Achille-Claude Debussy

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

Achille-Claude Debussy

Comments

Presentation Transcript

Achille-Claude Debussy :

Achille-Claude Debussy 1862-1918

Viata lui Debussy:

Viata lui Debussy Achille-Claude Debussy este unul dintre cei mai influenţi compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică şi cu un aer de natură poetică. Opera sa a constituit o evadare din conceptele tradiţionaliste. De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin. Debussy s-a născut într-o familie de burghezi. Tatăl său deţinea o pravalie şi mai lucra şi ca asistent tipograf şi funcţionar, iar mama sa era croitoreasă.

PowerPoint Presentation:

Parintii lui Debussy nu i-au dat nici un fel de educatie serioasa de cultura generala. Cât despre darurile lui muzicale, cea careia îi revine într-adevar meritul de a le fi descoperit si cultivat este doamna Maute de Fleureville, eleva a lui Chopin. Cunostintele sale de pian erau atât de stralucite încât în 1872 Debussy a fost admis la Conservatorul din Paris, la clasele lui Marmontel si Lavignac. Avea sa petreaca aici doisprezece ani, plini de conflicte si razvratire, dar educatia pe care a primit-o a fost într-adevar foarte solida. Maute de Fleureville

PowerPoint Presentation:

In 1879, cu toate ca nu se întelegea cu tânarul Debussy, Marmontel l-a recomandat pe acesta doamnei Nadejda von Meck, misterioasa si pasionata protectoare rusa a lui Ceaikovski, care cauta un "pianist-cititor" care putea, de asemenea, sa predea copiilor ei muzica. Cele trei sejururi în Rusia pe lânga doamna von Meck, prelungite de calatorii în Austria si Italia urmau sa aiba consecinte importante asupra lui Debussy: îmbogatire culturala, întâlniri cu muzicieni, audierea marilor lucrari. Între timp, Debussy a devenit elevul lui Guiraud la Conservator. Invatamintele acestuia i s-au potrivit în mod deosebit lui Debussy, care s-a legat de maestrul sau printr-o veritabila prietenie. Nadejda von Meck

PowerPoint Presentation:

In 1883, a fost admis pentru a concura la premiul Romei, dar nu a obtinut decât premiul al doilea, cu cantata Gladiatorul (pierduta). Doar odata cu l'Enfant prodigue ("Copilul minune"), Debussy a reusit sa câstige marele premiu, anul urmator. Atunci când a fost anuntat, el a spus "Fie ca voi fi crezut sau nu, pot totusi sa afirm ca întreaga mea bucurie s-a legat de maestrul sau printr-o veritabila prietenie. Tot în 1889, la Expozitia universala, Debussy a descoperit muzica Extremului Orient. În acelasi an, a citit partitura de la Boris Godunov de Mussorgski pe care Saint-Saens o adusese din Rusia. Dar aceste descoperiri muzicale pareau sa raspunda unor rezonante interioare proprii, mai mult decât sa exercite "influente" asupra lui.

PowerPoint Presentation:

Apariţia creaţiei muzicale a lui Claude Debussy naşte însă un curent absolut novator: impresionismul muzical. Impresionismul este o mişcare artistică, manifestată la început în pictură, mai târziu şi în muzică, mai ales în Franţa, şi care marchează desprinderea artei moderne de academismul tradiţional. Pictura impresionistă s-a dezvoltat în perioada cuprinsă între 1867 şi 1886, caracterizată prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilităţii fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil şi conceptual al lucrurilor. Compozitorul francez, creatorul unor noi "culori" muzicale afirma: Muzica nu este o dublură a versului, ea îi creează o dimensiune nouă . Cum trebuie să "privim" cu ochii intuiţiei muzica nouă? Melodiile lui Claude Debussy sunt oarecum desprinse de armoniile aşa-zisului acompaniament. Ele ne apar ca nişte broderii de arabescuri pe un fond armonic încărcat de culorile diferitelor combinaţii timbrale instrumentale.

PowerPoint Presentation:

Prima auditie a Preludiului la dupa-amiaza unui faun, de pe 22 decembrie 1894, a fost triumfala si a marcat sfârsitul perioadei "boeme" si începutul unei vieti publice zbuciumate, polemice, care a culminat cu premiera operei Pelleas si Melisande. În cursul celor zece ani care despart descoperirea piesei lui Maeterlinck de tumultuoasa prima reprezentatie a operei din 1902, au luat nastere alte capodopere: cele Trei cântece din Bilitis pe poeme de Pierre Louÿs, Nocturnele, Pour le piano ("Pentru pian"). Ani plini de dificultati, atât material, cât si afectiv: Lily Texier, angajata la o casa de moda a devenit sotia lui Debussy în 1899. Vicisitudinile vieţii publice

PowerPoint Presentation:

Nocturnele au triumfat pe 9 decembrie 1900, la Concertele Lamoureux. Debussy a început să fie căutat, admirat, să frecventeze cafenele elegante, i-a cunoscut pe Leon Daudet, Reynaldo Hahn, Toulet, Proust. Situaţia lui materială s-a îmbunătăţit puţin, datorită colaborării la Revue Blanche. Monsieur Croche Antidilettante, culegere cuprinzând articolele lui Debussy stă mărturie pentru anticonformismul lui absolut, pentru verva şi umorul său necruţător. În acest timp, Pelleas era înscris în repertoriul Operei Comice pentru a fi reprezentat în 1902. Atunci avea sa izbucneasca celebra cearta între compozitor si Maeterlinck. Acesta a rezervat rolul Melisandei sotiei sale, cântareata Georgette Leblanc.

PowerPoint Presentation:

Dar Debussy, auzind-o pe tânara scotiana Mary Garden, i-a încredintat imediat rolul. "Era într-adevar aceeasi voce dulce pe care o auzisem în adâncul sufletului meu..." Maeterlinck i-a retras atunci drepturile, i-a intentat o actiune în justitie, dar Debussy a avut câstig de cauza. În sfârsit, lucrarea a fost reprezentata într-o atmosfera vijelioasa, datorata unei cabale orchestrate de Maeterlinck si prietenii lui. În pauza, "debussistii" si adversarii lor s-au luat la bataie, fiind necesara interventia politiei. Doar datorita calmului rece al lui Messager, aflat la pupitrul dirijoral, reprezentatia a putut fi dusa la bun sfârsit. În marea lor majoritate, criticii aveau sa demonstreze o totala lipsa de întelegere fata de aceasta lucrare. Cu toate acestea, a doua reprezentatie a fost triumfala, iar Pelleas s-a jucat timp de trei luni cu casa închisa. Din acel moment, Debussy devenise un compozitor celebru.

PowerPoint Presentation:

Anii consolidării stilului Razboiul din 1914 a trezit în Debussy sentimente nationaliste violente. Am putea gasi aici motivele ostilitatii fata de Schonberg, pe care îl califica drept "periculos". În aceasta perioada, compozitorul a început sa-si semneze lucrarile "Claude Debussy, muzician francez", acesta fiind cazul celor 3 Sonate pentru violoncel si pian, flaut, viola si harpa, respectiv vioara si pian. Din 1915 dateaza, în sfârsit, ultimele capodopere, cele Douasprezece studii pentru pian si suita En blanc et noir pentru doua piane. În 1917, deja grav bolnav, Debussy a aparut în public pentru ultima oara, pentru a cânta a treia sa sonata, împreuna cu Gaston Poulet. Moartea lui avea sa survina la Paris, în 1918.

PowerPoint Presentation:

Traiectoria lui este de o remarcabila unitate: Debussy este pe deplin el însusi, dintr-o data, în Preludiu la dupa-amiaza unui faun. Ultimele lui lucrari, scrise pâna în pragul mortii, mult timp incorect întelese, daca ne raportam la îndrazneala lor, sunt creatii vizionare: Studiile, En blanc et noir. Iar traiectoria lui este solitara, el neavând contemporani demni de acest nume decât în literatura (Mallarme) si în pictura (Monet din Nympheas).

PowerPoint Presentation:

Claude Debussy a descoperit prin creaţia lui noi resurse energetice ale muzicii. Auditorii trebuie să ştie că există o artă de a te acorda la noile fluxuri de energie şi de a le folosi pentru echilibrarea sinelui. În acest sens melomanii trebuie să cunoască faptul că fluxul intuitiv este un fel de curent continuu de energie. Pe acest drum al intuiţiei spectatorii pot pătrunde mai uşor în arta novatoare a sfârşitului de secol XIX.

authorStream Live Help