A ‘90-es évek divatja 1993-1995

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

A ‘90-es évek divatja 1993-1995:

A ‘90-es évek divatja 1993-1995

A ‘90-es évek közepének divatja:

A ‘90-es évek közepének divatja 1993 és 1995 között Európában tombolt az eurodance-láz . A stílus azonban nemcsak a zenei ízlésre volt hatással, hanem a divatra is. Az eurodance előadók ugyanis igazi divatdiktátornak számítottak az Öreg Kontinensen. Ezt az időszakot még mindig a kényelmes viselet jellemezte. Télen-nyáron divat volt a bakancs, de azért egy jó tornacipő sem hiányozhatott a cipősszekrényekből . M agassarkú nélkül viszont simán megvoltunk, ha pedig mégis kellett egy, abból is a kényelmesebb fajtára szavaztunk. A ruhák szintén a komfortot szolgálták, divatba jött a haspóló , a kantáros farmer, a rövidnadrág, a miniruha , a hosszú szoknya, és hódítottak a hosszanti csíkos minták, majd a rikító színek. A hajviselet és a smink esetében is a természetesség volt a jelszó, a kiegészítők viszont igazán figyelemfelkeltőek voltak.

Női hajviselet:

Női hajviselet Hosszú, félhosszú, rövid haj – igazából mindegyik divat volt, a lényeg a természetesség. Ekkoriban valahogy még mindenki meg volt elégedve a természetes hajszínével, ha festtetett is, az kimerült a natúr szőke, barna színekben. Bár emlékszem a kékes-fekete szín 1995 körül lett nagy sláger, igaz, Madonna már két évvel korábban is ilyenre festette a haját. Na de ő mindig szeretett kitűnni a tömegből. Mi, a tömeg viszont inkább olyan hajat szerettünk volna, mint Anitáé a 2 Unlimitedből , persze az ővé születése óta göndör volt, míg másnak daueroltatni kellett. Aztán meg olyan afrofonatosat is akartunk, mint Kellynek a Cappellából , de többségünknek be kellett érnie azzal, hogy a saját hajából csinált fonatokat. Igaz, Anita és Whigfield is gyakran hordta így a haját, szóval nem bántuk. Malin az Ace Of Base-ből pedig a két kislányos copfhoz is meghozta a kedvünket.

Van, akik a rövid hajra esküdtek:

Van, akik a rövid hajra esküdtek

Mások a hosszú egyenesre:

Mások a hosszú egyenesre

De épp úgy divat volt a göndör is:

De épp úgy divat volt a göndör is

Na meg az afrofonatok, de nekünk inkább csak a hagyományosak maradtak:

Na meg az afrofonatok , de nekünk inkább csak a hagyományosak maradtak

És a copfokat is szerettük:

És a copfokat is szerettük

Miközben ragaszkodtunk a természetességhez:

Miközben ragaszkodtunk a természetességhez

Férfi hajviselet:

Férfi hajviselet Bár az eurodances srácoknak többnyire egyenhajúk volt, tehát akár divatot is teremthettek volna vele, egy dolog hibázott: mindannyian fekete bőrű előadók voltak, azaz afrofrizurával rendelkeztek. Ilyen pedig egy európainak nem nagyon adatott meg. Olyat meg szerintem nem sokan akartak, amilyen a korszak nagy sztárjának , Dj Bobo-nak volt. A rockerek kora meg lassan leáldozott, legalábbis a mainstream divatban, bár azért volt egypár színész akinek kifejezetten jól állt a félhosszú, grunge-os haj. Na de a leginkább a gombafrizura hódított, középen elválasztva. Ilyet viselt Mark Owen, Robbie Williams, a Worlds Apart-ból Cal Cooper, az Ace of Base-ből Ulf , itthon pedig a Carpe Diem-es fiúk. És ez csak pár név volt a sok közül. Persze ha valakinek egészen rövid volt a haja, azzal sem lőtt nagyon mellé.

Van, akinek jól állt a hosszú haj, van, akinek nem:

Van, akinek jól állt a hosszú haj, van, akinek nem

Az eurodance sztárok rastatincses hajviselete:

Az eurodance sztárok rastatincses hajviselete

Az a bizonyos gombahaj különböző stílusban:

Az a bizonyos gombahaj különböző stílusban

A rövid és a kopaszra nyírt haj is menő volt:

A rövid és a kopaszra nyírt haj is menő volt

Smink:

Smink A ’90-es évek elejéhez hasonlóan az eurodance korszakban sem volt divat a túlsminkelés. Alapvetően van egy szabály, vagy a szemedet, vagy az ajkaidat emeled ki. Nos ekkortájt inkább az utóbbi kapott nagyobb hangsúlyt. Na meg az is fontos volt, hogy a szemöldököd szépen ívelt legyen, de csakis a maga természetes valójában, maximum ceruzával kihúzva, de semmiképp sem mesterségesen rajzolva.

Kiegészítők:

Kiegészítők A ‘90-es évek közepén is hódítottak a fejfedők, persze az más kérdés, hogy főleg az eurodances előadók hordták, azért az utcákon annyira nem volt talán jellemző a viseletük. Annál inkább a különböző medálokkal ellátott nyakláncoknak, a figyelemfelkeltő fülbevalóknak (férfiaknál is), sőt ekkoriban divat volt a nyakörv viselete! Hódított a piercing, szemöldökben, orrban, szájban, köldökben, nyelvben és egyéb helyeken is viselték a bevállalósabbak . Aki nem volt annyira bátor, hogy valódi piercinget lövessen, annak sem kellett elkeserednie, hisz a Bravos piercing is megfelelt a célnak. Mint ahogy a Bravos , felragasztható tetoválás is. És még egy kiegészítő, amit azért mi, magyarok többnyire csak a filmekben láttunk: megjelentek a mobiltelefonok a piacon! A napszemüveg még mindig mindenkit menővé tett, mint ahogy az is, ha volt két zsebes, elől csatos hátizsákod. Na meg ott volt övtáska is.

A fejfedők és a figyelemfelkeltő fülbevalók is a divatosak voltak, mint ahogy a napszemüveg is:

A fejfedők és a figyelemfelkeltő fülbevalók is a divatosak voltak, mint ahogy a napszemüveg is

A különböző medálokkal ellátott nyakláncok szinte öltöztettek, mint ahogy a nyakörv is:

A különböző medálokkal ellátott nyakláncok szinte öltöztettek, mint ahogy a nyakörv is

Az övtáska, a hátizsák nagyon praktikus kiegészítő volt:

Az övtáska, a hátizsák nagyon praktikus kiegészítő volt

A piercing aranykorát élte, a Bravo pedig divatba hozta a felragasztható tatoo-t is:

A piercing aranykorát élte, a Bravo pedig divatba hozta a felragasztható tatoo-t is

Öltözködés:

Öltözködés A ‘90-es évek közepén egyértelműen hódított a farmer és a csíkos . Még mindig előszeretettel hordtunk répanadrágot pólóval, és imádtuk a mellényeket, főleg a csíkos mintájúakat, de akár a hosszú, vagy a rövidnadrág is lehetett csíkos, hisz ez nagyon trendi volt. A rövidnadrág ultrarövid volt, viszont szigorúan köldök felé ért hisz ekkor már egyre divatosabb volt a haspóló , amely látni engedte a mell és a has közötti részt, ha úgy akartuk. Ezenkívül nem hiányozhatott a szekrényből a mini-ruha sem. A férfiak esetében a farmer alap volt, feketében vagy világos kékben, ezek ugyanis remekül mentek a bő, csíkos, vagy farmeringekhez., illetve a mellényekhez. Amit pedig a lábunkon hordtunk, nemtől függetlenül, az a kényelmes tornacipő mellett a bakancs volt – de télen-nyáron! Az elegánsabb magassarkút csak tényleg ritkán vettük fel, ebből is a kényelmeset részesítettük előnyben, a klumpa viszont nagyon menő volt.

Rövid nadrág, hosszú nadrág, mellény, farmer és csíkos változatban:

Rövid nadrág, hosszú nadrág, mellény, farmer és csíkos változatban

Rövid nadrág pólóval, haspólóval, tornacipővel:

Rövid nadrág pólóval, haspólóval , tornacipővel

Miniszoknya haspólóval, toppal és magassarkúval:

Miniszoknya haspólóval , toppal és magassarkúval

Mini-ruha, más nevén a baby-doll:

Mini-ruha, más nevén a baby-doll

Divat férfiaknak és nőknek:

Divat férfiaknak és nőknek

Csak férfiaknak:

Csak férfiaknak

Csak egyszerűen:

Csak egyszerűen

A bakancs, amit télen-nyáron bármivel fel lehetett venni:

A bakancs, amit télen-nyáron bármivel fel lehetett venni Van jó néhány olyan ruhadarab, illetve cipő, amit eredetileg nehéz fizikai munkát végzők számára találtak ki. Ilyen volt például a farmer, vagy a flaneling, de a bakancs is. Utóbbi a ‘90-es években vált igazán divatcikké. Fiúk-lányok egyaránt hordták, rövid és hosszú szárú változatban is menő volt, fekete, fehér, vagy krémszínben a legtrendibb és mindenhez fel lehetett venni évszaktól függetlenül. Így a lányok hordták télen nadrággal, vagy hosszú szoknyával, nyáron rövid nadrággal, mini-ruhával, a fiúk pedig rövid, és hosszú nadrággal, is viselhették. Egyszóval nem hiányozhatott a cipőink közül.

Rövidszárú fekete bakancs:

Rövidszárú fekete bakancs

Hosszúszárú fekete bakancs:

Hosszúszárú fekete bakancs

Hosszúszárú fehér bakancs:

Hosszúszárú fehér bakancs

Rövidszárú vászon bakancs:

Rövidszárú vászon bakancs

Férfiak és nők is hordhatták, és divat lett általa a bakancs zonki is:

Férfiak és nők is hordhatták, és divat lett általa a bakancs zonki is

Színesen szép az élet:

Színesen szép az élet Nemcsak az eurodance , de a rave mozgalom is meghatározta a divatot. Kezdetben a két stílus öltözékei nem tértek el egymástól, 1995-re azonban egyre népszerűbbek lettek a színes ruhadarabok, a színes bakancsok, a hidrogénszőke , majd színes haj . Az ennél is bevállalósabbak pedig Marushához hasonlóan még a szemöldöküket is zöldre festették.

authorStream Live Help