Alcoolul in scoala

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ALCOOLUL:

ALCOOLUL EFECTELE CONSUMULUI DE ALCOOL ASUPRA ORGANISMULUI UMAN

INTRODUCERE:

INTRODUCERE Alcoolul etilic sau etanolul, cunoscut ca şi alcool, este acelaşi indiferent dacă băutura este vin, bere sau lichior tare. Alcoolul este un drog care deprimă sistemul nervos central, la fel ca şi barbituricele, sedativele şi anestezicele.

Slide 3:

Alcoolul nu este un stimulator. Deşi persoana care bea alcool pare stimulată (vorbirea devine liberă şi animată, inhibiţiile sociale par uitate), aceste efecte sunt înşelătoare, “stimularea”apărând din cauză că alcoolul afectează acele porţiuni din creier care controlează judecată. “A fi stimulat” de alcool se traduce de fapt prin reprimarea auto-controlului.

Slide 4:

Alcoolul se obţine pe cale naturală prin fermentarea zahărului şi a amidonului din fructe, cereale, cartofi, în prezenta unei enzime numită cozimază, un produs de metabolism al ciupercii Saccharomyces cerevisiae. Alcoolul se obţine şi pe cale sintetică prin hidrogenarea catalitică a aldehidei acetice sau prin hidratarea etilenei. Alcoolul etilic are formula chimică C2H5OH şi următoarea formulă structurală:

Diverse motive ale consumului de alcool:

Diverse motive ale consumului de alcool Consumul de alcool este o metodă rapidă şi plăcută de a modifică emoţiile, sentimentele, stările de dispoziţie. În general se apelează la consumul de alcool când apare teama faţă de ceva, în aşteptarea unui lucru plăcut (celebrare, sărbătoare), în aşteptarea unui lucru neplăcut, temător. Alte motive invocate de consumatori sunt: supărarea, bucuria, agresivitatea, povara singurătăţii sau povara psihologică a responsabilităţilor, bucuria, îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi, socializarea, alungarea temporară a stresului, apărarea împotriva sentimentelor neplăcute, curajul de a spune ceva, stimularea sexuală temporară, dorinţa de recompensare, plăcere.

Metabolismul alcoolului:

Metabolismul alcoolului Alcoolul nu este digerat ca alte alimente. În loc să fie transformat şi transportat la celule şi ţesuturi, el evită procesul digestiv normal şi merge direct în fluxul sanguin. Aproximativ 20% din alcoolul consumat este absorbit direct în sânge prin pereţii stomacului şi 80% este absorbit în fluxul sanguin prin intestinul subţire.

Slide 7:

Pentru a fi transportat prin organism alcoolul se diluează în masa de apă a corpului. Organele vitale (ex. creierul) care conţin multă apă şi au nevoie de un flux sanguin mare sunt cele mai vulnerabile la efectele alcoolului. Diluarea alcoolului in organism îi reduce oarecum efectul. Aici intervine o diferenţă biologică importantă între bărbaţi şi femei: ţesutul muscular conţine mai multă apă decât ţesutul adipos, deci bărbaţii (care au în medie mai mult ţesut muscular şi mai puţin ţesut adipos decât femeile) pot avea cam cu 10% mai multă apă în corp decât femeile. Din această cauză, dacă un bărbat slab şi o femeie slabă, de greutăţi egale, consumă aceeaşi cantitate de alcool, femeia resimte efecte mai puternice.

Impactul iniţial al alcoolului:

Impactul iniţial al alcoolului La câteva minute după ce trece în fluxul sanguin, alcoolul ajunge la creier, ficat, inimă, pancreas, plămâni, rinichi şi toate celelalte organe şi ţesuturi. Tăria băuturii are un efect semnificativ asupra ratei de absorbţie, aceasta fiind absorbită cu atât mai repede cu cât este mai tare. Alcoolul băut în concentraţii mari poate irita mucoasa gastrică care devine lipicioasă, fapt ce determină încetinirea absorbţiei.

Slide 9:

În prezenţa alcoolului concentrat, orificiul pilor se poate închide, reţinând alcoolul în stomac în loc să-l elibereze în intestinul subţire, unde ar fi absorbit mai repede în fluxul sanguin. De asemenea, temperatura băuturii afectează absorbţia, alcoolul cald fiind absorbit mai repede decât cel rece.

Efectele alcoolului asupra organismului:

Efectele alcoolului asupra organismului Alcoolul afectează toate organele organismului uman, având efecte nocive asupra sănătăţii umane. Anatole France spunea: “Alcoolul îi face să trăiască pe cei ce-vând, dar şi să moară pe cei ce-l beau”

Efectele alcoolului asupra ficatului:

Efectele alcoolului asupra ficatului Localizat în partea superioară dreaptă a abdomenului, ficatul este cel mai mare organ glandular din corp. Funcţiile sale complexe sunt asociate cu o mulţime de procese chimice şi metabolice. Ficatul produce bila (care ajută la digestia alimentelor grase), heparina (un anticoagulant), reţine şi eliberează zahăr.

Slide 12:

De asemenea, ficatul produce anticorpi şi curăţă organismul de otrăvuri, inclusiv alcool. Când cantitatea de alcool este mică, această curăţire are loc cu succes. Când cantitatea este mare, apar dezechilibre care pot duce la hipoglicemie, hiperuricemie, ficat gras (care poate duce la hepatită sau ciroză) şi hiperlipemie (acumularea de grăsimi în fluxul sangvin).

Slide 13:

Deoarece ficatul nu doare, leziunile nu sunt observate decât târziu şi uneori doar întâmplător la analize de rutină. La început se observă doar o stare de balonare şi eructaţii frecvente. De asemenea, apare o presiune sub arcada coastelor drepte sau meteorism, iar mai târziu se înregistrează pierderea poftei de mâncare, epuizare rapidă, stare de greaţă şi vomă. Prin lezarea progresivă a celulelor hepatice este prejudiciată sinteza proteinelor, ceea ce duce printre altele la probleme de sângerare şi la scăderea imunităţii. Traumatismele mici pot declanşa sângerări interne şi externe intense, alcoolicul devenind tot mai expus infecţiilor.

Efectele alcoolului asupra sistemului nervos central :

Efectele alcoolului asupra sistemului nervos central Când alcoolul ajunge la SNC apare intoxicarea, sunt afectate funcţiile senzoriale şi emoţionale, judecată, memoria şi abilitatea de a învăţa. De asemenea abilitatea de a suporta durerea creşte odată cu nivelul alcoolului în sânge. Componentele SNC sunt afectate în mod diferit de alcool.

Slide 15:

Mai întâi sunt afectate emisferele cerebrale care prin scoarţa cerebrală cenuşie constituie centrul conştiinţei, a raţiunii, precum şi locul central de recepţionare a diferitelor senzaţii. La o concentraţie de 0,3÷0,5‰ alcool în sânge acesta produce uşoare ameţeli, relaxare şi eliberarea inhibiţiilor, starea de euforie uşoară. Oamenii spun lucruri pe care în mod obişnuit nu le-ar spune, tind să devină mai sociabili şi mai expansivi, se reduce autocritica pe măsură ce creşte aşa-zisa buna dispoziţie. Încrederea de sine poate să sporească, în timp ce reacţiile motorii încep să încetinească. Se diminuează randamentul intelectual şi de alt gen, propriul randament fiind în acelaşi timp supraestimat, iar de dificultăţile şi pericolele din anturaj nu se tine cont, lucru ce măreşte înclinaţia pentru luarea unor decizii pline de riscuri.

Slide 16:

In faza a doua a băutului la un nivel al concentraţiei alcoolului în sânge de 1÷2‰ este paralizat creierul mic (cerebelul) , funcţiile senzoriale şi motorii fiind serios afectate. Unele persoane au tendinţa de a fi supărăcioase şi agresive, altele sunt tăcute si morocănoase.

Slide 17:

Limbajul devine greoi, iar oamenii au dificultăţi în coordonarea mişcărilor afectându-se astfel capacitatea de menţinere a echilibrului. Este afectată coordonarea mişcărilor, ceea ce se poate observa de departe la indivizii care se clatină, care nu mai găsesc gaura cheii de la uşă, merg împleticindu-se.

Slide 18:

La un grad de imbibiţie alcoolică mai mare de 2÷3‰ este anesteziată mai întâi măduva spinării , de la care sunt declanşate reflexele pentru mişcările inconştiente precum şi controlul asupra organelor interne cum ar fi vezica şi rectul. Alcoolul generează o încetinire crescândă a declanşării reflexelor până când ele nu mai pot fi declanşate, controlul sfincterelor intestinal şi vezical se anulează. La un grad de imbibiţie alcoolică mai mare de 3÷4‰ este paralizat trunchiul cerebral cu risc vital, respiraţia se încetineşte şi poate fi urmată de stop cardiac şi chiar de deces.

Slide 19:

Un efect fizic al consumului de alcool asupra creierului îl constituie şi pierderile de memorie , datorate lipsei oxigenării creierului. De fiecare dată când o persoană se intoxică cu alcool, lipsa oxigenării omoară zeci de mii de celule nervoase.

Efectele alcoolului asupra sângelui:

Efectele alcoolului asupra sângelui Un efect al consumului de alcool este creşterea vâscozităţii sângelui ca urmare a grupării hematiilor. Datorită creşterii presiunii, capilarele se sparg, apărând ochii roşii dimineaţa sau faţa roşie la băutori. Vasele de sânge se pot sparge în stomac sau esofag, ducând la hemoragii sau chiar moarte Alte efecte ale alcoolului asupra sângelui sunt: anemia, sedarea măduvei osoase (care slăbeşte structura oaselor) şi rezistenţa scăzută la infecţii.

Efectele alcoolului asupra tractului gastro-intestinal:

Efectele alcoolului asupra tractului gastro-intestinal Alcoolul afectează stomacul, intestinul subţire şi gros, pancreasul. Alcoolul creşte aciditatea în stomac, fapt care poate duce la gastrite sau ulcere gastrice sau intestinale.

Slide 22:

Pancreasul este un alt organ afectat de consumul de alcool. Pancreasul produce insulina necesară reglării cantităţii de zahăr din sânge. Băutul cauzează o creştere bruscă a glicemiei. Pancreasul răspunde prin producerea de insulină, ceea ce duce la scăderea rapidă a glicemiei şi la apariţia hipoglicemiei.

Slide 23:

70-90% dintre alcoolici suferă în diferite măsuri de hipoglicemie ca efect al consumului îndelungat de alcool. Simptomele hipoglicemiei includ: ameţeli, dureri de cap, lipsa puterii de concentrare, depresie, anxietate, transpiraţii reci, frisoane, palpitaţii şi lipsa coordonării. În timp pancreasul poate înceta producerea de insulină, ceea ce duce la apariţia diabetului .

Efectele alcoolului asupra muşchilor:

Efectele alcoolului asupra muşchilor Alcoolul reduce fluxul sanguin către muşchi, inclusiv inimă, cauzând deteriorarea acestora şi scăderea forţei musculare. O consecinţă este cardiomiopatia , comună la alcoolici. O altă consecinţă, aritmia cardiacă , este deseori tratată în unităţile de urgenţă după câteva zile de petrecere. Durerile musculare sunt şi ele simptome comune ale mahmurelii.

Efectele alcoolului asupra sistemului endocrin:

Efectele alcoolului asupra sistemului endocrin Sistemul endocrin controlează hormonii din corp şi include glanda pineală, glanda pituitară, glanda tiroida, glanda suprarenală, ovarele şi testiculele. Alcoolul sedează aceste glande, scăzând producţia de hormoni, printre efecte numărându-se predispoziţia la alergii.

Slide 26:

Alcoolul poate afecta funcţiile sexuale în diferite feluri. În doze mici elimină inhibiţiile putând face o persoană să se simtă mai atractivă, însă în doze mari poate scădea funcţiile sexuale. La bărbat se reduce cantitatea de testosteron produsă, astfel încât lipsa apetitului sexual şi impotenţa îi tulbură viaţa sexuală. Pe fondul consumului cronic prelungit de alcool la bărbaţi apare o micşorare a glandelor sexuale şi o creştere a producţiei de estrogen, ceea ce are ca rezultate secundare creşterea sânilor şi scăderea pilozităţii. La femei alcoolul determină reducerea apetitului sexual şi blochează apariţia orgasmului. Consumul îndelungat de alcool poate fi cauza infertilităţii atât la bărbaţi cât şi la femei.

Efectele alcoolului asupra fătului:

Efectele alcoolului asupra fătului Femeile care consumă alcool în timpul sarcini riscă să aducă pe lume copii cu boli mentale sau fizice. Principalele efectele alcoolului asupra copiilor sunt: deficienţe de creştere, oase şi organe slab dezvoltate, dezvoltare motorie întârziată, coordonare proastă, probleme de comportament şi dizabilităţi de învăţare.

Slide 28:

Situaţia în care este adus omul de consumul cronic de alcool este sugestiv sintetizată într-un vechi aforism englezesc: “Băutura îl scoate pe beţiv mai întâi din societate , apoi din viaţă”.

authorStream Live Help