Джани Родари презентация

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Джани Родари е един от най-известните детски писатели. :

Джани Родари е един от най-известните детски писатели.

Джани Родари/1920-1980г/ е известен детски италиански писател.На десет години остава без баща и с двамата си братя, Чезаре и Марио, израстват в родното село на майка си.На 17 години получава учителска диплома и започва работа в местните селски училища.По време на Втората световна война става член на Съпротивата срещу фашистката съпротива .През 1948 г. започва работа като журналист във вестник „Унита” и започва да пише книги за деца. През 1951 г. е побликувана първата стихосбирка”Книжка със смешни стихотворения” и „Приключенията на Чиполино”.Работи като журналист , а след 1966г.публикува детски книги и работи по проекти с деца. За своето цялостно творчество Джани родари получава през 1970 г най-престижното отличие за детска литература - наградата „Андерсен” наричана „малката Нобелова награда”. Джани Родари е автор на „Приключенията на лукчо”, „Приказки по телефона”, „Джелсомино в страната на лъжците”, „Продавач на надежда”, „Пътешествието на синята стрела.” :

Джани Родари/1920-1980г/ е известен детски италиански писател.На десет години остава без баща и с двамата си братя, Чезаре и Марио, израстват в родното село на майка си.На 17 години получава учителска диплома и започва работа в местните селски училища.По време на Втората световна война става член на Съпротивата срещу фашистката съпротива .През 1948 г. започва работа като журналист във вестник „Унита” и започва да пише книги за деца. През 1951 г. е побликувана първата стихосбирка”Книжка със смешни стихотворения” и „Приключенията на Чиполино”.Работи като журналист , а след 1966г.публикува детски книги и работи по проекти с деца . За своето цялостно творчество Джани родари получава през 1970 г най-престижното отличие за детска литература - наградата „Андерсен” наричана „малката Нобелова награда”. Джани Родари е автор на „Приключенията на лукчо”, „Приказки по телефона”, „Джелсомино в страната на лъжците”, „Продавач на надежда”, „Пътешествието на синята стрела.”

В книгата „Приключенията на Лукчо” е описан свят,в който хората са заменени с плодове и зеленчуци. Главният герой е Лукчо.:

В книгата „Приключенията на Лукчо” е описан свят,в който хората са заменени с плодове и зеленчуци. Главният герой е Лукчо.

Неговите приятели са майстор Гроздан, Репичка,Ягодка, кака Тиква, чичо Тиквичко и Черешко. :

Неговите приятели са майстор Гроздан, Репичка,Ягодка, кака Тиква, чичо Тиквичко и Черешко .

Те се борят срещу, тиранията на Дон Домат, принц Лимон, Дук Мандарина и графините Череша.:

Те се борят срещу, тиранията на Дон Домат, принц Лимон, Дук Мандарина и графините Череша.

Лукчо и приятелите му вдигат въстание, с което свалят от власт тираните и в републикат се установяват мир и справедливост. :

Лукчо и приятелите му вдигат въстание, с което свалят от власт тираните и в републикат се установяват мир и справедливост.

1.Какъв е по националност Джани Родари? 2.Коя награда му е присъдена? 3.Кой е главният герой на книгата? 4.Кои са неговите приятели? 5.Срещу кого се борят? :

1. Какъв е по националност Джани Родари? 2.Коя награда му е присъдена? 3.Кой е главният герой на книгата? 4.Кои са неговите приятели? 5.Срещу кого се борят?

Изготвил: Дария Плачкова 2ри В клас:

Изготвил: Дария Плачкова 2ри В клас Със специалното участие на Александра Плачкова

authorStream Live Help