kuliah 1 - bahan api

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

bahan api

Comments

Presentation Transcript

Sce 3103: Penerokaan Bahan:

Sce 3103: Penerokaan Bahan Kredit : 3 (2+1) HP: 1. Mengenal pasti bahan asli dan bahan buatan Manusia 2. Pengetahuan tentang konsep asas bahan asli dan bahan buatan manusia , komposisi kimia dan sifat-sifatnya 3. Penggunaan bahan asli dan bahan buatan manusia dalam kehidupan seharian dan industri

ISL:

ISL Melayari internet untuk mengumpul maklumat tentang pemilihan untuk membina bahan berdasarkan sifat bahan (M1) Mengumpul maklumat tentang sifat-sifat pecahan dan penggunaannya dalam kehidupan seharian (M2)

Tutorial :

Tutorial Banding beza antara bahan asli dan bahan buatan manusia (M1) Bincangkan pencemaran akibat pembakaran bahan api dan indeks pencemaran udara

Kuliah 1: Bahan asli dan bahan buatan manusia:

Kuliah 1: Bahan asli dan bahan buatan manusia Cuba dalam kumpulan ( empat orang ) senaraikan bahan yang ada dalam tempat masak (kitchen). Boleh anda klaskan barang-barang tersebut kepada bahan asli dan bahan buatan manusia Takrifkan makna bahan asli dan bahan buatan manusia

Bahan Semula Jadi:

Bahan Semula Jadi 1 . Bahan semulajadi adalah bahan – bahan yang datangnya daripada tumbuhan , haiwan dan alam sekitar . (‘ Natural materials are the materials that come from plants, animals and nature. ’ 2. Bahan – bahan semulajadi sekeliling kita termasuk kayu , kapas , getah – tumbuhan ; kulit , bulu / bulu pelepah , sutera – haiwan ; dan tanah liat / tanah , logam , petroleum – alam sekitar . (‘ Natural materials around us include wood, cotton, rubber – plants; leather, fur/wool/feather, silk – animals; clay/soil, metal, petroleum - nature. ’)

Bahan Buatan Manusia:

Bahan Buatan Manusia Bahan – bahan buatan manusia atau dikenali sebagai bahan semula jadi yang telah diproses , adalah bahan – bahan yang diperbuat oleh manusia . Sebahagian besarnya datang daripada petroleum . Petroleum ialah bahan semula jadi . (‘ Man-made materials or known as processed natural materials are the materials that made by man. Usually its come from petroleum. Petroleum is a natural material. ’) Plastik , kain sintetik ( seperti nilon , rayon, poliester , acrilik ) dan kaca adalah bahan buatan manusia . (‘ Plastic, synthetic cloth (such as nylon, rayon, polyester, acrylic) and glass are man-made materials. ’)

Bahan Api:

Bahan Api Petroleum, gas asli dan arang batu merupakan bahan api semula jadi yang terdapat secara semula jadi dalam kerak bumi . Petroleum dan gas asli ( metana , etana , propana dan butana ) terbentuk daripada sisa haiwan dan tumbuhan yang telah mati dan termendak di dasar laut berjuta-juta tahun dahulu . Kesan haba dan suhu yang tinggi dengan begitu lama menukarkannya kepada campuran cecair dan bahan meruap (gas asli ). Petroleum adalah campuran beberapa jenis sebatian . Hidrokarbon adalah sebatian yang terdiri daripada unsur karbon dan hidrogen .

Petroleum:

Petroleum Tiap-tiap hidrokarbon dalam petroleum mempunyai takat didih yang berlainan . Oleh itu ia boleh diasingkan dengan cara penyulingan berperingkat . Hasil penyulingan berperingkat ditunjukkan dalam rajah di bawah ini .

Pecahan Petroleum:

Pecahan Petroleum

Ciri-ciri Pecahan Petroleum:

Ciri-ciri Pecahan Petroleum Takat didih semakin tinggi . Ketumpatan semakin tinggi . Apabila terbakar , semakin banyak jelaga kerana molekul setiap pecahan ini mengandungi semakin banyak karbon . Kelikatan pecahan semakin bertambah . Warna nyalaan api daripada biru kepada kuning .

Kegunaan Pecahan Petroleum:

Kegunaan Pecahan Petroleum Gas petroleum - memasak Petrol - kereta , motorsikal Kerosin - kapal terbang Diesel - kenderaan berat (Lori, bas, jentolak ) Pelincir - minyak pelincir Minyak bahan api - kapal laut Bitumen - jalan raya

Bahan lain Petroleum:

Bahan lain Petroleum Daripada petroleum terbentuk bahan hasil penyulingan petroleum seperti plastik ( bakelit , perspek , polietilena , poliestirena ), cat, bahan letupan , penggilap , detergen , baja , asid , pestisid dan dadah .

authorStream Live Help