Ενότητα 31

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Λέξεις -κλειδιά:

Λέξεις -κλειδιά Ιμπεριαλισμός Εθνικισμός Μιλιταρισμός Εγκάρδια Συνεννόηση – Entente ( Αντάντ) Κεντρικές Δυνάμεις Πόλεμος χαρακωμάτων Ρωσική επανάσταση

Ποια ήταν τα αίτια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με τις παρακάτω πηγές;:

Ποια ήταν τα αίτια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με τις παρακάτω πηγές; 1 . Τα αίτια του πολέμου: ο ιμπεριαλισμός Το βιομηχανικό δυναμικό κάθε έθνους αναγκάζεται να παράγει, να υπερπαράγει. Αυτή την υπερπαραγωγή πρέπει να τη διαθέσουμε. Κι έτσι ριχνόμαστε στις παγκόσμιες αγορές ενώ κλείνουμε τη δική μας αγορά με προστατευτικά μέτρα. […] Έτσι με φυσική νομοτέλεια, η μία χώρα βαδίζει εναντίον της άλλης, συγκρούεται μαζί της. Ποια θα εξασφαλίσει την οριστική υπεροχή των εθνικών βιομηχανικών της προϊόντων και με ποιο τρόπο; […] Μήπως με πόλεμο; Η Αγγλία και η Γερμανία αλληλοΰποβλέπονται˙ ο πόλεμος είναι η μόνη τους λύση. Α. Μερχέμ, Η εργατική ζωή, 1911 .

2. Τα αίτια του πολέμου: ο εθνικισμός :

2. Τα αίτια του πολέμου: ο εθνικισμός Ο θρίαμβος των εθνών συνεπήρε ολόκληρη την Ευρώπη με μια μεταδοτική κίνηση που κάνει ολόκληρη την ήπειρο να ενδιαφέρεται για οποιαδήποτε αλλαγή επέρχεται σε μια από τις χώρες που την απαρτίζουν. Συγχρόνως το εθνικό συναίσθημα μετατράπηκε σιγά σιγά σε ένα αλαζονικό και απόλυτο πάθος, που δεν ικανοποιείται παρά μόνο με την εξύψωση ενός κράτους σε βάρος των άλλων. S. Berstein & P. Milza, Ιστορία της Ευρώπης, μτφρ. Α.Κ. Δημητρακόπουλος, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1997, τόμ. 2, σ. 266.

3. Τα αίτια του πολέμου: ο μιλιταρισμός :

3. Τα αίτια του πολέμου: ο μιλιταρισμός Μας εκπαίδευσαν δέκα εβδομάδες σ’ ένα στρατόπεδο κι αυτό το διάστημα μας επηρέασε πιο βαθιά από τα δέκα χρόνια του σχολείου. Μάθαμε πως ένα γυαλιστερό κουμπί βαραίνει περισσότερο από τέσσερις τόμους του Σοπενάουερ [Γερμανός φιλόσοφος]. Ξαφνιασμένοι στην αρχή, ύστερα πικραμένοι και στο τέλος αδιάφοροι παραδεχτήκαμε πως, σημασία δεν έχει ο νους μα η βούρτσα των παπουτσιών, το πνεύμα μα το σύστημα, η ελευθερία μα τα γυμνάσια. Ε.Μ. Ρεμάρκ, Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο, μτφρ. Σ. Βουρδουμπά.

Slide6:

Τα αίτια Ιμπεριαλισμός H πολιτική επέκτασης των βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών σε βάρος άλλων . Εθνικισμός Οι λαοί της Ευρώπης δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχτούν την προσβολή της εθνικής τους αξιοπρέπειας , προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη Μιλιταρισμός O υπερτονισμός των στρατιωτικών αξιών επικρατούσε όλο και περισσότερο, ευνοώντας την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και αναδεικνύοντας τη θέση ότι ο πόλεμος ήταν ο κύριος τρόπος επίλυσης των διεθνών διαφορών

Slide7:

Τα αντίπαλα στρατόπεδα Κεντρικές Δυνάμεις ή Τριπλή συμμαχία : Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία. Εγκάρδια συνεννόηση ή Αντάντ : Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία.

Η αφορμή :

Η αφορμή Η δολοφονία του διαδόχου του αυστριακού θρόνου Φερδινάνδου Φραγκίσκου στο Σεράγεβο της Βοσνίας τον Ιούνιο του 1914.

Τα κύρια μέτωπα:

Τα κύρια μέτωπα Δυτικό μέτωπο : Γερμανία - Γαλλία, Βρετανία . Ανατολικό μέτωπο : Γερμανία – Ρωσία . Βαλκανικό μέτωπο : Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Βουλγαρία - Σερβία, Ελλάδα .

Συμμαχίες και ανακατατάξεις:

Συμμαχίες και ανακατατάξεις Κεντρικές Δυνάμεις : Τον Οκτ. του 1914 μπήκε στο πλευρό τους η Οθωμανική αυτοκρατορία. Το 1915 συμμάχησε μαζί τους και η Βουλγαρία. Αντάντ: Οργάνωσε επιχείρηση κατάληψης των Δαρδανελίων , για να ανοίξει τα Στενά και να βοηθήσει τη Ρωσία. Αποκρούστηκε όμως από τον τουρκικό στρατό. Αποβίβασε στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1915, μεταφέροντας τον πόλεμο στην Ελλάδα. Συμμάχησε μαζί της η Ιταλία, με υποσχέσεις για εδαφικά ανταλλάγματα.

Slide11:

Χώρες που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (κόκκινο: Κεντρικές Δυνάμεις, μπλε: Αντάντ και σύμμαχοί της)

Slide12:

Κύριοι συμμετέχοντες Αντάντ Κεντρικές Δυνάμεις         Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανική Κοινοπολιτεία         Γαλλία         Ρωσία       Σερβία         Ρουμανία       Μαυροβούνιο        Βέλγιο       Ιταλία         Πορτογαλία , από το 1916       Ελλάδα , από το 1917         ΗΠΑ , από το 1917         Ιαπωνία       Κίνα       Γερμανία       Αυστρο-Ουγγαρία       Οθωμανική Αυτοκρατορία         Βουλγαρία

Οι επιχειρήσεις του 1916 :

Οι επιχειρήσεις του 1916 Μεγάλη επίθεση της Γερμανίας το Φεβρουάριο του 1916 στο Βερντέν . Γαλλοβρετανική επίθεση στο Σομ.

Η καμπή του 1917 :

Η καμπή του 1917 Γαλλία : αναπτύχθηκε ισχυρό σοσιαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα και εκδηλώθηκαν ανταρσίες στο μέτωπο που καταπνίγηκαν. Ρωσία : εκδηλώθηκε η Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και η κομμουνιστική κυβέρνηση, αφού σύναψε συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία, αποσύρθηκε από τον πόλεμο. ΗΠΑ : συμμάχησαν με την Αντάντ τον Απρ. του 1917 και συνέβαλαν καθοριστικά στη νίκη της. Ελλάδα : τον Ιούνιο του 1917 εισήλθε στον πόλεμο ως σύμμαχος της Αντάντ.

Προς το τέλος του πολέμου :

Προς το τέλος του πολέμου Στη Γερμανία ξέσπασε σοσιαλιστική επανάσταση , που ανέτρεψε τον κάιζερ (αυτοκράτορα) το 1918. Απολογισμός του πολέμου : περίπου 8.000.000 νεκροί, 20.000.000 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές. Ο Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας Προπαγανδιστική γαλλική γελοιογραφία την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που εικονίζει τον Γουλιέλμο να προσπαθεί να κατασπαράξει τη Γη

Slide17:

Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος στη λογοτεχνία

authorStream Live Help