τα ελλ. ποταμια

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Τα ελληνικά ποτάμια ΜΟΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ:

Τα ελληνικά ποτάμια ΜΟΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

PowerPoint Presentation:

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ Η κυρίως ροή είναι το πιο μεγάλο μέρος του ποταμού όπου μπορεί να ενώνεται με τους παραπόταμου ς. Το μέρος που ενώνονται δυο ποταμοί λέγεται συμβολή . Η κυρίως ροή βρίσκεται συνήθως σε πεδιάδα. Μαίανδροι λέγονται οι συνεχείς κλειστές στροφές του ποταμού Οι εκβολές είναι το τμήμα του ποταμού που χύνεται στη θάλασσα. Εκεί χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα σχηματίζοντας πολλές φορές ένα Δέλτα .

PowerPoint Presentation:

Η Ελλάδα έχει λίγα ποτάμια, αβαθή, μικρά και ορμητικά Τα περισσότερα πηγάζουν από την Πίνδο αφού εκεί πέφτουν και οι περισσότερες βροχές και τη μεγαλύτερη ποσότητα τη μεταφέρουν από το φθινόπωρο ως το χειμώνα. περνούν ανάμεσα από ορεινά μέρη, σχηματίζουν καταρράκτες, ενώ στις εκβολές τους σχηματίζουν εύφορο Δέλτα πολλά από αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί μεταφέρουν πλούσια οργανική ύλη ( χώμα, φύλλα, κλαδιά) που εμπλουτίζει το έδαφος.

Τα μεγαλύτερα ελληνικά ποτάμια σε μήκος (χμ):

Τα μεγαλύτερα ελληνικά ποτάμια σε μήκος (χμ)

PowerPoint Presentation:

Ήξερες ότι: Όλοι οι ποταμοί της Ελλάδας έχουν ονόματα αρσενικού γένους εκτός από την Νέδα που είναι ποταμός ανάμεσα στην Μεσσηνία και την Ηλεία  και την Έρκυνα που είναι το ποτάμι που διασχίζει τη Λιβαδειά; Τα ελληνικά ποτάμια είναι ορμητικά επειδή η απόσταση που τα χωρίζει από τη θάλασσα είναι σχετικά μικρή; Ο ποταμός Αξιός , Έβρος, ο Νέστος και ο Στρυμόνας πηγάζουν από άλλες χώρες και χύνουν τα νερά τους στην Ελλάδα; Ο ποταμός Αωός είναι ο μοναδικός ποταμός που πηγάζει από την Ελλάδα και χύνεται σε άλλη χώρα;

authorStream Live Help