Презентация на Александър

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Презентация на Александър Стайков:

Презентация на Александър Стайков Роня дъщерята на разбойника от Астрид Линдгрен

АВТОБИОГРАФИЯ АСТРИД ЛИНДГРЕН:

АВТОБИОГРАФИЯ АСТРИД ЛИНДГРЕН Астрид Линдгрен е известна детска писателка. Тя е родена в град Вимербю на 14 ноември 1907 г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дръвчета и израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто дете в семейството. По-големия и брат се казва Густав, а малките и сестри са Стина и Ингрид. Баща и се казвал Самуел Аугуст Ериксон, а майка и – Хана.

PowerPoint Presentation:

Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със семейството ѝ. Най-известните от тях са: “Пипи, дългото чорапче”, “Карлсон, който живее на покрива”, “Мили мой мио”, Емил от Льонеберя”, “Децата от улица Тряскаджийска”, “Братята с лъвски сърца” и “Роня, дъщерята на разбойника” Астрид Линдгрен е известна и с подкрепата за правата на детето и животните, както и със съпротивата срещу телесните наказания за деца. През 1958г. Линдгрен е удостоена с отличието “Ханс Кристиан Андерсен”, известен като „Нобеловата награда за детска литература“. Тя получава и много други награди, една от които е за нейните усилия за справедливост, ненасилие и разбирателство на малцинствата. Тя умира на 28 януари 2002 г. Шведското правителство учредява Възпоменателна награда Астрид Линдгрен за детска и младежка литература. Наградата, която се присъжда, е 5 милиона шведски крони.

СЪДЪРЖАНИЕ:

СЪДЪРЖАНИЕ В книгата “Роня, дъщерята на разбойника” се разказва за едно момиче, на име Роня. Тя била единственото дете на разбойническия главатар Матис и жена му Ловис. В нощта, когато тя се родила една мълния разцепила замъка на две. Разбойниците били принудени да живеят в едната половина на замъка. Роня растяла и опознавала гората и създанията, които я обитавали - дивите витри, сивите джуджета, опашатите таласъмчета и среднощните тролове. Един ден Роня видяла от другата страна на Дяволското гърло едно момче на нейната възраст, което се казвало Бирк. Той бил син на друг разбойнически главатар, наречен Бурка. Те тъкмо се били нанесли в другата половина на замъка. След като се разпознали един друг, започнали да се карат и да прескачат Дяволското гърло. Тогава Бирк се подхлъзнал, но Роня го спасила.

PowerPoint Presentation:

Матис много се ядосал, че Бурка и разбойниците му са се нанесли в замъка. Наложило се да каже на Роня с какво се занимава - с грабеж. Той много искал един ден тя да стане главатар на разбойниците, но Роня категорично отказала. Роня и Бирк често се срещали в гората и постепенно се сприятелили. Обещали си да бъдат брат и сестра. Но дошла тежка зима и те нямали възможност да се виждат. Роня открила подземен тунел, който свързвал двете части на замъка и така се виждали с Бирк. Един ден Роня разбрала, че в другата половина на замъка храната не стигала. Тя тайно изнасяла храна, която Бирк прибавял към оскъдните припаси. Настъпила пролет и те отново можели да се виждат в гората. Семействата им обаче водели непрестанни битки помежду си. Матис пленява Бирк, като целта му е да прогони Бурка и разбойниците му. За да попречи на баща си Роня се оставя да бъде пленена. По-късно разбойниците разменят заложниците. Тогава Матис казва на Роня, че вече не иска тя да му е дъщеря. Роня не издържа мълчанието на Матис, а Бирк упреците на семейството си. Двамата решават да се нанесат в Мечата пещера и там да живеят. Там те прекарват прекрасно лято, но провизиите им свършват. Ловис изпраща един от разбойниците на Матис да им занесе храна и той им съобщава, че са настанали трудни времена за разбойниците, тъй като стражниците на управника ги преследват.

PowerPoint Presentation:

Матис все още не може да прости на дъщеря си, но въпреки това тя много му липсва. Отива при Роня и я моли да се прибере у дома. Най-старият разбойник Пер Черепа съветва Матис да обедини двата клана. Бурка се съгласява и след двубой Матис е провъзгласен за главатар. На тържеството по случай обединението, Бирк заявява, че и той не иска да бъде разбойник. Пер Черепа умира от старост, но преди това разкрива на Роня тайната за Сребърната планина , която ще и позволи да живее добре без да се занимава с разбойничество. Тя споделя с Бирк и заживяват отново в пещерата , но с позволението на Матис и Бурка.

ЛЮБИМИ ГЕРОИ:

ЛЮБИМИ ГЕРОИ Любимите ми герои в книгата са Роня и Бирк. Роня е единствената дъщеря на главатаря Матис. Тя е тъмноока, чернокоса, „красива като малка дива витра“. Тя е гъвкава и ловка . Роня бързо се научава да бъде самостоятелна, докато опознава гората около замъка. Сприятелява се с Бирк и се измъчва заради враждата между техните семейства. Любимка е на разбойниците, но не желае да стане техен главатар и да ограбва невинни хора. Бирк е единственият син на главатаря Бурка. Червенокос е като баща си. Роден е в същата нощ като Роня и е смел и ловък като нея. Често се усмихва и е по-спокоен от Роня.. Обиква Роня и двамата си обещават да бъдат брат и сестра. Няколко пъти си спасяват живота един на друг. Бирк също като Роня не иска да бъде разбойник.

  ВЪПРОСИ КЪМ СЛУШАТЕЛИТЕ :

ВЪПРОСИ КЪМ СЛУШАТЕЛИТЕ 1.През коя година е родена Астрид Линдгрен? 2.Каква награда получава? 3.Как се казва приятеля на Роня? 4.Как се казва бащата на Бирк? 5.Как се казва най-стария разбойник на Матис?

authorStream Live Help