου , στο βιντεοκλίπ που ακολουθεί…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ::

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του προγράμματος. Ο αρχικός σκοπός μας και οι παιδαγωγικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, καλύφθηκαν όλα τα υποθέματα και δουλέψαμε με όλες τις μεθόδους που είχαμε θέσει στην αρχή. :

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του προγράμματος. Ο αρχικός σκοπός μας και οι παιδαγωγικοί στόχοι επιτεύχθηκαν , καλύφθηκαν όλα τα υποθέματα και δουλέψαμε με όλες τις μεθόδους που είχαμε θέσει στην αρχή.

Η συνεργασία μας με τους φορείς και τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν στην αρχή, ήταν καταλυτική αφού μας βοήθησε και σε υλικό αλλά και σε ιδέες για την υλοποίηση του προγράμματος και την τελική του έκβαση.:

Η συνεργασία μας με τους φορείς και τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν στην αρχή, ήταν καταλυτική αφού μας βοήθησε και σε υλικό αλλά και σε ιδέες για την υλοποίηση του προγράμματος και την τελική του έκβαση.

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος με κάθε τρόπο!:

Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του προγράμματος με κάθε τρόπο!

Ευχαριστούμε τον Δ/ντή του σχολείου μας για την διευκόλυνση που μας παρείχε στο να δουλεύουμε εκτός ωραρίου του σχολείου!:

Ευχαριστούμε τον Δ/ ντή του σχολείου μας για την διευκόλυνση που μας παρείχε στο να δουλεύουμε εκτός ωραρίου του σχολείου!

Ευχαριστούμε και τους συναδέλφους καθηγητές, για τη διευκόλυνση που έκαναν στους μαθητές της ομάδας, όταν χρειάστηκε κάποιες φορές να πραγματοποιηθούν πρόβες σε ώρες μαθημάτων.:

Ευχαριστούμε και τους συναδέλφους καθηγητές, για τη διευκόλυνση που έκαναν στους μαθητές της ομάδας, όταν χρειάστηκε κάποιες φορές να πραγματοποιηθούν πρόβες σε ώρες μαθημάτων.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον συνάδελφο κ. Μήτση που συνεργάστηκε μαζί μας για να «αλλάξουμε τον κόσμο» με το θέμα ελεύθερης εικαστικής έκφρασης «αν θα μπορούσα τον κόσμο θα άλλαζα», που πλαισιώνει την παρουσίαση αυτή.:

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον συνάδελφο κ. Μήτση που συνεργάστηκε μαζί μας για να «αλλάξουμε τον κόσμο» με το θέμα ελεύθερης εικαστικής έκφρασης «αν θα μπορούσα τον κόσμο θα άλλαζα», που πλαισιώνει την παρουσίαση αυτή.

…και ας δούμε και το Φίλιππο Πλιάτσικα να μας το τραγουδά και ας το τραγουδήσουμε μαζί του, στο βιντεοκλίπ που ακολουθεί…:

…και ας δούμε και το Φίλιππο Πλιάτσικα να μας το τραγουδά και ας το τραγουδήσουμε μαζί του, στο βιντεοκλίπ που ακολουθεί…

Να κλείσουμε χαρούμενα αλλά και προβληματισμένα!:

Να κλείσουμε χαρούμενα αλλά και προβληματισμένα!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!:

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

Σημείωση:Τα βιντεοκλίπ που εμφανίστηκαν προέρχονται από το youtube . Οι στίχοι των τραγουδιών που ακούστηκαν υπάρχουν στον πίνακα δεξιά σας…:

Σημείωση:Τα βιντεοκλίπ που εμφανίστηκαν προέρχονται από το youtube . Οι στίχοι των τραγουδιών που ακούστηκαν υπάρχουν στον πίνακα δεξιά σας…

authorStream Live Help