avortul

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PACATUL AVORTULUI:

PACATUL AVORTULUI

Avortul este definit in “Dictionarul Explicativ al limbii romane” ca ::

Avortul este definit in “Dictionarul Explicativ al limbii romane” ca : “ Intrerupere accidentala sau provocata a graviditatii, inainte ca fatul sa poata trai in afara organismului matern.” Privind la avort din punct de vedere etic, moral doar intreruperea provocata sau voita a sarcinii o consideram o incalcare a principiilor etico-morale. Intreruperea accidentala a sarcinii se poate justifica, analizand fiecare caz in parte.

Slide 3:

Problema etica cu priviere la avort este urmatoarea: Se poate justifica in vre-un anume fel intreruperea voita a unei sarcini? Daca da! In ce conditii? Daca nu! Care sunt argumentele?

1.Considerarea tuturor factorilor :

1.Considerarea tuturor factorilor a) Factorul medical. Conform “Dictionaruli nou de etica crestina si teologie pastorala”, pentru a recurge la avort este necesar acordul a cel putin doi medici. Limita efectuarii avortului fiind intre 24-28 saptamani din viata fatului. Tot medical avortul este considerat necesar in conditiile in care pune in pericol viata mamei, sau in conditiile in care fatul este anormal (prezinta malformatii). Chiar si in aceste conditii decizia morala depinde de felul in care concepem viata umana; daca, handicapul sau anormalitatea fac viata sa nu merite sa fie traita . Argumentul biblic pe care il putem aduce aici este cel privitor la orbul din nastere din Ioan 9 , unde Domnul Isus afirma ca: “ S-a nascut asa pentru ca sa se arate in el lucrarile lui Dumnezeu.” Prin urmare sustinem ca factorul medical nu justifica recurgerea la avort.

b) Factorul legal.:

b) Factorul legal. Avortul este legal in foarte multe state din lume in conditiile medicala mai sus mentionate. Problema consta in faptul ca aceasta legalizare a avortului a devenit aproape un avort la cerere si doctorilor le este foarte dificil sa refuze cererile pentru avort. Raspunsul crestinilor la problema legalizarii avortului ar trebui sa fie unul de impotrivire, crestini sunt datori sa asculte de legile statului in care locuiesc atata vreme cat aceste legi nu intra in contradictie cu Cuvantul lui Dumnezeu . In cazul in care legile statului intra in contradictie cu Cuvantul lui Dumnezeu, crestinul “trebuie sa asculte mai mult de Dumnezeu decat de oameni.”

c) Factorul economico-social.:

c) Factorul economico-social. Aici problema se pune daca mama nu-si permite sa mai creasca inca un copil, datorita conditiilor grele de trai. Foarte multe femei recurg la avort din aceasta cauza. Cosideram ca exista solutii si in aceasta privinta, chiar daca un copil este dat pentru adoptie este mai bine decat sa fie ucis.

d) Factorul psihologic.:

d) Factorul psihologic. Foarte multe femei recurg la avort datorita presiunii psihice la care sunt supuse de cei apropiati. Nancy Michels prezinta in cartea “Recuperarea emotionala a femeilor dupa avort”, principalele motive, datorita carora femeile recurg la avort, ar fi: dezinformarea, rusinea, indemnul altora, in special parintii pentru fetele necasatorite, amenintari, sfatul medicului si foarte surprinzator consiliere gresita .Putem sa vedem ca multe femei recurg la avort datorita presiunilor si amenintarilor la care sunt supuse, ele nu mai rezisa psihic. In acest domeniu este foarte importanta incurajarea si suportul de care au nevoie femeile insarcinate din punct de vedere psihologic . Biserica trebuie sa-si ofere ajutorul in aceasta privinta dand o consiliere crestina, care incurajeaza viata.

Intamplare:

Intamplare Un profesor de la Universitatea din California le-a prezentat studentilor de la medicina un caz interesant: “Dupa ce va voi prezenta istoria unei familii, va voi pune o intrebare la care sa dati un raspuns: Tatal este sifilitic, mama este bolnava de tuberculoza. Primul copil este orb, al doilea este mut, al treilea este surdo-mut, iar al patrulea are tuberculoza. Mama este din nou gravida. Care este cea mai inteleapta solutie?” In unanimitate studentii au raspuns: “Avortul”. Profesorul le-a raspuns: “Felicitari, l-ati omorat pe Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii”

2.Principii Importante. :

2.Principii Importante. a) Principii care tin de traditie. Aici este foarte importanta definirea momentului in care incepe viata si care este valoarea vietii. Unii sunt de parere ca viata incepe cu adevarat doar in momentul in care fatul este nascut. Astfel multe avorturi se fac justificate de scuza “n-am stiut ca este vorba de-o fiinta umana”. Dezbaterea moderna respinge toata discutia care a fost baza traditionala pentru a stabili valoarea vietii fatului. Inima dezbaterii despre avort pare sa atarne intr-o decizie intre drepturile mamei si drepurile copilului. In contrast cu aceaste opinii este miscarea feminista care sustine principiul ca fiecare femeie are libertatea sa faca ce vrea cu propriul ei corp.

b) Principii Biblice.:

b) Principii Biblice. Inca de la inceput Biblia il prezinta pe Dumnezeu fiind Creatorul si Datatorul vietii . Principiul biblic predominat sta in convingerea ca de la concepere fiecare fiinta umana este facuta dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu . Gen 1:26,27; Ps 139:15,16 . Principiul sanctitatii vietii este clar stabilit in Gen 9 si in cele zece porunci Exod 20:13 “Sa nu ucizi”. Totusi Dumnezeu permite luarea vietii in termenii razboiului si pedeapsa cu moartea in diferite cazuri. Unii vad in aceasta o justificare a omorului pentru cei vinovati.

Slide 11:

Biblia declara in mod clar ca viata vine de la Dumnezeu , ca dar al sau si noi suntem raspunzatori inaintea Lui pentru ceea ce facem cu viata noastra si cu vietile altora. Aceasta responsabilitate se refera la faptul ca toti vom raspunde inintea scaunului de judecata pentru actiunile noastre si pentru greselile de comportament. De aceea toate crimele (chiar si pruncuciderea) sunt o problema foarte serioasa si cer justificare inaintea lui Dumnezeu.

Slide 12:

Un alt argument biblic in privinta sanctitatii vietii este ceea ce spun cartile profetice in special Isaia si Ieremia , care precizeaza ca Dumnezeu i-a pus de-o parte pentru Sine pe acesti oameni, inca de cand erau in pantece. Este clara preocuparea lui Dumnezeu pentru viata umana si implicarea Lui intima fata de fiintele umane chiar de la conceperea lor.

Slide 13:

In Noul Testament cel mai interesant exemplu este cel al Mariei si al Elisabetei - Luca 1:39-49 = acest pasaj pare sa indrepte spre constienta si identitate fetala. Generalizarea unui asemenea eveniment unic si fara indoiala miraculos, poate sa justifice parerea inalta a Scripturii despre viata fetala. Este foarte important sa fim de partea Scripurii sustinand ca autoritatea finala asupra vietii si asupra mortii o are numai Dumnezeu.

c)Pozitia Bisericii.:

c)Pozitia Bisericii. Opinia generala a Bisericii Crestine este ferma impotriva avortului. Biserica primara si succesorii ei au tinut cu fermitate la necesitatea apararii vietii copiilor nenascuti, odata ce au fost conceputi.

Slide 15:

Bisericile evanghelice se exprima clar impotriva avortului. Biserica este mandatata de Domnul Isus sa duca mesajul vietii si sa incurajeze viata in toate stadiile ei de aceea trebuie ca Biserica sa se situeze clar impotriva avortului.

De ce trebuie sa luam decizia de-a pastra si incuraja viata, indiferent de circumstante? :

De ce trebuie sa luam decizia de-a pastra si incuraja viata, indiferent de circumstante? Pentru ca prin aceasta decizie suntem in acord cu voia lui Dumnezeu, ne pozitionam de partea Lui. Pentru ca avortul este pacat impotriva lui Dumnezeu si impotriva sanctitatii vietii, este calcare a poruncii si a legii Lui morale. Penru ca avortul provoaca afectiuni tragice asupra celor ce recurg la el: vinovatie, frica, deprimare, durere interioara, neliniste, tristete, rusine, sentimentul iremediabilului, pareri de rau, dispretul de sine, neincrederea, ostilitatea fata de sine si fata de ceilalti, vise obsesive (cosmaruri), reactii neobisnuite , comportamentul suicidal, dependenta de alcool sau medicamente, incapacitatea de-a intretine relatii interpersonale, intreruperea comunicarii in cuplu, sentimentul esecului si al golului interior. Pentru ca doar Dumnezeu este in masura sa decida intr-o astfel de problema. El are dreptul asupra vietii.

authorStream Live Help